Σημερινή

Τετάρτη, 20/02/2019
RSS

Παρουσίαση ποιητικής συλλογής Κώστα Γουλιάμου «Η ομιλία της

| Εκτύπωση | 01 Απρίλιος 2018, 18:00 | Σημερινή

Παρουσίαση ποιητικής συλλογής Κώστα Γουλιάμου «Η ομιλία της νύχτας»

Για την ποιητική συλλογή του Κώστα Γουλιάμου «Η ομιλία της νύχτας», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gutenberg, μίλησαν στην αίθουσα Καστελιώτισσα, στη Λευκωσία, ο ποιητής Μιχάλης Πιερής, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο ποιητής και στιχουργός Πόλυς Κυριάκου και ο αν. Καθηγητής μετα-αποικιακής λογοτεχνίας Σταύρος Στ. Καραγιάννη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τον συντονισμό της παρουσίασης είχε ο επικοινωνιολόγος Γιώργος Πήττας. Στην κατάμεστη αίθουσα της Καστελιώτισσας παρόντες ήταν και σημαίνοντες εκπρόσωποι της πολιτικής, ακαδημαϊκής και πνευματικής ζωής της Κύπρου. «Ο Κώστας Γουλιάμος με την ποίησή του αλλά και με τη λιτή πνευματική του παρουσία συνιστά έναν τύπο λόγιου-ποιητή, ο οποίος ανανεώνει την πίστη μας στον τύπο του διανοούμενου-πολίτη στον οποίο συν τοις άλλοις έχει δοθεί και η δωρεά της ποίησης», παρατήρησε ο ποιητής Μιχάλης Πιερής.

«Θέλω να πω με αυτό», συνέχισε ο κ. Πιερής, «ότι ο Κώστας Γουλιάμος δεν είναι ένας ευκαιριακός ποιητής, όπως δεν είναι ένας ευκαιριακός διανοούμενος». Σε άλλο σημείο της ομιλίας ο κ. Πιερής υπογράμμισε ότι «η σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά και η παγκόσμια αποτελεί την πιο διάφανη ποιητική ύλη της συλλογής. Ονομάζεται αλλά δεν υπομνηματίζεται με κραυγαλέο τρόπο». Ο ποιητής Πόλυς Κυριάκου άντλησε από προσωπικά βιώματα και, αναφερόμενος στον επαναπατρισμό του, τόνισε πως συνάντησε σημαντικούς ανθρώπους που δεν ήξερε «ότι ζούσαν εδώ».

«Κάποτε οι απουσίες γεννούν παρουσίες», σημείωσε ο ποιητής και στιχουργός, κάνοντας μνεία της γνωριμίας του με τον Κώστα Γουλιάμο. «Οι πιο σημαντικοί άνθρωποι είναι αυτοί που ξέρουν τους δρόμους της αλήθειας και της απλότητας… Είναι ένας αγνός καθαρόαιμος Καλαμαράς», σημείωσε για τον ομότεχνό του. Σημειώνεται πως διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο εκδοτικός Οίκος Gutenberg και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.