Σημερινή

Δευτέρα, 25/03/2019
RSS

Το δικαίωμα στο όνειρο είναι δωρεάν

| Εκτύπωση | 03 Ιούνιος 2018, 18:00 | Του Πόλυ Κυριάκου

ΕΥΔΟΚΙΑ ΡΑΠΤΗ: ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΟΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!

ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΚΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ; Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ, ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ, ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. ΑΡΑ, ΕΓΩ ΕΧΩ ΟΝΟΜΑΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΜΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ!

Στόχος μου για τα επόμενα χρόνια είναι να καταφέρω να δημιουργήσω καινούργιες τεχνικές φωνητικής έκφρασης τόσο στον λόγο, όσο και στο τραγούδι. Και αυτό εννοείται ότι πρέπει να ξεκινάει από μικρή ηλικία, άρα θα δώσω μεγάλη βαρύτητα στα παιδιά. Και, ναι, όνειρό μου είναι να κάνω μουσικές παιδικές παραστάσεις με δικά μου τραγούδια!


Μέσα από αυτές τις συνεντεύξεις στη “Σημερινή” παρελαύνουν καλλιτέχνες, οι οποίοι, μέσα σε λίγα ή πολλά χρόνια, κατάφεραν να δώσουν το στίγμα τους στο τραγούδι ή τη μουσική. Κάποιοι από αυτούς τους καλλιτέχνες καταφέρνουν μέσα από την πορεία τους να δώσουν δείγματα γραφής σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς παράλληλα. Κάπως έτσι και η σημερινή μας φιλοξενούμενη, η Ευδοκία Ράπτη, κινείται ανάμεσα στο τραγούδι, στα μαθήματα φωνής, στις παραστάσεις για παιδιά και άλλα πολλά!

Πολύ συχνή επισκέπτρια της Κύπρου, η Ευδοκία ετοιμάζεται να βοηθήσει όσους θέλουν να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη μέσα από τον λόγο, μέσα από κάποια ειδικά μαθήματα που δρομολογεί να διδάξει.

Αν κάποια στιγμή την αναζητήσετε στην αγαπημένη της Λευκωσία, σίγουρα θα την ανακαλύψετε να τραγουδά στο Down Town μαζί με ένα από τα τρία αγαπημένα της κυπριακά συγκροτήματα!

Πότε ανακάλυψες τη μουσική και με ποιον τρόπο άγγιξες αυτό το υπέροχο όνειρο;

Η μουσική είναι στη ζωή μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου! Χωρίς να κατάγομαι από οικογένεια μουσικών, οι γονείς μου και κυρίως ο πατέρας μου ήταν και είναι λάτρης της μουσικής. Καλλίφωνος και μερακλής! Όλη μέρα άκουγε ραδιόφωνο, κασέτες ή βινύλια, αλλά κυρίως τραγουδούσε υπέροχα! Έτσι, ήταν αναπόφευκτο να αγαπήσω τη μουσική και το τραγούδι. Από τον πατέρα μου πήρα πολλά ως προς το λαϊκό, το ρεμπέτικο και το παραδοσιακό ρεπερτόριο.

Έχοντας όμως και δύο μεγαλύτερες σε ηλικία αδερφές, απέκτησα και άλλα ακούσματα πιο ροκ και μέταλ. Έτσι, παρέα με τη μικρότερη αδερφή μου ψάχναμε πολλά είδη μουσικής μέχρι να καταλήξουμε σε κάτι. Μέναμε σε αυτό το “κάτι” για αρκετό καιρό. Θυμάμαι τον εαυτό μου να χορεύω μόνη μου στο δωμάτιο από “Σπυριδούλα” Παπακωνσταντίνου, Μηλιώκα,  Άσιμο, μέχρι Metallica, Iron Maiden, Pink Floyd, Doors, Beatles και ένα σωρό άλλα. Έτσι ξεκίνησα αυτό το υπέροχο ταξίδι της αναζήτησης στη μουσική.

Το ελληνικό τραγούδι σήμερα

Ποιο είδος του ελληνικού τραγουδιού σε εκφράζει περισσότερο; Ποια είναι η αίσθησή σου για το ελληνικό τραγούδι σήμερα, σε σχέση με τα πρώτα σου χρόνια σε αυτό το ταξίδι;


Έχω περάσει από πολλά στάδια αναζητώντας τι πραγματικά με εκφράζει περισσότερο. Μέσα από την αναζήτηση έχω καταπιαστεί με πολλά είδη μουσικής. Άλλοτε ροκ, άλλοτε λαϊκό, άλλοτε ρεμπέτικο, άλλοτε ρετρό και άλλοτε παραδοσιακό τραγούδι. Κάθε φορά ανακαλύπτω την ομορφιά που έχει το κάθε είδος ξεχωριστά. Δεν ξεχωρίζω κάποιο, αλλά, με ό,τι καταπιάνομαι, προσπαθώ να είμαι πολύ κοντά στο πρωτογενές  ύφος, εκφράζοντας πάντα τη δική μου προσωπικότητα στην ερμηνεία.

