Σημερινή

Σάββατο, 25/05/2019
RSS

Θέμα επιχειρηματικής απόφασης

| Εκτύπωση | 25 Δεκέμβριος 2013, 06:57 | ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΖΑΝΝΕΤΟΥ

Γ. Λακκοτρύπης: Δεν είναι ζήτημα συμβολαίου με τη Noble για το πετρέλαιο
Ο Υπουργός Ενέργειας διαβεβαιώνει ότι στο επίκεντρο της στρατηγικής μας βρίσκεται ο τερματικός σταθμός υγροποίησης στο Βασιλικό


Είναι θέμα επιχειρηματικής απόφασης της εταιρείας Noble, κατά πόσο θα στοχεύσει πρώτα σε πετρέλαιο και μετά σε φυσικό αέριο, δήλωσε σε συνέντευξή του στο SigmaLive ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει όρος στο συμβόλαιο που να προνοεί είτε το ένα είτε το άλλο. Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες σε σχέση με τις δηλώσεις, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, για μεταφορά του φυσικού μας αερίου μέσω αγωγού στην Τουρκία, ο κ. Λακκοτρύπης διαβεβαίωσε ότι στο επίκεντρο της στρατηγικής μας βρίσκεται ο τερματικός υγροποίησης στο Βασιλικό.

-Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι διαδικασίες προκήρυξης του διαγωνισμού για την ενδιάμεση λύση έχουν καταστεί περίπλοκες, αφού το πολυετές συμβόλαιο το οποίο επιδιώκεται είναι επικίνδυνο, λόγω του ότι μελλοντικά επίκεινται σημαντικές αλλαγές στις τιμές, αλλά και στις πηγές ενέργειας. Στο τραπέζι βρίσκεται και το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης με το Ισραήλ, αλλά και το ενδεχόμενο επίσπευσης της έλευσης ΦΑ από το οικόπεδο 12...
-Πολλές από αυτές τις ανησυχίες έχουν διασφαλιστεί. Κάποιες από αυτές τις ανησυχίες τις έχουμε ήδη δει και κάποιες θα πρέπει να τις διαχειριστεί η ΔΕΦΑ μέσω του διαγωνισμού. Μπορεί για παράδειγμα να μπει μια πρόνοια, η οποία να δίνει τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης των ποσοτήτων φυσικού αερίου σε κάποια χρονική περίοδο στα μέσα του συμβολαίου. Δηλαδή, αν είναι επτά χρόνια συμβόλαιο, στα 3,5. Υπάρχουν τρόποι να διασφαλιστούν αυτές οι ανησυχίες. Απ’ εκεί και πέρα, θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό για να μπορέσουμε να το προωθήσουμε και στην Ε.Ε.

Δεν είναι θέμα συμβολαίου
-Εξετάζετε το ενδεχόμενο να επαναδιαπραγματευθούμε το συμβόλαιο με τη Noble και να πάμε πρώτα για πετρέλαιο;
-Δεν είναι θέμα συμβολαίου. Το συμβόλαιο δεν είναι προς διαπραγμάτευση. Το συμβόλαιο εμπεριέχει και τις πιθανότητες για φυσικό αέριο και τις πιθανότητες για πετρέλαιο. Η εταιρεία, κάθε έτος, υποβάλλει στο Υπουργείο το πρόγραμμα για το συγκεκριμένο έτος, και το οποίο το Υπουργείο εγκρίνει. Το πρόγραμμα μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα, οπόταν σε ό,τι αφορά τις έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου, πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η ανάλυση των σεισμογραφικών, για να έχουμε καλύτερη εικόνα για το τι πιθανότητα υπάρχει. Οπόταν δεν είναι θέμα συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού. Είναι θέμα επιχειρηματικής απόφασης από μέρους της εταιρείας.

