Σημερινή

Τετάρτη, 20/03/2019
RSS

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΛΛΟΥΡΗ Αχαριστία και φίμωση

| Εκτύπωση | 19 Οκτώβριος 2014, 07:00 | Του Χρίστου Χαραλάμπους

Ευθείες βολές Συλλούρη για τις προσπάθειες ΔΗΣΥ για αλλαγή του εκλογικού νόμου

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, μεταξύ άλλων, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι, χωρίς πλαίσιο αφερεγγυότητας, δεν έχει εκποιήσεις…

- Είμαστε συγκυβέρνηση με την κοινωνία. Με κανέναν άλλο
- Ευκαιρία για επανατοποθέτηση του Κυπριακού οι τουρκικές προκλήσεις
- Πράξη αχαριστίας από τον ΔΗΣΥ η αλλαγή του εκλογικού μέτρου
- Θέλουν να πνίξουν φωνές. Διερωτώμαι αν είναι συγκάλυψη διαπλοκής
- Δεν πάω στον ΔΗΣΥ. Θα πρόδωνα τους ανθρώπους μου


Δεν συγκυβερνούμε με τον ΔΗΣΥ, αλλά με την κοινωνία, αναφέρει σε συνέντευξή του στη «Σημερινή» ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης. Θεωρεί την αντίδραση του Προέδρου στις προκλήσεις της Τουρκίας επιβεβλημένη, αλλά σημειώνει ότι πρέπει, επιτέλους, να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό στην ορθή του βάση. Απευθύνεται και στην Πινδάρου, χαρακτηρίζοντας αχάριστες τις σκέψεις για αύξηση του εκλογικού μέτρου.

Αρχής γενομένης από τις εξελίξεις στην ΑΟΖ. Στηρίξατε την Κυβέρνηση. Θεωρείται σωστή και αρκετή την αντίδραση και τον χειρισμό;

Να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι εμείς υποστηρίξαμε την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο, για την εκλογή του και έχουμε καθορίσει τον δικό μας ρόλο. Να βοηθήσουμε τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα ζητήματα που έχουν ενώπιόν τους. Ξεπερνώντας μάλιστα και τις ορολογίες συγκυβέρνηση, αντιπολίτευση κ.λπ. Εμείς είμαστε συγκυβέρνηση με τους πολίτες και με τις ανάγκες της Κύπρου.

Να πάμε, λοιπόν, στο διά ταύτα.

Θεωρούμε ότι η αντιμετώπιση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τών τουρκικών απειλών, είναι η σωστή και ενδειγμένη υπό τις σημερινές περιστάσεις. Και εμείς στηρίζουμε απόλυτα, χωρίς παλινδρομήσεις και αμφισβητήσεις.
Η λογική της αντίδρασης είναι να υπάρξει κόστος στην Τουρκία. Με την αναστολή συμμετοχής στις διαπραγματεύσεις έχει κόστος η Τουρκία; Και ερωτώ έχοντας υπόψη αυτό που όλοι λέτε και λέμε ότι «η Τουρκία δεν θέλει λύση».

Αυτό υπονοεί μία υπεραπλουστευμένη προσέγγιση. Το κόστος προς την Τουρκία δεν είναι αυτές καθαυτές οι συνομιλίες. Όμως, πρέπει να αντιληφθούμε μια σειρά πραγμάτων. Θα πηγαίνουμε σε συνομιλίες αφήνοντας στην Άγκυρα τον ρόλο, περίπου, του συμβουλάτορα; Ένα ρόλο πατερναλιστικό, προς τις δύο κοινότητες που έχουν μεταξύ τους πρόβλημα, όταν η Τουρκία είναι ο δημιουργός και ο συντηρητής του προβλήματος; Ο εισβολέας που κατέχει και προχωρεί σε εγκλήματα πολέμου;

Άρα με αυτήν την ενέργεια αφαιρούμε από την Άγκυρα αυτήν τη δυνατότητα της απόστασης από το πρόβλημα. Και αντίθετα μπορούμε με αυτήν την ενέργεια και πολλές άλλες που πρέπει να ακολουθήσουν, να αναδείξουμε την επεκτατική πολιτική και βλέψεις της και να υπενθυμίσουμε ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής.

Έχουμε να επιλέξουμε -και εξαρτάται από τις προσεγγίσεις μας και δεν είναι αστεία τα πράγματα- κατά πόσον θα μετατρέψουμε το θέμα του φυσικού αερίου σε δικοινοτικό ζήτημα και εργαλείο πίεσης για την Τουρκία προς τη δική μας πλευρά ή θα χρησιμοποιηθεί το φυσικό αέριο για αξιοποίηση από την Κυπριακή Δημοκρατία των γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών πραγματικοτήτων.

