Σημερινή

Σάββατο, 25/05/2019
RSS

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 39 ΧΡΟΝΙΑ

| Εκτύπωση | 27 Σεπτέμβριος 2016, 08:00 | Σημερινή

Παραχωρήσεις στο εδαφικό
«ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ - στο εδαφικό - ΘΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΤΣΑΓΚΛΑΓΙΑΓΚΙΛ ΣΤΗ Ν. ΥΟΡΚΗ - Πληροφορίες του γερμανικού Τύπου», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 27 Σεπτεμβρίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον δυτικογερμανικό Τύπο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Τσαγκλαγιαγκίλ θα υποβάλει κατά τις διαβουλεύσεις, που θα διεξαχθούν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, καινούργια «φόρμουλα» που προβλέπει παραχωρήσεις της Άγκυρας στο εδαφικό.

Ο κ. Κυπριανού στη Ν. Υόρκη
Επιβεβαιώθηκε χθες από αρμόδια πηγή ότι δεν πρόκειται να συγκληθούν το Εθνικό και Υπουργικό Συμβούλιο πριν από την αναχώρηση του κ. Κυπριανού στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν προέκυψε κανένα νεώτερο ζήτημα μετά την τελευταία συνεδρία Εθνικού - Υπουργικού, που να επιβάλλει και νέα συνεδρία.

Ο κ. Κυπριανού αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη μέσω Αθηνών στις 9 το πρωί, αύριο Τετάρτη, για να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση σαν αρχηγός κράτους. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραμείνει στην ελληνική πρωτεύουσα για δύο ημέρες για συνομιλίες με την ελληνική Κυβέρνηση.

Ο Δούντας στην Αθήνα
Σύμφωνα με αρμόδια ανακοίνωση, ο πρέσβυς της Ελλάδος κ. Μ.Κ. Δούντας αναχώρησε χθες στην Αθήνα για υπηρεσιακούς λόγους. Κατά την διάρκεια της απουσίας του, την Πρεσβεία της Ελλάδος θα διευθύνει ως Επιτετραμμένος ο Σύμβουλος κ. Χρήστος Ζαχαράκις.

Οικόπεδα για αυτοστέγαση
Ο Υπουργός Εσωτερικών και Αμύνης κ. Βενιαμίν δήλωσε το περασμένο Σάββατο, σε σύσκεψη με την Επαρχιακή Επιτροπή Προσφύγων Λεμεσού, ότι θα θέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου το θέμα της εγκρίσεως άλλων 1500 οικοπέδων στα κράσπεδα της Λεμεσού για αυτοστέγαση των προσφύγων, καθώς και την ανέγερση άλλων 700 -1000 οικιών σε κυβερνητικούς συνοικισμούς.

«Γιατί η Αγγλία δεν δέχθηκε την Ένωση;»
Ο Βρεττανός βουλευτής κ. Κρίστοφερ Γούντχαουζ επέκρινε τη χώρα του γιατί, από λόγους αποικιακής νοοτροπίας, δεν παραχώρησε την Κύπρο στην Ελλάδα μετά τον πόλεμο, σε μια στιγμή που οι Τούρκοι δεν θα αντιδρούσαν.

Την πρωτοφανή αυτή για Άγγλο δήλωση έκαμε ο κ. Γούντχαουζ κατά τη διάρκεια συνεδρίου με θέμα: «Άμυνα και Ασφάλεια μέσα στην Ευρώπη των αντιθέσεων», το οποίο είχε διοργανώσει το «Κρατικό Κέντρο Μελετών Εξωτερικής Πολιτικής» της Γαλλίας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τα πρακτικά του συνεδρίου δημοσιεύθηκαν εκτεταμένα σε έκτακτο τεύχος της Γαλλικής Επιθεωρήσεως «Εξωτερική Πολιτική». Ο Γούντχαουζ επέκρινε επίσης και κατηγόρησε τη Βρεττανική Κυβέρνηση ότι επέτρεψε στους Τούρκους πρόσφυγες να καταφύγουν στις Βρεττανικές Βάσεις και εν συνεχεία να μεταβούν στην Τουρκία, εν γνώσει του γεγονότος ότι θα επέστρεφαν στον Βορρά για να καταλάβουν τα ελληνικά σπίτια.