Πιο παλιά τα τραγούδια που βγαίνανε είχαν περισσότερη μελωδικότητα, παρότι ήταν απλά και εύηχα. Θεωρώ ότι οι παλαιότερες μελωδίες σε ταξίδευαν με μεγάλη ευκολία. Σίγουρα και σήμερα υπάρχει ατέλειωτη μουσική που συμβαδίζει με τα προσωπικά μου γούστα, απλώς, πια, θέλει πολύ προσωπικό ψάξιμο, ενώ παλιά η καλή μουσική ήταν παντού. Θα μου πεις, υπάρχει καλή και κακή μουσική; Η μουσική έρχεται να καλύψει την ανάγκη του ανθρώπου να εκφράσει με τους ήχους, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ψυχικές του καταστάσεις. Άρα, εγώ έχω ονομάσει για τον εαυτό μου κακή μουσική ό,τι δεν με εκφράζει σε όλους αυτούς τους τομείς!

Καλλιτεχνικά, έχεις μια στενή επαφή με την Κύπρο. Μίλησέ μας για τις εμπειρίες σου στο νησί…


Η πρώτη επίσκεψη στην Κύπρο έγινε περίπου πριν από τρία χρόνια για επαγγελματικούς λόγους, και επισκέφτηκα σχεδόν όλες τις πόλεις του νησιού. Αλλά στη Λευκωσία έχω μια μόνιμη συνεργασία με τη μουσική σκηνή “Down Town”, όπου εκτός από τις προσωπικές μου παραστάσεις έχω συνεργαστεί και με τρία διαφορετικά κυπριακά μουσικά σχήματα. Τους “Περιπλανώμενους”, τους “Λωποδύτες” και τους “Prospectus”, και πραγματικά έχω συνεργαστεί άψογα και έχω περάσει υπέροχα!

Το κυπριακό κοινό είναι καταπληκτικό! Όσο και αν ήμουν άγνωστη γι’ αυτούς, από την πρώτη στιγμή με αγκάλιασαν με το χειροκρότημά τους και με την αγάπη που μου έδειξαν σε όλες τις μουσικές μου προτάσεις και γι’ αυτό συνεχίζω ακόμη να δραστηριοποιούμαι καλλιτεχνικά στον τόπο σας σχεδόν μια φορά το μήνα. Δεν θα αναφερθώ στο υπέροχο… χαλλούμι και στη ζιβανία, γιατί θα βγω εκτός θέματος (γέλια).

Δίπλα στον Λάκη

Ποιοι επώνυμοι σού συμπαραστάθηκαν στην καλλιτεχνική σου πορεία; Οι άνθρωποι που δημιούργησαν μια μεγάλη καριέρα στη μουσική έχουν την ανάγκη να συμπεριλάβουν νέους ανθρώπους στα προγράμματά τους και στη δισκογραφία τους;


Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά να μιλώ για τον άνθρωπο που με έχει βοηθήσει περισσότερο σε αυτόν τον χώρο. Δεν είναι άλλος από τον υπέροχο Λάκη Παπαδόπουλο! Τι να πω γι’ αυτόν τον άνθρωπο! Μου έδειξε εμπιστοσύνη από την πρώτη στιγμή που με άκουσε. Η πρώτη μας συνεργασία ήταν μια σειρά από παραστάσεις που έκανε στην Αθήνα στη μουσική σκηνή “Half Note” το φθινόπωρο του 2014.

Από τότε έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές, σε πολλές παραστάσεις του, εκτός και εντός Αθηνών, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή μου στην επετειακή του συναυλία για τα 35 χρόνια της μουσικής του πορείας στο “Ηρώδειο” το καλοκαίρι του 2016, η οποία και ηχογραφήθηκε. Επόμενη συνεργασία μας ήταν όταν την άνοιξη του 2017 κυκλοφόρησε σε digital μορφή από την ΜΙΝΟΣ ΕΜΙ το ντουέτο μας “Αυτό το τσίρκο”.