Ρώτησα αν είναι αρκετή από μόνη της η απόφαση αναστολής συμμετοχής στις διαπραγματεύσεις ή αν χρειάζονται από τώρα νέα μέτρα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προειδοποίησε από καιρό ότι τέτοιες ενέργειες της Τουρκίας δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες και ότι ένα από τα μέτρα είναι να φύγει από τις συνομιλίες. Γιατί αντί να προχωρούμε σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η Τουρκία προχωρεί σε μέτρα κακής πίστης και απο-αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γιατί τώρα, όμως, αφού προηγήθηκαν και άλλες παρενοχλήσεις;

Όταν είχαμε παρενοχλήσεις πριν από λίγους μήνες, ο Πρόεδρος δέχθηκε κριτική γιατί δεν υλοποίησε αυτά που υποσχέθηκε. Τώρα τα υλοποιεί με τον πιο σωστό τρόπο, κατά την άποψή μας. Και βεβαίως το μέτρο αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Εμείς έχουμε εισηγηθεί πολλά άλλα μέτρα, όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισηγήθηκε. Ειδικά αν η Άγκυρα προχωρήσει στις 20 του μήνα θα πρέπει επίσημα να ζητήσουμε από την Ε.Ε. κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία. Και αν η Ε.Ε. δεν ανταποκριθεί, θα πρέπει να συμπεριφερθούμε ως ισότιμο μέλος της κοινότητας, με ό,τι αυτό σημαίνει σε άλλες περιπτώσεις.

Εννοείτε στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας;

Το αφήνω ώς εδώ και αφήνω τα συμπεράσματα σ' εσάς και στους αναγνώστες.

Θα πω μόνο ότι σίγουρα νοείται για μένα ότι οι προσπάθειες κάποιων που ξεκίνησαν για να μας πείσουν -και ξέω τι λέω- για άνοιγμα κεφαλαίων της Τουρκίας πρέπει να μετατραπούν σε όνειρο θερινής νυκτός. Και πρέπει να τους το ξεκαθαρίσουμε, κατά την άποψή μου. Απ' εκεί και πέρα, εξαρτάται από τον Πρόεδρο, την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Εξωτερικών...

Αφού είμαστε σε επίπεδο αντιδράσεων, να ρωτήσω πώς εσείς κρίνετε την αντίδραση των Αμερικανοβρετανών, στους οποίους η Κυβέρνηση επένδυσε πολλά; Και θέλω και συγκεκριμένη απάντηση, επειδή συζητείται σε επίπεδο πολιτών, για την αντίδραση της Ελλάδας.

Όχι. Δεν είμαι ικανοποιημένος ούτε από την αντίδραση των χωρών αυτών, ούτε από την αντίδραση της Ελλάδας. Από την άλλη λέω ότι το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα θα το φέρουμε με ενότητα δράσης στο συγκεκριμένο θέμα. Μπορεί να έχουμε διαφορές στο Κυπριακό, στον τρόπο αντιμετώπισης της οικονομίας και πολλά άλλα, διαφορετικές εκτιμήσεις για τον τρόπο προσέγγισης των διεθνών μας σχέσεων. Αλλά όσον αφορά αυτήν την περίοδο, όλα αυτά πρέπει να μείνουν εκτός για να αντιμετωπίσουμε τη βάναυση συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ακόμη και αν πεισθεί η Τουρκία και δεν προχωρήσει, η επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών τι προοπτικές επιτυχίας θα έχει;

Εδώ πάμε στο θέμα αντιμετώπισης της λύσης του Κυπριακού και ξέρετε πολύ καλά ότι εμείς έχουμε μια τεράστια διαφορά από τα άλλα κόμματα. Εμείς αντιμετωπίζουμε το Κυπριακό ως προβλήμα εισβολής και κατοχής και όχι ως δικοινοτικό ζήτημα. Σε επίπεδο λεκτικό, μπορεί όλοι να μιλούν έτσι. Εμάς η διαφορά μας είναι ουσιαστική. Μπορούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να αποφασίσουν αν θα φύγει ο τουρκικός στρατός από την Κύπρο. Πες ότι συμφωνήσαμε 100% και με δημοψηφίσματα. Θα φύγει;

Δηλαδή θέλετε πρόταξη των πτυχών που αφορούν την κατοχική δύναμη και, εφόσον λυθούν, να ξεκινήσουμε δικοινοτικό διάλογο;

Εγώ θέλω συμβατότητα εκτιμήσεων, διαπιστώσεων, λόγων, τοποθετήσεων και έργων. Υπάρχει μια ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, στην οποία εμείς μόνο είπαμε ότι συμφωνούμε με την κωδικοποιήση, με τη διαφορά ότι δεν χωρεί στην περιγραφή και επικεφαλίδα της φρασεολογίας Διζωνική - Δικοινοτική Ομοσπονδία. Άρα, αν πάρετε αυτήν την απόφαση και αν όλοι συμφωνούν να την υλοποιήσουμε, δεν έχω κανένα πρόβλημα.

