Σημερινή

Τετάρτη, 19/06/2019
RSS

Πριγκίπισσα Νταϊάνα

| Εκτύπωση | 08 Ιούλιος 2018, 18:00 | Σημερινή

H Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας, γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1961 και πέθανε στις 31 Αυγούστου 1997. Ήταν μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας ως η πρώτη σύζυγος του Καρόλου, πρίγκιπα της Ουαλίας, ο οποίος είναι ο πρώτος διάδοχος του βρετανικού θρόνου.

Η Νταϊάνα γεννήθηκε στην οικογένεια Σπένσερ, μια οικογένεια της βρετανικής αριστοκρατίας με βασιλική καταγωγή και ήταν κόρη του Τζον Σπένσερ και της Φράνσις Σαντ Κιντ. Μεγάλωσε στο Παρκ Χάουζ, που βρίσκεται στο Σάντριγχαμ, και έλαβε βασική εκπαίδευση στην Αγγλία και την Ελβετία. Για πρώτη φορά ήρθε στο φως της δημοσιότητας τον Φεβρουάριο του 1981, όταν ανακοινώθηκε ο αρραβώνας της με τον πρίγκιπα Κάρολο.

Η οικογένεια Σπένσερ ήταν στενά συνδεδεμένη με τη βρετανική βασιλική οικογένεια για αρκετές γενιές. Και οι δύο γιαγιάδες της Νταϊάνα είχαν εργαστεί στο υπηρετικό προσωπικό της βασίλισσας Ελισάβετ.

Η Νταϊάνα συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Κάρολο, πρίγκιπα της Ουαλίας, τον Νοέμβριο του 1977, όταν η ίδια ήταν 16 ετών. Και οι δυο ήταν καλεσμένοι για ένα Σαββατοκύριακο στην εξοχή κατά το καλοκαίρι του 1980, όταν η Νταϊάνα τον παρακολούθησε να παίζει πόλο και ο Κάρολος έδειξε ένα σοβαρό ενδιαφέρον γι' αυτήν ως πιθανή νύφη. Η σχέση τους συνεχίστηκε και ακολούθησε μια πρόσκληση για το Balmoral στη Σκωτία το 1980, ώστε η Νταϊάνα να συναντήσει τη βασιλική οικογένεια. Ο πρίγκιπας Κάρολος ακολούθησε έπειτα την Νταϊάνα στο Λονδίνο και στις 6 Φεβρουαρίου 1981 της έκανε πρόταση την οποία η Νταϊάνα αποδέχτηκε.

Η Νταϊάνα γέννησε δύο γιους, στους οποίους έδωσε ευρύτερες εμπειρίες από τις αναμενόμενες για τα βασιλικά παιδιά. Η ίδια επέλεξε τα πρώτα από τα ονόματα που τους δόθηκαν, απέρριψε την πρόσληψη νταντάς από τη βασιλική οικογένεια και προσέλαβε μια νταντά της δικής της προσωπικής επιλογής, διάλεξε τα σχολεία και τα ρούχα τους, σχεδίασε τις εκδρομές τους και τα έπαιρνε η ίδια από το σχολείο τόσο συχνά όσο το πρόγραμμα τής το επέτρεπε. Οργάνωσε επίσης τα δημόσια καθήκοντα της βασιζόμενη στο πρόγραμμα των παιδιών της.

Ο παραμυθένιος γάμος σύντομα κατέρρευσε και ο πρίγκιπας Κάρολος ζήτησε την κατανόηση του κοινού μέσω μιας τηλεοπτικής συνέντευξης τον Ιούνιο του 1994. Στη συνέντευξη επιβεβαίωσε τη δική του εξωσυζυγική σχέση με την Καμίλα Πάρκερ, αναφέροντας ότι η σχέση τους είχε αναζωπυρωθεί το 1986 μόνο αφότου ο γάμος του με την πριγκίπισσα είχε «ανεπανόρθωτα καταστραφεί». Η πριγκίπισσα βρήκε τραγικό θάνατο τον Αύγουστο του 1997 σε φοβερό αυτοκινητικό δυστύχημα στο Παρίσι.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.
Μακαρίου 71, Λ/σία