Σημερινή

Τετάρτη, 20/02/2019
RSS

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 39 ΧΡΟΝΙΑ

| Εκτύπωση | 22 Μάρτιος 2016, 08:00 | Σημερινή

Επιτροπές μεσολαβήσεως
«Για την προώθηση συμβιβαστικής λύσεως του Κυπριακού - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΩΣ - Υπό την προεδρία του κ. Βίλλυ Μπραντ - ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ - Ο Έμκε είχε μεσολαβητική αποστολή», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 22 Μαρτίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:

Ο Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Δ. Γερμανίας και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κ. Βίλλυ Μπραντ, σε συνέντευξή του που παραχώρησε στην αθηναϊκή «Ελευθεροτυπία», θίγει και το Κυπριακό αναφέροντας ανάμεσα σ' άλλα και τα εξής: «Για να βρεθή μια λύση δίκαιη και μόνιμη, πρέπει βασικά να γίνουν συνομιλίες μεταξύ εκείνων που ενδιαφέρονται άμεσα, δηλαδή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκύπριων. Τα ευρωπαϊκά κράτη και κόμματα, όμως, μπορούν και πρέπει ν’ αναλάβουν μεσολαβητικές προσπάθειες. Έναν τέτοιο ρόλο έπαιξε και ο Χορστ Έμκε τον τελευταίο καιρό, αν και ο ρόλος του ήταν μικρότερος απ' ό,τι τον εμφάνισαν οι ελληνικές εφημερίδες».

Μιλούν οι αριθμοί για το σκάνδαλο του ΡΙΚ
Αποκαλέσαμε σκάνδαλο τόσο την τάση του ΡΙΚ να επιβάλη αυθαίρετους φόρους για την τηλεόραση, όσο και την προσπάθειά του να αποφύγη την συζήτηση ή την λεπτομερή ενημέρωση του κοινού πάνω σ' αυτούς. Έχουμε υπ' όψιν μας το βάρος του χαρακτηρισμού. Ωστόσο η λέξη «σκάνδαλο» δεν αντισταθμίζει το βάρος της αυθαιρεσίας του ΡΙΚ. Συνεχίζουμε, λοιπόν, την αποκάλυψη των στοιχείων που προκύπτουν από την έρευνά μας για το σκάνδαλο. Και τούτο χάριν της προστασίας του κοινού, το οποίο, δυστυχώς, δεν αντελήφθη το μέγεθος της αδικίας που σχεδιάζεται και προωθείται εις βάρος της οικονομικής αντοχής του. Εις βάρος της τσέπης του, στην οποία επέπεσαν πολλοί έμμεσοι φόροι τελευταία, με αποτέλεσμα τη μείωση του βιοτικού επιπέδου.

Ταυτόχρονα γυμνάσια στο Αιγαίο
Άρχισαν χθες στο Αιγαίο τουρκικά αεροναυτικά γυμνάσια και γυμνάσια τεθωρακισμένων και στρατού στην υπό τουρκικό έλεγχο περιοχή της Κύπρου, ενώ παράλληλα το ελληνικό πολεμικό ναυτικό ανεπτύχθη από το πρωί κατά μήκος των ελληνικών παραλίων στα πλαίσια της ετησίας ασκήσεως «Αστραπή». Κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αθήνα, που ρωτήθηκε για τα ελληνικά γυμνάσια που άρχισαν χθες, είπε: Πρόκειται για συνηθισμένες ασκήσεις χωρίς ιδιαίτερη σημασία, προγραμματισμένες μάλιστα από καιρό.

Σε λειτουργία το τουρκικό «ΦΙΡ»
Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, η περιοχή Εναερίου Ελέγχου (ΦΙΡ) του τουρκοκυπριακού κράτους ετέθη από χθες σε λειτουργία. Η Τουρκοκυπριακή Περιοχή Εναερίου Ελέγχου, που θα ελέγχεται, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, θα εκτείνεται στα ανατολικά μέχρι τη Βηρυτό, δυτικά μέχρι την Αθήνα και βόρεια μέχρι την Τουρκία.