Σημερινή

Κυριακή, 16/06/2019
RSS

«Τρωάδες» από το «θέατρο ένα»

| Εκτύπωση | 17 Ιούνιος 2018, 18:00 | Σημερινή

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ

Μια μεγάλη, πολυπρόσωπη παραγωγή ανεβάζει το καλοκαίρι το «θέατρο ένα». Πρόκειται για την τραγωδία "Τρωάδες" του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Αντρέα Χριστοδουλίδη. Το έργο έχει εγκριθεί από το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΙΤΙ), το οποίο μάλιστα το έχει επιλέξει για να εγκαινιάσει το φετινό Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος που ξεκινά την 1ην Ιουλίου 2018. Έτσι, οι "Τρωάδες" θα παρουσιασθούν στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ, που θα δοθεί στο Αρχαίο Ωδείο της Πάφου. Ακολούθως η τραγωδία θα παρουσιασθεί στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στη συνέχεια στο Αμφιθέατρο Σκαλί Αγλαντζιάς. Στη συνέχεια θα αρχίσουν περιοδείες σε όλη την ελεύθερη Κύπρο.

Στις 30 Ιουλίου το έργο θα παρουσιασθεί στο Αμφιθέατρο Ιδαλίου, σε μια παράσταση η οποία έχει φιλανθρωπικό σκοπό. Συγκεκριμένα, σημαντικό μέρος των εισπράξεων θα δοθεί για τις ανάγκες του Συνδέσμου «Αλκυονίδες», το φιλανθρωπικό έργο του οποίου είναι παγκυπρίως γνωστό.

Στις 20 Ιουλίου οι «Τρωάδες» θα παρουσιασθούν στο Αμφιθέατρο Μιτσερού. Από τον Σεπτέμβριο το έργο θα ανεβεί σε πέντε παραστάσεις στο Αρχοντικό Αξιοθέας.

Οι δοκιμές για τη μεγάλη παραγωγή έχουν αρχίσει εδώ κι ένα μήνα και συνεχίζονται καθημερινά με εντατικούς ρυθμούς.

Σκηνοθετικό Σημείωμα

Ο Ευριπίδης με τις «Τρωάδες» δίνει έμφαση στις συνέπειες του πολέμου, ειδικά για τις γυναίκες και τα παιδιά.

Το έργο, περισσότερο από ποτέ επίκαιρο, αποτελεί διαμαρτυρία για τον παραλογισμό, τη βία και τις φρικαλεότητες του πολέμου, ενώ είναι ταυτόχρονα και έκκληση προς τους δυνατούς της Γης, για ειρήνη, αλληλεγγύη και ανθρωπισμό.

Στις «Τρωάδες, οι αιχμάλωτες γυναίκες της λεηλατημένης Τροίας θρηνούν για τα δεινά τους, για τον χαμό των οικογενειών τους και της ξεκληρισμένης τους οικογένειας. Το μέλλον τους είναι καθορισμένο: Θα δοθούν ως δώρο - σκλάβες στους Αχαιούς. Ταυτόχρονα, οι Θεοί αναζητούν τρόπους να τιμωρήσουν τους Έλληνες για την απαγωγή της Κασσάνδρας, μεγαλύτερης κόρης του Βασιλιά Πρίαμου και της Βασίλισσας Εκάβης, ενώ ο εγγονός της Εκάβης, ο μικρός Αστυάνακτας, γκρεμίζεται από τα τείχη, θύμα της σκληρότητας των κατακτητών. Οι φλόγες αφανίζουν την Τροία και οι γυναίκες, απελπισμένες, οδηγούνται στα πλοία που θα τις μεταφέρουν πέρα από το Αιγαίο, σκλάβες στα σπίτια των νικητών.

Στις «Τρωάδες» ο Ευριπίδης αναδεικνύει και το κενό μπροστά στο οποίο βρίσκεται ο νικητής, καθώς και τη ματαιότητα του πολέμου. Ακόμα και οι ευγενείς Αθηναίοι (η αιτία που έγραψε το έργο ο Ευριπίδης ήταν η εισβολή και η κατάληψη της Μήλου και η εν συνεχεία σφαγή και υποταγή του πληθυσμού της από τους Αθηναίους, επειδή θέλησαν να παραμείνουν ουδέτεροι στον Πελοποννησιακό Πόλεμο), δείχνουν τον χειρότερό τους εαυτό με σφαγές και άλλες βίαιες πράξεις. Η τραγική ειρωνεία στο έργο είναι το θάρρος και η αξιοπρέπεια που δείχνει η Εκάβη, κάτι που δεν χαρακτήριζε τους κατακτητές. Ο μόνος ηρωισμός με τον οποίο ασχολείται ο Ευριπίδης είναι αυτός των μητέρων και των χήρων των ηττημένων Τρώων.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Αντρέας Χριστοδουλίδης
Μουσική: Ευαγόρας Καραγιώργης
Σκηνικά / Κουστούμια: Λάκης Γενεθλής
Χορογραφία / Κίνηση: Γιώργος Δημόπουλος
Σχεδιασμός Φωτισμού: Αντρέας Χριστοδουλίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Δημόπουλος

Πρόσωπα:
Εκάβη - Έρικα Μπεγέτη
Κασσάνδρα - Κρίστη Παπαδοπούλου
Ανδρομάχη - Έλενα Χατζηαυξέντη
Ελένη - Ειρήνη Σαλάτα Γεωργίου
Μενέλαος - Σωτήρης Μεστάνας
Ταλθύβιος - Μανώλης Μιχαηλίδης
Αστυάνακτας - Βασίλης Χαραλάμπους

Χορός - Έφη Χαραλάμπους, Βασιλική Ανδρέου, Στάλω Στυλιανού, Μαρία Πογιατζή, Μαρίλια Χαριδήμου, Ελένη Οροκλινιώτη, Μαρία Ανδρέου.

Στρατιώτες: Χάρης Χατζηχριστοφόρου, Στέλιος Στυλιανού, Πόλυς Χατζηκώστα, Μηνάς Καλατζής.