Σημερινή

Δευτέρα, 22/04/2019
RSS

Η πρώτη έρευνα της Prime για τις Ευρωεκλογές

| Εκτύπωση | 24 Μάρτιος 2019, 18:00 | Με τον Δρα Νάσιο Ορεινό

Τέσσερα φαίνεται να είναι τα κύρια διακυβεύματα: η πρωτιά, η τέταρτη θέση, τα ποσοστά ΔΗΠΑ και Οικολόγων-Συμμαχίας και το μέγεθος της αποχής

Δικαίωμα ψήφου έχουν 80.000 Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι, θεωρητικά, θα μπορούσαν να καθορίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών


Η πρώτη δημοσκόπηση της Prime Market Research, η οποία διενεργήθηκε μεταξύ της 8ης - 15ης Μαρτίου 2019 για λογαριασμό του «Σίγμα», καταγράφει ενδιαφέροντα ευρήματα.

Ο μέσος Κύπριος πολίτης δεν είναι ικανοποιημένος από τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας στην Κύπρο, πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά, ενώ ταυτόχρονα δεν εμπιστεύεται ιδιαίτερα τη δικαστική εξουσία και θεωρεί σχετικά κακή την κατάσταση της Παιδείας στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι η έρευνα καταδεικνύει ότι 8 στους 10 πιστεύουν πως υπάρχει διαφθορά. Επιπλέον, να σημειωθεί ότι η ευρωπαϊκή κοινωνική έρευνα, η οποία διενεργείται στην Κύπρο από το 2006 με κοινό ερωτηματολόγιο σε όλα τα κράτη, καταγράφει ότι το 2006 η μέση ικανοποίηση από τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας καθώς και για την κατάσταση της παιδείας καταγραφόταν στο 6.63 και 6.27 αντίστοιχα με μέγιστο το 10.

Απ' εκεί και πέρα οι δύο αυτές παράμετροι έχουν ακολουθήσει πτωτική πορεία. Σήμερα στην έρευνα της Prime καταγράφουν μέσο όρο στο 3.91 και 4.63 αντίστοιχα με μέγιστο το 10. Συνεπώς, η συζήτηση θα πρέπει να περιστραφεί γύρω από το γιατί ο Κύπριος πολίτης δεν είναι ικανοποιημένος από τη λειτουργία της δημοκρατίας.

Διακυβεύματα και πρόθεση ψήφου

Τέσσερα φαίνεται να είναι τα κύρια διακυβεύματα των Ευρωεκλογών του 2019. Πρώτο, ποιος θα λάβει την 4η θέση, γιατί ενδεχομένως να πάρει και την 6η έδρα, δεύτερο, ποιος θα λάβει την 1η θέση και ποια θα είναι η διαφορά του από τον 2ο, τρίτο, τι θα καταγράψει η ΔΗΠΑ και η συνεργασία Οικολόγοι-Συμμαχία και, τέταρτο, ποιο θα είναι το μέγεθος της τελικής αποχής. Σημειώνεται ότι, με βάση τα ευρήματα της δημοσκόπησης, η μάχη ΕΔΕΚ-ΕΛΑΜ βρίσκεται πολύ κοντά και η διαφορά είναι κάτω από τη μισή μονάδα. Συγκεκριμένα, μετά από στρογγυλοποίηση των ποσοστών, ΕΛΑΜ και ΕΔΕΚ καταγράφουν 5.5 και 5 αντίστοιχα. Κατά πόσον η μάχη θα συνεχίσει μέχρι την 26η Μαΐου καθώς και εάν θα απειληθούν από άλλα κόμματα είναι κάτι που θα διαφανεί στη συνέχεια.

Πρώτο κόμμα στη δημοσκόπηση ο ΔΗΣΥ με ποσοστό 22%, ακολουθεί το ΑΚΕΛ με 17%, και πιο πίσω το ΔΗΚΟ με 10%. Οικολόγοι-Συμμαχία και ΔΗΠΑ καταγράφουν 2,5% και 1% αντίστοιχα, ενώ οι «Άλλοι» αθροίζουν 4%. Να σημειωθεί ότι τα ποσοστά όπως αυτά έχουν παρουσιαστεί στη δημοσκόπηση δεν συμπεριλαμβάνουν την αδιευκρίνιστη ψήφο και συγκεκριμένα όσους ακόμα είναι αναποφάσιστοι ή δεν απαντούν.

Τονίζεται ότι η πρόθεση ψήφου δεν είναι εκτίμηση αποτελέσματος και ότι τα ποσοστά των κομμάτων στις Ευρωεκλογές για κάποιους θα είναι σαφώς υψηλότερα ανάλογα και με το πώς θα συμπεριφερθούν οι δύο αυτές ομάδες. Απ' εκεί και πέρα θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι στο δείγμα της δημοσκόπησης, ένεκα της πρακτικής δυσκολίας διερεύνησής τους καθώς διαμένουν στα κατεχόμενα, δεν συμπεριλαμβάνονται οι Τουρκοκύπριοι.

Δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές έχουν 80.000 Τουρκοκύπριοι. Αυτή η ομάδα ψηφοφόρων, αναλόγως με το πώς θα συμπεριφερθεί, θα μπορούσε θεωρητικά να καθορίσει το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Παρόλο που το 2014 μόλις το 3% αυτών είχαν ψηφίσει, μια κάθοδος 20.000 Τουρκοκυπρίων, ανάλογα βέβαια και με τον αριθμό των εγκύρων, και ψήφος τους σε ένα συνδυασμό θα μπορούσε να εκλέξει υποψήφιο.

ΔΡ ΝΑΣΙΟΣ ΟΡΕΙΝΟΣ
Εκλογικός Αναλυτής


Οι 6 έδρες

Έξι έδρες αναλογούν στην Κύπρο, οι οποίες στις Ευρωεκλογές του 2004, 2009, και 2014, κατανεμήθηκαν με το σενάριο 2-2-1-1, δηλαδή από 2 στα δύο μεγάλα κόμματα, μία στο ΔΗΚΟ και μία στην ΕΔΕΚ, με εξαίρεση το 2004, όταν την 6η έδρα πήρε από την ΕΔΕΚ ο συνδυασμός «Για την Ευρώπη», του οποίου ηγείτο ο κ. Μάτσης, και αυτό για μόλις 37 ψήφους.

Δύο άλλα σενάρια, τα οποία, αν και απομακρυσμένα, θα ήταν καλό να υπάρχουν στο τραπέζι, είναι πρώτο, ο ΔΗΣΥ να λάβει 3η έδρα και δεύτερο να έχανε το ΑΚΕΛ τη 2η. Το μεν πρώτο προϋποθέτει ότι ο ΔΗΣΥ θα πρέπει να σκαρφαλώσει στο 39% ταυτόχρονα και ότι το 4ο κόμμα θα λάβει κάτω από 5,6%. Όσον αφορά το σενάριο το ΑΚΕΛ να χάσει τη 2η έδρα, αυτό προϋποθέτει ότι θα πρέπει να μείνει σχετικά χαμηλά. Για παράδειγμα, εάν έμενε κάτω από το 23% θα έπρεπε ταυτόχρονα το 4ο και 5ο κόμμα να λάβουν περισσότερα από 6,3%, ώστε ένας εκ των δύο να πάρει την 6η έδρα και ο άλλος την έδρα του ΑΚΕΛ.