Σημερινή

Παρασκευή, 22/02/2019
RSS

«Θέλω να λιώσω στη σκηνή»

| Εκτύπωση | 29 Απρίλιος 2018, 18:00 | Του Πόλυ Κυριάκου

ΠΑΟΛΑ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΗ: O ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΦΕΡΝΕΙ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ

«ΚΑΝΩ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΜΕ ΟΛΟ ΜΟΥ ΤΟ «ΕΙΝΑΙ», ΜΕ ΠΑΘΟΣ, ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΑΦΟΣΙΩΣΗ, ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ Σ’ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΑ. ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΠΟΝΕΘΩ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΡΥΓΚΟΜΗΣΩ! ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ. ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΘΑΡΣΗ, ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΗ ΔΙΚΙΑ ΤΟΥ ΛΥΤΡΩΣΗ»

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα… Ήταν λες και το πολύτιμο χαμένο μωσαϊκό βρέθηκε στις ανασκαφές της δημιουργίας και τα κομμάτια του ενώθηκαν και έγινε κατανοητό το μήνυμα για όλους τους ανθρώπους


Από τη μακρινή και μοναχική Πάφο, ένα πρόσωπο του Πολιτισμού της Κύπρου με πολλά όνειρα, με διάθεση γι' ακόμα περισσότερες κατακτήσεις. Η Πάολα Χατζηλαμπρή, παρούσα σε πολλά κι έτοιμη να προχωρήσει σε καινούριες δραστηριότητες στην Κύπρο και το εξωτερικό. Εργατική, πεισματάρα και φιλόδοξη. Κρατά στα χέρια της τη “Μελίνα”, έναν θεατρικό μονόλογο, τον οποίο δρομολογεί για παρουσίαση στη Νέα Υόρκη! Μέσα από αυτήν τη συνάντηση έχουμε την ευκαιρία να τη γνωρίσουμε καλύτερα και να κατανοήσουμε τους χάρτες που έχει στα χέρια της…

Ουκ ολίγες οι σπουδές σου, Πάολα, οι οποίες δεν λένε ποτέ να σταματήσουν. Τι σε ωθεί στη μάθηση;

Το πάθος και η αγάπη για τη γνώση του νέου, του διαφορετικού, αλλά συνάμα του παλιού και του κλασικού. Θεωρώ ότι η μάθηση μάς διατηρεί ενεργούς, έξυπνους και νέους. Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται να λαμβάνει συνεχώς νέες πληροφορίες, για να μπορεί να αναπαράγει νέες ιδέες και να θέτει στόχους δυσκολότερους... Πώς αλλιώς θα εξελισσόμασταν ως δημιουργικοί άνθρωποι, ως άνθρωποι με στόχους και όνειρα, αν δεν θέταμε συνεχώς προκλήσεις στον εαυτό μας;

Τηλεόραση, θέατρο, φιλολογία, χορός, νομική… Τι είναι Πολιτισμός για σένα;

Το κράμα που γεννιέται μέσα από τα πιο πάνω, αλλά και μέσα από την κοινωνία. Ο Πολιτισμός σε όλες του τις πτυχές είναι το στοιχείο εκείνο που μας υπενθυμίζει ότι είμαστε άνθρωποι και όντα δημιουργικά και ανώτερα. Είναι ο Πολιτισμός που φέρνει κοντά τους ανθρώπους και τους λαούς. Είναι ο Πολιτισμός που ημερεύει το θεριό μέσα μας. Παρόλα αυτά, όμως, πολιτισμός δεν είναι το να πηγαίνω κάθε βράδυ στο θέατρο και να λέω πως είδα 100 παραστάσεις. Πολιτισμός είναι να πηγαίνω στο θέατρο και να φροντίζω να έχω ήδη βάλει το κινητό μου στο αθόρυβο, γιατί σέβομαι τον καλλιτέχνη που είναι πάνω στη σκηνή και δίνει την ψυχή του για μένα.

