Σημερινή

Δευτέρα, 25/03/2019
RSS

Πάρε-δώσε μόνο με συγκλίσεις

| Εκτύπωση | 06 Ιούλιος 2014, 07:04 | Του Χρίστου Χαραλάμπους

Υπάρχει σχέδιο β’ στο Κυπριακό, τονίζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Για να βοηθήσουν ξένες χώρες στο Κυπριακό πρέπει να έχουν συμφέροντα και, δυστυχώς, δεν θα ασχοληθούν επειδή υπάρχει μια αδικία στην Κύπρο, αναφέρει ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Η ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ πορεία της Τουρκίας περνά μέσα από την Κύπρο, επανέλαβε ο Εκπρόσωπος


Την εκτίμηση ότι η Τουρκία, είτε το θέλει είτε όχι, θα στραφεί προς την Ευρώπη και έτσι η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει το «όπλο» του δικαιώματος βέτο, ώστε να αλλάξει στάση στο Κυπριακό, διατυπώνει σε συνέντευξή του στη «Σημερινή» ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Επαναλαμβάνει ότι τα πράγματα δεν προχωρούν κατά το δοκούν και ξεκαθαρίζει ότι το πάρε - δώσε δεν είναι δεδομένο, ακόμη και αν η άλλη πλευρά καταθέσει γραπτώς θέσεις σε όλα τα σημαντικά κεφάλαια του Κυπριακού

Θα αναδιπλωθούμε

Η γενική εκτίμηση στο Κυπριακό είναι ότι τα πράγματα δεν προχωρούν όπως θα θέλαμε. Πώς προχωρούμε αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;


Είναι γεγονός ότι τα πράγματα δεν προχωρούν όπως θα επιθυμούσαμε. Γνωρίζαμε από την αρχή ότι η κατάσταση θα ήταν δύσκολη. Γι’ αυτό και επιμέναμε, ανάμεσα και σε άλλους λόγους, σε ένα κοινό ανακοινωθέν, που θα ξεκαθαρίζει το πλαίσιο των συνομιλιών, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι ατέρμονες συζητήσεις, μέσω υποβολής προτάσεων οι οποίες ξεφεύγουν του πλαισίου.

Παρά ταύτα, όμως, σχεδόν το σύνολο των προτάσεων ξεφεύγει του πλαισίου αυτού.

Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος γιατί το κοινό ανακοινωθέν είναι πολύ σημαντικό. Mας επιτρέπει, σε περίπτωση που υποβληθεί μία πρόταση που ξεφεύγει εκείνου του πλαισίου, να τους πούμε «συγγνώμη, είναι εκτός του πλαισίου και δεν την συζητούμε». Εμείς θεωρούμε ότι μπορεί να επιτευχθεί ορθή λύση του Κυπριακού, γιατί υπάρχουν σήμερα εκείνα τα δεδομένα, εξωτερικές παράμετροι, δηλαδή, που μπορούν να βοηθήσουν για επίτευξη λύσης.

Αν, όμως, τα πράγματα δεν προχωρήσουν;

Σε περίπτωση που τα πράγματα δεν προχωρήσουν όπως εμείς επιθυμούμε, εμείς θα αναδιπλωθούμε, έχουμε το σχέδιό μας πώς θα κινηθούμε...

Δηλαδή;

Θεωρώ πως δεν είναι σωστό να λέμε δημόσια τι θα πράξουμε αν δεν προχωρήσει η σημερινή διαδικασία. Εγώ θα πω, πως κύριός μας στόχος είναι η επίλυση του Κυπριακού. Και για να λυθεί, είναι αναγκαίο η Τουρκία να νιώσει πως έχει κόστος από την κατοχή μέρους του νησιού ή/και ότι την συμφέρει να επιλυθεί το Κυπριακό.

Σμίκρυνση διαφορών

Λέμε ότι για να πάμε στην τρίτη φάση του πάρε-δώσε, πρέπει η Τουρκία να καταθέσει γραπτώς προτάσεις σε όλα τα κεφάλαια. Είναι όμως αυτό αρκετό, δεδομένου του μεγάλου χάσματος που χωρίζει τις δύο πλευρές;


Βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση των συνομιλιών. Ο στόχος της δικής μας πλευράς είναι να υποβληθούν προτάσεις και να γίνει συζήτηση επί όλων των θεμελιωδών θεμάτων. Θέλουμε μέσα από την υποβολή προτάσεων, αντιπροτάσεων και συζητήσεων, να δημιουργηθούν συγκλίσεις. Το ένα είναι αυτό. Το δεύτερο είναι μέσα από τη συζήτηση να σμικρύνουν οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές σε όλα εκείνα τα θέματα που δεν θα υπάρξουν συγκλίσεις, έτσι ώστε να είναι εφικτό αύριο, αν πάμε στην τρίτη φάση, να μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση.

