Σημερινή

Δευτέρα, 27/05/2019
RSS

H παράδοση της Μητρικής Γλώσσας

| Εκτύπωση | 25 Φεβρουάριος 2018, 18:00 | Με την Δρα Νίκη Κατσαούνη

Η ΑΤΙΘΑΣΗ ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, ΕΛΕΝΗ ΦΩΚΑ, ΠΟΥ ΕΚΔΙΩΞΕ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ. Φωτο 2009.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ

Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΤΑΝΕΜΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ, ΦΟΡΕΩΝ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΫΛΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Μέσα στις 6.000 γλώσσες που μιλιούνται ακόμα, μερικές τείνουν προς εξαφάνιση όπως και τα ζωντανά είδη, της πανίδας και της χλωρίδας;


«Μπορεί να είναι συζητήσιμο πόσο ‘’κόφτει’’ τη Φύση πόσα είδη είναι συνολικά στον πλανήτη. Μα είναι βέβαιο πως η τοπική βιοποικιλία έχει μεγάλη σημασία». Nigel Stork, περιβαλλοντολόγος Τροπικών Δασών, Παν/μιο της Μελβούρνης, 2009.

Η λέξη «παράδοση» είναι όπως πολλές λέξεις ρεαλιστική πριν γίνει αφηρημένη, συμβολική ή υπερρεαλιστική, με χρήση συγκεκριμένη προτού απαντήσει την κατά-χρηση: παραδίδω, δίνω πάρα κάτω, σε άλλον. Άλλο σημαίνει με πρόθεση το ‘παρά’, άλλο σημαίνει με το ‘προ’, άλλο με το ‘επί’. Η πρόθεση είναι πραγματική, προτού γίνει και αυτή... μια άλλη πρόθεση, καλή ή κακή.

Οι παραδόσεις, που είναι οι συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα ενός λαού τον συνέχουν, τον κρατάνε μαζί, μπορεί και συχνά να τον συντρέχουν, όπως γίνεται ιδίως στην ξενιτειά, σε παροικίες. Μπορεί συχνά να λέμε «Οι Έλληνες της Διασποράς είναι πιο πατριώτες»: Γιατί συντηρούν την Παράδοση που τους κάνει να ανήκουν, που συχνά η εκκλησία τους γίνεται τόπος σύναξης, σύναψης φιλίας και έργων φιλανθρωπίας ανάμεσα στους ομογενείς.

Άρα εκείνοι που συντηρούν την παράδοση είναι Συντηρητικοί; Και οι «άλλοι» τι είναι; «Προοδευτικοί»; Η συντήρηση της παράδοσης και η προστασία της διεθνούς πολιτιστικής κληρονομιάς κατανέμεται στον πολιτισμό, τις τέχνες και τις επιστήμες, αλλά και πολύ γρήγορα και στη συντήρηση όλων των Γλωσσών, φορέων των υλικών και άυλων πολιτιστικών ιδιοτήτων των λαών, των οποίων η δια- τήρηση κρίνεται τόσο αναγκαία όσο για να δημιουργηθεί (10 Δεκ. 1946 η πρώτη γεν. συνέλευση και με τροποποιημένο Καταστατικό τον Νοεμ. του 1954), ολόκληρος Οργανισμός, παρακλάδι του ΟΗΕ, η ΟΥΝΕΣΚΟ, απόγονος οργανισμού της Κοινωνίας των Εθνών για να ασχολείται διεθνώς με αυτό που δηλώνει το όνομά του Οργανισμός των Ην. Εθνών για την Εκπαίδευση, τις Επιστήμες, Φυσικές και Κοινωνικές, και τον Πολιτισμό μαζί, τώρα και την Επικοινωνία, με 195 κράτη - μέλη σήμερα, αλλά, προσοχή, πάντα με στόχο ‘’να συμβάλει στην ειρήνη και την ασφάλεια με την προώθηση διεθνούς συνεργασίας μέσω εκπαιδευτικών, επιστημονικών και πολιτιστικών μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να αυξήσει τον οικουμενικό σεβασμό για τη δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα μαζί με τις βασικές ελευθερίες που διακηρύσσονται στην Χάρτα των Ην. Εθνών".

