Σημερινή

Παρασκευή, 24/05/2019
RSS

Υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης στη συνεργασία»

| Εκτύπωση | 19 Ιανουάριος 2014, 07:04 | Της Σκεύης Σταύρου

Νικόλας Παπαδόπουλος: Στηρίζουμε την κυβέρνηση, ελέγχουμε την εξουσία

«Η θέση του ΔΗΚΟ είναι πως δεν πρέπει να ξεκινήσουν οι συνομιλίες αν δεν ξεκαθαρίσει πρώτα και σωστά η βάση τους», επαναλαμβάνει ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος

«Με τον Μάριο Καρογιάν είμαστε συναγωνιστές και ως τέτοιοι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε. Πάντα με αλληλοσεβασμό σε διαφορετικές απόψεις που ενδεχομένως υπάρχουν ανάμεσά μας»


Χωρίς κανένα δισταγμό ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος δηλώνει σε συνέντευξή του στη «Σημερινή» πως υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης στη συνεργασία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εντούτοις, διατυπώνει ευθαρσώς την άποψη πως το επίπεδο συνεργασίας του ΔΗΚΟ με την παρούσα διακυβέρνηση είναι καλύτερο από αυτό που υπήρχε επί διακυβέρνησης Χριστόφια. Παρά ταύτα, τονίζει πως πρόθεση και φιλοδοξία του είναι να έχει συνεργασία με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων. Σε άλλο σημείο, ο Νικόλας Παπαδόπουλος επισημαίνει πως θεωρεί ορθό το γεγονός ότι ο Νίκος Αναστασιάδης επιδίωξε ξεκαθάρισμα της βάσης των διαπραγματεύσεων πριν προχωρήσει σε αυτές.

Επί τούτου πρόσθεσε ότι το κόμμα του «αναμένει ότι ο κ. Αναστασιάδης θα τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις προς το ΔΗΚΟ και τον κυπριακό λαό για απόσυρση των απαράδεκτων και επικίνδυνων υποχωρήσεων της πλευράς μας την προηγούμενη πενταετία, δηλαδή των αποκαλούμενων ‘‘γενναιόδωρων προσφορών’’ Χριστόφια». Όσον αφορά στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση του Δημοκρατικού Κόμματος για τις υπόλοιπες θέσεις της ηγετικής πυραμίδας, ο κ. Παπαδόπουλος απέρριψε τα περί «ομαδοποιήσεων» στο κόμμα του και ευχήθηκε σε όλες και όλους ανεξαιρέτως καλή επιτυχία, απευθύνοντάς τους μάλιστα έκκληση να κάνουν την προεκλογική εκστρατεία τους με σεβασμό στους συνυποψηφίους τους, χωρίς προσωπικές αντιπαραθέσεις και αποκλεισμούς.

Τέλος, σε ερώτηση για το πώς νιώθει για τη στάση που τήρησε ο Νίκος Αναστασιάδης έναντι του πατέρα του, όταν αυτός ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Νικόλας Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε πως δεν αισθάνεται καμία πικρία, τονίζοντας πως θέλει να πετύχει ο κ. Αναστασιάδης για το καλό του τόπου, κάτι που θα ήθελε, όπως ανέφερε, και πατέρας του.

Σχεδόν δύο μήνες μετά την εκλογή σας στην προεδρία του ΔΗΚΟ, θεωρείτε πως προχωρά η υλοποίηση των προεκλογικών σας διακηρύξεων σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος;

Μέχρι στιγμής ναι. Όπως θα θυμάστε, την 1η Δεκεμβρίου είχαμε την α΄ φάση της Εκλογικής Συνέλευσης η οποία αφορούσε μόνο την εκλογή Προέδρου. Γι’ αυτό και, όπως δήλωνα προεκλογικώς, η πρώτη μου προτεραιότητα αμέσως μετά την εκλογή μου ήταν να προχωρήσουμε τάχιστα στη β΄ φάση, δηλαδή στις εκλογές για ανάδειξη Αναπληρωτή Προέδρου, Αντιπροέδρου, Γενικού Γραμματέα, Οργανωτικού Γραμματέα, Εκτελεστικού Γραφείου, Κεντρικής Επιτροπής και Επαρχιακών Επιτροπών.

Αυτό το πετύχαμε, λαμβάνοντας ασφαλώς υπόψη την περίοδο των γιορτών αλλά και τις ελάχιστες προθεσμίες που προνοεί το Καταστατικό. Έτσι, την περασμένη Δευτέρα είχαμε τις υποψηφιότητες και σε τρεις βδομάδες από σήμερα, δηλαδή στις 9 Φεβρουαρίου, τα χιλιάδες μέλη του Κόμματος θα προσέλθουν και πάλι στις κάλπες και ελεύθερα και δημοκρατικά θα επιλέξουν την υπόλοιπη ηγεσία. Αμέσως μετά, όλοι θα είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε συλλογικά, όπως ορίζει το Καταστατικό, και να καταστήσουμε το Δημοκρατικό Κόμμα ισχυρό και έτοιμο να πρωταγωνιστήσει ξανά, να συμβάλει στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και για αναγέννηση της οικονομίας και να δώσει την επικείμενη δύσκολη εκλογική μάχη των Ευρωεκλογών του Μαΐου.

