Σημερινή

Δευτέρα, 25/03/2019
RSS

«Το Υπουργείο Εξωτερικών διαμέσου των ετών»

| Εκτύπωση | 10 Μάρτιος 2019, 18:00 | Του Μιχάλη Παπαδόπουλου

ΤΟ ΥΠΕΞ «ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕΙ» ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η ΕΚΘΕΣΗ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΠΟΥ ΣΗΜΑΔΕΨΑΝ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ Σ’ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ

Η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει τον ρόλο του Υπουργείου στη διαμόρφωση της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1960 και εντεύθεν, αλλ’ ιδία μετά την τουρκική εισβολή του 1974, περίοδο κατά την οποία το κυπριακό κράτος διεξήγε και συνεχίζει να διεξάγει έναν συνεχή και δύσκολο αγώνα επιβίωσης


Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Το Υπουργείο Εξωτερικών διαμέσου των ετών» παρουσιάζεται από τις 26 Φεβρουαρίου στους χώρους του Υπουργείου.
Στα εγκαίνια, τα οποία τέλεσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, νυν και πρώην στελέχη του Υπουργείου, πρώην ΥΠΕΞ, μεταξύ των οποίων οι Ιωάννης Κασουλίδης, Νίκος Ρολάνδης, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, Γιώργος Λιλλήκας, Μάρκος Κυπριανού, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων και πλήθος κόσμου.

Η έκθεση αποτελεί μιαν αξιέπαινη πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, με την ολοκλήρωση του πρώτου χρόνου της θητείας του στο πηδάλιο του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία επιχειρεί να αναδείξει τον ρόλο του Υπουργείου στη διαμόρφωση της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδία μετά την τουρκική εισβολή του 1974, περίοδο κατά την οποία το κυπριακό κράτος διεξήγε και συνεχίζει να διεξάγει έναν συνεχή και δύσκολο αγώνα επιβίωσης.
Πρωτοβουλία που εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό του Υπουργείου μέσα από συγκεκριμένες στοχοθετημένες δράσεις, η οποία αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στο άνοιγμα προς την κοινωνία και την εμπέδωση κουλτούρας διαφάνειας και διαδραστικότητας, με κύρια επιδίωξη να προβάλει το έργο που έχει επιτελέσει το Υπουργείο διαμέσου των ετών.

Η έκθεση κωδικοποιεί σημαντικές στιγμές της ιστορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που σημάδεψαν την πορεία και την εξέλιξή της σ’ ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, με φόντο το κυπριακό πρόβλημα και την τουρκική κατοχή.

Ως προς τούτο, δεν αποτελεί μια συμβατική/κλασική έκθεση φωτογραφίας, αλλά ένα χρονολόγιο (timeline) της ιστορίας του Υπουργείου Εξωτερικών από την Ανεξαρτησία μέχρι το τέλος του 2017 (σταματά πριν από την ανάληψη της Υπουργίας από τον Νίκο Χριστοδουλίδη), προβάλλοντας τόσο σημαντικά ιστορικά γεγονότα, όσο και τους πρωταγωνιστές τους, εμφανείς ή αφανείς.

Πέραν των 500 φωτογραφιών

Το χρονολόγιο σκιαγραφεί, στη βάση συγκεκριμένων κομβικών ημερομηνιών και με τη χρήση πέραν των 500 φωτογραφιών, τη δράση του Υπουργείου Εξωτερικών διαμέσου των 60 ετών ιστορίας της ΚΔ, αναδεικνύοντας το άρρηκτο της ιστορίας του Υπουργείου με την ιστορία της Δημοκρατίας, με έμφαση στον ρόλο που διαδραμάτισε και διαδραματίζει το ανθρώπινο δυναμικό του (υπουργοί, αξιωματούχοι, διπλωμάτες, λειτουργοί, γραμματειακό προσωπικό και λοιποί υπάλληλοι στην Κύπρο και το εξωτερικό) σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας της Δημοκρατίας.

Τα κείμενα της έκθεσης είναι σε τρεις γλώσσες (στην ελληνική, στην τουρκική και στην αγγλική), με στόχο η έκθεση να αποκτήσει ευρύτερη προσβασιμότητα στο κοινό, και δη σε όλους τους Κύπριους πολίτες.