Άρα είναι ξεκάθαρο ότι με τέτοιες θέσεις από τους Τούρκους, ακόμη και σε όλα τα κεφάλαια, δεν πάμε σε πάρε δώσε...

Για να μπορείς να προχωρήσεις σε διαδικασία πάρε - δώσε, πρέπει αφενός να έχουμε την πλήρη εικόνα και, αφετέρου, να δημιουργηθούν συγκλίσεις και να ελαχιστοποιηθούν οι διαφορές σε σημαντικά θέματα. Μόνο με αυτά τα δεδομένα, μια τρίτη φάση θα έχει ουσία, θα έχει πιθανότητες επιτυχίας και δεν θα οδηγήσει σε αδιέξοδο, κάτι που η δική μας πλευρά δεν επιθυμεί.

Δηλητηριάζουν το κλίμα

Πώς νιώθει η Τουρκία κόστος, όταν με θράσος μιλά για «εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία»;


Οι τοποθετήσεις της Τουρκίας σε έγγραφο που κατατέθηκε στο πλαίσιο της 52ης Επιτροπής Σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας αποτελούν πάγια ρητορική της Τουρκίας εδώ και χρόνια. Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιες δηλώσεις και από πλευράς μας προβαίνουμε σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα και καταγγέλλουμε την Τουρκία όπου δει. Τέτοιες δηλώσεις δικαιολογημένα ενισχύουν την καχυποψία των Ελληνοκυπρίων έναντι της Τουρκίας και τις πραγματικές της προθέσεις. Είναι, αν θέλετε, ακόμα ένα γεγονός που χρησιμοποιείται από μέρος μας και ενισχύει την επιχειρηματολογία μας, σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με το Κυπριακό, κυρίως επειδή έχουν τα δικά τους συμφέροντα...

Συμφέροντα, μάλλον, είναι η λέξη-κλειδί στο Κυπριακό...

Είναι ένας σημαντικός, αν όχι ο πιο καθοριστικός, παράγοντας που πρέπει αναμφίβολα να λαμβάνουμε υπόψη. Για να ασχοληθούν, δηλαδή, κάποιες χώρες μαζί μας και να βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, πρέπει να έχουν συμφέροντα. Δυστυχώς, δεν θα ασχοληθούν επειδή υπάρχει μια αδικία στην Κύπρο. Για όλους αυτούς που θέλουν λύση του Κυπριακού είναι ξεκάθαρο ότι τέτοιες αναφορές που γίνονται από Τούρκους αξιωματούχους δεν επιτρέπουν λύση του Κυπριακού. Αυτές οι απαράδεκτες αναφορές δηλητηριάζουν το κλίμα και δεν βοηθούν τις συνομιλίες.

Αυτό παραπέμπει σε διακοπή της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας...

Γενικότερα θεωρούμε ότι το τελευταίο διάστημα η Τουρκία έχει να επιδείξει πολλές αποτυχίες. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός έκανε ανοίγματα στην περιοχή αλλά η πολιτική του έχει αποτύχει. Για παράδειγμα, το δόγμα του Τούρκου ΥΠΕΞ για μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες, έχει μετατραπεί πλέον σε δόγμα προβλημάτων με όλους τους γείτονες. Άρα ενδεχομένως μια διέξοδος της για να καταγράψει μια επιτυχία, που τόσο έχει ανάγκη, είναι να στραφεί και πάλι προς την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Και αυτό είναι το όπλο μας;

Ένας από τους παράγοντες που μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, περνά μέσα από την Κύπρο και αυτό είναι ξεκάθαρο. Δηλώσεις όπως «εκλιπούσα» σε καμία περίπτωση δεν αυξάνουν την πίεση προς τη Λευκωσία από κάποιους που επιμένουν να λένε ότι πρέπει να ανοίξουν κάποια ενταξιακά κεφάλαια, αλλά ενισχύουν τη δική μας επιχειρηματολογία ότι, για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει πρώτα απ' όλα η Τουρκία να συμμορφωθεί...

