Σημερινή

Τρίτη, 18/06/2019
RSS

Λύση επί τη βάσει αρχών της Ε.Ε.

| Εκτύπωση | 12 Μάιος 2014, 06:59 | ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ

Η Ε.Ε. δεν επιβάλλει λύσεις, αλλά βοηθά στην επίλυση προβλημάτων
«Από τη μια ξηλώνουμε την τουρκική πολιτική και από την άλλη πείθουμε ότι θέλουμε δημοκρατική λύση», επισημαίνει η ευρωβουλευτής και υποψήφια κατά τις επερχόμενες Ευρωεκλογές Ελένη Θεοχάρους


Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να στηρίζεται επί των αρχών και των αξιών της Ε.Ε. χωρίς αποκλίσεις, καθιστά σαφές στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής της στη «Σ» η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και υποψήφια κατά τις επερχόμενες Ευρωεκλογές Ελένη Θεοχάρους. Δίνοντας το στίγμα της δράσης της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η κ. Θεοχάρους σημειώνει πως «από τη μια ξηλώνουμε την τουρκική πολιτική και από την άλλη πείθουμε ότι θέλουμε δημοκρατική λύση», επισημαίνοντας πως με τη διχοτόμηση δεν θα επιλυθεί το Κυπριακό, αλλά η Ε.Ε. θα επωμιστεί ένα νέο πρόβλημα, χειρότερο από το προηγούμενο. Κληθείσα να σχολιάσει τη διαφαινόμενη μεγάλη αποχή κατά τις επικείμενες Ευρωεκλογές, η Ελένη Θεοχάρους υπογραμμίζει πως με αυτή δεν τιμωρούνται οι ένοχοι ή το κομματικό σύστημα, αλλά τιμωρείται ο λαός. «Οι πολιτικοί δεν είμαστε όλοι οι ίδιοι», επισημαίνει.

-Ένας από τους κύριους σκοπούς της ένταξής μας στην Ε.Ε. ήταν η εξεύρεση λύσης για το κυπριακό πρόβλημα. Δέκα χρόνια μετά, πώς πιστεύετε ότι μπορεί να βοηθήσει η Ε.Ε. και ποιο ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές για μια «δίκαιη» λύση του Κυπριακού;
-Και στο θέμα της συνδρομής της Ε.Ε. στο Κυπριακό εκτιμώ ότι υπάρχει μια σύγχυση. Η Ε.Ε. δεν επιβάλλει λύσεις. Βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων των κρατών-μελών και έχει θεσμοθετήσει αρχές και αξίες τις οποίες εφαρμόζει σε κάθε περίπτωση. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που υποστηρίζουμε ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να στηρίζεται επί των αρχών και των αξιών της Ε.Ε. χωρίς αποκλίσεις, όπως είναι η ελευθερία διακίνησης προσώπων και κεφαλαίων, το δικαίωμα της περιουσίας της εγκατάστασης, της αρχής «ένας άνθρωπος-μια ψήφος» και όλα τα άλλα. Είναι, μάλιστα, κλασική ευκαιρία παραδειγματισμού η επίσκεψη Μαυρογιάννη και Οζερσάι στη Νότιο Αφρική, όπου οι μαύροι δεν δέχθηκαν φυλετικούς διαχωρισμούς, ούτε την κατάργηση της αρχής «ένας άνθρωπος-μία ψήφος» και όπου στο τέλος η αρχή της ισότητας των πολιτών και της απόρριψης των υπερπρονομίων μερίδας εξ αυτών οδήγησε στην ειρήνευση και στην αλληλοεκτίμηση.

