Σημερινή

Τετάρτη, 20/08/2014

Πέρασε η φορολογία ακινήτων

| Εκτύπωση | 01/05/2013 |

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΑ
Η Βουλή ψήφισε χθες σειρά μέτρων για περαιτέρω μείωση των μισθών και των συντάξεων, αύξηση του φόρου ακινήτων και διαφοροποίηση των ωφελημάτων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Παρόλο που ψηφίστηκαν οι νέες μειώσεις στους μισθούς, ο ΔΗΣΥ, διά του Προέδρου του Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε ότι το κόμμα του κατέθεσε πρόταση νόμου για περαιτέρω μειώσεις στο κρατικό μισθολόγιο, από τις οποίες θα προκύψουν €6,5 εκ., έτσι ώστε τα έσοδα από τη φορολόγηση των ακινήτων να ανέρχονται στα €69 εκ., αντί στα €75 εκ. που προβλέπει το νομοσχέδιο.

Η πρόταση προβλέπει περαιτέρω μείωση των μισθών από 0,2% με 0,5%. Το ποσό των €6,5 εκ. θα χρησιμοποιηθεί για να μειωθούν οι συντελεστές στον φόρο ακινήτων για κάποιες κατηγορίες ιδιοκτητών.

Το ΔΗΚΟ κατέθεσε πρόταση νόμου για μειώσεις στις λειτουργικές δαπάνες του κράτους κατά €17,3 εκ., με στόχο το ποσό να χρησιμοποιηθεί για μείωση του φόρου ακινήτων.

Οι δύο προτάσεις θα συζητηθούν αργότερα.

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο για περαιτέρω περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και του ευρύτερου δημόσιου τομέα από 0,8% μέχρι 2% ψηφίστηκε χθες ομόφωνα.

Ψηφίστηκε, επίσης, και το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην πρόσβαση στα δημόσια νοσηλευτήρια. Για να είναι κάποιος δικαιούχος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα πρέπει να έχει φορολογικό φάκελο και να καταβάλλει για τρία χρονιά εισφορές στο ΤΚΑ.

Με την αρνητική ψήφο των 18 βουλευτών του ΑΚΕΛ και την ψήφο του βουλευτή των Οικολόγων, ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία οι κανονισμοί που προβλέπουν την εισαγωγή εισφοράς 1,5% για τους δημοσίους υπαλλήλους, αναθεώρηση τελών, καθώς την επιβολή τελών για τις πρώτες βοήθειες, για φάρμακα και για ιατρικές εξετάσεις.

Ο φόρος ακινήτων
Το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Προβλέπει ελάχιστο τέλος €75 για κάθε ιδιοκτήτη και αναλόγως της αξίας του ακινήτου αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης. Ομόφωνα ψηφίστηκε τροπολογία, με την οποία η επιπρόσθετη επιβάρυνση σε περίπτωση μη καταβολής της φορολογίας μειώνεται από 20% στο 10%. Επίσης, παραχωρείται έκπτωση 10% σε όσους πληρώσουν τον φόρο 30 ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας.
Ομόφωνα εγκρίθηκε και συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους €9,6 εκ., ποσό που θα διατεθεί για την πρόσληψη πέραν των 900 ωρομίσθιων εργαζόμενων στο Δημόσιο.

Ψηφίστηκαν, επίσης, η αναθεώρηση των τελών που αφορούν στο Κτηματολόγιο, το Αρχείο Πληθυσμού και τις άδειες που παραχωρεί το Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.