Σημερινή

Τετάρτη, 19/06/2019
RSS

«Δεν μπορεί κανείς να μιλά για μαζικές εκποιήσεις»

| Εκτύπωση | 03 Αύγουστος 2014, 07:05 | Του Θανάση Αθανασίου

Νίκος Αναστασιάδης: Θα προστατεύσουμε τους ευάλωτους και την πρώτη κατοικία

«Θα πρέπει να είναι παντελώς άσοφη μια τράπεζα, να αρχίσει τις μαζικές εκποιήσεις ακινήτων, την ώρα που δεν υπάρχουν αγοραστές ή που η πληθώρα της προσφοράς θα οδηγήσει στις χαμηλότερες τιμές», τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ενδεχόμενο για περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων


Οι εξελίξεις στην οικονομία, με έμφαση στις εκποιήσεις ακινήτων, καθώς και το διαφαινόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε στο Sigmalive ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να πιέσει τους μεγαλο-οφειλέτες να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στις τράπεζες. Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να είναι αυστηρότατες στους μεγαλο-οφειλέτες, προκειμένου να μην υπάρξει ανάγκη λήψης μέτρων για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Εξαπέλυσε, παράλληλα, τα πυρά του εναντίον του ΑΚΕΛ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι του παρέδωσαν μνημόνιο, του παρέδωσαν την Τρόικα, την οποία εκάλεσαν οι ίδιοι στην Κύπρο την εσχάτη.

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο για περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αφού, όπως είπε, από τη στιγμή που το πρόγραμμα εφαρμόζεται με επιτυχία, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε κοινωνική επανάσταση. Απέρριψε κατηγορηματικά τις εναντίον του επικρίσεις, ότι δεν διαπραγματεύεται, αλλά ακολουθεί πιστά τις προσταγές της Τρόικας, αναφέροντας ότι «εάν αυτοί που με κατηγορούν, γνώριζαν τι διημείφθη κατά την τελευταία συνάντησή μου με την Τρόικα, δεν θα τα έλεγαν αυτά».

Αναφορικά με τις ανησυχίες που εκφράζονται σε σχέση με τις μαζικές εκποιήσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές ότι, με το δίκτυ προστασίας και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, μόνο κακόπιστοι μπορεί να τρομοκρατούν τους πολίτες λαϊκίζοντας.

«Θα προστατεύσουμε τους ευάλωτους, θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία», τόνισε. Αναφέρθηκε, επίσης, στο διαφαινόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του, αφού διαπιστώνεται μεγάλο χάσμα, στα μεγάλα θέματα, λόγω της αδιαλλαξίας της τ/κ πλευράς.

Κλήθηκε να σχολιάσει τη γνωστή φωτογραφία που τον «θέλει» συνήγορο υπεράσπισης κατηγορουμένων για το πραξικόπημα. Όπως είπε, «αν ένας δικηγόρος υπερασπίζεται τον οποιονδήποτε, σημαίνει ότι υπερασπίζεται τις δικές του θέσεις;».

Παρά τις συνεχείς και συχνές διαβεβαιώσεις ότι το κυπριακό πρόγραμμα προσαρμογής βρίσκεται εντός τροχιάς, ότι η Κύπρος εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές και ότι το μνημόνιο κατευθύνεται επιτυχώς προς τον στόχο, ωστόσο εκείνο που φαίνεται είναι ότι, όχι μόνο η ανεργία διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Εκείνο που φαίνεται είναι ότι το σύστημα ρίχνει ταχύτητες, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει. Αυτός είναι ο στόχος;

Όχι βεβαίως και τα πράγματα δεν είναι έτσι. Πρέπει να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά. Να υπενθυμίσω ότι όταν αναλάμβανα τη διακυβέρνηση του τόπου, η χώρα ήτο εις τα πρόθυρα χρεοκοπίας. Δεν εδημιουργήθηκαν οι κακές οικονομικές συνθήκες το δεκαπενθήμερο, από 1η μέχρι 15 Μαρτίου, όταν ελήφθησαν οι πρώτες αποφάσεις του Eurogroup.

