Σημερινή

Σάββατο, 20/04/2019
RSS

Το Κυπριακό χορεύει σε ρυθμούς Λουτ

| Εκτύπωση | 07 Νοέμβριος 2018, 12:03 | Του Χρίστου Χαραλάμπους

Η ΣΤΕΝΩΠΟΣ ΤΩΝ «ΟΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ» ΚΑΙ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ «ΟΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ» ΜΕ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ, ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ, ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΧΕΙ ΡΙΣΚΟ, ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Σταυροβελονιά θα πρέπει να κάνει η ελληνική κυπριακή πλευρά το επόμενο διάστημα, ώστε να διαμορφώσει ισχυρούς όρους αναφοράς για τη διαπραγμάτευση, χωρίς όμως να παρασύρεται στα τουρκικά «θέλω»


Την ώρα που ο λαός μετρά αντίστροφα μέχρι να ακούσει εκ του στόματος του Προέδρου ποιο είναι το όραμα και οι σκέψεις του για τη λύση του Κυπριακού, οι εμπλεκόμενοι -κυρίως στην Κύπρο- χορεύουν ήδη στους ρυθμούς της Τζέιν Χολ Λουτ. Η οποία, με στρατιωτική, λόγω εμπειρίας, πειθαρχία ήλθε στην Κύπρο, «επέβαλε» διά της πλαγίας (το έκανε αναδεικνύοντας ότι ενεργεί εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα) την ανάγκη για συμφωνία στους όρους αναφοράς -terms of reference- ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και αναχώρησε για τη βάση της. Ανανεώνοντας, βεβαίως, το ραντεβού με καυτή ατζέντα.

Το Κυπριακό κινείται πλέον σε μια νέα λογική, η οποία οδηγεί τα πράγματα σε μία «στενωπό» που δεν έχει γυρισμό. Και η επιλεγείσα αυτή πορεία καταλήγει, αν κάποιος αναλύσει τα δεδομένα χωρίς παρωπίδες αλλά με ρεαλισμό, σε δύο πιθανά σενάρια. Τα οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν και ως μέγιστη επιτυχία για την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Σενάριο πρώτο, η μη επίτευξη συμφωνίας επί των «όρων αναφοράς» και η συνακόλουθη τοποθέτηση του Κυπριακού στα άλυτα προβλήματα της διεθνούς κοινότητας (η οποία, κατά πως είπε η κυρία Λουτ στον Πρόεδρο και τους συνεργάτες του, εμφανίζεται ήδη κουρασμένη με το πρόβλημα της Κύπρου).

Και σενάριο δεύτερο, κατάληξη σε συμφωνία για τους «όρους αναφοράς» που θα ομοιάζει, μας έλεγαν άριστα ενημερωμένες πηγές, με μια νέα συμφωνία κορυφής (όχι όπως του ‘77/’79, αλλά όπως της 8ης Ιουλίου, με λεπτομερή και άκρως δεσμευτικό χαρακτήρα, που κατά πολλούς θα αποτελεί και ενδιάμεση συμφωνία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σημείο αναφοράς οι όροι… αναφοράς

Τι είναι το νέο φρούτο που ακούει στο όνομα «όροι αναφοράς»; Επηρεάζει αυτό το Κυπριακό, όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα; Και αν ναι, γιατί;
Η απάντηση είναι ότι, όντως, το εθνικό ζήτημα, είτε το επιδιώξαμε είτε όχι, βρίσκεται σε μία φάση ακραίας μεταβολής, που θα καθορίσει τόσο το περιεχόμενό του, όσο και το μέλλον του.

Οι όροι αναφοράς δεν θα είναι απλώς ένα πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν, αν υπάρξει συμφωνία, οι όποιες νέες διαπραγματεύσεις. Δεν θα είναι καν πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο υπήρξε μεν, δεν ήταν όμως δεσμευτικό, με την έννοια πως επρόκειτο για ιδέες του Γενικού Γραμματέα που κατατέθηκαν ως σκέψεις και όχι επίσημα, λόγω της συμφωνηθείσας διαδικασίας που δεν επιτρέπει στα Η.Ε. να μεσολαβούν με επίσημες προτάσεις.

Οι δύο κοινότητες στην Κύπρο -και οι εγγυήτριες δυνάμεις σε μικρότερο βαθμό- καλούνται, στην ουσία, να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία κορυφής, που δεν θα επιτρέπει ελιγμούς και η οποία είτε θα οδηγήσει σε λύση είτε θα μείνει ως παρακαταθήκη στην όποια επόμενη προσπάθεια, αφού θα λειτουργεί ως ενδιάμεση συμφωνία.

Δεν εξηγείται αλλιώς, έλεγε στη «Σ» πολιτικός παρατηρητής με γνώση των τεκταινομένων, το ότι σε αυτήν τη συμφωνία, που θα ανακοινωθεί επίσημα, θα πρέπει να ορίζονται:

· τι συζητάμε,
· γιατί το συζητάμε,
· πώς το συζητάμε.

Δηλαδή, τόσο επί της ουσίας, όσο και επί της διαδικασίας το Κυπριακό θα μπει σε ένα καλούπι που δεν θα προσφέρει διέξοδο.

