Σημερινή

Τρίτη, 26/03/2019
RSS

Σε λάθος κατεύθυνση η Κυβέρνηση

| Εκτύπωση | 09 Ιούνιος 2014, 06:56 | ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΑΔΑΜΟΥ

Μ. Σιζόπουλος: Χρειάζεται αλλαγή πλεύσης σε Κυπριακό και οικονομία
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, υποστηρίζει πως υπάρχουν ακόμη περιθώρια για αλλαγή στρατηγικής και στα δύο ζητήματα


Την ανάγκη χάραξης νέας στρατηγικής, τόσο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό όσο και την οικονομία, εκφράζει στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στη «Σ», ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, υπογραμμίζει πως ως ελληνοκυπριακή πλευρά επιβάλλεται να ενεργήσουμε άμεσα με στόχο την αναστροφή των υφιστάμενων δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί, ενώ σε σχέση με την οικονομία, εκφράζει την πεποίθηση ότι όσο βρισκόμαστε εντός μνημονίου δεν υπάρχει η δυνατότητα ανάκαμψης και αναθέρμανσης της οικονομίας.
«Δυστυχώς», σημειώνει, «το χάσμα μεγενθύνεται, η ύφεση βαθαίνει, η ανεργία αυξάνεται, η δυσπραγία των νοικοκυριών μεγαλώνει και οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση».

-Πώς αξιολογείτε την μέχρι σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού;
-Θα ήθελα κατ’ αρχάς να υπενθυμίσω πως ως ΕΔΕΚ είχαμε υποστηρίξει αρχικά τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ανάγκη κατάληξης σε ένα κοινό ανακοινωθέν πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Ενός κοινού ανακοινωθέντος, όμως, σύντομου και ξεκάθαρου, χωρίς τις όποιες αμφιλεγόμενες και διαφορετικές ερμηνείες και διατάξεις. Δυστυχώς, οι ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας μάς διέψευσαν. Τελικά, αντί σε ένα σύντομο και περιεκτικό κοινό ανακοινωθέν, καταλήξαμε σε μια μορφή συμφωνίας κορυφής, με σοβαρές δεσμεύσεις από τη δική μας την πλευρά. Και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι αυτές οι δεσμεύσεις προέρχονται από εμάς. Στην ουσία, με αυτό το ανακοινωθέν εκχωρήσαμε το δικαίωμα της κυριαρχίας στην Τουρκία, ενώ της προσφέραμε το θέμα της ιθαγένειας ως συμπληρωματικό στοιχείο και το θέμα του κατάλοιπου εξουσίας. Και αυτά τα τρία στοιχεία μαζί, οδηγούν σε μια συνομοσπονδιακή μορφή λύσης του Κυπριακού. Πέραν τούτου, εισαγάγαμε από την πίσω πόρτα, το θέμα των συγκλίσεων στη βάση του εγγράφου Ντάουνερ, το οποίο όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου απορρίψαμε ως απαράδεκτο.

Λανθασμένη φιλοσοφία
-Δηλαδή, θεωρείτε λανθασμένη την φιλοσοφία του κοινού ανακοινωθέντος;

-Εννοείται. Πέραν τούτου, όμως, και με βάση το τι γίνεται σήμερα, έχουμε να κάνουμε κάποιες διαπιστώσεις. Πρώτη διαπίστωση, σε συνδυασμό με τις διασταυρούμενες επισκέψεις των διαπραγματευτών, η τουρκοκυπριακή κοινότητα επιχειρεί να αναβαθμίσει το καθεστώς της και, μάλιστα, προσπαθεί να το καταστήσει ως καθεστώς κρατικής οντότητας. Στην προσπάθεια της αυτή, η τ/κ πλευρά οργώνει την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, σε μια προσπάθεια να επιτύχει αυτήν την αναβάθμιση. Δεύτερο, αποτύχαμε να εμπλέξουμε την Τουρκία σε αυτό το διάλογο, αφήνοντας την για άλλη μια φορά στο απυρόβλητο και να εμφανίζεται ότι επείγεται για επίλυση του Κυπριακού. Τρίτο, δεν καταφέραμε να κάμψουμε την τουρκική αδιαλλαξία, κάτι που παραδέχεται και η Κυβέρνηση. Και διερωτόμαστε: Πού είναι η διαδικασία του πάρε-δώσε, αφού εμείς ήδη δώσαμε; Συνεπώς, επιβάλλεται να ενεργήσουμε άμεσα στην αναστροφή αυτών των δεδομένων.