Όλο το υλικό που παρουσιάζεται είναι προϊόν έρευνας και αρχειακής μελέτης που διήρκεσε αρκετούς μήνες. Τον γενικό συντονισμό της ομάδας έργου είχαν ο Δημήτρης Σαμουήλ και η Ελένη Απέγητου από το Υπουργείο Εξωτερικών, την επιμέλεια της έκθεσης η ιστορικός/αρχαιολόγος Άννα Μαραγκού, ενώ το σχεδιαστικό κομμάτι ανέλαβε η γραφίστρια Άντρη Ανδρέου. Να σημειωθεί ότι, στην έρευνα που προηγήθηκε, συνεισέφεραν με αρχειακό υλικό και πληροφορίες όλοι οι πρώην Υπουργοί, καθώς και αφυπηρετήσαντες Πρέσβεις και παλαιά στελέχη της Διπλωματικής Υπηρεσίας, ακόμη και Τουρκοκύπριοι, που διετέλεσαν στελέχη της.

Το χρονολόγιο ξεκινά με τις πρώτες επτά Διπλωματικές Αποστολές στο εξωτερικό το 1961 (στις 2 εκ των οποίων είχαν διοριστεί Τ/κ Πρέσβεις) και καταλήγει στο σήμερα, με ένα δίκτυο 54 Διπλωματικών Αποστολών ανά το παγκόσμιο (Πρεσβείες, Μόνιμες Αντιπροσωπείες σε Διεθνείς Οργανισμούς και Γενικά Προξενεία).

Ανάμεσα στις σημαντικές στιγμές που καταγράφονται, περιλαμβάνονται η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία συνέβαλε καταλυτικά το Υπουργείο Εξωτερικών.

Το χρονολόγιο καλύπτει δύο από τα τρία πάνελ στα οποία είναι αναρτημένη η έκθεση. Το τρίτο υπερβαίνει τη χρονική διάσταση και καταγράφει τη δράση και τα σημαντικότερα επιτεύγματα της Δημοκρατίας στο διεθνές πεδίο, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, σε θεματικούς τομείς όπως είναι ο Αφοπλισμός, η Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Δίκαιο της Θάλασσας και η Αναπτυξιακή Βοήθεια. Παρουσιάζει, επίσης, παγκόσμιο χάρτη, στον οποίο φαίνεται το υφιστάμενο δίκτυο Διπλωματικών Αποστολών μας (με ημερομηνίες εγκαθίδρυσης της κάθε μιας), και σκιαγραφεί την ανάπτυξη του δικτύου τριμερών συνεργασιών με χώρες της περιοχής μας.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι η έκθεση αποτελεί προάγγελο και άλλων συναφών εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν το 2020, με την ευκαιρία της 60ής επετείου της κυπριακής Ανεξαρτησίας.

Διευθετήσεις για επισκέψεις

Σχετικά με τις διευθετήσεις που αφορούν τη δυνατότητα του κοινού και οργανωμένων συνόλων να επισκέπτονται την έκθεση, το Υπουργείο ανακοινώνει ότι αυτή θα είναι ανοικτή κάθε Τετάρτη (εκτός δημοσίων αργιών), από τις 11.00 μέχρι τις 14.00, κατά την περίοδο από 20 Μαρτίου μέχρι και 19 Ιουνίου 2019.

Ο περιορισμός του ωραρίου είναι αναγκαίος, όπως αναφέρεται, λόγω του ότι η έκθεση είναι εγκατεστημένη σε πολυδύναμο χώρο εντός του Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος χρησιμοποιείται καθημερινά για υπηρεσιακούς σκοπούς και εκδηλώσεις.

Πέραν τούτων, ειδικές διευθετήσεις για επισκέψεις θα γίνονται από οργανωμένα σύνολα και ομάδες κατόπιν πρότερης επικοινωνίας με το Τμήμα Επικοινωνίας και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Για περισσότερες πληροφορίες το κοινό μπορεί να αποτείνεται τηλεφωνικά στον αριθμό 22651299 ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση comunit@mfa.gov.cy.