Κάποιοι λένε πως το πρόβλημα των «ομαδοποιήσεων» στο ΔΗΚΟ εξακολουθεί να υφίσταται και μάλιστα αναδεικνύεται ενόψει και της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης για τις υπόλοιπες θέσεις της ηγετικής πυραμίδας. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Δεν συμφωνούσα ούτε συμφωνώ με μια τέτοια εκτίμηση. Εκλογές είχαμε και εκλογές θα έχουμε και πάλι. Αναπόφευκτα, επομένως, για τις θέσεις των αξιωματούχων, κάποιοι ψηφίζουν έναν υποψήφιο και κάποιοι άλλον. Αντιστοίχως, για τα συλλογικά όργανα, τα μέλη του κόμματος θα ψηφίσουν κάποιους ανάμεσα σε ένα μεγάλο αριθμό υποψηφίων. Σκεφτείτε για παράδειγμα ότι οι υποψήφιοι για το Εκτελεστικό Γραφείο είναι πάνω από 50 και οι υποψήφιοι για την Κεντρική Επιτροπή περίπου 300. Αντιλαμβάνεστε ότι ακόμα και να υπήρχε πρόθεση ομαδοποίησης από κάποιους, η όποια ομαδοποίηση δεν είναι καν εφικτή λόγω του πλήθους των υποψηφίων.

Επομένως, τέτοιες εκτιμήσεις απλώς αδικούν τους υποψηφίους οι οποίοι σε πνεύμα συναγωνιστικότητας προσπαθούν -και αυτό είναι θεμιτό- να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους. Εγώ θέλω από τη δική μου πλευρά να ευχηθώ σε όλες και όλους ανεξαιρέτως καλή επιτυχία και να τους απευθύνω έκκληση να κάνουν την προεκλογική εκστρατεία τους με σεβασμό στους συνυποψηφίους τους, χωρίς προσωπικές αντιπαραθέσεις, χωρίς ομαδοποιήσεις και χωρίς αποκλεισμούς. Και, ασφαλώς, να εμπιστευτούν την κρίση των χιλιάδων μελών του κόμματος που κατ’ επανάληψη απέδειξαν ότι διαθέτουν την ωριμότητα και την ικανότητα να κρίνουν και να φέρονται δημοκρατικά.

Η σχέση σας με τον Μάριο Καρογιάν ποια είναι; Υπάρχει επικοινωνία, συνεννόηση, και έχετε κάνει οποιεσδήποτε σκέψεις αξιοποίησής του, πέραν της βουλευτικής του ιδιότητας;

Αυτή που ήταν πάντα. Θέλω να θυμίσω αυτό που έλεγα και στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ότι δηλαδή οι όποιες διαφωνίες υπήρχαν και οι όποιες αντιπαραθέσεις προκλήθηκαν δεν ήταν σε προσωπικό επίπεδο αλλά σε πολιτικό. Με τον Μάριο Καρογιάν είμαστε συναγωνιστές και ως τέτοιοι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εντός των συλλογικών οργάνων και της κοινοβουλευτικής ομάδας, για το καλό του τόπου και το καλό του κόμματος. Πάντα με αλληλοσεβασμό σε διαφορετικές απόψεις ή εκτιμήσεις που ενδεχομένως υπάρχουν ανάμεσά μας. Και είμαι βέβαιος ότι ίδια είναι και τα αισθήματα και οι προθέσεις του συναγωνιστή Καρογιάν.

Ακολουθήσαμε κριτήρια για τους Ημικρατικούς

Κατηγορηθήκατε ότι επιλέξατε και προτείνατε για τα Δ.Σ. των Ημικρατικών Οργανισμών στελέχη του δικού σας, όπως αποκαλείται, περιβάλλοντος και ότι αφήσατε απ΄ έξω διάφορα πρόσωπα επειδή δεν σας στήριξαν στις εκλογές της 1ης Δεκεμβρίου. Πώς απαντάτε;


Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Το Δημοκρατικό Κόμμα και εγώ προσωπικώς ακολουθήσαμε συγκεκριμένα κριτήρια και προτείναμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας νέα πρόσωπα, με πολλά προσόντα, εμπειρίες και ικανότητες, που δεν ήταν κομματικοί αξιωματούχοι, ούτε ήταν συνταξιούχοι ή πολυθεσίτες. Και έχω την πεποίθηση ότι αυτά τα πρόσωπα θα αποδείξουν με το έργο τους ότι καλά κάναμε και τους εμπιστευτήκαμε. Το ποιον στήριξε ο καθένας στις πρόσφατες εκλογές, και αναφέρομαι ασφαλώς σε όσους τύχαινε να είναι απλά μέλη του Κόμματος, δεν αποτέλεσε κριτήριο και αυτό μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κανείς βλέποντας τα ονόματα όσων προτείναμε.

