Σημερινή

Σάββατο, 25/05/2019
RSS

«Ετσιθελικές συμπεριφορές από ΔΗΣΥ»

| Εκτύπωση | 12 Ιανουάριος 2014, 07:03 | Του Γιώργου Πλουτάρχου

Βολές Αλέκου Τρυφωνίδη κατά Αβέρωφ Νεόφυτου για τη συνεργασία

«Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ βρίσκεται με τις τοποθετήσεις του εκτός του συμφωνημένου προγράμματος διακυβέρνησης και ουσιαστικά αντιπολιτεύεται την Κυβέρνηση», υποστηρίζει το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ Αλέκος Τρυφωνίδης

Ο ΑΛ. ΤΡΥΦΩΝΙΔΗΣ χαρακτηρίζει ως κόκκινη γραμμή για το ΔΗΚΟ το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων


Λεζάντα:-
ΤΗ ΘΕΣΗ του Γενικού Γραμματέα του ΔΗΚΟ διεκδικεί ο Αλέκος Τρυφωνίδης.

Ευθείες βολές κατά του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εξαπολύει το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ Αλέκος Τρυφωνίδης. Σε συνέντευξή του στη «Σημερινή», καταγγέλλει ετσιθελικές συμπεριφορές από πλευράς ΔΗΣΥ, καθώς και από υπουργούς, οι οποίες, όπως σημειώνει, υποσκάπτουν την κυβερνητική συνεργασία. Ταυτόχρονα, ο Αλέκος Τρυφωνίδης εξαγγέλλει την υποψηφιότητά του για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΔΗΚΟ, ενώ υπογραμμίζει πως το θέμα των αποκρατικοποιήσεων ήταν, είναι και θα είναι κόκκινη γραμμή για το κόμμα του, καθώς, όπως εξηγεί, αποτελεί βασική αρχή της ιδεολογίας του.

-Κύριε Τρυφωνίδη, είναι σαφές πως οι ιδιωτικοποιήσεις Ημικρατικών Οργανισμών δεν πρόκειται ν’ αποφευχθούν, παρά την αντίθετη περί τούτου θέση, τόσο εσάς προσωπικά όσο και του κόμματός σας. Ποια στάση πιστεύετε πως πρέπει να κρατήσει από τούδε και στο εξής το ΔΗΚΟ;

-H θέση του ΔΗΚΟ για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι διαχρονική, σαφής και ξεκάθαρη. Το ΔΗΚΟ έχει ως βασικό πυλώνα της πολιτικής του το σύστημα Μικτής Οικονομίας, το οποίο διασφαλίζει τη σωστή και αποδοτική λειτουργία των Η.Ο. όπως επίσης και τον κοινωνικό τους χαρακτήρα. Μέσα στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στον τόπο μας, οι Οργανισμοί αυτοί πρέπει τάχιστα να αναδιοργανωθούν, να εξυγιανθούν, να ανασυγκροτηθούν σε νέα βάση, όπως και ολόκληρο το κράτος μας, ώστε να συνεχίσουν να είναι οι βασικοί στυλοβάτες του κράτους (πάνω από ένα δις ευρώ δόθηκαν στο κράτος από τους Η.Ο. σε μερίσματα και δάνεια). Επιπρόσθετα, θα πρέπει να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε χαμηλότερες τιμές προς όφελος του απλού Κύπριου πολίτη και των επιχειρήσεων, βοηθώντας την κυπριακή οικονομία ώστε να είναι περισσότερο ελκυστική και ανταγωνιστική.

Παράλληλα, το ΔΗΚΟ θα προτάξει και θα προασπίσει τα θέματα εθνικής ασφάλειας λόγω της τούρκικης κατοχής, καθώς και τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων. Το ΔΗΚΟ αναγνωρίζει τις μνημονιακές δεσμεύσεις του κράτους και λαμβάνοντας όλα τα πιο πάνω υπ' όψιν, αποφάσισε σε πρόσφατη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου να διορίσει επιτροπή από ειδικούς και εμπειρογνώμονες, για να μελετήσει και να εκπονήσει υπαλλακτικές προτάσεις, αξιόπιστες και πραγματοποιήσιμες, με στόχο την εξεύρεση του 1,4 δις και αποφυγή της άκρατης ιδιωτικοποίησης και του ξεπουλήματος αυτού του τεράστιου εθνικού πλούτου.

