Σημερινή

Τετάρτη, 14/11/2018
RSS

Αμυντική διπλωματία Vs τουρκική ισχύς

| Εκτύπωση | 07 Νοέμβριος 2018, 12:00 | Του Μάριου Πούλλαδου

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ

ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΑΓΚΥΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ EXXON MOΒΙL


«Η Εθνική Φρουρά έχει σχέδια», δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ο Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, ερωτηθείς αν η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη δυνατότητα να απαντήσει σε τυχόν κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ. Χωρίς να αποκαλύψει ποια ακριβώς είναι τα σχέδια, ο κ. Αγγελίδης προανήγγειλε ένεση 45 εκατομμυρίων ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα το επόμενο διάστημα, ενώ τόνισε τη σημασία της αμυντικής διπλωματίας.

Η απουσία επαρκούς αμυντικής θωράκισης κυρίως σε αεροναυτικές δυνάμεις είναι γεγονός ότι καθιστά αδύνατη την άμεση αποτροπή των πειρατικών ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ, με αποτέλεσμα η Κυπριακή Δημοκρατία να περιορίζεται μέχρι στιγμής σε προσπάθειες διεύρυνσης και ενισχύσεις των περιφερειακών ενεργειακών συμμαχιών της. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πολυεθνική άσκηση «Νέμεσις», που πραγματοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα, ως έμμεση απάντηση στις τουρκικές απειλές και ως προπομπός ενόψει της έναρξης της γεώτρησης της Exxon Μοbil στο τεμάχιο 10 της ΑΟΖ. Αυτό που απομένει είναι να διαφανεί κατά πόσον η διπλωματία μπορεί να αποτελέσει έμπρακτη απάντηση στην επίδειξη ισχύος από την Άγκυρα.

Μηνύματα στήριξης από ΗΠΑ και Ισραήλ

Ο Ερντογάν, πάντως, συνεχίζει να δοκιμάζει τις τριμερείς συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και Αιγύπτου. Σκοπός της Λευκωσίας είναι να επιτευχθεί ενεργότερη εμπλοκή των ΗΠΑ σε αυτές τις συμμαχίες και οι δηλώσεις της Αμερικανίδας πρέσβη στην Κύπρο, Κάθλιν Ντόχερτι, στο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία, ότι οι στρατιωτικές ανταποκρίσεις σε εμπορικές κινήσεις και οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο, σίγουρα κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ενθαρρυντικές υπήρξαν και οι δηλώσεις του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ του Ισραήλ για θέματα Δημόσιας Διπλωματίας, Michael Oren, ο οποίος προειδοποίησε πως αν ο Ερντογάν ακολουθήσει την ίδια πορεία, τότε η τριμερής συνεργασία με Ελλάδα και Κύπρο θα αναβαθμιστεί σε τετραμερή με τις ΗΠΑ αλλά και με άλλες χώρες. Κάλεσε, παράλληλα, την Άγκυρα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και επανέλαβε το σύνθημα της τριμερούς της Ελούντας, ότι «η απειλή κατά της Κύπρου είναι απειλή κατά της τριμερούς».

Κάλεσμα ΥΠΕΞ σε Άγκυρα

Σημαντική υπήρξε και η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος, από το βήμα του 14ου συνεδρίου του Economist, αποκάλυψε ότι ζήτησε από την Τουρκία να μπει σε διαπραγματεύσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία για καθορισμό θαλάσσιων συνόρων. Κανείς δεν πρέπει να αναμένει ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί θετικά σε αυτό το κάλεσμα, ωστόσο η Κ.Δ. εκπέμπει το μήνυμα διεθνώς ότι δεν επιθυμεί κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, κάτι που επιδιώκει προκλητικά η Τουρκία με παράτυπες Navtex και παρουσία στόλου.

O Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έστειλε εκ νέου το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει να γίνουν βήματα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, ούτε επίσης και τετελεσμένα. Ο «Πορθητής» άρχισε ήδη γεωτρήσεις νότια της Αττάλειας, εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, σε μια κίνηση που στέλνει το μήνυμα ότι η Τουρκία έχει πλέον τη δυνατότητα να προχωρεί σε γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες από μόνη της, χωρίς την υποστήριξη τρίτων δυνάμεων.

Παιχνίδια κατασκοπίας

Μάλιστα ο κορυφαίος σύμβουλος του Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι παρέχει στα ελληνικά πολεμικά πλοία πληροφορίες που συλλέγει μέσω κατασκοπευτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν εναντίον του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός», που αλωνίζει στην Κυπριακή ΑΟΖ. Παράλληλα, ο τουρκικός Τύπος αφήνει να διαρρεύσει ότι δοκιμάστηκε και περατώθηκε ένα νέο σύστημα επικοινωνίας των τουρκικών κατασκοπευτικών UAV, που διαθέτει ακτίνα 200 χλμ. Σε μια τέτοια περίπτωση σημαίνει ότι η Άγκυρα θα είναι σε θέση να ελέγχει μέρος της κυπριακής αλλά και της ελληνικής ΑΟΖ. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι Τούρκοι, μέσω των κατασκοπευτικών αεροσκαφών CN-235, ετοιμάζονται να αποστείλουν τα δικά τους UAV για επιτήρηση των ελληνικών μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων μας. Αυτό, πάντως, που φοβάται περισσότερο ο Ερντογάν είναι ο αναβαθμισμένος ρόλος της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο και η συμμαχία με Κύπρο και Ελλάδα, με την προοπτική της τριπλής οριοθέτησης μεταξύ των τριών χωρών.

