Σημερινή

Τετάρτη, 19/06/2019
RSS

Χάρρυ Κλυνν: Η σάτιρα φτωχότερη, το γέλιο πιο πικρό…

| Εκτύπωση | 27 Μάιος 2018, 18:00 | Σημερινή

Έφυγε από τη ζωή την περασμένη Δευτέρα ο μεγάλος κωμικός, Χάρρυ Κλυνν (Βασίλης Τριανταφυλλίδης), ένας από τους σημαντικότερους σατιρικούς καλλιτέχνες, που σημάδεψαν με το έργο τους τη σύγχρονη ελληνική σατιρική σκηνή, κυρίως τις δεκαετίες του ’70 και του ’80.

Ο δημοφιλής 78χρονος ηθοποιός αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι τον τελευταίο καιρό.

Ο Χάρρυ Κλυνν γεννήθηκε στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης στις 7 Μαΐου του 1940 από φτωχή οικογένεια Πόντιων προσφύγων, τον Νίκο και την Κυριακή Τριανταφυλλίδη.

Η συμμετοχή του σε μια βραδιά ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη έμελλε να αλλάξει τη ζωή του, καθώς, εκτός από το πρώτο βραβείο, κερδίζει την πρόταση του Οικονομίδη να τον ακολουθήσει στην Αθήνα.

Για τρία χρόνια ο Οικονομίδης υπήρξε δάσκαλος και οδηγός του. Παράλληλα, με τις δραματικές του σπουδές στη σχολή του Π. Kατσέλη, εμφανίζεται περιστασιακά σε κοσμικά κέντρα, όπως το «Kάστρο», ο «Bράχος», το «Tροκαντερό», το «Άλσος», και το «Γκρην Παρκ».

Μετά τη συμμετοχή του σε δύο ταινίες («Γάμος α λα Ελληνικά» και «Τα 201 Καναρίνια») στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και τις πρώτες του θεατρικές εμφανίσεις στα θέατρα «Ακροπόλ» και Χατζηχρήστου, άρχισε να γίνεται πιο γνωστός.

Το 1964 ταξιδεύει για μερικές εμφανίσεις στο Μόντρεαλ.

Γυρίζει στην Ελλάδα τον χειμώνα του 1974 και πρωτοεμφανίζεται στις μπουάτ της Πλάκας. Ύστερα δούλεψε στα νυχτερινά κέντρα «Διογένης», «Δειλινά» και «Στορκ». Άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός με την κυκλοφορία του πρώτου του δίσκου «Για δέσιμο», που κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία Columbia το φθινόπωρο του 1978.

Έκανε πολλές εμφανίσεις στην τηλεόραση και έδωσε παραστάσεις στα θέατρα «Ορφέας», «Άλσος», «Δελφινάριο» και «Μινώα» και άλλα καταρρίπτοντας εισπρακτικά ρεκόρ. Ασχολήθηκε, επίσης, επιτυχώς, με τη συγγραφή, την ποίηση και τη ζωγραφική.

«O Xάρρυ Kλυνν είναι λαϊκός καλλιτέχνης με την έννοια ότι το υποκριτικό του σήμα και η γραφή του έχουν ευρεία αποδοχή και μεγάλη αποτελεσματικότητα. Όμως, είναι ένας διανοούμενος. Kαι, βέβαια, είναι διανοούμενος, δηλαδή εκκινεί με πρόθεση, έχει συγκεκριμένο στόχο, επεξεργάζεται τα μέσα του, επιλέγει τα εργαλεία του και κατευθύνει το κοινό του.

Δεν είναι λαϊκιστής και ‘αυθόρμητος’, που πάει με τα νερά του κοινού και αντανακλά του κοινού τα γούστα. H διαφορά του από τους ψευτοδιανοούμενος που κάνουν την ίδια δουλειά, είναι ακριβώς αυτό: O Xάρρυ Kλυνν χρησιμοποιεί την παλιά δοκιμασμένη μέθοδο του γέρο-Σωκράτη, την ειρωνεία και τη μαιευτική», έγραψε ο φιλόλογος, συγγραφέας και κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος για τον Χάρρυ Κλυνν, ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αποχαιρετώντας τον μεγάλο καλλιτέχνη, έγραψε στο twitter:

«Τολμώ να πω ότι υπήρξε ένας Αριστοφάνης του καιρού μας… Αποχαιρετώ με θλίψη έναν σπουδαίο καλλιτέχνη και έναν ωραίο άνθρωπο. Ταλαντούχος, τολμηρός, διεισδυτικός, ο Χάρρυ Κλυνν ανέδειξε με την καυστική του πολιτική & κοινωνική σάτιρα τις αντιφάσεις της εποχής του. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια & τους φίλους».