Έπρεπε, πρώτο, να αντιμετωπίσω μια κατάσταση και μεταξύ των δύο κακών επέλεξα το μη χείρον, με την ελπίδα και την προοπτική το συντομότερο δυνατόν θα αποκαθιστούσαμε την αξιοπιστία του κράτους, που είναι προαπαιτούμενο προκειμένου να επιτύχεις επάνοδο επενδυτών και δημιουργία συνθηκών για να δημιουργηθούν νέες θέσεις.

Νομίζω ότι το έχουμε επιτύχει, μέσα από τις αξιολογήσεις της Τρόικας. Δεν θα ασχοληθώ με τα θετικά σχόλια ή τις επαινετικές αναφορές των δανειστών μας, αλλά στο γεγονός ότι ένα χρόνο ενωρίτερα απ' ό,τι επροβλέπετο έχουμε κατορθώσει να βγούμε στις αγορές, κάτι που δίδει και το στίγμα, συν τις αναβαθμίσεις από οίκους που μας υποβάθμιζαν για 30 τόσους μήνες. Το δεύτερο προαπαιτούμενο είναι η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και η διασφάλιση της αξιοπιστίας του.

Νομίζω ότι είμαστε στην πορεία να το επιτύχουμε και τούτο. Αυτά τα δύο είναι τα σημαντικότερα για να ενθαρρυνθούν επενδυτές, να επανέλθουν, να δημιουργηθούν οι συνθήκες ρευστότητας, έτσι ώστε να αρχίσουν έργα ανάπτυξης και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Δεν γίνονται αυτά από τη μια μέρα στην άλλη. Θα πρέπει να αναλογιστείτε ότι μόλις έχουν συμπληρωθεί 16 μήνες διακυβέρνησης και έχω την εντύπωση ότι τα βήματα που έχουμε κάμει είναι πέρα από τις όποιες αισιόδοξες προβλέψεις του οπουδήποτε και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σήμερα κανένας δεν μπορεί να διερωτάται «μα, τι έχουμε επιτύχει;». Ακούω τα σχόλια και την κριτική, η οποία είναι καλοδεχούμενη, όμως έχουμε επιτύχει άλματα σε σχέση με τα προαπαιτούμενα που θα διασφαλίσουν είτε τη λεγόμενη επανεκκίνηση είτε τη δημιουργία συνθηκών για ενθάρρυνση των επενδύσεων.

Τελικά τι γίνεται με τους μεγαλο-οφειλέτες; Είναι σε θέση η πολιτεία σε συνεργασία με τον αναδιαρθρωμένο πλέον τραπεζικό τομέα να πιέσει την κατάσταση; Διότι, λογικά, αν καλύψουν οι μεγαλο-οφειλέτες ένα μεγάλο μέρος των οφειλών τους, το πρόβλημα των εκποιήσεων θα μακρύνει και μάλλον θα μετατοπιστεί χρονικά, μέχρι να βρει ο κόσμος τα ποδιά του.

Όχι μόνο δεν διαφωνώ μαζί σας, αντίθετα θα υπερθεματίσω στο ότι σε αυτό που θα ελεγχθούν οι τράπεζες είναι εάν υλοποιούν τον κώδικα που έχει εκδώσει η Κεντρική Τράπεζα και θα είναι ένα εκ των προαπαιτούμενων.

Ένα δεύτερο στοιχείο, που με βρίσκει απόλυτα ταυτισμένο με τη διαπίστωσή σας, ότι θα πρέπει οι μεγαλο-οφειλέτες, που είναι σε θέση να το πράξουν αλλά αμελούν, θα πρέπει είτε να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους είτε να τα αποπληρώσουν, προκειμένου να δοθεί χρόνος στους ευάλωτους, στους μικρο-οφειλέτες να παραμείνουν εκτός των μέτρων της τράπεζας. Εξάλλου εις αυτό αποσκοπούσε και μια σειρά μέτρων-αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, που εξήγγειλα.

