Σημερινή

Σάββατο, 23/03/2019
RSS

Χάρολντ Μακμίλαν

| Εκτύπωση | 18 Μάρτιος 2018, 18:00 | Σημερινή

Ο Χάρολντ Μακμίλαν γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1894 και πέθανε στις 29 Δεκεμβρίου 1986. Το πλήρες όνομά του ήταν Μόρις Χάρολντ Μακμίλαν, 1ος Κόμης του Στόκτον. Ήταν Άγγλος πολιτικός, Συντηρητικός, που διετέλεσε Πρωθυπουργός της Αγγλίας (1957 - 1963). Ήταν τριτότοκος γιος του Μόρις Κράουφορντ Μακμίλαν και της Αμερικανίδας Νέλι Τάρλετον, εγγονός του Ντάνιελ Μακμίλαν, ιδρυτού των ομώνυμων εκδόσεων.

Με το ξέσπασμα του Α' Π.Π. κατατάχθηκε στο Τάγμα της Οξφόρδης, όπου και συμμετείχε στη μάχη του Σομμ ως διοικητής φρουράς Γρεναδιέρων, στη οποία τραυματίστηκε σοβαρά με συνέπεια να παραμείνει για δύο χρόνια σε νοσοκομείο, χωρίς να λάβει μέρος σε άλλες επιχειρήσεις.

Το 1919 υπηρέτησε στο Κυβερνείο του Καναδά και το 1920, όταν επέστρεψε στο Λονδίνο, στις 21 Απριλίου νυμφεύτηκε την κόρη του Κυβερνήτη του Καναδά Λαίδη Ντόροθι Κέιβεντις, με την οποία και απέκτησε στη συνέχεια ένα γιο και τρεις κόρες. Στα επόμενα 20 χρόνια ασχολήθηκε στην οικογενειακή εκδοτική επιχείρηση, μέχρι το 1940, ενώ από το 1924 ασχολήθηκε παράλληλα και με την πολιτική, όταν και εξελέγη βουλευτής στο κόμμα των Συντηρητικών.

Το 1940 ανέλαβε, προστατευόμενος του Τσώρτσιλ, κοινοβουλευτικός υφυπουργός Εφοδιασμού και δύο χρόνια μετά, υφυπουργός των Αποικιών. Περί τα τέλη του 1942, μετά τη συμμαχική απόβαση στη Βόρεια Αφρική, διορίστηκε Βρετανός υφυπουργός στο Συμμαχικό Στρατηγείο της ΒΔ. Αφρικής και ακολούθως εκπρόσωπος της αγγλικής κυβέρνησης στη Γαλλική Εθνική Επιτροπή Απελευθέρωσης.

Τον Νοέμβριο του 1944 ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της Συμμαχικής Επιτροπής στην Ιταλία. Τον Δεκέμβριο του 1944, κατά τα λεγόμενα Δεκεμβριανά, επισκέφθηκε την Αθήνα συνοδεύοντας τον Τσώρτσιλ. Αργότερα έλαβε ενεργό μέρος στην οργάνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ το 1951, όταν επανήλθαν οι Συντηρητικοί στην εξουσία, ανέλαβε το υπουργείο Οικισμού και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τον Οκτώβριο του 1954 ανέλαβε Υπουργός Αμύνης, τον δε επόμενο χρόνο Υπουργός Εξωτερικών και τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου Υπουργός των Οικονομικών. Τον Ιανουάριο του 1957 ανέλαβε την προεδρία της κυβέρνησης μετά την παραίτηση του σερ Άντονι Ίντεν καθώς και την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος. Θέση που διατήρησε και μετά τις εκλογές του 1959 μέχρι τις 18 Οκτωβρίου του 1963, οπότε παραιτήθηκε για λόγους υγείας.

Ο Χ. Μακμίλαν το 1960 ανακηρύχθηκε Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και το 1976 η Βασίλισσα της Αγγλίας τού απένειμε το παράσημο του Τάγματος της Τιμής. Ο Χ. Μακμίλαν ήταν ο τελευταίος Πρωθυπουργός της Αγγλίας που γεννήθηκε επί βασιλείας Βικτωρίας και έλαβε μέρος στον Α’ Π.Π.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.
Μακαρίου 71, Λ/σία