Σημερινή

Παρασκευή, 22/02/2019
RSS

Οι υπερ-Έλληνες «λούφαξαν»

| Εκτύπωση | 29 Ιούνιος 2015, 09:58 | ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Πυρά Χριστόφια για τις κυβερνητικές πολιτικές έναντι της Ελλάδας και τους «άριστους»
Αχαρακτήριστη η στάση του Χάρη Γεωργιάδη για την Ελλάδα, δηλώνει ο Δημήτρης Χριστόφιας. Αφήνει υπονοούμενα για τις συμφωνίες Αναστασιάδη στα θέματα ενέργειας


Β’ ΜΕΡΟΣ

Αιχμές για τα όσα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμφώνησε στα θέματα του φυσικού αερίου, αφήνει στο δεύτερο μέρος της αποκλειστικής συνέντευξής του στη «Σ» ο Δημήτρης Χριστόφιας. Επικρίνει τις επιλογές προσώπων από τη νυν Κυβέρνηση, σχολιάζει τη διαπραγμάτευση Αλέξη Τσίπρα και αναφέρεται στο περίφημο βιβλίο που ετοιμάζεται να εκδώσει.

Για το θέμα της ενέργειας σάς ρωτώ αν η λεκτική συμφωνία του Προέδρου για τη συζήτηση θεμάτων φυσικού αερίου στο τέλος σάς βρίσκει ικανοποιημένους.
Είναι μεγάλο θέμα. Δεν θέλω να το παίζω εκ των υστέρων σοφός, όμως για να μπορέσω να απαντήσω με σιγουριά έπρεπε να είμαι μπλεγμένος στις εξελίξεις. Επειδή δεν ήμουν, θεωρώ ότι έκανε κάποιες υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων.

Ποιες είναι αυτές οι υποχωρήσεις;
Ε, δεν θέλω να μπούμε σε λεπτομέρειες σε αυτό. Το γεγονός ότι αποχώρησε το «Μπαρμπαρός», πρέπει κάτι να πήρε η Τουρκία. Και εκείνο που πήρε θεωρώ πως είναι ο τερματισμός, προς το παρόν, της δουλειάς των εταιρειών στην ΑΟΖ.

Θεωρείται, δηλαδή, ότι τεχνηέντως σταμάτησαν τα ερευνητικά προγράμματα.
Θεωρώ ότι δεν πρέπει να μπω σε αυτό το ζήτημα. Μακάρι οι εξελίξεις να είναι θετικές και θα εκτιμήσουμε στην πορεία όλα τα ζητήματα.

Οι «αιμορουφήχτρες»
Θέλετε να σχολιάσετε τα ζητήματα της Ελλάδας
;
Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε μπροστά του κάποιους στόχους, αλλά έχει να κάνει με τις «αιμορουφήχτρες» της υφηλίου, που πίνουν το αίμα του απλού ανθρώπου. Μόνη τους έγνοια πώς θα διασωθούν οι τράπεζες για να μπορούν να πνίγουν περισσότερο τους πολίτες, και το μεγάλο κεφάλαιο το οποίο έχει επικρατήσει μέσω του πιο βάρβαρου καπιταλισμού. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει το αντίπαλον δέος.

Άρα, ορθά ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας στήνει πόδι; Βλέπετε να αντικατοπτρίζεται ο δικός σας τρόπος διαπραγμάτευσης όταν δεν υπογράφατε με την Τρόικα;
Νομίζω είναι κάπως βίοι παράλληλοι. Και δεν συμφωνώ με κάποιους που λένε ότι δεν διαπραγματευτήκαμε σκληρά, όπως ο Τσίπρας. Περισώσαμε την ΑΤΑ και τον 13ο μισθό μέσω μόνο αναστολής, τις συλλογικές συμβάσεις και άλλες κατακτήσεις κάνοντας βεβαίως και παραχωρήσεις. Κατοχυρώσαμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εμπορία των υδρογονανθράκων.

Έβαλαν και του Τσίπρα το πιστόλι στον κρόταφο;
Το έχει δυστυχώς. Δεν ξέρω πού θα καταλήξει. Η εκτίμηση του αποτελέσματος αυτής της περιπέτειας της Ελλάδας είναι δουλειά των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα κ.λπ. Εγώ εύχομαι και ελπίζω να μη συνεχίσει να την πληρώνει ο ελληνικός λαός, με ένα τίμημα που να είναι τόσο βαρύ, που ποτέ να μην μπορεί να απελευθερωθεί. Γιατί υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Αν δεν αναδιαρθρώσουν το χρέος της Ελλάδας, δεν πρόκειται να το αποπληρώσει ποτέ. Και καταγγέλλω ότι οι «υπερ-Έλληνες» λούφαξαν τώρα και σαν να παρακαλούν να αποτύχει ο Τσίπρας.

Σε ποιους αναφέρεστε; Θέλετε να κρίνετε τη στάση Αναστασιάδη - Χάρη Γεωργιάδη;
Ο Νίκος Αναστασιάδης χειρίζεται το πράγμα διπλωματικά και προσπαθεί να φαίνεται τουλάχιστον ότι στηρίζει την ελληνική Κυβέρνηση. Ο Χάρης Γεωργιάδης ακολουθεί μία γραμμή, την οποία δεν θέλω καν να χαρακτηρίσω. Είναι ο «yes-man» της Τρόικας και ό,τι ζητήσουν οι Θεσμοί είναι χειροκροτητής. Είναι απαράδεκτο.