Το επάγγελμα του ηθοποιού

Πότε αποφασίζεις να λάβεις μέρος σε θεατρικές παραστάσεις και πότε σε τηλεοπτικές παραγωγές και γιατί;

Κατ’ αρχήν συμμετέχω ανελλιπώς σε ακροάσεις, γιατί τις θεωρώ πολύ καλή εξάσκηση για όλους τους ηθοποιούς. Γυρνάμε πίσω στα βασικά, έχουμε εκείνο το ίδιο καρδιοχτύπι, αλλά οι καλύτερες στιγμές είναι εκείνες πριν από την ακρόαση που συναντιόμαστε όλοι και αρχίζουν οι ερωτήσεις, τα γέλια και οι αγκαλιές, τα νέα για άλλες ακροάσεις, τα σχέδια και τα όνειρα... Είναι όμορφο το επάγγελμα του ηθοποιού... Ό,τι και να μας λένε σήμερα.

Επιλέγω δουλειές που είναι σοβαρές, δύσκολες και αυθεντικές. Δεν θέλω την ευκολία. Θέλω να λιώσω στη σκηνή. Θέλω να βγάλω μέσα από την ψυχή μου όλα όσα έχω και να τα εναποθέσω στη σκηνή. Αυτό μας έμαθαν στο Εθνικό και με αυτόν τον τρόπο λειτουργώ. Δεν είμαι ηθοποιός που θα κάνει κάτι, γιατί είμαστε καλή παρέα. Θα κάνω τη δουλειά μου με όλο μου το «είναι», με πάθος, πειθαρχία και αφοσίωση, γιατί πιστεύω πάνω απ’ όλα σ' εκείνο που επέλεξα. Δεν θα παραπονεθώ ποτέ και δεν θα βαρυγκομήσω! Είναι ευλογία αυτό που κάνουμε και αυτό που προσφέρουμε στο κοινό. Μέσα από τη δική μας κάθαρση, βρίσκει το κοινό τη δικιά του λύτρωση.

Το Πάφος 2017

Πάφος 2017. Τι ένιωσες και τι βίωσες, μιας και η καταγωγή σου είναι από αυτήν την υπέροχη πόλη της Κύπρου;

Ένιωσα περήφανη, αν και πιστεύω ότι θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα περισσότερα. Αυτό που βίωσα, όμως, ήταν μοναδικό. Κατ’ αρχήν ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ανάγκασε -με την καλή έννοια- τον κόσμο της Πάφου να ξανοιχτεί και να βγει έξω από το σπίτι του. Γίναμε όλοι ένα και συμμετείχαμε σε μεγάλες και μικρές εκδηλώσεις, που θα μας μείνουν αξέχαστες. Η Πάφος είναι μικρή πόλη και όλοι γνωριζόμαστε με όλους. Ήταν φανταστικό το συναίσθημα να συνεργάζομαι με συμμαθήτριες και φίλες από το σχολείο, που είτε χορογραφούσαν την παράσταση όπου συμμετείχα είτε συντόνιζαν την εκδήλωση που θα παρουσιάζαμε από τα γραφεία.

Ήταν λες και το πολύτιμο χαμένο μωσαϊκό βρέθηκε στις ανασκαφές της δημιουργίας και τα κομμάτια του ενώθηκαν και έγινε κατανοητό το μήνυμα για όλους τους ανθρώπους. Γι’ αυτό και νιώθω πολύ περήφανη που η παράστασή μου για τη Μελίνα Μερκούρη ήταν μέρος των δράσεων του Πάφος 2017. Καταφέραμε με αυτόν τον τρόπο να αποδώσουμε φόρο τιμής στην γυναίκα εκείνη που εγκαθίδρυσε τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Είμαι… «Σπαρτιάτισσα»

Οι πολλαπλές σου ενασχολήσεις και επιδιώξεις υποδηλώνουν μιαν άκρως δυναμική γυναίκα…

