Σημερινή

Πέμπτη, 23/05/2019
RSS

«Βάση» ανοικοδόμησης της Συρίας η Κύπρος

| Εκτύπωση | 17 Μάρτιος 2019, 18:00 | Του Μιχάλη Παπαδόπουλου

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΕΔΡΑΙΩΝΕΤΑΙ ΩΣ ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΩΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΩΣ ΠΑΡΑΓΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ

«Θα πρέπει να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με στοχευμένες δράσεις, το οποίο να αποσκοπεί, ουσιαστικά, στην επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης, με έργα που θα επιδράσουν ανακουφιστικά στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Έτσι εμείς αντιλαμβανόμαστε την ουσιαστική διάσταση της ανοικοδόμησης»


Κομβικό επιχειρησιακό ρόλο στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Συρίας, μετά τη λήξη του πολυετούς αιματηρού πολέμου στη γειτονική χώρα, αναμένεται να διαδραματίσει η Κύπρος, γεγονός που θα συμβάλει στην ακόμη μεγαλύτερη γεωπολιτική και γεωστρατηγική αναβάθμισή της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και στην εδραίωσή της ως «γέφυρας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τον ευρύτερο χώρο της Εγγύς Ανατολής, όπου συντελούνται, λόγω των έντονων διεθνών αντιπαραθέσεων και ανταγωνισμών, σημαντικές γεωπολιτικές μετατοπίσεις και ανακατατάξεις.

Όπως εγκύρως πληροφορείται η «Σημερινή» της Κυριακής, ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία έχει, σιωπηρώς, λάβει το «χρίσμα» για την επιτέλεση του εν λόγω ρόλου από τις Βρυξέλλες, και όχι μόνον, αφού είναι η μοναδική χώρα της περιοχής που μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια και υψηλή επιχειρησιακή επιτελεστικότητα, όσον αφορά το μακρόπνοο σχέδιο ανοικοδόμησης της γείτονος.

Ρόλος, ο οποίος θα αποβεί πολλαπλά ωφέλιμος για την Κύπρο, αφού ενδεχόμενη επιλογή της ως «κέντρου» συντονισμού και προώθησης του λεγόμενου «Syria reconstruction», θα τη φέρει στο επίκεντρο των εξελίξεων στα επόμενα χρόνια.

Το θέμα, όπως πληροφορούμαστε, συζητήθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη στη Λευκωσία, της Γερμανίδας Υπουργού Άμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα βαν ντερ Λάιεν, η οποία επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην ευρύτερη περιοχή, λόγω της μοναδικής γεωγραφικής της θέσης, αλλά και των «μεγάλων δυνατοτήτων» που διαθέτει, ως μέλος της PESCO.

Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι το θέμα της ανοικοδόμησης της Συρίας, στο πλαίσιο της πολιτικής για την ασφάλεια, ήταν ένας από τους κεντρικούς άξονες της ομιλίας της στο συνέδριο "Η ασφάλεια στην Ευρώπη και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Γεωπολιτικές προκλήσεις και ευκαιρίες", που διοργάνωσε πρόσφατα ο ΔΗΣΥ, επισημαίνοντας ότι αποτελεί μιαν από τις μεγάλες προκλήσεις της περιόδου για την Ευρώπη.

Η Γερμανίδα ΥΠΑΜ ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως στη Συρία υπάρχει στρατιωτική εμπλοκή, αλλά πρέπει να καθοριστεί ενιαία εξωτερική πολιτική εκ μέρους της ΕΕ, ειδικά τώρα που υπάρχει πολιτική μετάβαση και οι τοπικές κοινότητες χρειάζονται βοήθεια και υποστήριξη.

Δυνατότητες και ευκαιρίες

Όπως επισήμαναν αρμόδιες πηγές στην εφημερίδα μας, η Κύπρος διαθέτει όλα τα εφόδια να διαδραματίσει επιτυχώς έναν τέτοιο ρόλο, καθώς, «αφενός, αποτελεί έναν ισχυρό πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ευρισκόμενο στο κέντρο των εξελίξεων, και, αφετέρου, έχει μια παραγωγικά πραγματιστική προσέγγιση για το μέλλον και ως προς το τι πρέπει να γίνει».