-Εσείς πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια αλλαγής κάποιων σημερινών δεδομένων; Και αν ναι, πώς επιτυγχάνουμε κάτι τέτοιο;
-Βεβαίως. Μπορεί να χάσαμε πολύτιμο χρόνο, μπορεί να κάναμε σοβαρές υποχωρήσεις, όπου δώσαμε στην άλλη πλευρά πολιτικά κεκτημένα, όμως υπάρχουν ακόμη περιθώρια για διορθωτικές κινήσεις, για νέες αποφάσεις και για χάραξη μιας νέας εθνικής στρατηγικής, που να αποτρέπει την Τουρκία να έχει οποιοδήποτε λόγο ή να μπορεί να διαδραματίζει οποιοδήποτε ρόλο στις εξελίξεις στην Κύπρο. Και σε αυτό το σημείο πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως η Τουρκία δεν βολεύεται με την διχοτόμηση της Κύπρου. Εκείνο που επιδιώκει είναι ο πολιτικο-στρατιωτικός έλεγχος της Κύπρου και όχι ενός μέρους της. Και είναι γι’ αυτό που η Τουρκία δεν είχε αποδεχτεί ποτέ ούτε την διχοτόμηση, ούτε την διπλή ένωση. Άρα, λοιπόν, υπάρχει ένα στοιχείο που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο.

Αλλαγής πορείας στην οικονομία
-Σε ό,τι αφορά την οικονομία, πιστεύετε πως οι πολιτικές που ακολουθεί η Κυβέρνηση, της σκληρής, όπως χαρακτηρίζεται λιτότητας, οδηγούν πουθενά;

-Δεν πρόκειται να οδηγήσουν πουθενά. Δυστυχώς, το χάσμα μεγενθύνεται, η ύφεση βαθαίνει, η ανεργία αυξάνεται, η δυσπραγία των νοικοκυριών μεγαλώνει και οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση. Εμείς από την πρώτη στιγμή λέγαμε πως επιβαλλόταν η Κυβέρνηση ν' αναλάβει πρωτοβουλία για να διαμορφώσει μαζί με όλα τα κόμματα μια ενιαία πολιτική για τα θέματα της οικονομίας, που να καλύπτει ουσιαστικά, πέντε άξονες, και μάλιστα ασχέτως του αν συμμετείχαμε στην Κυβέρνηση ή όχι, να αναλαμβάναμε την δέσμευση ότι θα στηρίζαμε και θα προωθούσαμε αυτή την πολιτική.

-Ποιοι είναι αυτοί οι άξονες;
-Ο πρώτος άξονα ήταν να προσδιορίσουμε και να καθορίσουμε το νέο οικονομικό μοντέλο της πατρίδας μας για τις επόμενες δεκαετίες, δεδομένου ότι το προηγούμενο μοντέλο το διαλύσαμε. Δεύτερο, πρέπει να ενισχύσουμε την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος, αφού χωρίς ένα αξιόπιστο τραπεζικό τομέα δεν μπορούμε να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις και δεν μπορούμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη.
Τρίτον, να αξιολογήσουμε ποια από τα αναπτυξιακά έργα είναι ώριμα και μπορούμε άμεσα να στηρίξουμε την έναρξή τους, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και κυρίως για να δώσουμε σιγά-σιγά ώθηση για την επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας.
Ο τέταρτος άξονας αφορούσε την συνεργασία των κομμάτων για να καταπολεμήσουμε την διαπλοκή και την αδιαφάνεια.
Κι ο πέμπτος, να μελετήσουμε τι μέτρα θα μπορούσαμε να λάβουμε για την γρηγορότερη έξοδο της πατρίδας μας από μνημόνιο, επειδή θεωρούμε ότι όσον βρισκόμαστε εντός μνημονίου δεν υπάρχει η δυνατότητα ανάκαμψης και αναθέρμανσης της οικονομίας. Δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα υπόλοιπα κόμματα.