Προκύπτει ένα χαρούμενο τραγούδι πολύ κοντά στη ροκ-εν-ρολ διάθεση του Λάκη, ο οποίος και έγραψε τους στίχους τοποθετούμενος με μια ελαφριά καυστικότητα στο σημερινό γίγνεσθαι. Στη συνέχεια ηχογραφήσαμε, σε παραγωγή πάλι του Λάκη Παπαδόπουλου, δύο διασκευές αρκετά παλιών τραγουδιών, το «Κάποιο μάτι μάς εμάτιασε» σε στίχους του Λέανδρου Κόκκορη και μουσική Πυθαγόρα, και το «Δεν μετανιώνω που σ’ αγάπησα πολύ», σε στίχους του Αλέκου Γκούβερη και μουσική του Απόστολου Καλδάρα.

Αυτές οι διασκευές θα κυκλοφορήσουν από την HEAVEN MUSIC σε πολύ λίγες μέρες, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Δεν ξέρω αν όλοι οι επώνυμοι και φτασμένοι καλλιτέχνες έχουν την διάθεση να βοηθήσουν νέους καλλιτέχνες, αλλά ξέρω ότι ο Λάκης το κάνει με ευκολία εκεί που πιστεύει ότι αξίζει, γιατί απλώς είναι πραγματικός καλλιτέχνης χωρίς ταμπού! Ίσως, αν όλοι ακολουθούσαν το παράδειγμά του, χωρίς να θέλω να παρεξηγηθώ, φυσικά, γιατί υπάρχουν μεγάλοι καλλιτέχνες που ακόμα βοηθούν τους νέους, το ελληνικό μουσικό στερέωμα να ήταν πολύ διαφορετικό!

Η μουσική με τα παιδιά

Ποια είναι η σχέση σου με μουσική και παραστάσεις που έχουν σχέση με παιδιά; 


Η αγάπη μου για τα παιδιά είναι τεράστια! Βρίσκω τα παιδιά πολύ έξυπνα και στον τρόπο που σκέφτονται και απαντούν, αλλά και στον τρόπο που κάνουν χιούμορ! Πέρα, όμως, από αυτά, μου αρέσει να δουλεύω με παιδιά, γιατί είναι πολύ δεκτικά και συνεργάσιμα! Φυσικά, δεν διδάσκω στα παιδιά μαθήματα σε μαυροπίνακα, αλλά τους μαθαίνω να χρησιμοποιούν τη φωνή τους μέσα από παιχνίδια που συνδυάζονται με ρυθμό και κίνηση!

Στόχος μου για τα επόμενα χρόνια είναι να καταφέρω να δημιουργήσω καινούργιες τεχνικές φωνητικής έκφρασης τόσο στον λόγο, όσο και στο τραγούδι. Και αυτό εννοείται ότι πρέπει να ξεκινάει από μικρή ηλικία, άρα θα δώσω μεγάλη βαρύτητα στα παιδιά. Και, ναι, όνειρό μου είναι να κάνω μουσικές παιδικές παραστάσεις με δικά μου τραγούδια!

Τα όνειρα δεν τα φρενάρει τίποτα

Πόση ενέργεια, προσπάθεια και υπομονή χρειάζεται για έναν καλλιτέχνη να μπορέσει να επιβιώσει στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα στις μέρες μας;


Τεράστια προσπάθεια! Δυστυχώς, είναι η εποχή τού δουλεύεις πολύ και αμείβεσαι ελάχιστα έως καθόλου! Δεν πίστευα ποτέ ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο! Όμως, δεν χάνω τις ελπίδες μου για ένα καλύτερο αύριο. Είμαι πολύ πεισματάρα και δεν μπορεί τίποτα να με σταματήσει. Άλλωστε, τα όνειρα δεν τα φρενάρει τίποτα. Εδώ μπορώ να σας θυμίσω ένα υπέροχο τραγούδι του Λάκη, «Δικαίωμα στο όνειρο». Αυτό το δικαίωμα είναι δωρεάν!

Δυο λόγια για το συγκρότημα “Η παρέα του Γέρακα” και για το συγκρότημα “Krama Band”!


Η «Παρέα του Γέρακα» είναι κάτι που αναφέρω σε όλες τις συνεντεύξεις μου. Είναι το πρώτο συγκρότημα όπου συμμετείχα όταν ήμουν 17 ετών! Μια παρέα παιδιών από το σχολείο, με κέφι και αγάπη για τη μουσική! Τραγουδούσαμε Τσιτσάνη,  Βαμβακάρη, Χιώτη, Ζαμπέτα, Άκη Πάνου και γουστάραμε πολύ! Τραγουδούσαμε σε σχολικές παραστάσεις, αλλά μετά, μέσω του Δήμου, τραγουδούσαμε τα καλοκαίρια σε φεστιβάλ της περιοχής μας, κάνοντας αφιερώματα σε διάφορους  καλλιτέχνες.