Η ΟΥΝΕΣΚΟ

Αν νομίζετε πως η ΟΥΝΕΣΚΟ είναι ένας οργανισμός παίξε - γέλασε, χόρεψε - και - πήδηξε, θα γελαστείτε, ό,τι κι αν ακούσατε για την... OXFAM (MKO): ήδη το 1956 η Νότια Αφρική εγκατέλειψε την OYNEΣΚΟ… αγανακτισμένη γιατί ‘’αναμειγνυόταν στα εσωτερικά της χώρας της’’ λέει που ήταν οι φυλετικές ‘’σχέσεις’’, το περιβόητο Apartheid των φυλετικών διακρίσεων, μεταξύ μαύρων γηγενών και λευκών αποικιοκρατών και εποίκων! Η Νότια Αφρική ξανάγινε μέλος της Ουνέσκο μόλις το 1994 με Ηγέτη τον Νέλσον Μαντέλα!

Η ΟΥΝΕΣΚΟ έχει μια μάλλον... ιδιάζουσα σχέση με τις ΗΠΑ, με την Αγγλία να ακολουθεί κάποτε τις ΗΠΑ, και τον Ισραήλ, πάλιν μέσω ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν επίσημα (ξανά) από την Ουνέσκο 31 Δεκ. του 2018, όπως εξήγγειλαν ήδη 12 Οκτ. 2017 επικαλούμενες δικά τους ‘’μη εξυπηρετούμενα’’ χρέη ύψους 80 εκ. ως συνδρομών οφειλομένων από το 2011, όταν η ΟΥΝΕΣΚΟ έκανε δεκτή την Παλαιστίνη. ΣΗΜ: Από τα 194 κράτη-μέλη μόνον 6 ψήφισαν κατά της Παλαιστίνης!

Μεγάλες κρίσεις περνά συχνά (και ) η Ουνέσκο, όπως λ.χ. όταν αποφάσισε το 2013 να συμπεριλάβει τη Συλλογή ‘’Η Ζωή και το Έργο του Τσε Γκεβάρα’’ ανάμεσα στις προσωπικότητες στη ‘’Μνήμη Του Διεθνούς Αρχείου’’ της. Ή με τα WikiLeaks, όταν στις 16-17 Φεβρ. 2012 διοργάνωσε στο Παρίσι συνέδριο με θέμα, ‘’O κόσμος των Μίντια μετά τα WikiLeaks και τα News of the World’’, και δεν κάλεσε κανένα των πρώτων, όταν δε μετά από παράπονο που υπέβαλε ο εκπρόσωπός τους κλήθηκε, δεν του δόθηκε θέση να... μιλήσει παρόλον ότι ελάμβαναν μέρος γνωστοί πολέμιοι των WikiWikiLeaks ! ‘’Ελευθερία του Λόγου’’!!!

Τα ‘’κατάφερε’’ η OYNEΣΚΟ να έχει ως Γενική Διευθύντρια, από 10 Νοεμ. 2017, την Αudrey Azoulay, Εβραιογαλλίδα με καταγωγή από το Μαρόκο, με πατέρα τραπεζίτη πρώην σύμβουλο στον (κακόφημο) τύραννο Βασιλιά Χασσάν II και στον Βασιλιά Mοχάμεντ VI του Μαρόκο, η οποία λέει ανατράφηκε σε ‘’αριστερό’’ περιβάλλον (‘’χωριό που φαίνεται...’’) και πολιτικοποιήθηκε επάνω στην Αραβο-Ισραηλινή διένεξη (το δεύτερο πιο πιστευτό, αν μάθεις το ‘’πώς’’).