-Ναι αλλά θα είναι προτάσεις που να μπορούν πρακτικά ν’ ανταποκριθούν στον στόχο του 1,4 δις και όχι γενικόλογες εισηγήσεις;

-Αντιλαμβάνεστε ότι μία σοβαρή μελέτη για εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων είναι πολύπλευρη και πολύπλοκη, και απαιτεί μία εις βάθος ανάλυση των οικονομικών και των άλλων στοιχείων των οργανισμών, οι οποίοι βρίσκονται στο πλάνο των αποκρατικοποιήσεων. Άρχισε να εκπονείται από τα μέσα του Δεκέμβρη και φιλοδοξούμε να αποπερατωθεί έως το τέλος του Ιανουαρίου. Η εν λόγω μελέτη θα λάβει υπ' όψιν μεταξύ άλλων τα απολογιστικά και προϋπολογιστικά οικονομικά στοιχεία των Η.Ο., συμπεριλαμβανομένων και της αδρανούσας και μη ακίνητης περιουσίας, των περιουσιακών στοιχείων των ταμείων συντάξεων και προνοίας, των σχεδίων αναδιογράνωσης των Οργανισμών, και εξοικονομήσεων που θα επέλθουν από την εξυγίανση και την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.

Απώτερος στόχος της μελέτης είναι η εξεύρεση πραγματιστικών και εφαρμόσιμων λύσεων, η ικανοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων, η μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα των Η.Ο. και η ελαχιστοποίηση τυχόν αρνητικών κοινωνικών επιπτώσεων. Η εν λόγω μελέτη θα παρουσιαστεί τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στην Τρόικα, όπου θα γίνει η αναγκαία διαβούλευση.

-Κρίνεται ως κόκκινη γραμμή για το ΔΗΚΟ το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, σε σημείο που να πρέπει να τεθεί μέχρι και ζήτημα αποχώρησης του κόμματός σας από την Κυβέρνηση;

-Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων ήταν, είναι και θα είναι κόκκινη γραμμή για το ΔΗΚΟ, γιατί αποτελεί βασική αρχή της ιδεολογίας του. Αυτός είναι ο λόγος που το ΔΗΚΟ ενσωμάτωσε στο πρόγραμμα διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη τις θέσεις αυτές, που έγιναν αποδεκτές τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από το Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ, και έχουν πάρει την έγκριση της πλειοψηφίας του κυπριακού λαού. Επιπρόσθετα, έχουμε τη δέσμευση του Νίκου Αναστασιάδη με επιστολή του σε όλους τους εργαζομένους, η οποία προέκυψε με πρωτοβουλία του ΔΗΚΟ.

Βήματα προόδου στους διορισμούς

-Μιας και μιλήσαμε για τους Ημικρατικούς, συμμερίζεστε τη διάχυτη αντίληψη πως και αυτήν τη φορά η διαδικασία για διορισμό των νέων Δ.Σ. εξελίχθηκε σε κομματικό παζάρι, παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες που έσπευσε να δημιουργήσει η Κυβέρνηση στους πολίτες; Και ως ΔΗΚΟ, σας ικανοποιούν οι επιλογές που έγιναν;


-Από τη στιγμή που οι Η.Ο. θεωρούνται βασικοί κυβερνητικοί βραχίονες και υλοποιούν την κυβερνητική πολιτική, τα κόμματα που συγκυβερνούν είναι υποχρεωμένα να προτείνουν άτομα για τα Δ.Σ. Άτομα ικανά, με γνώσεις και πείρα για το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθούν. Παράλληλα, θα πρέπει να ελέγχονται από τους αρμόδιους υπουργούς και να έχουν την ευθύνη για τις πράξεις, τις αποφάσεις, αλλά και για την ολιγωρία και την αμέλειά τους. Τα κόμματα είναι το κύτταρο της δημοκρατίας και πάντα θα υπάρχουν. Αυτό από το οποίο πάσχουμε και μας λείπει είναι ο έλεγχος και η εφαρμογή των νόμων και κανονισμών του κράτους.

Όσον αφορά τους τελευταίους διορισμούς, έγιναν αρκετά βήματα προόδου απ' ό,τι προηγουμένως. Θα μπορούσαν να αποφεύγονταν κάποιοι χειρισμοί, όμως σε γενικές γραμμές έχουν διοριστεί νέα άτομα τόσο από τα κόμματα όσο και από την ευρύτερη κοινωνία με γνώσεις, πείρα, τεχνογνωσία, επαγγελματική καταξίωση και όραμα για το μέλλον, που βάζουν τις βάσεις μέσα από σκληρή δουλειά και αφοσίωση να ανταποκριθούν στις δύσκολες αυτές μέρες. Η αναδιοργάνωση των Η.Ο., η πάταξη της διαφθοράς και η αύξηση της αξίας των Οργανισμών θα πρέπει να είναι στην προμετωπίδα των επιδιώξεών τους.