Είναι αποφάσεις που θέλω να το τονίσω ότι θα υλοποιηθούν. Είναι κάτι για το οποίο είχαμε δεσμευτεί και το υλοποιούμε βήμα με βήμα. Θα προστατεύσουμε τους ευάλωτους, θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία, θα δημιουργήσουμε συνθήκες που να επιτρέπουν αναδιάρθρωση δανείων κατά τρόπο που οι ευάλωτες ομάδες να τύχουν της ανοχής των τραπεζών.

Την ίδια ώρα, οι τράπεζες να είναι αυστηρότατες όσον αφορά τους μεγαλο-οφειλέτες, που μιλούμε για μερικά δισεκατομμύρια και τα οποία, οπωσδήποτε, αν αναδιαρθρωθούν ή αποπληρωθούν, τότε δεν θα υπάρξει η ανάγκη λήψης μέτρων για όσους θεωρούνται ευάλωτοι, είτε μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που θέλουν την προστασία.

Το κυπριακό οικονομικό οικοδόμημα είχε τις βάσεις του στις ενέργειες και δράσεις των εν λόγω μεγαλο-οφειλετών. Είναι έτοιμη η πολιτεία να τα βάλει με τους συγκεκριμένους μεγαλο-οφειλέτες ή με το σύστημα τελοσπάντων;

Η πολιτεία είναι και αποφασισμένη και έτοιμη να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που την αφορούν προκειμένου να επιτύχουμε, διότι δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ μεγαλοεπιχειρηματιών και των υπολοίπων. Δεν εκλέγεται ένας πρόεδρος για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Ζούμε σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς και συνεπώς έχουμε ανάγκη και τις επενδύσεις των μεγάλων και τη δραστηριότητα των μεγάλων και τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες γενικότερα. Αλλά δεν είναι και δυνατόν να γίνει ανεκτό αυτό που γινόταν στο παρελθόν, που χωρίς έλεγχο κάποιοι έχουν τέτοιους υπερδανεισμούς, που όχι μόνο δεν εδικαιολογούντο, αλλά και σήμερα οι τράπεζες επιβάλλεται να πάρουν εκείνα τα μέτρα, ούτως ώστε να διορθώσουν τις στρεβλώσεις και την κακή διοίκηση που οδήγησε στα σημερινά δεδομένα.

Συνεπώς, δεν υπάρχει και δεν θα πρέπει να υπάρχει από κανέναν η αμφιβολία ότι η Κυβέρνηση, εκεί που πρέπει να πάρει μέτρα εναντίον των μεγαλο-οφειλετών, θα το πράξει ή θα καθοδηγήσει αποφασιστικά τις τράπεζες ώστε να ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα εξυπηρετήσουν το ευρύτερο εθνικό καλό, όσον αφορά την οικονομία.

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ αναφέρει ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω μείωσης των μισθών στο Δημόσιο. Υπάρχει ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Δεν είναι ανοικτό. Αυτή είναι η πάγια θέση κάποιων των δανειστών μας, αλλά νομίζω ότι από μόνα τους τα σχόλια των ιδίων των δανειστών, αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν εφαρμόζεις το πρόγραμμα με μεγαλύτερη μάλιστα επιτυχία απ' ό,τι εκείνοι υπολόγιζαν, δεν βλέπω γιατί θα πρέπει σε οποιοδήποτε χρονικό ορίζοντα να σου επιβάλουν να πάρεις μέτρα, τα οποία το μόνο που θα επιτύχουν είναι να προκαλέσουν κοινωνική επανάσταση και δεν είμαστε διατεθειμένοι να το προκαλέσουμε.

Αν είναι κάτι που χαίρομαι και το έχω πει και στην Τρόικα, είναι ότι έχουμε έναν ώριμο λαό, ο οποίος μέσα από τις θυσίες του αλλά και την ανοχή του, επιτρέπει την υλοποίηση του προγράμματος ώστε το συντομότερο να αποδεσμευτούμε από τα δεσμά της Τρόικας.