Η λύση και το κεκτημένο
-Όμως η Ε.Ε., δεδομένης και της θέλησης της Τουρκίας για ένταξη, δεν θα έπρεπε να ξεκαθαρίσει προς την Άγκυρα ότι ο δρόμος της για την Ε.Ε. περνά μέσα από μια λύση που, αν μη τι άλλο, θα σέβεται το κοινοτικό κεκτημένο;
-Η Ε.Ε. έχει θέσει νομικό πλαίσιο λύσης, που αρχίζει από την αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005, και το οποίο καθορίζει ρητώς ότι εάν η Τουρκία θέλει να προχωρήσουν οι ενταξιακές της διαδικασίες, οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία, με βάση το Πρωτόκολλο 10, εντάχθηκε ολόκληρη στην Ε.Ε. Η αντιδήλωση και το Πρωτόκολλο συνιστούν αναπόσπαστο τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου. Εμείς, επί αυτής της γραμμής βαδίζουμε και θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε, δηλαδή της υπεράσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και μιας λύσης που δεν θα την καταργεί, αλλά θα καταργεί τις διχοτομικές γραμμές της εισβολής και τους φυλετικούς διαχωρισμούς μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Και προπάντων, δεν θα νομιμοποιεί τους υφιστάμενους παράνομους διαχωρισμούς και θα στηρίζεται, όπως η πρόσφατη απόφαση του ΕΛΚ καθορίζει, επί τη βάσει των αρχών και των αξιών της Ε.Ε.

Οι αρχές και οι αξίες της Ε.Ε.
-Αυτές οι αρχές και οι αξίες της Ε.Ε. για τις οποίες μιλάμε, δεν συμφωνείτε ότι κάπου τείνουν να καταστούν γράμμα κενό περιεχομένου;
-Οι αρχές και αξίες της Ε.Ε. δεν είναι έννοιες αόριστες, αλλά δημοκρατικές πρακτικές λειτουργίας του όλου οικοδομήματος. Ήδη, στην πενταετία που πέρασε, κινηθήκαμε σε πολλά επίπεδα. Σημαντική προσπάθεια έγινε για την αποτροπή της τουρκικής προπαγάνδας και τα πήγαμε αρκετά καλά. Πολλές φορές είμαστε αναγκασμένοι να εξηγούμε το Κυπριακό από το μηδέν, διότι υπάρχουν εσφαλμένες εντυπώσεις περί του εάν είναι πρόβλημα απλώς δικοινοτικό ή πρόβλημα πολεμικής εισβολής και κατοχής. Εντός της Τουρκίας αποτρέψαμε εισηγήσεις που είχαν προταθεί από στελέχη της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας-Ε.Ε., που βοηθούσαν την τουρκική ενταξιακή πορεία, χωρίς να γίνονται αυτονόητες υποχωρήσεις στο Κυπριακό.

Θέσαμε το πρόβλημα στην ορθή του βάση, προκαλώντας κόστος στην Τουρκία. Ταυτοχρόνως, επιμείναμε σε λύση δημοκρατικών αρχών και πετύχαμε την έκδοση σαφούς ανακοίνωσης σε βάρος της τουρκικής κυβέρνησης, επειδή ανέβαλε τις εργασίες της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας-Ε.Ε. Σε συνεννόηση με άλλους συναδέλφους, μποϊκοτάραμε την τελευταία συνεδρίαση της εν λόγω Επιτροπής, ως αντίδραση της απαράδεκτης στάσης την οποία τήρησαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι τον περασμένο Δεκέμβριο στην Άγκυρα, όταν προκλητικά αποχώρησαν το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης. Είναι ορισμένα ζητήματα που άπτονται της αξιοπρέπειας του κράτους και επί των οποίων δεν μπορούν να γίνονται εκπτώσεις.

Ο χαρακτήρας της λύσης
-Όλα αυτά σίγουρα είναι θετικά. Όμως, ποιες ενέργειες έγιναν ή γίνονται όσον αφορά τη μορφή της λύσης;
-Εκτός της αποτροπής, έγιναν βήματα θετικά ως προς τον χαρακτήρα της λύσης. Επί τη βάσει των αποφάσεων της Ε.Ε., καθιστούμε σαφές ότι δεν μπορεί να εξευρεθεί λύση που θα αποκλίνει από τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε., και τον σεβασμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, μέσα στα οποία περιλαμβάνεται και το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου. Έχουμε εγείρει τα ζητήματα των θρησκευτικών ελευθεριών και της διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα. Σε κατ’ ιδίαν συνομιλία επί τούτου με τον κ. Μπαγίς στην Κωνσταντινούπολη, κατόπιν συνεννόησης με την Εκκλησία της Κύπρου, έθεσα το σχετικό ζήτημα και πιστεύω ότι δρομολογήθηκαν κάποιες εξελίξεις. Από το 2010 είχα εγείρει το ζήτημα της οικολογικής καταστροφής του Πενταδακτύλου, με εκδήλωση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά την οποία ενημερώθηκαν οι ξένοι ευρωβουλευτές και τεχνοκράτες της Επιτροπής και του Συμβουλίου.