Χρημάτισε σύμβουλος του Ολάντ επάνω στα Πολιτιστικά και την Επικοινωνία, ταξίδευε μαζί του συχνά καθώς και στο Μαρόκο, στην τελευταία του επίσκεψη ως Προέδρου. Ο διορισμός της ως Yπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας για ένα χρόνο μόνο, υπήρξε λέει ‘’στρατηγικός’’ (το ίδιο και στην ΟΥΝΕΣΚΟ), όπου συχνά χρησιμοποιούνται αξιωματούχοι με διπλή υπηκοότητα, οι συγγένειες είναι σημαντικές, εδώ ο πατέρας, Εβραίος έχει άριστες σχέσεις με τη Μαροκινή Αυλή και τη Γαλλική ροζ μπουρζουαζία. ΕΙΕΝ!

Το «αίτιον» και το θέμα

Το ‘’αίτιον’’ εδώ σήμερα είναι άλλον. Η 21η Μαρτίου έλαχε να είναι η Διεθνής Ημέρα των Μητρικών Γλωσσών καθότι θεωρούνται ‘’...τα πιο ισχυρά όργανα για τη διατήρηση και την ανάπτυξη της υλικής και άυλης κληρονομιάς. Όλες οι δράσεις που προωθούν τη διάδοση των μητρικών γλωσσών είναι χρήσιμες όχι μόνον στην ενθάρρυνση της γλωσσικής πολυμορφίας και πολυγλωσσικής εκπαίδευσης αλλά και στην ανάπτυξη μιας πιο άρτιας εγρήγορσης των γλωσσικών και πολιτιστικών παραδόσεων διεθνώς αλλά και στην έμπνευση για αλληλεγγύη, ανεκτικότητα και διάλογο’’.

To Θέμα για την Ημέρα των Μητρικών Γλωσσών (Στα Ελληνικά και τα Γαλλικά στον Ενικό, ενώ στα Αγγλικά στον Πληθυντικό, αφού μιλούμε για την πολλαπλότητά τους) όπως καθορίστηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ για το 2018 είναι: ‘’Η Γλώσσα μας, η περιουσία μας’’. Μέσα στις 6.000 γλώσσες που μιλιούνται ακόμα, μερικές τείνουν προς εξαφάνιση όπως και τα ζωντανά είδη, της πανίδας και της χλωρίδας;

Η διαφορά στον αριθμό των ειδών της πανίδας και της χλωρίδας είναι τόσο μεγάλη και η εξαφάνισή τους τόσο περίεργη, όσο και του μωρού που παραλίγο να πεθάνει -και δεν ξέρω αν επέζησε τελικά ως την ώρα που γράφω- μετά τον άκρως λαϊκιστικό τρόπο που αντιμετωπίστηκε το ‘’μικρό αγγελούδι’’, τι τρομερός χαρακτηρισμός, το κάνουν ΗΔΗ να πετά στα ουράνια, τα ανόητα μελό των ΜΜΕ.

Δεν ξέρω ούτε ποια βιβλία απαγορεύτηκαν από τις παράνομες αρχές του παρακράτους για τους λίγους εγκλωβισμένους μαθητές που απέμειναν πια, του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου, πήρε το μάτι μου τίτλο με την 21η Μαρτίου και την Ελληνική Σημαία... Εφτά βιβλία με μόνο αυτά τα δυο χαρακτηριστικά της παράδοσής μας των Κυπρίων; Μα μια ΑΠΟΖ (Αποκλειστική Πολιτιστική Ζώνη) που δεν μπορεί να παραβιάζεται, να διαβιβάζεται ή να παραδίδεται, είναι η Γλώσσα μας, τα ονόματα και οι νότες των Ήχων μας: άηχη και άφθογγη είναι μόνον η υποδούλωση. Ας μάθουμε Ελληνικά. Τη μόνη περιουσία μας. Την πέριξ Ουσία μας. Την μητροπαράδοτη Ελευθερία μας!

ΝΙΚΗ ΚΑΤΣΑΟΥΝΗ
Κριτικός Πολιτισμού και Πολιτικής