Δεν θα δεχτώ οτιδήποτε που προέρχεται από την Τρόικα, το οποίο θα έρχεται σε αντίθεση με τα θετικά σχόλια τα οποία ήδη κάμνουν, θα έλθει σε αντίθεση με την πρόοδο που παρατηρείται όσον αφορά την υλοποίηση των μνημονιακών μας υποχρεώσεων για να προκαλέσει μιαν αναταραχή αχρείαστη, η οποία δεν θα προσφέρει οτιδήποτε αφού μέχρι στιγμής παρουσιάζουμε μιαν άριστη συμπεριφορά και πιο άριστα ακόμα αποτελέσματα.

Σας κατηγορούν, όμως, ότι παίζετε το παιχνίδι της Τρόικας, δεν διαπραγματεύεστε και ουσιαστικά ό,τι πει η Τρόικα, αυτό γίνεται. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Εάν εγνώριζαν τι διημείφθη κατά την τελευταία συνάντησή μου με την Τρόικα, τότε θα διαπίστωναν εάν ή όχι διαπραγματευόμουν, εάν ή όχι εξάντλησα όλα τα επιχειρήματα για να αποτρέψουμε κάποιες απαιτήσεις που επροβάλλοντο και που κατά την άποψή μου ήταν παντελώς απαράδεκτες ή και αδικαιολόγητες. Ιδιαίτερα για τον νομοσχέδιο που αφορά στις εκποιήσεις.

Ο κόσμος βρίσκεται σε μια κατάσταση τρόμου και δεν έχει άλλη επιλογή από του να στηριχτεί πλέον πάνω στον ίδιο προσωπικά τον Νίκο Αναστασιάδη και στις διαβεβαιώσεις του σε σχέση με  την πρώτη κατοικία. Μπορείτε να δεσμευτείτε ότι δεν θα μείνει φτωχός, άστεγος, ούτε σε βάθος χρόνου, κανένας πολίτης, ο οποίος πραγματικά αδυνατεί ν' ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις λόγω της κρίσης;

Με τα μέτρα που έχω εξαγγείλει πρόσφατα, έχω την εντύπωση ότι μόνο κακόπιστοι μπορεί να τρομοκρατούν λαϊκίζοντας μια μερίδα του λαού, που είτε θα είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είτε για τους υπόλοιπους που θα μπορούν να μετατρέπουν τα δάνειά τους σε βιώσιμα.

Θα γίνουν διαβήματα και προς τις τράπεζες, ώστε να αποφευχθεί η παρενόχληση. Υπάρχει ένα τέτοιο δίκτυ προστασίας, που δεν δικαιολογεί κανέναν να λέει ότι θα γίνουν μαζικές εκποιήσεις. Θα πρέπει να είναι παντελώς άσοφη μια τράπεζα, να αρχίσει τις μαζικές εκποιήσεις ακινήτων, την ώρα που δεν υπάρχουν αγοραστές ή την ώρα που η πληθώρα της προσφοράς θα οδηγήσει στις χαμηλότερες δυνατές τιμές.

Τι θα γίνει αν η πλειοψηφία της Βουλής καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις; Και μάλιστα ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σάς κατηγορεί ότι θέτετε τα κόμματα και τη Βουλή ενώπιον εκβιαστικών διλημμάτων με φόντο την επόμενη δόση.

Καλό είναι το ΑΚΕΛ να κάμει μια ελάχιστη αυτοκριτική. Εγώ εδημιούργησα αυτήν την κατάσταση; Επί δικών μου ημερών συμπεριελήφθη στο μνημόνιο του 2012 ότι θα ακολουθούσε αυτή η νομοθεσία; Εγώ έφερα σε 15 ημέρες από την ανάληψη της εξουσίας την καταστροφή εις τον τόπο;

Ή εκλήθηκα να αντιμετωπίσω την καταστροφική συμπεριφορά κατά την προηγούμενη πενταετία. Ξέρετε, μέχρι σήμερα δεν κάμνω αναφορά και δεν είμαι εξ εκείνων που οσάκις μου αποδοθούν ευθύνες προσπαθώ να τις αποδώσω στο παρελθόν. Αλλά ο κόσμος δεν νομίζω να είναι τόσο χαμηλού νοητικού επιπέδου, που να μη γνωρίζει τι συνέβη σε μια πενταετία. Και δεν είναι στη δική μου πενταετία. Μου παρέδωσαν χρεοκοπημένο κράτος.