-Πιστεύετε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για χάραξη μιας τέτοιας πολιτικής;
-Ασφαλέστατα. Πέραν τούτου, όμως, η ΕΔΕΚ πρόσφατα κατέθεσε 150 προτάσεις για την οικονομία, και θεωρούμε πως αν κάποιες από αυτές υλοποιηθούν, θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε σταδιακά την οικονομία μας.

Η ώρα των εκποιήσεων
-Με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο, πιστεύετε πως πλησιάζει ο καιρός που θα ζήσουμε εκποιήσεις ακινήτων και δη πρώτων κατοικιών;

-Πιστεύω πως ναι. Και εδώ είναι που αναδεικνύεται η μεγάλη ευθύνη της Κυβέρνησης, γιατί υπήρχαν πολλές δυνατότητες να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς επίσης και να μην προχωρήσουμε στην πλήρη ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών.

-Πώς θα αποτρέπαμε, όμως, κάτι τέτοιο;
-Είτε με την παράταση αποπληρωμής των δανείων, είτε με την πρότασή μας για το χρεοστάσιο, είτε με την μείωση των επιτοκίων, είτε με την εξέταση ποιοι πολίτες μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Δυστυχώς, όμως, αντιλαμβανόμαστε πως υπάρχει μια αντίληψη πλήρους εφαρμογής του μνημονίου και μάλιστα με θρησκευτική ευλάβεια, πλην σε ό,τι αφορά το Γενικό Σχέδιο Υγείας.

Σωστές οι προτάσεις της Τρόικας για το ΓεΣΥ
-Τι εννοείτε ότι εφαρμόζονται όσα καταγράφονται στο μνημόνιο πλην από αυτά που προνοούνται για το ΓεΣΥ;

-Στο τομέα του ΓεΣΥ επιχειρείται, λανθασμένα, η εισαγωγή του πολυασφαλιστικού σχεδίου, ενώ κάθε τρεις και λίγο ζητούμε παρατάσεις και αναβολές στην προώθηση και εφαρμογή του. Σε ό,τι αφορά αυτόν τον τομέα, πρέπει να πούμε ότι, η Τρόικα έχει σωστές προτάσεις και συνεπώς παρατηρούμε μια μεγάλη αντίθεση. Δηλαδή, ενώ εκεί και όπου η Τρόικα έχει σωστές προτάσεις πάμε αντίθετα και εκεί που πιστεύουμε πως οι προτάσεις-εισηγήσεις είναι λανθασμένες τις ακολουθούμε, επαναλαμβάνω, με θρησκευτική ευλάβεια.

-Πιστεύετε πως. τόσο στο Κυπριακό όσο και στην οικονομία δικαιώνεστε κατά κάποιο τρόπο;
-Βεβαίως. Εμείς προειδοποιούσαμε από πολύ νωρίς και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Όσα λέγαμε γίνονται και δεν βλέπουμε καμία διάθεση διόρθωσης της κατάστασης.

-Αφού λέτε ότι επιβεβαιωθήκατε και ότι είχατε δίκαιο, γιατί η ΕΔΕΚ δεν αύξησε τα ποσοστά της στις πρόσφατες Ευρωεκλογές;
-Ίσως επειδή ζητάμε από τους πολίτες να πράξουν πολύ περισσότερα από αυτά που είναι διατεθειμένοι να πράξουν.