Βλέπετε αλλαγή στάσης έναντι της Ελλάδας λόγω της ιδεολογικής αλλαγής στην εξουσία στην Αθήνα;
Υπάρχει αλλαγή στάσης επειδή ο Τσίπρας δεν το παίζει «yes-man» της Τρόικας. Είναι θέμα ιδεολογικο-πολιτικό, δυστυχώς.

«Λαθάκια» και… άριστοι
Αφού το αναφέρετε για τις επιλογές προσώπων, θέλετε να κάνετε ένα σχόλιο για τις επιλογές Αναστασιάδη και τα θεσμικά ζητήματα που εγείρονται τελευταίως;
Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση. Εάν είχαμε εμείς κάποια «λαθάκια» επιλογής, τούτο που γίνεται με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είναι αχαρακτήριστο. Εγώ παραδέχομαι ότι κάποιες επιλογές μας δεν «φτούρησαν».

Γιατί να μην ισχύει το ίδιο και τώρα;
Γιατί σήμερα μιλούμε για τις κύριες επιλογές. Για ανεξάρτητους αξιωματούχους. Για όνομα του Θεού. Από τους οποίους εξαρτάται η αρμονική λειτουργία του κράτους. Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Εισαγγελία και δέκα άλλοι. Δεν είναι το ίδιο. Πόσω μάλλον όταν διαφημίζεις πως πρόκειται για τους άριστους των αρίστων.

Ο Πούτιν δεν είναι του κομμουνιστικού κόμματος
Πώς νιώσατε πρόσφατα όταν σας τίμησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν;
Άνθρωποι είμαστε. Είμαι ένας τύπος συναισθηματικός. Ο όλος μου πολιτικός βίος για λόγους ιδεολογικούς, πολιτικούς και πολιτισμικής ταύτισης ήταν ταυτισμένος με την υπεράσπιση της Σοβιετικής Ένωσης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Παρόλο το παράπονο που έχω από τον κύριο Πούτιν, που θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να μας παραχωρήσει τα 7 δις δάνειο για να γυρίζαμε πλάτη στην Τρόικα.

Τόσα ζητήσαμε;
Ναι, περίπου τόσα. Θα γλιτώναμε.

Από τη μια σάς τίμησε και από την άλλη δεν είχε δεχθεί;
Ο Πούτιν δεν είναι του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά αυτός που παλινορθώνει τον καπιταλισμό στη Ρωσία, που δεν είναι δα και ανθρώπινος καπιταλισμός. Ανέπτυξε στενές σχέσεις με τους Ευρωπαίους και ήθελε να είναι μέρος των δανειστών. Δεν αρνήθηκε να βοηθήσει. Έπρεπε όμως να προβλέψει αυτά που γίνονται σήμερα και το πώς η Ε.Ε. τού συμπεριφέρεται. Εμείς ακριβώς θέλαμε να αποφύγουμε αυτούς τους δανειστές. Και στο βιβλίο μου θα βάλω τους διαλόγους που είχα με τον κύριο Πούτιν τηλεφωνικώς.

Δηλαδή δεν ήθελε να συγκρουστεί με την Ε.Ε.;
Έτσι, και τελικά πήρε το ευχαριστώ από την Ευρώπη.

Δεν είμαι άπληστος άνθρωπος
Τι κάνει σήμερα ο Δημήτρης Χριστόφιας δεδομένου ότι είστε πλέον και εκτός των συλλογικών οργάνων του ΑΚΕΛ;
Εγώ δεν είμαι άπληστος άνθρωπος για να επιζητώ εξουσία συνέχεια. Πολύ έγκαιρα από το 2010 αποφάσισα ότι θα αποχωρήσω. Θα μπορούσα να συνεχίσω, όμως έχω τη φιλοσοφία μου. Ένα πολιτικό πρόσωπο πρέπει να καταλαβαίνει πότε πρέπει να φύγει. Και να το κάνει την ώρα της ανόδου και όχι να περιμένει όταν ο κόσμος θα λέει «πότε θα φύγει τούτος». Το έπραξα. Είμαι στη διάθεση του κόμματος όποτε με χρειαστεί και σε ό,τι με χρειαστεί να το υπηρετήσω. Αλλά δεν είμαι ο τύπος που θα κάνει εκείνο που τον κατηγορούν, να γίνω σκιώδης ηγέτης κ.λπ. Αυτά είναι μέρος της όλης αντιΑΚΕΛικής προπαγάνδας. Λοιπόν αποφάσισα ότι μια από τις τελευταίες ουσιαστικές πράξεις μου θα είναι το βιβλίο που θα εκδώσω με τις αναμνήσεις μου.

Θα μας πείτε αλήθειες που δεν ξέρουμε;
Ναι, θα πω. Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν ξέρει ο κόσμος και θα τα μάθει.

Θα ενοχλήσει κάποιους;
Θα ενοχλήσει αυτούς που τους ενοχλεί η παρουσία μου στον πολιτικό χώρο.

Πότε το περιμένουμε;;
Έλεγα μέχρι το φθινόπωρο, αλλά έχει πολλές λεπτομέρειες να διακανονιστούν. Μάλλον πάει για χειμώνα.

;Και ένα τελευταίο για το ποδόσφαιρο. Πολύς καιρός μακριά από τα γήπεδα;
Από τότε που τα γήπεδα έγιναν αρένες και το ποδόσφαιρο από ύψιστη ψυχαγωγία έγινε ψυχοφθόρο, δεν πατώ στο γήπεδο. Αγαπώ την Ομόνοια, αγαπώ το ποδόσφαιρο, παρακολουθώ όλες τις ομάδες. Είναι όμως πιθανόν στις διεθνείς υποχρεώσεις της Ομόνοιας να παρουσιαστώ.