Μου παρέδωσαν μνημόνιο. Μου παρέδωσαν την Τρόικα, την οποία εκάλεσαν οι ίδιοι στην Κύπρο την εσχάτη και απέφυγαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Συνεπώς, εκείνο που θα ήθελα να συμβουλεύσω είναι να υπάρχει μια νηφαλιότητα. Δεν μπορούν να λένε ότι θα ξεπουλήσει η Κυβέρνηση ή να αναφέρονται σε μέτρα τα οποία είχαν προαποφασιστεί επί των ημερών τους και να θεωρούν ότι με το να τα αποδίδουν στη σημερινή κυβέρνηση, απαλλάσσονται των ευθυνών τους.

Περί αδιεξόδου…

Πού βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά το Κυπριακό; Βρίσκεται σε αδιέξοδο το εθνικό ζήτημα;


Εάν κρίνω τους τελευταίους μήνες, θα πω ότι υπάρχουν δύο θετικά. Το πρώτο ήταν το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, που όχι απλώς θέτει τις παραμέτρους στις οποίες πρέπει να κινηθούμε για επίλυση του Κυπριακού και τις δεσμεύεις που έχουν αναλάβει οι δύο πλευρές, αλλά για πρώτη φορά αναβαθμίζει ή αναγνωρίζει ότι η Κύπρος ως μέλος των ΗΕ και της ΕΕ, θα πρέπει να εφαρμόζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η λύση να βασίζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, να κατοχυρώνονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ την ίδια ώρα διασφαλίζεται η μια και μόνη διεθνής προσωπικότητα, η μια και μόνη κυριαρχία και η μια και μόνη υπηκοότητα. Ούτε οι Τ/κ δεν ήγειραν ποτέ τα όσα ακούονται από Ε/κ πολιτικούς.

Αυτή η στάση θα πρέπει να τους προβληματίσει, και κάποιους άλλους να τους ανησυχήσει. Το δεύτερο θετικό, με όλα τα αρνητικά που θα αναλύσω, είναι ότι επιτέλους για πρώτη φορά κατατίθενται ολοκληρωμένες προτάσεις και από τις δύο πλευρές. Το αρνητικό είναι ότι, δυστυχώς, διαπιστώνεται η αδιαλλαξία της άλλης πλευράς, η σταθερότητα σε θέσεις οι οποίες δεν βοηθούν στην εξεύρεση λύσης. Διαπιστώνεται ένα μεγάλο χάσμα, στα μεγάλα θέματα που αφορούν στο εδαφικό, περιουσιακό, ιθαγένεια, εποίκους, θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

Αυτό που θεωρείται ως αδιέξοδο, δεν είναι μόνο η αρνητικότητα των προτάσεων, που στο κάτω - κάτω θα γίνει διαπραγμάτευση, αλλά το γεγονός ότι δεν συμφωνούν σε μια μεθοδολογία, η οποία θα βοηθήσει στο να διαφανεί πού και σε ποια σημεία συμφωνούμε και πού διαφωνούμε, ώστε να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στις διαφωνίες και ιδιαίτερα των μεγάλων θεμάτων. Δεν δέχομαι να μου λέει ο κ. Έρογλου και η τ/κ πλευρά ότι θα πρέπει να ζητήσουμε τα «μη λελυμένα» και να αναφέρονται ως «λυμένα» θέματα οι συγκλίσεις που καταγράφονται στο έγγραφο -για εμάς αναφορά- Ντάουνερ.

Εν συνεχεία, όταν τους αποδείξαμε ότι σε 29 σημεία, μη συμπεριλαμβανομένων των προτάσεών τους για την οικονομία, την Ε.Ε., το Κυπριακό, απέχουν πόρρω από το έγγραφο Ντάουνερ, πολύ περισσότερο από το κοινο ανακοινωθέν, επικαλούμενοι προτάσεις που υπέβαλαν οι Χριστόφιας-Ταλάτ, που εκείνες οι προτάσεις ή οι όποιες συνθήκες καταγράφονται εις το έγγραφο Ντάουνερ.

