Σημερινή

Τετάρτη, 19/06/2019
RSS

Λόγος και Λογοκρισία

| Εκτύπωση | 15 Ιούλιος 2018, 18:00 | Με την Δρα Νίκη Κατσαούνη

ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΡΥΝΕΙΑ ΩΣ ΤΗΝ ΚΕΡΥΝΕΙΑ...

ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤ’ ΟΥΣΙΑΝ ΠΡΟΧΕΙΡΟ, ΕΥΤΕΛΕΣ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΝΤΟ ΩΣ «ΕΡΓΑΛΕΙΟ» ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΖΗΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΓΝΟΗΣΕΙ ΜΕ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΛΩΣΣΑΡΙΑ - ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΑΡΙΑ - ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

Η γλώσσα μας έχει αλλάξει άρδην από το 1974 κι εδώ με εισαγωγή πρωτοφανέρωτων λέξεων-εννοιών, π.χ. εισβολή, κατοχή υπ. Αρ. 22 και 27 αντιστοίχως, του Γλωσσαρίου ‘’τους’’, για τις οποίες δεν βρέθηκε κοινά αποδεκτός άλλος όρος


Ένωση Συντακτών Κύπρου ΕΣΚ: (...) «Όσον αφορά την προφορική δήλωση του Προέδρου της Οργάνωσης, Γιώργου Φράγκου, που έγινε στις 5 Μαΐου 2018 στην κατεχόμενη Λευκωσία: "Επεξεργαζόμαστε από κοινού γλωσσάριο…", αυτή έγινε εν τη ρύμη του προφορικού λόγου και αφορούσε την ευρύτερη δικοινοτική συνεργασία των δημοσιογράφων και όχι ενέργειες που σχετίζονται με την κοινή δράση ειδικά της ΕΣΚ και του Τ/κ Συνδέσμου Δημοσιογράφων.

»Η ΕΣΚ είναι εδώ για να ενώνει και όχι για να διχάζει τους δημοσιογράφους. Η συντεχνία μας δεν είναι μέρος καμιάς διελκυστίνδας, ούτε και συστατικό στοιχείο του όποιου πολωτικού κλίματος τείνει να δημιουργηθεί γύρω από το όλο θέμα. Η ΕΣΚ υπενθυμίζει ότι η χρήση του Γλωσσαρίου είναι προαιρετική (...)».

Η νέα κάθοδος του Ερντοάν στην Κύπρο πρόσφατα (10.7.17), μετά τις εκλογές στην Τουρκία, κράτησε λιγότερο απ' ό,τι αναμενόταν (από ποιον;), πήγε πρώτα στο Μπακού, παρέκαμψε λίγο το ‘’πρωτόκολλο’’ (όπως λέμε τη ‘’ρουτίνα’’, για όσους θέλουν να κρατήσουν προσεκτικά το ήδη μη - διχαστικό Γλωσσάρι τους), που είναι μια πρώτη βίζιτα στην Κύπρο από Τούρκο Πρωθυπουργό ή Πρόεδρο μετά που εκλέγεται, αυτή δεν μας πολυαπασχόλησε, μπορεί πολλά να λέχθηκαν ‘’πίσω από πόρτες’’, μάθαμε ήταν πιο... ‘’ήπιος’’, συναντήθηκε και με 4 Τ/κ πολιτικούς άλλους από τον Ακιντζί, που έπειτα από τόσες αγκαλίτσες τον παρα-αποδεχτήκαμε ως ‘’εγκάθετο’’ σαν τον Ταλάτ et al.

Mίλησε για ασφάλεια των Τ/κ, ασφάλεια και διπλασιασμό του κατά κεφαλήν εισοδήματος στα κατεχόμενα (αφού η λίρα πέφτει πανταχού), αλλά η Κύπρος συνιστά εθνική υπόθεση για την Τουρκία και η Τουρκία ως ‘’εγγυήτρια χώρα’’ της Κυπριακής Δημοκρατίας - εγγυήτρια μιας χώρας την οποίαν όμως ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ - παρεκτός ως ‘’μακαρίτισσα’’, ‘’νεκρή’’ (defunct), ενώ ‘’η τ/κ κοινότητα δεν θα αφεθεί από την Τουρκία να γίνει μειονότητα’’... ο Ερντογάν ήρθε να μας φορέσει πάλε φέσι μέρα της Ελευθερίας του Λόγου, με το Γλωσσάρι του ΟΑΣΕ που ’ρθε ανήμερα να μας ‘’πληγώσει’’ .