Είμαι πολύ δυναμική και ειδικά στον τομέα της δουλειάς μου. Είμαι… Σπαρτιάτισσα, όπως με αποκαλεί ένας καλός μου φίλος. Θέλω τα πάντα να γίνονται όπως πρέπει και μισώ τη μετριότητα. Θα έλεγα, όμως, ότι συνάμα είμαι και ευαίσθητη. Θα βάλω τα κλάματα στα καλά σου νέα και θα τρέξω κοντά σου στην ανάγκη σου. Μειδιώ, όμως, στο συχνό «ε, βρε, παιδάκι μου, με όλα αυτά που κάνεις, πώς θα βρεις άντρα; Κόψε και τίποτα!».

Λες και αν παρατήσω τις δουλειές μου και βάλω μια ποδιά, θα κάνουν ουρά οι γαμπροί! Είναι απίστευτο, όμως, πως, ως κοινωνία, ακόμη έχουμε θέματα με τις γυναίκες που κυνηγούν την καριέρα τους, γιατί θέλουν να προσφέρουν κάτι παραπάνω στο παιδί τους ή γιατί έτσι γουστάρουν! Και ακόμη δεν έχω καταλάβει, γιατί είναι αποδεκτό ο άντρας να δουλεύει 12 ώρες, να είναι εκτός σπιτιού και όλοι να λένε «μπράβο του, πόσο κουράζεται», ενώ, όταν το κάνει η γυναίκα, να δέχεται σχόλια τού τύπου «το παιδί σου πότε θα το δεις; Δεν είναι έτσι που κάνουν οι μανάδες...» και άλλα πολλά...

Εγώ ένα έχω να πω σε όλες τις γυναίκες εκεί έξω! Κανένα όνειρο δεν είναι μεγάλο! Κανένα όνειρο δεν μένει απραγματοποίητο, αν μια γυναίκα απλώσει το πάθος, την αγάπη και την πίστη της σε αυτό.

Δ. Μπεμπεδέλη: Η Μεγάλη Κυρία του θεάτρου

Ποιους παλιούς Κύπριους ηθοποιούς θαυμάζεις και ποιος σύγχρονους;

Θαυμάζω την κυρία Δέσποινα Μπεμπεδέλη, με την οποία είχα την τιμή να δουλέψω όσο ήμουν στη «Γαλάτεια». Είναι και αυτή… Σπαρτιάτισσα και άνθρωπος με αξιοπρέπεια. Μου έλεγε πως ξυπνούσε από τις 5 το πρωί για να μελετήσει τον ρόλο της. Στα γυρίσματα, ενώ μιλούσαμε για κάτι άσχετο, ξεκινούσε πρόβα με έναν τόσο φυσικό τρόπο, που έλεγες μέσα σου «τώρα εννοεί στ' αλήθεια αυτό που μου λέει ή κάνουμε λόγια;».

Έμαθα πολλά κοντά της και πήρα πολλές συμβουλές, αλλά και την εκτίμησή της ως απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου. Θεωρώ ότι η κυρία Μπεμπεδέλη, με το έργο, τον χαρακτήρα, το ταλέντο και τη δουλειά της αποτελεί τη Μεγάλη Κυρία του Θεάτρου και πρέπει να είμαστε πολύ ευγνώμονες που την έχουμε.

Φλερτάρεις το εξωτερικό; Τι σου λείπει στο νησί μας δημιουργικά;

Το εξωτερικό είναι ένα φλερτ αμφίδρομο. Και με φλερτάρει και το φλερτάρω. Είχα την ευκαιρία να παίξω θέατρο στην Αμερική, να κάνω περιοδεία και, πραγματικά, αυτά που βλέπεις και ζεις είναι φοβερά. Και σκέφτεσαι μετά, γιατί να μην τα έχουμε κι εμείς, ενώ εμείς ως λαός γεννήσαμε το θέατρο. Από το νησί μας δημιουργικά μού λείπουν τα μιούζικαλ, που θα μπορούσαν άνετα να γίνουν, καθώς έχουμε ηθοποιούς με τρομερές φωνές και κίνηση, αλλά και οι ταινίες μεγάλου μήκους.

