Σημερινή

Σάββατο, 25/05/2019
RSS

Βασίλισσα Μαρία της Ρουμανίας

| Εκτύπωση | 03 Ιούνιος 2018, 18:00 | Σημερινή

Η Βασίλισσα Μαρία της Ρουμανίας γεννήθηκε το 1875 και πέθανε το 1938. Ήταν σύζυγος του Βασιλιά Φερδινάνδου Α΄. Γεννημένη στις 29 Οκτωβρίου 1875 ως Πριγκίπισσα Μαρία του Εδιμβούργου, ήταν η κόρη του Αλφρέδου δούκα του Εδιμβούργου και της Μαρίας Αλεξάντροβνας, μεγάλης δούκισσας της Ρωσίας.

Τα παιδικά της χρόνια τα πέρασε στο Κεντ, τη Μάλτα και το Κόμπουρκ. Μετά την άρνηση πρότασης γάμου από τον ξάδελφό της, τον μελλοντικό Βασιλιά Γεώργιο Ε΄, επέλεξε να παντρευτεί τον Διάδοχο Φερδινάνδο της Ρουμανίας. Ο γάμος τους έγινε στις 10 Ιανουαρίου 1893 στο Κάστρο Σιγκμαρίνγκεν με τρεις τελετές, μία πολιτική, μία ρωμαιοκαθολική και μία αγγλικανική. Παρών στο γάμο τους ήταν ο Γερμανός Αυτοκράτορας Γουλιέλμος Β΄.

Η Μαρία και ο Φερδινάνδος απέκτησαν έξι παιδιά: τον Κάρολο, την Ελισάβετ, την Μαρία, τον Νικόλαο, την Ιλεάνα και τον Μίρτσα.

Ο Βασιλιάς Κάρολος Α΄ απεβίωσε στις 10 Οκτωβρίου 1914 και, την επόμενη μέρα, η Μαρία και ο Φερδινάνδος ανακηρύχθηκαν βασιλείς της Ρουμανίας στη Ρουμανική Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τον Αύγουστο του 1916 η Ρουμανία πήρε μέρος στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ. Με την Πτώση του Βουκουρεστίου από τα αυστριακά στρατεύματα η βασιλική οικογένεια κατέφυγε στο Ιάσιο, πρωτεύουσα της Μολδαβίας. Εκεί, η Μαρία φορώντας στολή νοσοκόμας παραλάμβανε τραυματισμένους στρατιώτες και τους μετέφερε στο νοσοκομείο. Μετά το τέλος του πολέμου, ταξίδεψε στη Γαλλία και την Αγγλία, όπου συναντήθηκε με σημαντικές προσωπικότητες της εποχής, προκειμένου να πετύχει όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη για τη Ρουμανία.

Τον Οκτώβριο του 1922 ο Πατριάρχης Μύρων της Ρουμανίας έστεψε τον Φερδινάνδο και την Μαρία ως Βασιλείς της Μεγάλης Ρουμανίας, εορτάζοντας έτσι την ένωση της Ρουμανίας με την Τρανσυλβανία. Το 1926 η Μαρία μεταστράφηκε στην Ορθοδοξία, προκειμένου να έρθει ακόμα πιο κοντά με τον λαό.

Αγάπησε πολύ τις Τέχνες και τα Γράμματα. Ασχολήθηκε με την ποίηση, τη ζωγραφική και τη συγγραφή βιβλίων. Η ζωγραφική της επηρεάστηκε τόσο από τη βυζαντινή όσο και από την κελτική νοοτροπία και ήταν η ίδια που διακόσμησε εξολοκλήρου το υπέροχο εξοχικό βασιλικό παλάτι στο Σινάια.

Με την άνοδο του γιου της, Καρόλου, στον θρόνο το 1930, αυτός προσπάθησε να αφαιρέσει τη Μαρία από την πολιτική σκηνή και να μειώσει τη δημοτικότητά της. Εκείνη, απογοητευμένη από τις πράξεις του γιου της, εγκατέλειψε το Βουκουρέστι και πέρασε τα υπόλοιπα χρόνια της στην επαρχία και στο σπίτι της στη Μαύρη Θάλασσα. Πέθανε από κίρρωση του ήπατος στις 18 Ιουλίου 1938.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.
Μακαρίου 71, Λ/σία