Οι Krama Band είναι για μένα το σήμερα! Και η σύμπτωση είναι ότι ερχόμαστε όλοι από διαφορετικούς μουσικούς χώρους, με άλλα ακούσματα, αλλά όλοι μαζί έχουμε μια κοινή αγάπη, το ρεμπέτικο και το παλιό λαϊκό τραγούδι. Έτσι, βάλαμε ηλεκτρικό ήχο σε παλιά και αγαπημένα τραγούδια και τα διασκευάσαμε με τον δικό μας τρόπο!

Φυσικά, έχουμε ετοιμάσει και δικά μας τραγούδια και πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να τα δημοσιοποιήσουμε! Προς το παρόν, απολαμβάνουμε τις live παραστάσεις μας και χαιρόμαστε που ο κόσμος αγκαλιάζει με πολύ ενδιαφέρον την προσπάθειά μας!

Αγαπάς πολύ τους εξής δύο Έλληνες ερμηνευτές, τους εξής δύο Έλληνες συνθέτες και τους εξής δύο Έλληνες στιχουργούς...


Νομίζω ότι θες να με τιμωρήσεις, βάζοντάς μου να πω μόνο δύο ονόματα! Θα αναφέρω, λοιπόν, κάποιους που έχω συμπεριλάβει τον τελευταίο χρόνο σε παραστάσεις μου.

Ερμηνευτές: Μαρίκα  Νίνου, Βασίλης  Παπακωνσταντίνου. Συνθέτες: Μάνος Χατζιδάκις, Νίκος Παπάζογλου. Στιχουργοί: Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Λίνα Νικολακοπούλου!

«Στούντιο φωνής»

«Στούντιο φωνής με την Ευδοκία Ράπτη». Ένα νέο και ενδιαφέρον εγχείρημά σου. Περί τίνος πρόκειται και πώς σκέφτεσαι να το προωθήσεις στην Ελλάδα και εκτός;

Είναι το νέο μου… παιδάκι και καμαρώνω γι’ αυτό! Όπως ανέφερα πιο πάνω, μου αρέσει να διδάσκω τρόπους που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη μέσα από τον λόγο. Για μένα, το συναίσθημα και η λογική, δηλαδή η καρδιά και το μυαλό, ενώνονται με το λαιμό μας, άρα με τη φωνή μας. Στο στούντιό μου, λοιπόν, θα βρεις ανθρώπους που δεν ασχολούνται με τη φωνή τους μόνον ως τραγουδιστές, αλλά και ως σωστοί ομιλητές.

Θα βρεις ανθρώπους που θέλουν να διορθώσουν όλες τις κακές συνήθειες που είχαν από παιδιά ή κάποιες που με τα χρόνια, το πολύ άγχος και τα προβλήματα τούς έφεραν στο σημείο να μην μπορούν να ολοκληρώσουν ούτε μια πρόταση καθαρά και κατανοητά. Βέβαια, υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός που προτιμούν να ασχοληθούν μια ώρα την εβδομάδα με τη φωνή τους διασκεδάζοντας!

Είναι, όμως, πολλά και διαφορετικά αυτά που κάνω στο στούντιο, αλλά και εκτός στούντιο, μέσα από σεμινάρια, για παράδειγμα. Άρα, μια καλή λύση για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα, θα ήταν να με αναζητήσει στη σελίδα μου www.facebook.com/evdokia.rapti ή να επικοινωνήσει μαζί μου μέσω μέιλ: evdo.rapti@gmail.com.  Οι σκέψεις περί προώθησης είναι πολλές.

Προς το παρόν, για μένα ο καλός λόγος όσων έρχονται και βιώνουν τα όσα έχω να τους πω σε σχέση με το πρόβλημά τους είναι η καλύτερη διαφήμιση. Απ' εκεί και πέρα σκέφτομαι να φτιάξω μια ιδιαίτερη «παράσταση», που ακόμα δεν έχω βρει τον τίτλο της, όπου όσοι την παρακολουθήσουν θα έχουν ενεργό ρόλο. Πρωταγωνιστής αυτής της παράστασης θα είναι ο ήχος από τις φωνές του κοινού! Τώρα που το σκέφτομαι, ίσως να ταίριαζε ο τίτλος

“Γνώρισε”. “Αγάπησε”. “Απόλαυσε”. “Άκου τη φωνή σου”!