Η Noble ήταν ξεκάθαρη
-Οι δηλώσεις, οι πρώτες οι οποίες έγιναν από μέρους της εταιρείας σε σχέση με το πετρέλαιο, έγιναν ενώπιον επενδυτών, τραπεζιτών κτλ από τη Noble και γινόταν λόγος για 1,4 δις βαρέλια πετρελαίου. Μετά από δύο μέρες, ο Κιθ Έλιοτ μιλούσε για πιθανότητες εξεύρεσης πετρελαίου 20%. Γίνεται μια κριτική, κατά πόσο υπάρχει παραπληροφόρηση ή φούσκωμα αριθμών από μέρους της εταιρείας, σε μια προσπάθεια να εντυπωσιάσει…
-Η Noble στην παρουσίασή της ήταν ξεκάθαρη. Έγραφε ότι στις εκτιμήσεις δεν συμπεριλαμβανόταν το ρίσκο. Είναι τα δυνητικά κοιτάσματα. Μετά από δύο μέρες, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας ανακοίνωσε ότι οι πιθανότητες είναι 20%. Αυτό δεν αφορά μόνο τα δικά μας κοιτάσματα. Όταν έχεις ένα lead, ανέρχονται στο 20%. Όταν αναβαθμιστεί σε prospect τότε γίνεται 30-40%. Όταν κάνεις γεώτρηση, τότε μπορείς να είσαι 100%. Το τι είπε ο κ. Έλιοτ δεν ήταν παραπληροφόρηση, αλλά εξηγούσε στους δημοσιογράφους την πρακτική της βιομηχανίας. Όταν ένα κοίτασμα είναι στα σπάργανά του, τότε έχει πολύ χαμηλές πιθανότητες επιτυχίας. Άσχετο αν η Noble ήταν επιτυχημένη 100% στις γεωτρήσεις της και από την πλευρά του Ισραήλ και από την πλευρά της Κύπρου, ο παγκόσμιος μέσος όρος δεν ξεπερνά το 35% επιτυχίας. Ακόμα και στη μεριά του Ισραήλ προέκυψαν αυτό που λέμε dry holes. Οπότε δεν σημαίνει ότι θα βρίσκουμε σε κάθε γεώτρηση. Εξ ου και οι πιθανότητες για πετρέλαιο αυτήν τη στιγμή είναι 20%. Όσο οι αναλύσεις γίνονται καλύτερες, τότε αυξάνονται και οι πιθανότητες επιτυχίας. Για 100%, θέλουμε γεώτρηση.

Εμπορικής υφής προκλήσεις
-Γίνεται λόγος από πολλούς τεχνοκράτες ότι το φυσικό μας αέριο χρησιμοποιείται ως καρότο προς την Τουρκία αυτήν τη στιγμή. Ότι δεν πάμε τελικά για τερματικό και ότι πολιτικές αποφάσεις επηρεάζουν σε κάποιο βαθμό τις τελικές αποφάσεις μας…
-Οι αποφάσεις που λαμβάνονται για τον τερματικό σταθμό, ο οποίος είναι, επαναλαμβάνω, στο επίκεντρο της στρατηγικής, είναι αποφάσεις εμπορικής υφής. Έχουμε προκλήσεις. Σίγουρα. Εμπορικής υφής όμως, και το σημαντικότερο είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερο φυσικό αέριο. Και αυτό είναι ακόμα μια παράμετρος της αβεβαιότητας των γεωτρήσεων. Το 2011 οι αριθμοί ήταν υψηλότεροι, το 2013 μεγάλο κοίτασμα μεν, αλλά μικρότερες ποσότητες από όσες αναμέναμε δε. Έτσι υπάρχουν προκλήσεις εμπορικές. Σίγουρα έχουμε την Τουρκία η οποία απειλεί, αλλά, αν συγκρίνετε το τι είχε γίνει το 2011 με τη συμπεριφορά της, το 2013 κατά τη διάρκεια της γεώτρησης στο οικόπεδο 12, θα δείτε ότι υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Το 2011 ήταν πολύ πιο έντονες οι προσπάθειές της. Είμαστε μια ημικατεχόμενη πατρίδα και προσπαθούμε με όλους τους δυνατούς τρόπους να διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, μέχρι αυτήν τη στιγμή τα πάμε πάρα πολύ καλά».

Χωρίς λύση, ο αγωγός στην Τουρκία δεν είναι επιλογή
-Είναι σωστό να γίνονται δηλώσεις για αγωγό στην Τουρκία, ακόμη και στο εσωτερικό;
-Από τη στιγμή που κάποια ξένα ΜΜΕ το αναδεικνύουν, αναδεικνύεται και από άλλα κέντρα και ιδιαίτερα από εταιρείες της Τουρκίας. Μπορεί να γίνει συζήτηση στο εσωτερικό, αλλά εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Ο τερματικός υγροποίησης είναι στο επίκεντρο. Απ’ εκεί και πέρα, χωρίς λύση του κυπριακού προβλήματος, ο αγωγός στην Τουρκία δεν είναι καν επιλογή.

-Με τα σημερινά δεδομένα, κρίνετε ότι θα ήταν πιο βιώσιμος ο αγωγός στην Τουρκία;
-Αυτό δεν μπορώ να το πω. Δεν έχω ούτε μελέτη ούτε γνωρίζουμε πόσα κοιτάσματα έχουμε. Κάποια ξένα δημοσιεύματα λένε ότι τεχνοοικονομικά είναι πιο βιώσιμη λύση, αλλά εμείς δεν έχουμε τίποτε που να μας αποδεικνύει είτε έτσι είτε άλλως πως.