Υπάρχει μια τέτοια ασυνέπεια (στην τ/κ πλευρά), που οπωσδήποτε και την αξιοπιστία τους πλήττει, αλλά και τα όσα επιχείρησαν αρχικά να κερδίσουν ως εικόνες, ότι τάχα εκείνοι είναι έτοιμοι να αρχίσουν τις συνομιλίες από κει που έμειναν, δεν το κατορθώνουν μέσα από τις προτάσεις που έχουν καταθέσει. Μάρτυρες, βεβαίως, είναι τα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΣΗΜΕΡΙΝΗ, η Βρετανία θέτει εμπόδια στην αίτηση ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στην ίδια γραμμή κινούνται και Τούρκοι, καθώς και οι Ρώσοι. Εσείς τι προτίθεστε να κάμετε;

Εγώ δεν έχω αντιληφθεί ότι η Ρωσία προβάλλει κάποια αντίσταση. Εκείνο που συμβουλεύουν κάποιες των χωρών, είναι ότι ενόψει του πιθανότερου σεναρίου η Τουρκία να φέρει ένσταση, να προετοιμαστεί καλά το έδαφος προτού υποβληθεί η αίτηση για ένταξη στον Συνεταιρισμό. Και προς αυτήν την κατεύθυνση το ΥΠΕΞ ενεργεί κατά τρόπο δημιουργικό, ώστε όταν υποβληθεί η αίτηση να είναι και επιτυχής η κατάληξη.

«Αν έχουν κάτι να πουν για εμπλοκή μου στο πραξικόπημα, ας το πουν»

Κατά διαστήματα κυκλοφορεί η συγκεκριμένη φωτογραφία που σας παρουσιάζει στο βάθος, με τη λεζάντα να αναφέρει ότι ήσασταν ο συνήγορος υπεράσπισης κατηγορουμένων για το πραξικόπημα. Δεν είναι καιρός να την σχολιάσετε;


Τι να σχολιάσω; Αν ασκούσα το επάγγελμα του δικηγόρου; Ή εάν περνούσα πίσω από κάποιους; Από πότε μπαίνουν κανόνες τι υπερασπίζεσαι και τι δεν υπερασπίζεσαι; Γιατί δεν ερωτούν, εκείνοι που προβάλλουν τη φωτογραφία, πόσο έχω συμπαρασταθεί σε ανθρώπους της αντίστασης, αμέσως μετά το πραξικόπημα;

Είναι ζώντες, ήσαν δικηγόροι, ήσαν συνάδελφοί μου, ήσαν απλοί πολίτες. Εκ καθηκόντως, ένας δικηγόρος εάν υπερασπίζεται τον οποιονδήποτε, σημαίνει ότι υπερασπίζεται τις δικές του θέσεις; Εάν είναι μέσα στα πλαίσια των επαγγελματικών του υποχρεώσεων, θα πρέπει να τον κατηγορούν;

Αν έχουν κάτι να πουν για εμπλοκή μου στο πραξικόπημα, ας το πουν. Αλλά το να κυκλοφορούν φωτογραφίες που να με δείχνουν να διέρχομαι πίσω από κάποιους ή ανέλαβα υποθέσεις, ανέλαβα όλων των ειδών υποθέσεις και ήταν υποχρέωσή μου ως δικηγόρος εφόσον ένιωθα ότι θα έπρεπε να υπερασπιστώ ανθρώπινα δικαιώματα εις όποιαν κατηγορία και αν ήτο το θύμα. Είναι αναδρομή στο παρελθόν και κατασυκοφάντηση μετά από 40 χρόνια. Πολιτεύομαι από το 1976.

Γιατί δεν διανοήθηκαν να μου προσάψουν κατηγορίες στο παρελθόν και θυμήθηκαν τώρα; Αν δεν διδαχτούμε από τα λάθη του παρελθόντος και αν δεν ενώσουμε δυνάμεις, δεν πρόκειται να πάμε πουθενά. Αν θέλουμε να καλλιεργούμε το μίσος και να μένουμε στραμμένοι στο παρελθόν, η μοίρα μας θα είναι το ίδιο τραγική όπως και η συμφορά που δεχθήκαμε το 1974.