Εν τη ρύμη του παρα-λόγου

Τώρα, αν ο πρόεδρος της ΕΣΚ, Γ. Φράγκος, είπε αυτολεξεί, «Επεξεργαζόμαστε από κοινού γλωσσάριο…», αυτό έγραψε, εκ μέρους του ΔΣ, ‘’έγινε στις 5 Μαΐου 2018 στην κατεχόμενη Λευκωσία, εν τη ρύμη του προφορικού λόγου και αφορούσε την ευρύτερη δικοινοτική συνεργασία των δημοσιογράφων και όχι ενέργειες που σχετίζονται με την κοινή δράση ειδικά της ΕΣΚ και του Τ/κ Συνδέσμου Δημοσιογράφων’’! Είεν! Διαλέγετε και παίρνετε.

Οι Λέξεις και οι Πράξεις

Ο και όχι Η - όπως έγραψε κάποιος δεινός δημοσιογράφος - Ο αντιπρόσωπος του γραφείου της Ελευθερίας του Τύπου του ΟΑΣΕ (σοβαρά μιλώ, αυτός είναι ο τίτλος Τού όχι Τής), Αρλέμ Ντεζίρ, παρουσίασε επίσης το γλωσσάρι, πόνημα μιας επιτροπής εμπειρογνώνων -στην οποία μετέχει ο Χρ. Χριστοφίδης, Γραμματέας της ΕΣΚ και Ταμίας της Αρχής Δεοντολογίας, αλλά υπό την προσωπικήν ιδιότητα-, που ονομάζεται «Λέξεις που έχουν σημασία», λέγοντας ότι οι λέξεις αντικατοπτρίζουν την ιστορία και τον πολιτισμό, αλλά προέρχονται επίσης από τις δικές μας επιλογές, τη στάση μας απέναντι σε καταστάσεις, γεγονότα και ανθρώπους.

Οι λέξεις διαμορφώνουν τις απόψεις μας, κάνουν τη διαφορά πολλές φορές, ανέφερε, προσθέτοντας ότι πολλές φορές λένε ότι ‘’ο πόλεμος ξεκινά με τα λόγια, ίσως η ειρήνη και η ενότητα μπορούν επίσης να ξεκινήσουν με λέξεις’’. Ο ίδιος κ. Ντεζίρ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο (της ΕΣΚ, όχι της κυβέρνησης) Γ. Φράγκο για την συνεργασία τους στο Γλωσσάρι, κι αυτό ήταν εν τη ρύμη του (παρα)-λόγου: Αν ο Πρόεδρος (της ΕΣΚ, όχι της κυβέρνησης) δεν μίλησε έως προχθές, είναι επειδή έλειπε, λέει, κείνες τις μέρες (Ιούνιο) (τόσο μακριά) στην Κίνα!

Ε, πού ν’ ακούσει τα σχόλια.. .Θυμήθηκα που ούρλιαζε κυριολεκτικά βουλευτής (του κυβερνώντος) στην τηλεόραση (ΡΙΚ), γιατί είπε, μιλούσε από...Πάφο, πόσω μάλλον να επικοινωνεί κάποιος από Πεκίνο!!!

«Εδώ και μέρες βρίσκομαι στο Πεκίνο, σε πολυήμερη αποστολή, εκπροσωπώντας την ΕΣΚ σε διεθνή σύναξη των προέδρων δημοσιογραφικών ενώσεων από 47 χώρες του κόσμου. Ως εκ τούτου, έχω περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο και καθόλου πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτά για όσους διερωτώνται γιατί σιωπώ επί μακρόν και δεν απαντώ». Γιώργος Φράγκος, Πρόεδρος ΕΣΚ, Sigmalive 22.06.18, 13.49.