Μπορεί να βοηθήσει ο Γιούνκερ

Αντιλαμβάνονται τα επιχειρήματά μας οι Ευρωπαίοι; Και τι αλλάζει, αν αλλάζει κάτι, με την εκλογή του κυρίου Γιούνκερ;


Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και το διεθνές σύστημα, δεν είναι μια κοινωνία αγγέλων, δυστυχώς υπάρχουν αποκλίνοντα συμφέροντα. Επανερχόμενος στο ερώτημά σας απαντώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών αντιλαμβάνεται την επιχειρηματολογία μας αλλά και εκείνα τα κράτη που έχουν κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις γνωρίζουν ξεκάθαρα ότι για να προχωρήσει η Τουρκία χρειάζεται η σύμφωνος γνώμη της Λευκωσίας. Άρα, αν θέλουν πραγματικά για τα όποια δικά τους συμφέροντα να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας, θα πρέπει να στραφούν προς την Τουρκία.

Η εκλογή του κυρίου Γιούνκερ, που γνωρίζει το Κυπριακό, γνωρίζει την Κύπρο, θεωρούμε ότι μπορεί να βοηθήσει. Εμείς είμαστε προσγειωμένοι και θα εργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Ε.Ε. έχει ευθύνη και λόγο στην επίλυση του Κυπριακού, όχι μόνο επειδή είμαστε κράτος μέλος αλλά γιατί ο τρόπος λήψης των αποφάσεων μετά από πιθανή επίλυση του Κυπριακού την επηρεάζει άμεσα, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος της Ε.Ε. που θα συνεχίσει να είναι και μετά την επίλυση του Κυπριακού, θα πρέπει να μπορεί να λειτουργεί ομαλά και να συμμετέχει ενεργά στη λήψη αποφάσεων της Ε.Ε. χωρίς να δημιουργεί δυσκολίες.

Ενεργειακή συνεργασία μόνο μετά τη λύση

Η Ε.Ε. δεν είναι πάντως ο μόνος παράγοντας που θα έπειθε την Τουρκία.


Σίγουρα. Ένας άλλος παράγοντας είναι ο τομέας της ενέργειας. Στην ιστορία του Κυπριακού οι εξελίξεις που αφορούσαν στις προσπάθειες επίλυσής του δεν προέρχονταν από εσωτερικά αλλά από εξωτερικά δεδομένα. Θεωρούμε ότι ο παράγοντας ενέργεια αναβαθμίζει την Κύπρο, τη γεωστρατηγική της σημασία, ταυτίζει τα συμφέροντά μας με συμφέροντα άλλων κρατών και αποτελεί και κίνητρο για κάποιους για επίλυση του Κυπριακού. Γι’ αυτό και στέλνουμε ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η όποια συνεργασία μπορεί να υπάρξει μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού. Αν όχι, δεν συζητείται τέτοιο θέμα. Άρα έχει, αν θέλετε, ακόμη ένα κίνητρο για επίλυση του Κυπριακού.

Στρατηγική σε τρία επίπεδα

Στο θέμα της ενέργειας δέχεστε κριτική, ως Κυβέρνηση, για καθυστερήσεις και απώλεια του μομέντουμ. Κυρίως μετά την απόφαση των εταιρειών στο Ισραήλ για υγροποίηση στο τερματικό της Αιγύπτου.


Η Κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη στρατηγική στο θέμα της ενέργειας και κινείται σε τρία επίπεδα. Το πρώτο είναι το περιφερειακό. Στόχος και επιδίωξή μας είναι να καταστεί η Κύπρος ο ενεργειακός κόμβος της περιοχής, σε συνεργασία με τα γειτονικά κράτη. Θυμίζω ότι ο Πρόεδρος μέχρι στιγμής έχει επισκεφθεί δύο φορές την Αίγυπτο. Θυμίζω, επίσης, ότι το επόμενο διάστημα έρχεται στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, ο οποίος θα προετοιμάσει και την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της χώρας. Άλλωστε ο στόχος είναι να έχουμε μια παραγωγική επίσκεψη.

Το δεύτερο επίπεδο είναι το ευρωπαϊκό. Η Κύπρος, μετά από προσπάθειες, αναγνωρίζεται ως μια εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας γηγενών ευρωπαϊκών κοιτασμάτων. Ξεκινούμε με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. συνομιλίες για την εμπορική συνεργασία στα θέματα φυσικού αερίου. Άρα έχουμε ρόλο σημαντικό να διαδραματίσουμε.