Ταυτόχρονα, όπως μας επισημάνθηκε, η χώρα μας διατηρεί, διαχρονικά, πολύ καλές σχέσεις με τη Συρία, ενώ ήδη συμβάλλει σημαντικά, διά οικονομικής βοήθειας, μέσω της ΕΕ, στην αντιμετώπιση του μεγάλου ανθρωπιστικού προβλήματος που ζουν οι πολίτες της χώρας. «Το ανθρωπιστικό και το πρόβλημα των προσφύγων είναι θέματα που μας αγγίζουν άμεσα και ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της ΕΕ, έχει προχωρήσει στην παροχή σημαντικής οικονομικής βοήθειας προς ανακούφιση των προσφύγων και των πληγέντων του πολέμου», σημείωσαν.

Όσον αφορά την επιχειρησιακή πτυχή της διαδικασίας, προσώρας, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια, αφού η πολιτική κατάσταση στη Συρία βρίσκεται σε μια διεργασία μετάβασης, ενόψει της λήξης του μακροχρόνιου καταστροφικού πολέμου.

Γι’ αυτό, «πέρα από τη στάθμιση δυνατοτήτων και την αξιολόγηση των υπό διαμόρφωσιν δεδομένων, είναι πρόωρο να γίνουν επί χάρτου οιοιδήποτε στρατηγικοί σχεδιασμοί, όσον αφορά το πλαίσιο και τους άξονες αυτής της προσπάθειας», καθώς, αυτήν τη στιγμή, όλοι οι παίκτες της συριακής κρίσης επιχειρούν να εδραιώσουν τις θέσεις τους στη χώρα για την επόμενη μέρα, «κεφαλαιοποιώντας τα όποια κέρδη τους».

Άρα, «θα πρέπει να αναμένουμε να ολοκληρωθεί η πολιτική διαδικασία μετάβασης στη νέα κατάσταση πραγμάτων, και ύστερα να γίνουν οποιοιδήποτε σχεδιασμοί. Το βέβαιο, ωστόσο, είναι ότι η Κύπρος μπορεί και έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως βάση και πυλώνας για τη μελλοντική ανοικοδόμηση της Συρίας. Και, βέβαια, πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν, ότι δεν μπορεί να υπάρξει σχέδιο ανοικοδόμησης, χωρίς τη συνέργεια της Δαμασκού, και αυτό προϋποθέτει τη διασφάλισης της ειρήνης και της ασφάλειας στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με στοχευμένες δράσεις, το οποίο να αποσκοπεί, ουσιαστικά, στην επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης, με έργα που θα επιδράσουν ανακουφιστικά στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Έτσι εμείς αντιλαμβανόμαστε την ουσιαστική διάσταση της ανοικοδόμησης, ως τη δημιουργία, δηλαδή, των καλύτερων δυνατών προϋποθέσεων για το μέλλον των ανθρώπων της χώρας», μας λέχθηκε.

Προϋπόθεση η πολιτική λύση

Πάντως, μέχρι σήμερα, τόσο οι Αμερικανοί, όσο και οι Ευρωπαίοι, θέτουν ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στο γιγάντιο έργο της ανοικοδόμησης της Συρίας, ειδικά στις περιοχές που ελέγχει το καθεστώς Άσαντ, την επίτευξη μιας συνολικής πολιτικής λύσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ειδικότερα, η Κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ συνδέει τη στρατηγική της στη Συρία, καθώς και τη διπλωματική και άλλη παρουσία της στη χώρα με την ύπαρξη και τον ρόλο του Ιράν, που αποτελεί, μετά τη Ρωσία, τον κύριο «αντίπαλο», για την Ουάσιγκτον, στην περιοχή.