Σημερινή

Κυριακή, 24/03/2019
RSS

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 39 ΧΡΟΝΙΑ

| Εκτύπωση | 15 Φεβρουάριος 2016, 08:00 | Σημερινή

Η συμφωνία Μακαρίου - Ντενκτάς
«Η ομάδα ερεύνης της "Σημερινής" αποκαλύπτει ύστερα από σειρά επαφών της - ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ - Το πλήρες και ακριβές κείμενο του Ντοκουμέντου πλαισίου που έγινε δεκτό από τον Πρόεδρο Μακάριο και τον κ. Ντενκτάς - ΑΛΛΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΑΚΑΡΙΟΥ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ», είναι ο τίτλος της «Σημερινής», ημερομηνίας 15 Φεβρουαρίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:

Το έγγραφο σε πιστή μετάφραση από την Αγγλική έχει ως εξής:
ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΓΓΡΑΦΟ
ΠΡΩΤΟΝ: Επιδιώκουμε μιαν ανεξάρτητη, αδέσμευτη δι-κοινοτική ομόσπονδη δημοκρατία.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Το έδαφος που θα τελή υπό τη διοίκηση της καθεμιάς κοινότητας πρέπει να συζητηθή υπό το φως της οικονομικής βιωσιμότητας και παραγωγικότητας και της ιδιοκτησίας της γης (land ownership).

TΡΙΤΟΝ: Θέματα αρχής όπως το θέμα της ελευθερίας κινήσεως, της ελευθερίας εγκαταστάσεως, του δικαιώματος ιδιοκτησίας και άλλα ειδικά ζητήματα (specific matters) είναι ανοικτά για συζήτηση (open for discussion) λαμβάνοντας υπόψη τη θεμελιώδη βάση για ένα δι-κοινοτικό ομόσπονδο σύστημα και ωρισμένες πρακτικές δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν για την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Οι εξουσίες και λειτουργίες της Κεντρικής Ομόσπονδης Κυβερνήσεως θα είναι τέτοιες, που να διασφαλίζουν την ενότητα της χώρας, έχοντας υπόψη τον δικοινοτικό χαρακτήρα του κράτους.

Ο αθηναϊκός Τύπος
Οι χθεσινές αθηναϊκές εφημερίδες αποφεύγουν τα σχόλια για τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις του Κυπριακού, αφιερώνουν, όμως, αρκετό χώρο στα γεγονότα της Κυριακής.

Φόρμουλα λύσεως
Από διπλωματικούς και άλλους κύκλους, που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις του Κυπριακού, εθεωρείτο σαν αποφασιστικής σημασίας η έγκριση της συμφωνίας πλαισίου για την επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών. Η συμφωνία αυτή θεωρήθηκε σαν προφόρμουλα λύσεως. Και τούτο διότι τα τέσσερα σημεία του εγγράφου, που δέχθηκαν ο Πρόεδρος Μακάριος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ντενκτάς, άπτονται της ουσίας του θέματος σε βαθμό που θα είναι δυνατή η ουσιαστική διαπραγμάτευση. Οι διπλωματικοί κύκλοι με τους οποίους είχαμε χθες επαφή θεωρούν σημαντικό γεγονός ότι από ελληνικής τουλάχιστον πλευράς το Εθνικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τα σημεία, που δέχτηκε ο Πρόεδρος Μακάριος.

Εκδρομή στην Κερύνεια (παρ' ολίγον)
Προχθές Κυριακή, στις δυόμισι το απόγευμα, ένας μεγάλος αριθμός Ελληνοκυπρίων δημοσιογράφων περάσαμε τη γραμμή "Αττίλα" και βρεθήκαμε στον τουρκικό τομέα της Λευκωσίας για τη διάσκεψη Τύπου του κ. Ντενκτάς. Η εμπειρία ήταν γλυκόπικρη, με επικρατέστερο το δεύτερο συνθετικό της λέξης. Την αλλαγή στο τοπίο και την ατμόσφαιρα δεν την αισθάνεσαι αμέσως.

Τα πρώτα σπίτια κι οι πρώτοι δρόμοι στην άλλη πλευρά είναι συνέχεια της εικόνας που αρχίζει πριν από το σημείο ελέγχου του "Λήδρα Πάλας", μιας εικόνας γρατσουνισμένης από τα συρματοπλέγματα. Ο Τούρκος σκοπός στο πρώτο φυλάκιο μάς κυττά περίεργα. Κάποιος από μας τον χαιρετά κι αυτός ανταποκρίνεται. Πιο πέρα ελέγχονται οι δημοσιογραφικές μας ταυτότητες και κατευθυνόμαστε στο λεωφορείο που μας περιμένει. Μερικοί μεγαλύτεροι συνάδελφοι συναντώνται με Τουρκοκύπριους αστυνομικούς που ήξεραν από παλιά.