Το τρίτο επίπεδο είναι το διεθνές. Επιδίωξή μας είναι να θεσμοθετηθεί η άποψη για τη σημασία της Κύπρου στα θέματα ενέργειας, καθώς επίσης ο πολυεπίπεδος ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος, ως κομβικής σημασίας χώρα στην ιδιαιτέρως σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για αντιμετώπιση και άλλων διεθνών προβλημάτων, όπως για παράδειγμα σε θέματα τρομοκρατίας, διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, διακίνησης προσώπων με σκοπό την εκμετάλλευση και άλλα θέματα που βρίσκονται υψηλά στη διεθνή ημερήσια διάταξη.

Σε σχέση με την ερώτησή σας είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η κοινοπραξία του Λεβιάθαν αποτελεί ξεχωριστή οντότητα από αυτήν που δραστηριοποιείται στο Τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Τις αποφάσεις της για εξαγωγές θα τις λάβει με γνώμονα τα δικά της κριτήρια.

«Δεν βάζουμε όλα τα αβγά μας σε ένα καλάθι»

Όλα αυτά προϋποθέτουν τη δημιουργία τερματικού; Γιατί αναφερθήκατε στην Αίγυπτο, η οποία πέρα από φίλη χώρα, αναδεικνύεται και ως ανταγωνιστικός παράγοντας στα θέματα ενέργειας.


Η συμφωνία πριν από λίγες ημέρες των εταιρειών του Ισραήλ δεν είναι παρά μνημόνιο συναντίληψης. Για να γίνει συμφωνία θα πρέπει να συγκατατεθούν τα δύο κράτη, Ισραήλ και Αίγυπτος, κάτι που δεν είναι δεδομένο.

Η Κύπρος -και αυτό το αναγνωρίζει ο διεθνής παράγοντας- είναι η χώρα που ενδεχομένως να χρειαστεί να φέρει κοντά αυτά τα κράτη. Είμαστε ο σταθεροποιητικός παράγοντας της περιοχής. Ο στρατηγικός μας στόχος είναι το τερματικό και θέλω αυτό να γίνει ξεκάθαρο. Το ιδανικότερο είναι να μπορείς να το υλοποιήσεις με τα δικά σου αποθέματα. Αναμένουμε σύντομα, και γι’ αυτό επισπεύσαμε τις διαδικασίες, και τις ερευνητικές γεωτρήσεις στα ανατολικά τεμάχια. Ταυτόχρονα, όμως, επεξεργαζόμαστε και άλλες επιλογές, ούτως ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα. Δεν βάζουμε όλα τα αβγά μας σε ένα καλάθι.

Ενδιαφέρον για επενδύσεις

Είστε ευχαριστημένοι από την εκστρατεία που ανέλαβε ο Πρόεδρος για προσέλκυση ξένων επενδύσεων; Ακούσαμε πολλές φορές για ενδιαφέρον αλλά επί του πρακτέου ακόμη τίποτα.


Θυμίζω ότι τα πρώτα ταξίδια του Προέδρου ήταν σε τρεις χώρες του Κόλπου, όπου θεωρούμε ότι υπάρχουν δυνατότητες για προσέλκυση επενδύσεων. Από την αρχή λέγαμε ότι πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι οι επενδυτές δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Θα έρθουν όταν και εφόσον κρίνουν ότι συμφέρει να επενδύσουν. Έτσι γίνεται. Εμείς θεωρούμε ότι η Κύπρος προσφέρεται για επενδύσεις. Υπάρχει ενδιαφέρον.

Ήδη από το Κουβέιτ και το Κατάρ υπήρξαν οι πρώτες επαφές, θα υπάρξει και συνέχεια. Είναι καλύτερο, και αυτό κάνουμε, να μιλούμε γι' αυτό το θέμα δημόσια όταν υπάρχουν απτά αποτελέσματα. Είναι επίσης σημαντικό ότι έρχεται στην Κύπρο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως και Ανασυγκρότησης. Την 1η Σεπτεμβρίου ανοίγουν γραφεία στην Κύπρο και αυτό δείχνει ότι έλαβαν αποφάσεις για επενδύσεις στην Κύπρο. Για να προσελκύσεις επενδύσεις χρειάζονται οι θετικές αξιολογήσεις της Τρόικας, χρειάζεται να επανέλθεις στις αγορές όπως έγινε, καθώς και τα θετικά σχόλια των οίκων αξιολόγησης.

Χρειάζεται, όμως, να δοθούν και κίνητρα στους επενδυτές.

Είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ έντονα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με το θέμα αυτό ασχολείται σε καθημερινή βάση ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει μέσα μόνο από τις επιδοτήσεις. Πρέπει να κάνεις πολλά πράγματα και, κυρίως, να δημιουργήσεις ένα περιβάλλον φιλικό προς τους επιχειρηματίες.