Σημερινή

Δευτέρα, 25/03/2019
RSS

Δ. Α. Φράγκου: Η αρχαία ελληνική μυθολογία στον καμβά

| Εκτύπωση | 20 Μάιος 2018, 18:00 | Σημερινή

Έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Αναστάσιου Φράγκου με θέματα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας εγκαινιάζεται την ερχόμενη Τρίτη και ώρα 7.30μ.μ., στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία.

Τα εγκαίνια θα τελέσει η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου.

Για την πρωτότυπη αυτή έκθεση και το όλο θέμα όπως το προσεγγίζει ο ζωγράφος θα μιλήσει ο συγγραφέας Κλείτος Ιωαννίδης, ενώ θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-59, Θάσος Σοφοκλέους.

Ο αυτοδίδακτος ζωγράφος και συλλέκτης, Δημήτρης Αναστάσιος Φράγκου, γεννήθηκε στην Πάχνα της Λεμεσού σε οικογένεια με πατριωτικές παραδόσεις. Ο πατέρας του Στάθης Φράγκος έλαβε μέρος στην εξέγερση των Οκτωβριανών το 1931, ενώ ο ίδιος έλαβε μέρος στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του ΄55-’59, κατά τη διάρκεια του οποίου συνελήφθη και φυλακίστηκε. Στις κεντρικές φυλακές γνώρισε τον ήρωα Μιχαλάκη Παρίδη, που τον ενθάρρυνε να συνεχίσει τη ζωγραφική, προτρέποντάς τον να αφιερώσει το ταλέντο του στην απεικόνιση της ελληνικής μυθολογίας.

Μετά την Ανεξαρτησία ο Δ.Α. Φράγκου έζησε αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, έχοντας, έτσι, την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά αρκετούς σημαντικούς ζωγράφους, να συζητήσει μαζί τους και να παρακολουθήσει στα εργαστήριά τους τον τρόπο δουλειάς τους και τα μυστικά της ζωγραφικής. Γνώρισε, επίσης, αρκετούς γνωστούς συλλέκτες, μεταξύ των οποίων τον μεγάλο συλλέκτη του 20ού αιώνα Γιώργο Κωστάκη, ο οποίος του έδωσε αρκετές συμβουλές.

Οι πίνακες βασίζονται σε υλικό που συγκέντρωσε ο καλλιτέχνης από την Κύπρο και την Ελλάδα μελετώντας βιβλιοθήκες, μουσεία, βιβλιοπωλεία και τουριστικούς οργανισμούς: αμφορείς με διάφορες παραστάσεις ή μόνο τις παραστάσεις. Έτσι, έργα τέχνης που ήταν θαμμένα μέσα στη γη για δυόμισι χιλιάδες χρόνια, παρουσιάζονται τώρα στον καμβά.

Η έκθεση περιλαμβάνει 70 πίνακες με διάφορες παραστάσεις της μυθολογίας. Πρόκειται για τη 12η Έκθεση, ατομική ή ομαδική, του ζωγράφου. Έργα του αγόρασαν συλλέκτες από Κύπρο, Ελλάδα, Ρωσία, Καναδά, Αγγλία, Σκωτία.

Διάρκεια έκθεσης: 22 Μαΐου 2018 έως 24 Μαΐου 2018. Ώρες λειτουργίας: 10.00π.μ.-21.00

Τηλέφωνο: 22446090