Σημερινή

Δευτέρα, 20/05/2019
RSS

«Δεν θα ανεχθώ φαινόμενα διάσπασης»

| Εκτύπωση | 12 Ιανουάριος 2014, 07:04 | Του Μιχάλη Παπαδόπουλου

Φώτης Φωτίου: Επιζήμιες οι προσπάθειες υπονόμευσης του έργου της Εθνικής Φρουράς

Στη συνάντησή μου με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς έλαβα διαβεβαιώσεις ότι αυτές οι καταγγελίες για ύπαρξη παραεπιτελείου στο ΓΕΕΦ δεν ευσταθούν, τονίζει ο Υπουργός Άμυνας

Η ΑΓΟΡΑ των δύο πλοίων ανοικτής θάλασσας πάγωσε, λόγω της μη αποδέσμευσης του σχετικού κονδυλίου από τη Βουλή


Ως Υπουργός Άμυνας, δεν πρόκειται να ανεχθώ οποιαδήποτε φαινόμενα διάσπασης ή ομαδοποίησης στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, διαμηνύει ο Υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, ξεκαθαρίζοντας πως, στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Αρχηγό της ΕΦ Στυλιανό Νάση, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει ούτε λειτουργεί παραεπιτελείο στο Στράτευμα. Τόνισε, παράλληλα, πως κάθε προσπάθεια υπονόμευσης του έργου που επιτελείται από την Εθνική Φρουρά αποβαίνει επιζήμια για την αξιοπιστία του Στρατεύματος και, κατ’ επέκτασιν, για τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Αναφερόμενος στο θέμα της αγοράς δύο σκαφών ανοικτής θάλασσας από την Εθνική Φρουρά, διευκρίνισε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο στήριξε την πρωτοβουλία αυτή, αλλά αυτή προσέκρουσε σε αρνητική απόφαση της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, παρά το γεγονός πως η αγορά δεν θα επιβάρυνε τα κρατικά ταμεία, πέραν του προϋπολογισμού του Υπουργείου Άμυνας. Ερωτηθείς κατά πόσον η εξέλιξη αυτή υπάρχει κίνδυνος να επηρεάσει τις ραγδαία αναπτυσσόμενες σχέσεις με τον Ισραήλ, επισήμανε πως οι κυπροϊσραηλινές σχέσεις δεν στηρίζονται μόνο σε εμπορικές συναλλαγές οπλικών συστημάτων, αλλά προωθούνται και ενισχύονται μέσα από τον στρατηγικό διάλογο που εξήγγειλαν οι ηγεσίες των δύο χωρών τον περασμένο Μάιο, προσθέτοντας πως ο πολυεπίπεδος στρατηγικός διάλογος με το Ισραήλ εξελίσσεται θετικά, με παράλληλη προώθηση μιας σειράς θεμάτων που αφορούν διάφορα Υπουργεία.

Γιατί ναυάγησε η αγορά των δύο πλοίων ανοικτής θάλασσας;

Παρά την αρχική κατάληξη σε συμφωνία με την ισραηλινή πλευρά, υπό τον όρο της αποδέσμευσης του σχετικού κονδυλίου από τη Βουλή, η διαδικασία αγοράς των δύο πλοίων ανοικτής θάλασσας πάγωσε, λόγω της μη αποδέσμευσης του σχετικού κονδυλίου από τη Βουλή. Το Υπουργικό Συμβούλιο στήριξε την πρωτοβουλία αυτή της Στρατιωτικής Ηγεσίας, στοχεύοντας στην ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις, αλλά και στις συνεχείς προκλήσεις, αμφισβητήσεις και απειλές που δεχόμαστε σχεδόν καθημερινά από την Τουρκία.

Ήταν και παραμένει πεποίθησή μας ότι το αξιόμαχο των Ενόπλων μας Δυνάμεων είναι αλληλένδετο και με την εδραίωση της παρουσίας και της κυριαρχίας μας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικότερα τη χρονική αυτή περίοδο που στην περιοχή μας συντελούνται κρίσιμες γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές ζυμώσεις. Ξέρετε, ο υποθαλάσσιός μας πλούτος είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον αυτού του τόπου και σχετίζεται άμεσα με τις προοπτικές προόδου και ανάπτυξης. Βέβαια, αν και η αγορά αυτή δεν επιβαρύνει τα κρατικά ταμεία πέραν του προϋπολογισμού του Υπουργείου Άμυνας, εντούτοις σεβόμαστε πλήρως τους θεσμούς και, εν προκειμένω, την απόφαση της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής.