Επίσης, σε καμία διαδικασία συνομιλιών δεν απαγορεύεται να γίνονται παράλληλες ενέργειες, όπως ακριβώς κάνει η Τουρκία. Εμείς καθόμαστε στο τραπέζι των συνομιλιών και αυτούς η μόνη έγνοια τους είναι να γυρίζουν για αναβάθμιση και αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Ενώ εμείς;

Εμείς κάναμε οποιαδήποτε ενέργεια να αναδείξουμε τον κατοχικό ρόλο της Τουρκίας οπουδήποτε είτε γίνονται συνομιλίες είτε δεν γίνονται; Όχι. Δεν είναι απλώς τι θα προτάξω. Σημασία έχει, όλα όσα λέμε για εισβολή και κατοχή, να τα εννοούμε. Και να πω και κάτι. Αυτή η ενέργεια της Τουρκίας με την ΑΟΖ είναι και η ευκαιρία ανάδειξης και υπογράμμισης της φύσης του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής και κατοχής.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνέντευξή του στη «Σ», ανέφερε για όσους αντιδρούν στη διζωνικότητα χαρακτηρίζοντάς τη ρατσιστική, ότι πρέπει πρώτα να μελετήσουν το Σύνταγμα του 1960...

Είχε ψήγματα ρατσισμού το Σύνταγμα του 1960, γι' αυτό και δεν δούλεψε. Και απαντώ. Επειδή υπήρχαν ψήγματα ρατσισμού το 1960, πρέπει τώρα να τα πολλαπλασιάσουμε; Αν το Σύνταγμα του 1960 δούλεψε τρία χρόνια, ένα Σύνταγμα Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας θα δουλέψει τρεις μήνες.

Πρέπει να ανασταλεί ο νόμος για εκποιήσεις

Να περάσουμε στην οικονομία. Ήταν πολύ έντονη η αντίδραση του ΕΥΡΩΚΟ στο θέμα των εκποιήσεων, λαμβανομένου υπόψη ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή στηρίζατε την Κυβέρνηση.


Εγώ θεωρώ ότι η προσέγγισή μας ήταν η στήριξη του ορθού, που με ορθολογισμό κάποιος γνωρίζει ποιο είναι. Άρα, στηρίζοντας το ορθό, στηρίξαμε και την Κυβέρνηση για να διορθωθεί.

Πρώτον δεν νοείται να αλλάζαμε το σύστημα εκποιήσεων δίδοντας εργαλεία ασυδοσίας στις τράπεζες. Αυτές που έχουμε δει να καταστρέφουν την οικονομία της Κύπρου. Τις Διοικήσεις και Διευθύνσεις των τραπεζών, που έπρεπε να λογοδοτούν γι' αυτό το έγκλημα, αλλά αντίθετα αναβαθμίζονται. Και πριν από αυτό να μην έχουμε ένα πλαίσιο αφερεγγυότητας που να δίδει μια ισορροπημένη προσέγγιση.

Άρα, λάθος της Κυβέρνησης...

Άστε με να απαντήσω. Άρα, θεωρώ ότι αν δεν προσεγγίζαμε έτσι το θέμα, σφαιρικά, μέσα από μελέτη, θα πήγαινε στη Βουλή ένα απλό νομοσχέδιο με ένα ναι ή όχι και το αποτέλεσμα θα ήταν όχι. Και θα ήμασταν σε χειρότερη κατάσταση σήμερα. Συνεργαστήκαμε και με άλλα κόμματα, πρώτον έγιναν βελτιώσεις στο ίδιο το νομοσχέδιο. Δεύτερον, έχει μπει η βάση για ένα πλαίσιο αφερεγγυότητας, που θα ισοζυγίζει τα πράγματα και, τρίτο, αυτό να είναι έτοιμο το ταχύτερο δυνατό. Διότι η άλλη επιλογή, ναι θα είναι να μην εφαρμοστεί η νομοθεσία των εκποιήσεων με ό,τι αυτό σημαίνει. Και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν είναι θέμα πείσματος ή επικοινωνιακών παιχνιδιών, αλλά θέμα τι είναι το σωστό. Θα λειτουργήσει ο νόμος εκποιήσεων χωρίς πλαίσιο αφερεγγυότητας; Είμαστε σοβαροί;

Συμμετέχετε στην Επιτροπή για την Αφερεγγυότητα. Θα 'ναι έτοιμο στην ώρα του;

Αυτή η επιτροπή αποφασίστηκε, συνεδρίασε για μία φορά, πήγα προσωπικά γιατί θεωρώ το θέμα άκρως πολιτικό, κατέθεσα την άποψή μου με συγκεκριμένη μελέτη, αλλά από τότε δεν ξανακληθήκαμε. Υπάρχει μια σοβαρή καθυστέρηση και ίσως να είναι ο λόγος που πρέπει να ανασταλεί ο νόμος για εκποιήσεις και στέλνω ξεκάθαρο το μήνυμα.

