Σημερινή

Τετάρτη, 14/11/2018
RSS

Χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της ηγεσίας

| Εκτύπωση | 07 Νοέμβριος 2018, 12:00 | Σημερινή

ΣΤΑ ΡΑΦΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΓΙΝΕ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΤΟΥΡΚΙΑ: ΜΙΑ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ;» - Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ


Ο Σύνδεσμος Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού, σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Τμήμα των Διεθνών Σχέσεων Παγκόσμιας Οικονομίας και Στρατηγικής Ανάλυσης του Πανεπιστημίου VUZF της Σόφιας και του Κολεγίου Λήδρα της Κύπρου, διοργάνωσε στις 27 Οκτωβρίου επιστημονική ημερίδα, με θέμα «Τουρκία: Μια ανερχόμενη Ναυτική Δύναμη; Η Κύπρος στο νέο γεωπολιτικό σκηνικό και οι εναλλακτικές στρατηγικές επιλογές».

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του Δόκτορος των Διεθνών Σχέσεων, Γιάννου Χαραλαμπίδη, με τίτλο: «Τουρκία: Μια ανερχόμενη Ναυτική Δύναμη;» («Turkey: Α Naval Power is on the Rise?») και σε αυτήν συμμετείχαν ο καθηγητής των Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής, Παναγιώτης Ήφαιστος και ο Διδάκτωρ των Διεθνών Σχέσεων και συγγραφέας του βιβλίου, Γιάννος Χαραλαμπίδης.

Πρόταση αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού

Προλογίζοντας την εκδήλωση, ο Αντισυνταγματάρχης Τεθωρακισμένων, Κωνσταντίνος Στυλιανού, υπογράμμισε ότι από την πρώτη ημέρα ίδρυσής του, τηρώντας τις πρόνοιες του Καταστατικού του, ο Σύνδεσμος Αξιωματικών «θέλησε να προσφέρει στα μέλη του αλλά και ευρύτερα στα στελέχη της ΕΦ την ακαδημαϊκή αναβάθμισή τους, μέσω διαφόρων συνεργασιών με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και προγράμματα μετεκπαίδευσης, με ποικίλη θεματολογία».

Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι, στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας και «λόγω των ευρύτερων διεθνών εξελίξεων και ειδικότερα των εξελίξεων που διαδραματίζονται στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, που επηρεάζουν άμεσα και την Κύπρο», το θέμα της ημερίδας καθίσταται πιο επίκαιρο από ποτέ. Συνδυάζοντας τις εξελίξεις στην περιοχή «και με τις ραγδαίες εξελίξεις που βιώνουμε με το κυπριακό πρόβλημα, τότε σίγουρα οποιαδήποτε πρόταση εναλλακτικής στρατηγικής επιλογής για το εθνικό μας θέμα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, ώστε να καταφέρουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα που επιτάσσει το εθνικό μας συμφέρον», υπογράμμισε.

Αναφορικά με το νέο βιβλίο του Δρος Γιάννου Χαραλαμπίδη, σημείωσε ότι «μέσα από τη διεθνή εμπειρία και την επιστημονική κατάρτισή του, αλλά και μέσω ενδελεχούς και ακριβούς έρευνας, ο συγγραφέας παρουσιάζει στον αναγνώστη τους στόχους της Τουρκίας ως προς τους ναυτικούς εξοπλισμούς της και την κυριαρχία της στην περιοχή, καθιστώντας την ως περιφερειακή δύναμη».

Επιπλέον, συμπλήρωσε, «διά μέσου της έρευνας αυτής, καταλήγει σε συμπεράσματα τα οποία οδηγούν τον συγγραφέα σε μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση ως προς την αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού και με αντίστοιχη ισχυροποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το εν λόγω σύγγραμμα πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, για τον σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής προς ευόδωση των εθνικών μας στόχων».

«Να τύχει της πρέπουσας εκμετάλλευσης»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παναγιώτης Ήφαιστος ανέφερε ότι «ο συγγραφέας δεν αρκείται στην καταγραφή ή την επιστημονική ανάλυση των γεγονότων» και «δεν μας κάνει μια απλή περιγραφή του προβλήματος».

Τόσο με το καινούργιο του βιβλίο όσο και με παλαιότερα, αλλά και με τη συνεχή αρθρογραφία του, σημείωσε ο καθηγητής, «υποβάλλει πεισματικά, σειρά εναλλακτικών στρατηγικών επιλογών και μεθοδολογίας για τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση, επί τη βάσει, όμως, των αρχών και αξιών της ΕΕ, των ισοζυγίων δυνάμεων, της αποτροπής, του πολιτικού ρεαλισμού και των επιστημών της Στρατηγικής και των Διεθνών Σχέσεων».
Είπε, επίσης, ότι οι εναλλακτικές στρατηγικές που προτείνει ο Δρ Χαραλαμπίδης με το νέο του βιβλίο, «βασίζονται ακριβώς στις αναφερθείσες αρχές και πρέπει να τύχουν της πρέπουσας προσοχής και εκμετάλλευσης, πριν να είναι αργά».