Έτοιμη για όλα η Αίγυπτος

Σε αντίθεση με την αμυντικά απογυμνωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, η μαζική συσσώρευση στρατιωτικού εξοπλισμού της Αιγύπτου τα τελευταία χρόνια αποσκοπεί κατά κύριο λόγο στην προστασία των υπεράκτιων πηγών ενέργειας. Μεταξύ των πιο πρόσφατων εξαγορών του ναυτικού είναι δύο αερομεταφορείς ελικοπτέρων Mistral, μια φρεγάτα FREMM Aquitaine και το ρωσικό ταχύπλοο σκάφος Molniya.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γαλλική Naval Group βρίσκεται σε άμεσο ανταγωνισμό με τη γερμανική αντίπαλο ThyssenKrupp Marine Systems στην πώληση δύο επιπλέον κορβετών στην Αίγυπτο. Αυτές και άλλες αγορές αποκτήθηκαν στο πλαίσιο ενός στρατιωτικού προγράμματος βοήθειας των ΗΠΑ, το οποίο ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 και τώρα αγγίζει το 1.3 δισ. δολάρια ετησίως.

Αυτήν την εβδομάδα ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι πραγματοποίησε τετραήμερη επίσκεψη στη γερμανική πρωτεύουσα, το Βερολίνο, προκειμένου να συμμετάσχει στο συνέδριο των G20 για την Αφρική και να συναντηθεί με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, για να συζητήσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων και οι εξοπλισμοί.

Ενόψει των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, μάλιστα, η Αίγυπτος απέκτησε τους ρωσικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους Kh-31 με βεληνεκές 250km, οι όποιοι θα εξοπλίζουν τα νέα μαχητικά πολλαπλών ρόλων MiG-29M/M2. Σε μια προσπάθεια επίδειξης ισχύος και αποφασιστικότητας, ο στρατός της Αιγύπτου δημοσίευσε αυτήν την εβδομάδα φωτογραφίες από το υποβρύχιο Type-209 / Mod-1400, τον μεταφορέα ελικοπτέρων Mistral και τη φρεγάτα FREEM, που προστατεύουν το υπεργιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου Zohr. Επιπλέον, αυτήν την περίοδο διεξάγονται στην Αίγυπτο κατασκευαστικές εργασίες για τρεις νέες ναυτικές βάσεις. Πρόκειται για τη ναυτική βάση του Gargoub στο Matruh, τη ναυτική βάση του ανατολικού καναλιού για να εξασφαλίσει τη Διώρυγα Σουέζ και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, και τη Ναυτική Βάση του Ras Banas στη νότια Αίγυπτο, κοντά στα σύνορα του Σουδάν.

Ο αντιναύαρχος Ahmed Khaled Hassan Said, αρχηγός του αιγυπτιακού ναυτικού, δήλωσε πρόσφατα πως στόχος της χώρας του είναι να καταστεί μια από τις 10 πιο ισχυρές ναυτικές δυνάμεις του κόσμου.

Το μυστήριο με τουρκικό πλοίο στο Λιμάνι Λεμεσού

Αναπάντητα εξακολουθούν να παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με την παρουσία, αλλά και το φορτίο πλοίου με τουρκική σημαία, που βρέθηκε στο Λιμάνι Λεμεσού πριν από μέρες. Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε η «Σημερινή», το τουρκικό πλοίο Seher II έφερε στην Κύπρο σάκους με άμμο μέσω της τουρκικής εταιρείας ΑΤΕΑ.

Οι σάκοι, όπως φαίνονται σε φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο «Sigmalive», περιέχουν βαρύτη της εταιρείας Αdo Morrocco Barite. Βιομηχανικά, ο βαρύτης, σε κονιορτοποιημένη μορφή, χρησιμοποιείται σε μορφή πολτού, λάσπης δηλαδή, ως λιπαντικό για γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Από σχετικά έγγραφα που εξασφάλισε η «Σ» φαίνεται ότι την εισαγωγή των εν λόγω εμπορευμάτων έκανε η εταιρεία Hilliburton, που δραστηριοποιείται στο λιμάνι Λεμεσού.
Υπενθυμίζεται ότι, στις προηγούμενες γεωτρήσεις, για τη μονάδα παραγωγής ρευστών γεώτρησης στην εφοδιαστική βάση, την αποκλειστική ευθύνη είχε η

εταιρεία TOTAL E&P Cyprus B.V. και ο υπεργολάβος ήταν η συγκεκριμένη Halliburton Mediterranean Ltd. Ωστόσο, θα πρέπει να πούμε ότι για τις γεωτρήσεις της Exxon Μοbil στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ το επόμενο διάστημα, την παροχή υπηρεσιών ανέλαβε μια άλλη εταιρεία, η Medserv. Άγνωστο παραμένει κατά πόσον υπάρχει συνεργασία της Medserv και της Halliburton. Η προσπάθεια για επικοινωνία με το Υπουργείο Ενέργειας για περαιτέρω διευκρινίσεις δεν κατέστη εφικτή.