Το απευθείας εμπόριο
Έχουμε αποτρέψει την υιοθέτηση του «απευθείας εμπορίου», με γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που καθορίζει ότι η νομική βάση που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θεωρεί ότι τα κατεχόμενα είναι τρίτη-υπό ένταξη οντότητα, είναι λανθασμένη και αντίθετη με το πρωτόκολλο 10, επί τη βάσει του οποίου εντάχθηκε ολόκληρη η Κύπρος στην Ε.Ε. Ακόμη τονίζει ότι η μόνη αρμόδια Αρχή στο νησί για να ανοίξει και να κλείνει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, τις πύλες εισόδου και εξόδου, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και ότι οποιαδήποτε άλλη ενέργεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί υπόσκαψη της κυριαρχίας τού εν λόγω κράτους-μέλους.

Παράλληλα, με σειρά παραστάσεων έχει αποτραπεί η προσπάθεια του φιλοτουρκικού μπλοκ για παρουσία Τουρκοκύπριων παρατηρητών, που θα άνοιγε την είσοδο του ψευδοκράτους στην Ευρωβουλή. Και αυτή η πολιτική μας στηρίχτηκε στη θέση ότι και οι Τουρκοκύπριοι έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι ως Κύπριοι πολίτες. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις δράσεις μας. Από τη μια ξηλώνουμε την τουρκική πολιτική και από την άλλη πείθουμε ότι θέλουμε δημοκρατική λύση, διότι με τη διχοτόμηση δεν θα επιλυθεί το Κυπριακό, αλλά η Ε.Ε. θα επωμιστεί ένα νέο πρόβλημα, χειρότερο από το προηγούμενο.

Αρένα πάλης και διεκδίκησης
-Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι πολίτες δεν φαίνεται να πείθονται για τη σημασία των Ευρωεκλογών. Γιατί θα προτρέπατε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες;
-Γνωρίζω τον θυμό, την απογοήτευση, την αγανάκτηση των πολιτών και την πρόθεσή τους να τιμωρηθεί το διεφθαρμένο κομματικό σύστημα. Εν προκειμένω, η αποχή δεν είναι λύση και με αυτή δεν τιμωρούνται οι ένοχοι ή το κομματικό σύστημα. Τιμωρείται ο λαός. Οι πολιτικοί δεν είμαστε όλοι οι ίδιοι. Όπως και οι πολίτες σε μια κοινωνία. Είτε υπάρχει είτε όχι μεγάλη αποχή, η Κύπρος θα στείλει έξι ευρωβουλευτές. Αυτό το οποίο υποστηρίζω είναι ότι ο πολίτης θα πρέπει να πάει στην κάλπη και να ασκήσει με υπευθυνότητα το δικαίωμα της ψήφου, στέλνοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκείνους που θεωρεί άξιους, έντιμους και ικανούς να τον εκπροσωπήσουν. Η Ε.Ε. δεν είναι κάτι ξένο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα σημαντικό βήμα, μια αρένα πάλης και διεκδίκησης. Οι Ευρωεκλογές δίδουν την ευκαιρία στον πολίτη να αποφασίσει ο ίδιος για την τύχη του και το μέλλον του. Η Ε.Ε. είναι ο καθένας εξ ημών. Η αποχή δίδει το δικαίωμα σε άλλους να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Η αποχή δεν τιμωρεί τους διεφθαρμένους του συστήματος, αλλά τον ίδιο τον πολίτη.