Πιο σημαντική η προδιαπραγμάτευση

Δεδομένων των πιο πάνω, καθίσταται σαφές πως η διαδικασία προ-διαπραγμάτευσης, την οποία θα «τρέξει» η κυρία Λουτ, ίσως, χωρίς υπερβολή, να έχει μεγαλύτερη σημασία από την ίδια τη διαπραγμάτευση. Και αυτό, γιατί οι όροι αναφοράς παραπέμπουν σε αυτό που πρώτος ο τέως Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, είχε πει - και επανέλαβε ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης. Ότι, δηλαδή, η όποια νέα διάσκεψη για την Κύπρο θα πρέπει να είναι τόσο καλά προετοιμασμένη, που στην ουσία να μην έχει δρόμο επιστροφής.

Ως εκ τούτου, η ελληνική κυπριακή πλευρά, αυτό το κρίσιμο διάστημα, από τώρα μέχρι και τον Δεκέμβριο (που είναι κομβικός για κατάληξη σε συμφωνία στα terms of reference), θα πρέπει να έχει καταλήξει σε μια ξεκάθαρη στόχευση σε σχέση με το τι οι όροι αναφοράς θα περιλαμβάνουν. Και αυτό δεν πρέπει να εξαντλείται στο πλαίσιο Γκουτέρες -το οποίο έχει άλλη μια ευκαιρία να διασφαλίσει με ορθή ερμηνεία-, αλλά να εντάξει και άλλα κομβικά ζητήματα που ταλανίζουν τη διαπραγμάτευση (βλ. οικονομικά στοιχεία των κατεχομένων). Την ίδια ώρα, πρέπει, όμως, να κάνει «σταυροβελονιά», αφού, τη στιγμή που θα ζητά ένταξη νέων στοιχείων, θα πρέπει και να αποκρούει τη δεδομένη προσπάθεια τής άλλης πλευράς να εντάξει στο «πλαίσιο Λουτ» και τα ζητήματα της ενέργειας. Και εδώ θα κριθούν όλοι αυστηρά.

Η ενημέρωση και τα… διλήμματα

Στο μεταξύ, μεθαύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει, μέσω συνέντευξης Τύπου, απευθείας τον λαό τόσο για την ιδέα του για αποκεντρωμένη κεντρική κυβέρνηση στο πλαίσιο ομοσπονδίας, όσο και για τις γενικότερες σκέψεις του στο Κυπριακό, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έτυχαν πολλών και διαφορετικών ερμηνειών, που ενίοτε συνοδεύτηκαν και από σχετικές επικρίσεις.

Αν και δεν αναμένονται εκπλήξεις σε σχέση με τα όσα θα αναφέρει - που θα κινούνται, όπως ενημερωνόμαστε, στο ίδιο πλαίσιο με την τελευταία συνέντευξή του στο CNN Ελλάδος.

Θεωρείται δεδομένο, με βάση την πληροφόρηση που κατέχει η «Σ», ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσπαθήσει να αναδείξει πως ενεργεί ως εκπρόσωπος των «θέλω» του λαού, ο οποίος δεν παρουσιάζεται πρόθυμος να «ρισκάρει» τα όσα σήμερα απολαμβάνει σε ένα κουτσουρεμένο μεν, αλλά συντεταγμένο κράτος, για κάτι αβέβαιο, μη λειτουργικό, που, ενδεχομένως, από τη μια στιγμή στην άλλη να τον οδηγήσει σε πρωτοφανή αβεβαιότητα. Συνδέοντας άμεσα τα όσα περί αναγκαίας αποκέντρωσης εξουσιών έχει πει το τελευταίο διάστημα, με τις πιθανότητες επιτυχίας ενός δημοψηφίσματος, αν υπάρξει τελικό κείμενο συμφωνίας.
Αναμένεται, μάλιστα, πως θα επικεντρώσει την αντεπίθεσή του στο ΑΚΕΛ, το οποίο κρατά τα ηνία της εναντίον του κριτικής, με τη λογική, μας έλεγαν πηγές, να αναδείξει ότι το κόμμα της Αριστεράς σκέφτεται μικροκομματικά και όχι για το καλό του τόπου.

Θέλουμε, δεν θέλουμε… χρονοδιάγραμμα

Η νέα εποχή του Κυπριακού φέρνει, πάντως, είτε κατάρρευση της διαδικασίας, με μη εκτιμώμενες προσώρας συνέπειες, είτε συγκεκαλυμμένο χρονοδιάγραμμα, που η ελληνική κυπριακή πλευρά απέφευγε σαν ο διάολος το λιβάνι. Και εξηγούμαστε: Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί με πρωτεργάτρια την Τζέιν Χολ Λουτ έχει από μόνη της ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, που ορίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία επί των όρων αναφοράς το αργότερο πριν από το τέλος του χρόνου. Τότε που ο Γ.Γ. θέλει να έχει κάτι χειροπιαστό ανά χείρας, ζητώντας ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, καθώς έχει με πολλούς τρόπους προειδοποιήσει πως υπάρχει πραγματικό πρόβλημα με τους Αμερικανούς.

Από την άλλη, αυτή καθαυτή η συμφωνία επί των terms of reference θα ορίζει και το τέλος, καθότι θα σηματοδοτεί και το πότε θα πραγματοποιηθεί, βάσει της συμφωνηθείσας διαδικασίας, η διεθνής διάσκεψη για την Κύπρο. Άρα, συμπερασματικά, η μέγκενη των στενών χρονοδιαγραμμάτων δεν είναι πλέον ένας φόβος, αλλά ένα υπαρκτό σενάριο, το οποίο, αυτήν τη στιγμή, τουλάχιστον, φαντάζει ως καλύτερο από το εναλλακτικό, που είναι η μη ύπαρξη συμφωνίας.