Η γλώσσα η λανθάνουσα δεν λέει λάθος

Στην επιτροπή που εκπόνησε το Γλωσσάρι 156 ανεπιθύμητων λέξεων και φράσεων αλλά κατά τη φράση του κ. Φράγκου είναι το ίδιο... ’’εθελούσιο’’ (!!!) to take or leave, ως ειπείν, μπαρδόν Ελληνιστί, μετέχει ο Χρ. Χριστοφίδης, Γραμματέας της ΕΣΚ και Ταμίας της Επιτροπής Δεοντολογίας, αλλ’ απλώς ως... απλός ’’εμπειρογνώμων’’, παρ’ όλον ότι του ξεφεύγουν συχνά γραμματικά λάθη όταν μιλά στα ΜΜΕ, ‘’εν τη ρύμη’’ - και αυτού- ‘’του προφορικού λόγου’’!

Πενιχρό Γλωσσάρι, σαν κείνο που πλασάρει...

Το ίδιο το Γλωσσάρι είναι κατ’ ουσίαν πρόχειρο, ευτελές και ασήμαντο ως ‘’εργαλείο’’ για δημοσιογράφους που ξέρουν Ιστορία και για τον κόσμο που την έζησε για να την αγνοήσει με τα Σεμινάρια και τα Γλωσσάρια - Προσκυνητάρια - Προσηλυτισμού των ανθρώπων αυτού του τόπου. Η γλώσσα μας έχει αλλάξει άρδην από το 1974 κι εδώ με εισαγωγή πρωτοφανέρωτων λέξεων-εννοιών, π.χ. εισβολή, κατοχή υπ. Αρ. 22 και 27 αντιστοίχως, του Γλωσσαρίου ‘’τους’’, για τις οποίες δεν βρέθηκε κοινά αποδεκτός άλλος όρος.

Οι εγκλωβισμένοι μας μαθαίνουμε δεν έχουν πια πρόβλημα να είναι εγκλωβισμένοι, αφότου ανοίξαν τα (τα Τουριστικά και όχι Τα Τουρκικά οδοφράγματα, όπως παν’ να κάμουν τώρα με κείνο της Δερύνειας !!!), αφού το πρόβλημα ήταν... διακίνησης, όπως λέμε ‘’κινητικόν’’, μα τώρα δεν υπάρχει πια! Έχουν ελεύθερη... κινητικότητα οι Καρπασίτες, από... βορρά προς νότον... κάτι για παιδεία και για βιβλία, κάτι δάσκαλοι που δεν εγκρίνονται από το παράνομο καθεστώς στα κατεχόμενα (έτσι τα λέει και η...ΕΣΚ) από την Τουρκία μέρη μας, ας... κυλίονται.

Αποκλείονται κείνοι που το γλωσσάρι δεν αλλάξαν να ταιριάζει με την εισβολή του Αττίλα, και την κατοχή, που συνώνυμο ανώδυνο δεν υπάρχει άλλο από την Ελευθερία, για ΟΛΟ τον Κυπριακό Λαό, απαγορευμένο ρηματικά και αυτόν. Και διχοτομημένο στα δύο. Μπορεί η Κύπρος να σακατεύτηκε: Πέρασε ‘74 και Μαρί όχι ατύχημα... εκτροχιαστικό, σαν στην Τουρκία το πρόσφατο, πέρασε κούρεμα και ‘’Συναινετικό’’... εκποιημένο Συνεργατισμό, περνάει κρίση καραμπινάτη, μα η κρίση του τού λέει πρώτη αναγκαιότητα να φύγει ο Τούρκος δυνάστης και οι κολαούζοι του, στα κατεχόμενα και στις ‘’ελεύθερες’’ περιοχές, που παν’ λάου λάου για μιαν άλλην κατοχή. Μόνον εργαλείον η λευτεριά του Τόπου: από τη Δερύνειαν ώς την Κερύνειαν. Και... βλέπουμεν!

ΔΡ ΝΙΚΗ ΚΑΤΣΑΟΥΝΗ
ΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