«Μακράς πνοής» συνεργασία

-Τη συνεργασία γενικότερα του ΔΗΚΟ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ΔΗΣΥ πώς την κρίνετε; Υπάρχουν οι προοπτικές για μια βαθύτερη στρατηγική συμμαχία, ή θ’ αποτελέσει μια από τα ίδια, με το κόμμα σας να αποχωρεί από την Κυβέρνηση λίγο πριν από τις επόμενες Προεδρικές;


-Η συνεργασία με το Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ΔΗΣΥ σχεδιάστηκε για να είναι «μακράς πνοής» και να έχει βάθος χρόνου. Βρίσκεται σε καλά επίπεδα όμως μπορεί να αναπτυχθεί, να ενδυναμωθεί και να μπει σε πιο στέρεα βάση. Ακρογωνιαίος λίθος αυτής της συνεργασίας είναι η πιστή τήρηση του προγράμματος διακυβέρνησης, εκεί που επιβάλλεται η αναπροσαρμογή και η επικαιροποίησή του θα πρέπει να γίνεται με αμοιβαίο σεβασμό, ωφέλιμο διάλογο και βαθιά θέληση για επιτυχία της συνεργασίας.

Αμέσως μετά την εκλογή της ανώτατης ηγεσίας του ΔΗΚΟ θα πρέπει τάχιστα να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει Συντονιστικό Όργανο μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων και της Κυβέρνησης, το οποίο θα επιλαμβάνεται καθημερινά της υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος, της επικαιροποίησής του και του συντονισμού στις προτάσεις νόμου και νομοσχεδίων που κατατίθενται στη Βουλή. Οι ετσιθελικές συμπεριφορές, είτε από πλευράς ΔΗΣΥ είτε από υπουργούς, υποσκάπτουν την κυβερνητική συνεργασία και επιβάλλεται να σταματήσουν. Όταν η ηγεσία του ΔΗΣΥ αποκτήσει από μόνη της το 50,1%, τότε και μόνο δικαιούται να κάνει μονόπλευρη πολιτική στην Κυβέρνηση. Στόχος του ΔΗΚΟ είναι να πετύχει η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, γιατί τότε θα πετύχει η Κύπρος.

-Σε ποιους συγκεκριμένα αναφέρεστε, μιλώντας για ετσιθελικές τοποθετήσεις από πλευράς ΔΗΣΥ και υπουργούς, και σε ποια ζητήματα διαπιστώσατε τέτοιου είδους συμπεριφορές;

-Υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα από την έναρξη της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, κατά τα οποία ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου βρίσκεται με τις τοποθετήσεις του εκτός του συμφωνημένου προγράμματος διακυβέρνησης και ουσιαστικά αντιπολιτεύεται την Κυβέρνηση. Μπορώ ν’ αναφέρω μερικά, όπως το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, η φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας και η προστασία των μεγαλο-οφειλετών των έξι δις προς τις τράπεζες.

Θα διεκδικήσω τη θέση του Γενικού Γραμματέα

-Για να έρθουμε λίγο στα εσωκομματικά σας, αύριο τίθενται οι υποψηφιότητες ενόψει των εκλογών της 9ης Φεβρουαρίου. Να θεωρήσουμε δεδομένη την απόφασή σας να διεκδικήσετε το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα;


-Πράγματι, θα διεκδικήσω τη θέση του Γενικού Γραμματέα και η υποψηφιότητά μου θα τεθεί στην κρίση των μελών του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι συμπαραστάτες και οι ηθικοί αυτουργοί της απόφασής μου αυτής είναι τα απλά μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος, φίλοι και συναγωνιστές, τους οποίους ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου για τη συμπαράσταση και τη στήριξή τους. Η 28χρονη πολιτική μου πορεία, από τα φοιτητικά μου χρόνια έως σήμερα, υπηρετώντας το κόμμα μέσα από τη ΝΕΔΗΚ, την Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας και το Εκτελεστικό Γραφείο, πιστεύω ακράδαντα ότι αποτελούν τα απαραίτητα εχέγγυα για ουσιαστική προσφορά στο νευραλγικό πόστο του Γενικού Γραμματέα. Μια φωνή που θα προέρχεται και θα εκφράζει τη βάση και τα απλά μέλη, που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά και την «ψυχή» του Δημοκρατικού Κόμματος. Μια φωνή ενότητας και προοπτικής του ΔΗΚΟ.