Σαφής και συγκεκριμένος ο ρόλος του ΔΗΚΟ

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πού βρίσκεται και πώς προχωρά η συνεργασία σας; Είστε ικανοποιημένος, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και ως κόμμα, από τον βαθμό της συνεργασίας σας;


Μέχρι στιγμής, ναι. Αλλά δεν διστάζω να σας πω πως υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Ας μην ξεχνούμε ότι είμαι σε αυτήν τη θέση για μόλις ενάμιση μήνα, και μάλιστα γιορτινού, στη διάρκεια του οποίου κληθήκαμε ως Κόμμα να διαχειριστούμε ταυτόχρονα συνεχείς εξελίξεις όπως οι προσπάθειες έκδοσης Κοινού Ανακοινωθέντος για ξεκαθάρισμα της βάσης των διαπραγματεύσεων και σημαντικά πολιτικά θέματα όπως η έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014, οι διορισμοί Διοικητικών Συμβουλίων στους Ημικρατικούς Οργανισμούς και ασφαλώς η συνεχής παρακολούθηση εφαρμογής του Μνημονίου και η αξιολόγηση της Τρόικας.

Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι μπήκαμε κατευθείαν στα βαθιά και πως κάθε βελτίωση τής μέχρι σήμερα ικανοποιητικής συνεργασίας θα είναι προς όφελος όλων και κυρίως προς όφελος της πατρίδας μας. Ο ρόλος του Δημοκρατικού Κόμματος είναι σαφής και συγκεκριμένος: Στηρίζουμε την κυβέρνηση, ελέγχουμε την εξουσία. Αυτό τον ρόλο θα τον διαδραματίσουμε με συνέπεια, αποφασιστικότητα και εποικοδομητική διάθεση.

«Καλύτερη η συνεργασία από αυτήν με τον Δ. Χριστόφια»

Θεωρείτε ότι λαμβάνονται υπόψη από το Προεδρικό οι θέσεις του ΔΗΚΟ ή αντιμετωπίζετε ανάλογο πρόβλημα με εκείνο που καταγγέλλατε όταν συμμετείχατε στην κυβέρνηση Χριστόφια;


Χωρίς δισταγμό, σας λέω πως μέχρι στιγμής το επίπεδο συνεργασίας του Δημοκρατικού Κόμματος με την παρούσα διακυβέρνηση είναι καλύτερο από το επίπεδο συνεργασίας που υπήρχε επί διακυβέρνησης Χριστόφια και η ευθύνη γι’ αυτό βαραίνει πρωτίστως τον κ. Χριστόφια. Από 'κει και πέρα, το θέμα δεν είναι ποσοτικό ούτε μπορούμε να πούμε με μια φράση «ναι, λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις του ΔΗΚΟ» ή «όχι, δεν λαμβάνονται». Το ζήτημα είναι, ναι, να λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις αλλά, επιπρόσθετα, να υπάρχει συνεχής συνεργασία και συν-διαμόρφωση πολιτικής, ειδικά στα μεγάλα ανοικτά εθνικά ζητήματα, δηλαδή το Κυπριακό και την οικονομία. Αυτό πρωτίστως εξαρτάται ασφαλώς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έχω την ελπίδα ότι η συνεργασία θα είναι σωστή και κυρίως αποτελεσματική. Αυτό που έχει σημασία είναι το αποτέλεσμα, για το οποίο κρινόμαστε όλοι μας.

Πώς κρίνετε συνολικά την προεδρία Νίκου Αναστασιάδη, κυρίως σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, όπου όλοι γνωρίζουμε πως είχατε ιδιαίτερες επιφυλάξεις; Τηρεί ή όχι, μέχρι στιγμής, τις προεκλογικές του δεσμεύσεις έναντι του ΔΗΚΟ;

