Σημερινή

Κυριακή, 17/02/2019
RSS

Transeurope: Μία νέα πλατφόρμα για τη φωτογραφία και τις εικ

| Εκτύπωση | 25 Φεβρουάριος 2018, 18:00 | Σημερινή

Transeurope: Μία νέα πλατφόρμα για τη φωτογραφία και τις εικαστικές τέχνες

Το Σάββατο, 31 Μαρτίου, το Point Centre for Contemporary Art (Μέγαρο Χατζησάββα, Λεωφόρος Ευαγόρου 2, 1097 Λευκωσία) θα φιλοξενήσει ένα φωτογραφικό προκαταρκτικό εργαστήριο, που θα προσφερθεί από δύο εμπειρογνώμονες, τον Jean-Christophe Bechet κι ένα μέλος της ομάδας του TransEurope Photo project. Το Transeurope Project είναι μία νέα ευρωπαϊκή πλατφόρμα, που απευθύνεται σε ανερχόμενους ή υφιστάμενους επαγγελματίες φωτογράφους και εικαστικούς καλλιτέχνες.

Έχει ως στόχο να διευκολύνει την πρόσβασή τους σε επαγγελματικά δίκτυα και σε άλλες ευκαιρίες, να συμβάλει στην περαιτέρω εξέλιξη των προσόντων τους, αξιοποιώντας νέα εργαλεία και μέσα, καθώς και να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες για την καλύτερη δυνατή διεθνή κυκλοφορία και γνωστοποίηση του έργου τους.

Το TransEurope Photo διοργανώνει την πρώτη δραστηριότητά του με Προκαταρκτικά εργαστήρια κατάρτισης από διεθνείς εμπειρογνώμονες σε 14 διαφορετικές χώρες μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2018. Πρόκειται για ειδικά διαμορφωμένες εκπαιδευτικές συνεδρίες, που θα προετοιμάσουν επίσης όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στη Δεύτερη Δραστηριότητα Portfolio Reviews που θα λάβει χώραν στην Αθήνα, μεταξύ Μάη-Ιούνη 2018.

Το εργαστήριο

Το περιεχόμενο του προκαταρκτικού εργαστηρίου κατάρτισης έχει ως εξής: Το εργαστήριο θα βασιστεί στην εξέταση των πορτφόλιο των καλλιτεχνών, που θα εξελιχθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Κάθε συμμετέχων/ουσα θα έχει περίπου 15 λεπτά στη διάθεσή του/της για να παρουσιάσει τη δουλειά του/της (κατά προτίμηση σε έντυπη μορφή, ώστε να γίνει μια πρακτική προσέγγιση του έργου).

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου ο Jean-Christophe Bechet θα αναφερθεί σε παραδείγματα από βιβλία ή φωτογραφικά series, που πηγάζουν από την πλούσια επαγγελματική εμπειρία του. Έχει επιμεληθεί είκοσι βιβλία και πέραν των πενήντα εκθέσεων. Όλοι/ες οι συμμετέχοντες/ουσες θα προσκληθούν επίσης να εκφράσουν τη γνώμη τους για τα διαφορετικά πορτφόλιο των υπολοίπων, κάτι που θα αποτελέσει μέρος της όλης εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Στόχος είναι να καταστεί σαφές ότι η φωτογραφία είναι μία διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει διάφορα στάδια και ότι η επεξεργασία είναι εξίσου σημαντική με την επιλογή ενός θέματος και την παραγωγή των φωτογραφιών. Η προσοχή, βέβαια, θα είναι πάντοτε στραμμένη προς το αποτέλεσμα, είτε αυτό αφορά μία έκθεση, ένα βιβλίο είτε μια προβολή πολυμέσων. Κάθε είδος παρουσίασης προϋποθέτει έναν διαφορετικό προβληματισμό και τρόπο προσέγγισης.

Άλλες πληροφορίες

Σημειώνεται πως το Transeurope Project συνδιοργανώνεται από το Fundacion Contamporanea-PhotoEspana στη Μαδρίτη (http://www.phe.es/logo-pie/fundacion-contemporanea/), το The Finnish museum of Photography στο Ελσίνκι ((http://www.valokuvataiteenmuseo.fi/en) και το Euromare NPC στην Αθήνα (http://euromareorg.blogspot.gr/), και είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Δημιουργική Ευρώπη (Educational, Audiovisual and Culture Executive Agency). Σε διάστημα δύο ετών οι δραστηριότητες του TransEurope Photo project θα περιλαμβάνουν:

· μία διαδικτυακή πλατφόρμα, www.transeuropephoto.eu,

· 14 προκαταρκτικά εργαστήρια κατάρτισης σε 14 χώρες,

· ανασκόπηση πορτφόλιο, masterclasses/ συνέδρια, επισκέψεις και συναντήσεις,

· τρεις εκθέσεις και ένα συνοδευτικό περιοδικό/κατάλογο για τους 30 επιλεχθέντες συμμετέχοντες στις ανασκοπήσεις των πορτφόλιο.

Ενημερωθείτε για όλες τις δραστηριότητες και τα τελευταία νέα κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο

www.transeuropephoto.eu.