Πόσο επηρέασε τις κυπροϊσραηλινές σχέσεις αυτή η απόφαση;

Οι κυπροϊσραηλινές σχέσεις δεν στηρίζονται, βεβαίως, μόνο σε εμπορικές συναλλαγές οπλικών συστημάτων, αλλά προωθούνται και ενισχύονται μέσα από τον στρατηγικό διάλογο που εξήγγειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός του κράτους του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, τον περασμένο Μάιο στο Τελ Αβίβ.

Ο στρατηγικός αυτός διάλογος εξελίσσεται θετικά με παράλληλη προώθηση μιας σειράς θεμάτων που αφορούν διάφορα Υπουργεία. Σε επίπεδο Υπουργείου Άμυνας, έχουν ήδη γίνει αρκετά και προγραμματίζονται ακόμα περισσότερα εντός του 2014. Πρόσφατα, έχουμε υπογράψει το ετήσιο πρόγραμμα συνεργασίας και, πολύ σύντομα, θα υπογράψουμε το Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της Ενεργειακής Ασφάλειας.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι, οι μεταξύ μας σχέσεις, εδράζονται στην αλληλοϋποστήριξη και στην αμοιβαία συνεργασία. Όντας γειτονικές χώρες με παρόμοιες δομές, έχουμε κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα, γεγονότα που ενισχύουν τις φιλικές μας σχέσεις.

Μιλάτε διαρκώς για ενεργειακή ασφάλεια. Αυτή προϋποθέτει όχι μόνον αξιόμαχες, αλλά και ισχυρές, οπλικά, ένοπλες δυνάμεις. Εξηγήστε το οξύμωρο, από τη μια να επιδιώκετε την ενεργειακή ασφάλεια, και, από την άλλη, να μην ενισχύετε οπλικά και άλλως πώς την Ε.Φ.

Η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί αναμφισβήτητα έναν πρωταρχικής σημασίας στόχο, τον οποίο έχει θέσει από την πρώτη στιγμή αυτή η Κυβέρνηση. Και έχετε απόλυτο δίκαιο ότι, πολλοί, τη συνδέουν αποκλειστικά και μόνο, με την ύπαρξη ισχυρών και αξιόμαχων Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό, βέβαια, δεν αποτελεί τη μοναδική πτυχή της. Μέσα από συνεργασίες και στρατηγικές συμμαχίες με φίλες χώρες, κάποιες εκ των οποίων δραστηριοποιούνται και στην ΑΟΖ μας μέσω των εταιρειών τους, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε κατάλληλες συνθήκες για μια πολυδιάστατη και ολοκληρωμένη ενεργειακή ασφάλεια. Το στοιχείο της αποτροπής στον όλο σχεδιασμό, είναι πολύ σημαντικό, γι’ αυτό και ενισχύουμε και αναβαθμίζουμε την Εθνική Φρουρά, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας.

Αυτό γίνεται με καθημερινές προσπάθειες, οι οποίες, για ευνόητους λόγους και ορθά, δεν γίνονται γνωστές στο ευρύ κοινό. Βέβαια, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τον σημαντικότατο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, στο πρόσφατο Συμβούλιο Αρχηγών του Δεκεμβρίου 2013, αποφάσισε την υιοθέτηση της θαλάσσιας ασφάλειας, μέρος της οποίας είναι και η ενεργειακή ασφάλεια. Και σε αυτό θεωρώ ότι πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία.

Ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός ανασυγκρότησης

Έχετε προβεί σε εξαγγελία σχεδίου ανασυγκρότησης της Ε.Φ. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός αυτός;


Ο εκσυγχρονισμός και η αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες που στηρίζουν τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στη χώρα μας. Είναι κατανοητό απ' όλους ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις κάθε κράτους οφείλουν να διαθέτουν αυξημένη επιχειρησιακή ικανότητα, προκειμένου να αποτελούν ισχυρό παράγοντα αποτροπής για αντιμετώπιση οποιασδήποτε εχθρικής επιβουλής.
Προς επίτευξη του σχεδιασμού αυτού, απαιτήθηκε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη ανάλυση όλων των παραμέτρων, αλλά και εμπλοκή άλλων κρατικών φορέων που επηρεάζουν τις διάφορες πτυχές του για λήψη των βέλτιστων συλλογικών αποφάσεων, που θα διασφαλίζουν την επιτυχία του εγχειρήματος.