Θεωρούμε ότι ορθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδίωξε ξεκαθάρισμα της βάσης των διαπραγματεύσεων πριν προχωρήσει σε αυτές. Με λύπη μας, όμως, είδαμε ότι η τουρκική πλευρά παρέμεινε προκλητική και αδιάλλακτη και απέρριψε τις προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη που είχαν στόχο την έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος. Επιπρόσθετα, η θέση του Δημοκρατικού Κόμματος είναι πως δεν πρέπει να ξεκινήσουν οι συνομιλίες αν δεν ξεκαθαρίσει πρώτα και σωστά η βάση τους και ούτε πρέπει να δεχτούμε εποικοδομητικές ασάφειες σε κεφαλαιώδη και κρίσιμα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη συνέχιση και τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζω ότι η διαφύλαξη της «μίας κυριαρχίας» και η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούσαν εδώ και χρόνια τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής μας στο Κυπριακό. Άλλωστε, η φράση «μία κυριαρχία» περιλαμβάνεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και συγκεκριμένα στα ψηφίσματα 750 και 1251 - «μία και μόνη κυριαρχία» χωρίς επιφυλάξεις, χωρίς υποσημειώσεις και χωρίς ασάφειες. Από 'κει και πέρα, ασφαλώς και αναμένουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις προς το Δημοκρατικό Κόμμα και τον κυπριακό λαό για απόσυρση των απαράδεκτων και επικίνδυνων υποχωρήσεων της πλευράς μας την προηγούμενη πενταετία, δηλαδή των αποκαλούμενων «γενναιόδωρων προσφορών» Χριστόφια και για μη αποδοχή και μη επικύρωση, με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, όπως είναι το έγγραφο Downer, το οποίο περιλαμβάνει αυτές τις «γενναιόδωρες προσφορές». Θα κλείσω λέγοντας πως το Δημοκρατικό Κόμμα ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Τόσο μέσω των διαχρονικών θέσεων και απόψεών μας, οι οποίες είναι καλά γνωστές, όσο και μέσα από τη δημιουργική και εποικοδομητική συμμετοχή μας στην κυβέρνηση, στο Εθνικό Συμβούλιο και στο άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών.

«Αποκλειστικό δικαίωμα του Προέδρου ο ανασχηματισμός»

Από την αντιμετώπιση τής οποίας τυγχάνετε από τον ΔΗΣΥ και ειδικότερα από τον πρόεδρό του Αβέρωφ Νεοφύτου, είστε ικανοποιημένος; Υπάρχει επαφή, είτε σε κοινοβουλευτικό είτε σε οποιοδήποτε άλλο επίπεδο;
Η συνεργασία με τον Δημοκρατικό Συναγερμό στο πλαίσιο της συμμετοχής των δύο κομμάτων στην κυβέρνηση είναι ικανοποιητική και το ίδιο ισχύει και για τη συνεργασία με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Από 'κει και πέρα, πρόθεση και φιλοδοξία μου είναι να έχω συνεργασία με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, κυρίως στα θέματα στα οποία υπάρχει μια «οριζόντια» συμφωνία των κομμάτων και δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι αυτά τα θέματα είναι πολλά. Γι’ αυτό άλλωστε και πολλές αποφάσεις της Βουλής είτε είναι ομόφωνες είτε λαμβάνονται από ευρύτερη πλειοψηφία.

Σε κάθε περίπτωση, καθήκον δικό μου είναι η προώθηση και εφαρμογή της πολιτικής και των θέσεων του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως είμαι βέβαιος ότι, αντίστοιχο καθήκον, θεωρούν πως έχουν και οι υπόλοιποι αρχηγοί.

Είναι στις προθέσεις σας να εγείρετε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θέμα ανασχηματισμού, τουλάχιστον για υπουργούς του κόμματός σας και, αν ναι, πότε προτίθεστε να το πράξετε;

Ο ανασχηματισμός του Υπουργικού Συμβουλίου είναι αποκλειστικό δικαίωμα και εξουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, επομένως μόνο ο ίδιος μπορεί να εγείρει τέτοιο θέμα.

«Αυτό θα ήθελε και ο ίδιος ο πατέρας μου…»

Μια ερώτηση κάπως προσωπική. Αισθάνεστε ή αισθανθήκατε πληγωμένος, αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη λέξη, από τη στάση του Νίκου Αναστασιάδη έναντι του πατέρα σας, όταν αυτός ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πόσο αυτό το ζήτημα μπορεί να επηρεάσει σήμερα τη συνεργασίας σας;


Δεν αισθάνομαι πληγωμένος. Ο κ. Αναστασιάδης πολιτεύτηκε έναντι του Τάσσου Παπαδόπουλου όπως έκρινε ο ίδιος πως έπρεπε να πολιτευτεί, με βάση τις θέσεις και τα πιστεύω του και δεν θεωρώ ότι τίθεται θέμα πικρίας ή παραπόνου. Τόσο ο Τάσσος Παπαδόπουλος όσο και ο κ. Αναστασιάδης, αλλά και εγώ και το κάθε πολιτικό πρόσωπο κρινόμαστε από τους πολίτες. Εγώ θέλω να επαναλάβω το εξής: Θέλω να πετύχει ο κ. Αναστασιάδης, για το καλό του τόπου. Και πιστεύω ακράδαντα πως αυτό θα ήθελε και ο ίδιος ο πατέρας μου.