Μου λείπει, επίσης, και η αναγνώριση... Πάντα πρέπει να πάμε εξωτερικό, να μας βραβεύσουν και να μας χειροκροτήσουν οι ξένοι και μετά να έρθουμε σπίτι μας για να αναγνωρίσει η χώρα μας τη δουλειά μας. Αυτό μου λείπει, όπως επίσης και το να δοθεί, επιτέλους, η ευκαιρία της δημιουργίας σε νέα πρόσωπα και όχι μόνο στους ίδιους και στους ίδιους.

Η «Μελίνα»

Mε τον ρόλο σου ως Μελίνα Μερκούρη θα εκπροσωπήσεις την Κύπρο στο United Solo Festival New York… Πες μας πιο αναλυτικά…

Ναι, ακριβώς! Είμαι πολύ περήφανη που ο θεατρικός αυτός μονόλογος που γράψαμε μαζί με τον σκηνοθέτη μου, Πωλ Λάμπη, έχει επιλεγεί και θα παρουσιαστεί στις 6 Νοεμβρίου 2018 στη Νέα Υόρκη στο Broadway, στο United Solo Festival στη Νέα Υόρκη. Είναι μεγάλη τιμή για μένα, αλλά και για τη χώρα μας, καθώς η παράσταση “Μελίνα: Η Τελευταία Ελληνίδα Θεά” βρίσκεται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, οπότε ταξιδεύουμε με τη σημαία μας.

Το φεστιβάλ αυτό είναι διεθνές και δέχεται συμμετοχές απ' όλον τον κόσμο. Στις παραστάσεις, ως συνήθως παρευρίσκονται σκηνοθέτες και ηθοποιοί και, σίγουρα, αυτές οι παρουσίες μάς δίνουν την ευκαιρία να εξερευνήσουμε νέους δρόμους και να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους του χώρου. Από την άλλη, παίρνουμε ένα σημαντικό κομμάτι της Ελλάδας και το παρουσιάζουμε σε όλον τον κόσμο!

Ποια είναι η επόμενη καλλιτεχνική σου κίνηση;

Η «Μελίνα» έχει ακόμα να δώσει πολλές παραστάσεις στο εξωτερικό και ίσως και κάποιες ακόμα στην Κύπρο. Το βέβαιο είναι πως ο κόσμος απολαμβάνει να βλέπει τη Μελίνα Μερκούρη και πάλι στη σκηνή. Το επόμενο επαγγελματικό βήμα είναι η «Μελίνα», η τηλεοπτική σειρά που το σενάριο υπογράφουν οι μοναδικοί Κύρος Ρωσίδης και Σοφία Μουαΐμη. Πριν από λίγες μέρες ήμασταν Αθήνα, όλοι μαζί, στο πατρικό σπίτι της Μελίνας, μαζί με τον αδελφό της, Σπύρο Μερκούρη. Η οικογένεια, με την άδεια της οποίας θα κάνουμε τη σειρά, είναι πολύ ενθουσιασμένη και νιώθουν ότι, με αυτόν τον τρόπο, η Κύπρος τιμά τη Μελίνα.

Να αναφέρω, επίσης, ότι η σειρά αναμένεται τον Σεπτέμβριο του 2019, έτσι ώστε να αποτελεί μέρος των εορτασμών το 2020 για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη. Το βέβαιο είναι πως θα είναι μια πολύ δυνατή παραγωγή, με πολλούς καλούς ηθοποιούς. Η σειρά δεν θα αφορά μόνο τη Μελίνα, αλλά και πολλούς σημαντικούς ανθρώπους γύρω της, που σημάδεψαν όλοι την ιστορία μας. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα είναι μια σειρά που θα αγαπήσει ο κόσμος και θα έχει πάνω απ' όλα ποιότητα!