Αυτά τα λέω για να υπερτονίσω ότι η προσπάθεια αυτή δεν ήταν μια εύκολη δουλειά. Πολλά στελέχη της Εθνικής Φρουράς, με επικεφαλής και συντονιστή τον Αρχηγό, έχουν καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες και πέραν του ωραρίου τους, για να πετύχουν το βέλτιστο αποτέλεσμα. Η σχετική μελέτη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και, πολύ σύντομα, όπως έχω δεσμευτεί, θα παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής και ακολούθως ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για λήψη οριστικών αποφάσεων.

Θέλω να τονίσω ότι, το 2014, θα είναι χρονιά σημαντικών τομών για την Εθνική Φρουρά. Θα είναι έτος καθοριστικών αλλαγών, που θα την καταστήσουν ικανή να εκτελεί τη σοβαρή εθνική της αποστολή, με αξιώσεις, παρά τις όποιες οικονομικές δυσκολίες που διέρχεται ο τόπος μας.

Προτεραιότητα ο εκσυγχρονισμός του Στρατεύματος

Αναφέρεστε στην αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς και στο αξιόμαχο του στρατεύματος. Αντ’ αυτών, βλέπουμε μια Δύναμη με πολλά προβλήματα. Πώς σχολιάζετε;


Όταν αναφερόμαστε στην Εθνική Φρουρά ως ένα κομμάτι της ευρύτερης κοινωνίας, ως ένα ζωντανό οργανισμό που αναπτύσσεται και εξελίσσεται σε παράλληλη πορεία με το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο, είναι αναμενόμενο ότι, καθημερινά, θα ερχόμαστε αντιμέτωποι με προβλήματα και δυσχέρειες. Βέβαια, δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι, πολλά από αυτά τα προβλήματα στα οποία αναφέρεστε, έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας, ακριβώς, της ανεπαρκούς δομής, οργάνωσης και λειτουργίας του Στρατεύματος, αλλά και των πεπαλαιωμένων κανονισμών που το διέπουν. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που θέσαμε ως προτεραιότητά μας τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση σε όλα τα επίπεδα. Όπως αντιλαμβάνεστε, η σωρεία των προβλημάτων αυτών δεν μπορούν να επιλυθούν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ούτε και υπάρχουν από μηχανής θεοί για να το πετύχουμε. Υπάρχει, όμως, η πολιτική βούληση και σε αγαστή συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία, είμαι σίγουρος ότι θα το πετύχουμε.

Εξάλλου, το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς δεν επιτυγχάνεται αποκλειστικά με τον υλικό εξοπλισμό. Έχουμε ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και αυτό το προσωπικό αναμένει έναν ανάλογο στρατηγικό σχεδιασμό για αναδιάρθρωση και μετεξέλιξη των Ενόπλων μας Δυνάμεων, διαδικασία που, όπως προανέφερα, οδεύει προς ολοκλήρωση.

Λελογισμένη και ανώδυνη μείωση της θητείας

Κατ’ επανάληψιν είπατε ότι θα μειώσετε τη στρατιωτική θητεία, παρότι αυτή συναρτάται προς την επιχειρησιακή ικανότητα της Δύναμης, την ασφάλεια του τόπου και, κυρίως, τη δημογραφική συρρίκνωση. Πώς τοποθετείστε;


Στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την αναδιοργάνωση των Ενόπλων μας Δυνάμεων, έχουμε προχωρήσει και σε μελέτη για τη δυνατότητα μείωσης της στρατιωτικής θητείας, πάντοτε βέβαια υπό όρους και προϋποθέσεις. Η μείωση αυτή δεν θα γίνει βεβιασμένα και αυθαίρετα. Αυτό θα ήταν μέγα σφάλμα εκ μέρους μας. Στην περίπτωση κατά την οποία αυτό καταστεί δυνατό, η όποια μείωση της ομολογουμένως μεγάλης στρατιωτικής θητείας, δεν πρόκειται να πλήξει σε κανένα βαθμό το αξιόμαχο, την επιχειρησιακή ικανότητα και ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς. Όλοι οι παράγοντες τους οποίους έχετε αναφέρει, συνεξετασμένοι με οικονομικές, κοινωνικές και άλλες παραμέτρους, έχουν τύχει εμπεριστατωμένης μελέτης και σαφώς δεν θα επηρεάζονται από μια πιθανή μείωση της θητείας.

Μηδενική ανοχή σε ομαδοποιήσεις

Καταγγέλθηκε πρόσφατα η ύπαρξη παραεπιτελείου στο ΓΕΕΦ, ενώ είχατε επί τούτου συνάντηση με τον Αρχηγό της Ε.Φ. Τι πραγματικά συμβαίνει;


Θέλω να τονίσω εμφαντικά ότι κάθε προσπάθεια υπονόμευσης του έργου που επιτελείται από την Εθνική Φρουρά, αποβαίνει επιζήμια για την αξιοπιστία του Στρατεύματος και, κατ’ επέκτασιν, για τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων. Ως Υπουργός Άμυνας, δεν πρόκειται να ανεχθώ οποιαδήποτε φαινόμενα διάσπασης ή ομαδοποίησης στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε συνάντησή μου με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, έλαβα διαβεβαιώσεις ότι αυτές οι καταγγελίες για ύπαρξη παραεπιτελείου στο ΓΕΕΦ, δεν ευσταθούν. Το Υπουργείο Άμυνας θα συνεχίσει να προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, στοχεύοντας στη διατήρηση του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς και στη διασφάλιση των συμφερόντων της πατρίδας μας. Αυτό είναι κοινός στόχος όλων μας και, οποιαδήποτε παρέκκλιση, θα αντιμετωπίζεται άμεσα και αποτελεσματικά με μηδενική ανοχή.

Κύπρος και Ελλάδα ανασχεδιάζουν τη συνεργασία τους

Σε ποια επίπεδα βρίσκεται η συνεργασία της Ε.Φ. με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, λαμβάνοντας υπόψη και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας; Ποιο ρόλο καλούμαστε να διαδραματίσουμε, λαμβάνοντας υπόψη και τη γεωγραφική μας θέση;


Η Ελλάδα αποτελεί αναμφισβήτητα τον σταθερό και μόνιμο συμπαραστάτη μας και, ως εκ τούτου, η επί καθημερινής βάσεως συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας, αλλά και των Γενικών Επιτελείων μας, κρίνεται ως άκρως απαραίτητη. Οι ανιδιοτελείς και εξαίρετες σχέσεις μας, έχουν ως στόχο τη διασφάλιση των κοινών συμφερόντων μας στην ευρύτερη περιοχή. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, αλλά και ενόψει των γεωπολιτικών εξελίξεων που συντελούνται στην περιοχή μας, Κύπρος και Ελλάδα προβαίνουμε σε ανασχεδιασμό και πρακτική υλοποίηση της ήδη διευρυμένης μας συνεργασίας σε όλους τους τομείς άμυνας και ασφάλειας.

Οι ραγδαίες ζυμώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και, πιο συγκεκριμένα, στη Συρία, στον Λίβανο και στην Αίγυπτο, δεν μας αφήνουν αδιάφορους. Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και άλλες φίλες χώρες παρέχουμε διευκολύνσεις στο έδαφος της Δημοκρατίας, προκειμένου να συνεισφέρουμε και εμείς, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στη μεγάλη υπόθεση της σταθερότητας και της ειρήνης.

Η δυναμική που δημιουργήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ευρύτερη περιοχή μας, δίνει στην Κυπριακή Δημοκρατία μια μοναδική ευκαιρία ανάδειξης του σταθεροποιητικού της ρόλου. Ενός ρόλου τον οποίο είμαι πεπεισμένος ότι μπορεί να διαδραματίσει και να εκπληρώσει με απόλυτη επιτυχία, προσδίδοντας πολιτικά και οικονομικά οφέλη στη χώρα μας.