«Σχεδιασμός εξόντωσης κάποιων φωνών…»

Συντελούνται πολλές διεργασίες για το θέμα του εκλογικού νόμου, για αύξηση του εκλογικού μέτρου. Πώς τις αντιμετωπίζετε;


Πρώτον, θεωρώ ότι αυτή η ενέργεια από την ηγεσία του ΔΗΣΥ είναι μια πράξη αχαριστίας προς το ΕΥΡΩΚΟ, γνωρίζοντας τα δεδομένα που έχουμε και πώς εμείς συμπεριφερθήκαμε αυτά τα δύο χρόνια της διακυβέρνησης. Δεύτερο, σαν θέμα αρχής το θεωρώ λανθασμένο. Υποστήριξα την απλή αναλογική όταν ήμουν στον ΔΗΣΥ, και όχι μόνο τώρα που είμαι σε ένα κόμμα που μπορεί να επηρεαστεί. Και, τρίτον, αυτή η ενέργεια θεωρώ ότι έχει σχεδιασμό εξόντωσης κάποιων φωνών. Προτιμούν λιγότερα κόμματα, για να μπορούν μέσα στα κόμματα να πνίγουν φωνές βουλευτών ή στελεχών που έχουν διαφορετική άποψη. Και αυτό γίνεται και σήμερα στα μεγάλα κόμματα.

Είναι casus belli για το ΕΥΡΩΚΟ;

Θέλω να πω το εξής. Ελπίζω ότι η καθυστέρηση απόδοσης δικαιοσύνης με την προσπάθεια εξόντωσης κάποιων φωνών, δεν συσχετίζονται...

Είναι πολύ σοβαρό αυτό που λέτε;

Είναι σοβαρό, το εννοώ και το λέω.

Υπάρχει πληροφόρηση επί τούτου, υπόνοιες ή είναι προειδοποιητική βολή;

Εγώ απλώς λέω πως δεν κατάλαβα τι ενοχλούν κάποιες φωνές μέσα στη Βουλή, είτε με έναν βουλευτή είτε δύο είτε τρεις. Η απλή αναλογική ξέρετε τι λέει; Δίνει το δικαίωμα με 1,8% να βγάλεις έναν βουλευτή, αλλά για να βγάλεις δεύτερον, πρέπει να πάρεις πάνω από 3,6%. Άρα, ποιος ενοχλείται; Αν πάρεις 3% έχεις ένα βουλευτή. Αυτό δεν είναι ασφαλιστική δικλίδα; Ζήμιωσαν την Κύπρο τα μικρά κόμματα; Δεν είναι αυτό που έφερε την κατάρρευση των θεσμών και τα οικονομικά εγκλήματα. Ούτε καν τις διαπλοκές. Δεν μπορώ να βλέπω αυτήν τη συμπεριφορά και να μην πάει ο νους μου σε συγκάλυψη διαπλοκών.

Είμαι σίγουρος πως κάνετε σχεδιασμούς στο ΕΥΡΩΚΟ. Όλα αυτά θα ληφθούν υπόψη σε επόμενες συνεργασίες;

Βεβαίως και θα ληφθούν υπόψη. Δεν θα ήμουν ειλικρινής αν έλεγα πως δεν θα ληφθούν υπόψη. Λέω, όμως, ότι αντί να γρηγορούμε για τέτοια νομοσχέδια, να γρηγορούμε για νομοσχέδια που άργησε να φέρει η Κυβέρνηση, για να βγούμε από την κρίση.

Θα ρωτήσω ευθέως. Υπάρχει περίπτωση ο Δημήτρης Συλλούρης να επιστρέψει στο ΔΗΣΥ;

Ο Δημήτρης Συλλούρης είναι Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, νιώθει τεράστιες ευθύνες έναντι του τόπου του και των ανθρώπων που είναι γύρω του. Και θεωρώ ότι με την ενίσχυση του ΕΥΡΩΚΟ εξυπηρετώ τον τόπο μου καλύτερα...

Άρα, δεν «παίζει» τέτοιο σενάριο.

Δεν παίζει τέτοιο ζήτημα αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον, γιατί θα ήταν προδοσία προς τους ανθρώπους που είναι δίπλα μου.