Σημερινή

Τετάρτη, 14/11/2018
RSS

Το «San», της Λητούς Κάττου, στο Point Center

| Εκτύπωση | 13 Μάιος 2018, 18:00 | Σημερινή

To Point Centre for Contemporary Art παρουσιάζει το San, από την καλλιτέχνιδα Λητώ Κάττου, που αποτελεί το πρώτο κεφάλαιο του πρότζεκτ Red Lake. To δεύτερο κεφάλαιο με τίτλο Days of San, μία συνεργασία του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, του Μουσείου Μπενάκη και του Point Centre for Contemporary Art, θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, στις 15 Ιουνίου 2018.

Έχοντας εξελιχθεί κατά τη διάρκεια του προγράμματος φιλοξενίας της καλλιτέχνιδος στο Google Cultural Institute στο Παρίσι, o San είναι ένα ΑΙ (artificial intelligence - τεχνητή νοημοσύνη), που δημιουργήθηκε για να ενσαρκώσει ένα οικολογικό υποκείμενο, ανοίκειo στις ανθρώπινες σκέψεις. Τα δομικά δεδομένα συλλέχθηκαν από την Κόκκινη Λίμνη, σε ένα ορυχείο κοντά στη Λευκωσία - μία από τις περιοχές της Νοτιοανατολικής Μεσογειακής Ζώνης, της οποίας οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν ταχύτατα. Η λίμνη αποτελεί απομεινάρι του αρχαίου μεταλλείου χαλκού της Κοκκινοπεζούλας στο Μιτσερό, ενεργού από τη Χαλκολιθική περίοδο μέχρι τη δεκαετία του 1960. Το υψηλής οξύτητας περιβάλλον της λίμνης δεν επιτρέπει την ανάπτυξη οποιουδήποτε ζωντανού βιολογικού οργανισμού, καθιστώντας δυσπρόσβατη τη γύρω περιοχή.

Ο San, ένα μη προσδιορισμένου φύλου ΑΙ, υβριδικά σχεδιασμένο με ανθρώπινα, θεϊκά και ζωικά χαρακτηριστικά, “κατοικεί” στην Κόκκινη Λίμνη - που αναδημιουργείται από την Κάττου ως ένα ψηφιακό περιβάλλον σε πραγματικό χρόνο. Το σώμα και οι ενέργειές του ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, η ορατότητα, η ταχύτητα του ανέμου και ο καιρός. Το μυαλό του San έχει κατασκευαστεί για να προστατεύει και να αντιδρά με την Κόκκινη Λίμνη· έχει συλληφθεί ως μία μυθολογική φιγούρα που προστατεύει τον μοναδικό περίγυρό της. Η ομότιτλη έκθεση San, που παρουσιάζεται στο Point Centre for Contemporary Art, επικεντρώνεται στον χαρακτήρα αυτού του ειδικού προστάτη, αναπαριστώντας γλυπτικά τις ανοίκειες φυσικές και νοητικές συνήθειές του, τη ρευστότητα και την αναγκαία προσαρμοστικότητα της μετα-ανθρώπινης ύπαρξής του. Έχοντας συλληφθεί για να ενσωματώθει σε ένα συγκεκριμένο φυσικό περιβάλλον, και όντας καταδικασμένος να υπομένει τη Σισύφεια μοίρα μίας επαναλαμβανόμενης καθημερινότητας, ο San κατασκευάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να αφομοιώνει τις δύσκολες συνθήκες της συγκεκριμένης περιοχής.

Η έκθεση καταπιάνεται με τρέχουσες οικολογικές ανησυχίες, θέτοντας ενώπιόν μας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη σχέση ανθρώπου και μηχανής, καθώς και για την πολυπλοκότητα των μη-ανθρώπινων και μετα-ανθρώπινων συνθηκών.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 18 Μαΐου 2018, στις 4 το απόγευμα. Θα ακολουθήσει διάλεξη στις 6.00.

Διάρκεια: 20 Μαΐου έως 20 Ιουνίου 2018.
Ώρες λειτουργίας:
Τετάρτη-Παρασκευή, 10:00-17:00
Σάββατο, 11:00-15:00

* Μπορείτε να επισκεφθείτε το Point εκτός των ωρών λειτουργίας με ραντεβού.