Σημερινή

Τρίτη, 26/03/2019
RSS

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 38 ΧΡΟΝΙΑ

| Εκτύπωση | 14 Ιούνιος 2016, 08:00 | Σημερινή

Κρίση στους Αδεσμεύτους
«Τα αποτελέσματα της επεμβατικής συνεργασίας Αβάνας - Μόσχας - ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥΣ - Ανοικτή κατηγορία της Γιουγκοσλαβίας ότι ο Κάστρο είναι σοβ. όργανο», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 14 Ιουνίου 1978, κάτω από τον οποίο γράφει:

Σύμφωνα με άρθρο του Ντέιβιντ Μπάιντερ, που δημοσιεύεται στην αμερικανική εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», το Κίνημα των Αδεσμεύτων διέρχεται σοβαρή κρίση και απειλείται με διάσπαση, «σαν αποτέλεσμα πιέσεως εκ μέρους της Κούβας και άλλων για την υιοθέτηση φιλοσοβιετικών θέσεων».

«ΜΕΡΙΚΑ μέλη μιλούν για ανοικτή διάσπαση», αναφέρεται στο άρθρο των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», που δημοσιεύεται υπό τον τίτλο «Οι ενέργειες της Κούβας διχάζουν τον συνασπισμό των Αδεσμεύτων».

Βίσσυ - Μητσιάς
Με μια μουσική πανδαισία αρχίζει, απόψε, στις 8.00, στην Πλατεία Ελευθερίας, το τρίτο Φεστιβάλ Λευκωσίας, που οργανώνει η Πολιτιστική Επιτροπή του Δήμου.

Στην αποψινή πανηγυρική έναρξη του Φεστιβάλ θα πάρουν μέρος οι καλλιτέχνες Μανώλης Μητσιάς, Άννα Βίσσυ και Τάνια Τσανακλίδου, και οι Γιώργος Κοτσώνης και Νάσος Παναγιώτου.

Βρέθηκε 14χρονη, χάθηκε άλλη
ΣΥΜΦΩΝΑ με αστυνομική ανακοίνωση και άλλη 14χρονη λείπει από το σπίτι της. Πρόκειται για τη Β. Χ., από τον Βόρειο Πόλο Λευκωσίας, που έχει να φανεί από την περασμένη Κυριακή. Η Β. είναι λεπτή, με κοντά ξανθά μαλλιά κουρεμένα ανδρικά και με καστανά μάτια. Η Α. Ε. Κ., επίσης 14 χρονών, από την Αραδίππου, που έλειπε από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, επέστρεψε χθες στο σπίτι της.

Πρόβλημα αλληλοαναγνώρισης ΣΕΚ - ΠΕΟ
Με χθεσινή ανακοίνωσή της η ΣΕΚ κατηγορεί ανοικτά την ΠΕΟ ότι αυτή έχει δημιουργήσει τη διαφορά αλληλοαναγνωρίσεως των συντεχνιών, με την άρνησή της να επιτρέψει σε άλλους εργοδότες, που απασχολούν μέλη της ΣΕΚ, να την αναγνωρίσουν. Η ανακοίνωση αναφέρει σαν συγκεκριμένα παραδείγματα τον Δήμο Λάρνακος και το Αγρόκτημα Φασουρίου, όπου η ΠΕΟ απειλεί με τη λήψη μέτρων, αν τυχόν αναγνωρισθεί η ΣΕΚ.

Με δική της προχθεσινή ανακοίνωση η ΠΕΟ αναφερόταν στην άρνηση της εταιρείας ΕΤΚΟ να την αναγνωρίσει και κατηγορούσε τη ΣΕΚ για κωλυσιεργία στο θέμα της αναγνωρίσεως των συντεχνιών, το οποίο η ΠΕΟ θεωρεί σαν «κεφαλαιώδους σημασίας για ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα του τόπου».

Στη χθεσινή ανακοίνωσή της η ΣΕΚ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι δεν πρόκειται να ανεχθή καμμία διάκριση σε βάρος της, ούτε επιθυμεί ούτε δέχεται η αναγνώρισή της να εξαρτάται και να είναι υπόθεση οποιασδήποε άλλης συντεχνίας.