Σημερινή

Τετάρτη, 14/11/2018
RSS

Αναστασιάδης - Akinci: Τελευταία ευκαιρία

| Εκτύπωση | 07 Νοέμβριος 2018, 12:00 | Του Niyazi Kızılyürek

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ. Η ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΘΑ ΣΥΝΔΥΑΣΤΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ Η Ε/Κ ΠΛΕΥΡΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΚΑΤΟΡΘΩΣΟΥΝ ΝΑ ΕΞΟΡΥΞΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΝ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΣΕ «ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ», ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗ ΛΥΣΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Η πρόσφατη συνάντηση ανάμεσα σε Αναστασιάδη και Akinci ήταν σε γενικές γραμμές ενθαρρυντική και ιδιαίτερα επωφελής για τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Μετά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε μια συγκυρία περιθωριοποίησής του από την Τουρκία και αναβάθμισης του Kudret ozersay, o Akinci ανέκτησε την ηγετική θέση του διαπραγματευτή εκ μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ικανοποιημένος από τη συνάντηση αποχώρησε και ο Αναστασιάδης. Όπως αναμενόταν, ο Akinci δεν εναντιώθηκε στην ιδέα της χαλαρής ομοσπονδίας. Εν ολίγοις, οι δύο ηγέτες μισάνοιξαν ξανά την πόρτα του διαλόγου.

Ωστόσο, αυτό το όψιμο συγκαταβατικό κλίμα συμπίπτει με μια δύσκολη περίοδο. Αφενός οι έρευνες για ανεύρεση φυσικού αερίου και οι συνακόλουθες αντιδράσεις της Άγκυρας και αφετέρου οι πολιτικές εξελίξεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, οι οποίες συνοδεύονται από την αναζήτηση «νέων ιδεών», δεν δίνουν πολλές ελπίδες ότι τα πράγματα θα οδηγηθούν προς το καλύτερο.

Είναι ενδιαφέρον να δούμε τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) ανέδειξε νέο αρχηγό. Με την πρόσφατη ολοκλήρωση του κομματικού συνεδρίου, ο Ersis Tatar διαδέχεται τον Huseyin Ozgorgon στην ηγεσία του κόμματος. Η εν λόγω εξέλιξη δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη. Παρά τη συνεχή ρητορεία του υπέρ της «Μητέρας Πατρίδας», ο Ozgorgon είχε, εδώ και κάποιο διάστημα, προκαλέσει την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης, κυρίως λόγω του ιδιωτικού του βίου και της εμπλοκής του σε υποθέσεις διαφθοράς. Γι’ αυτόν το λόγο, παρά το γεγονός ότι στις τελευταίες εκλογές το UBP αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, εντούτοις έμεινε εκτός κυβερνητικού συνασπισμού.

Προβάλλοντας μια επιφανειακή ευαισθητοποίηση στο θέμα της διαφθοράς, ο Ozersay επέλεξε να μη συνασπιστεί με το UBP του Ozgorgon. Ο Ozersay έχει επανειλημμένα αναφερθεί σε ενδεχόμενη συνεργασία με το UBP, υπό τον όρον ότι ο Ozgorgon θα αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος. Μάλιστα, αυτή ήταν και η επιθυμία της Άγκυρας, η οποία, ωστόσο, γνώριζε ότι ένας συνασπισμός ανάμεσα σε UBP και Ozersay ήταν αδύνατος για όσο στην ηγεσία του κόμματος βρισκόταν ο Ozgorgon.

Με την πρόσφατη αποχώρηση του Ozgorgon και την ανάδειξη του Ersin Tatar, ο δρόμος για έναν συνασπισμό ανάμεσα σε UBP και Ozersay έχει ανοίξει.
Το UBP είναι ένα κόμμα ταυτισμένο με το πελατειακό σύστημα και το ρουσφέτι. Άλλωστε, αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος που επιθυμεί να κυβερνήσει. Από την άλλη, ο Ozersay φιλοδοξεί να τεθεί επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας και για να το πετύχει χρειάζεται τη στήριξη του UBP. Συνεπώς, μια μελλοντική συνεργασία θα εξυπηρετήσει τους στόχους και των δύο πλευρών. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό το παζάρεμα θα διαδραματίσει η Άγκυρα, η οποία αναμένεται να «προτείνει» τη στήριξη Ozersay στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Αλλαγή διακυβέρνησης

Επομένως, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει αλλαγή στη διακυβέρνηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας τους επόμενους μήνες, η οποία μακροπρόθεσμα θα συνοδευθεί από εκλογή του Ozersay στην προεδρία.

Η σημασία αυτής της εξέλιξης είναι ιδιαίτερα σημαντική, εφόσον όλα δείχνουν ότι, μετά την αποχώρηση του Akinci, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα καταθέσει επίσημα τη θέση τής Συνομοσπονδίας ως λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

Καθώς επανασχεδιάζει την πολιτική στη βόρεια Κύπρο, η Τουρκία επιδιώκει να παρεμποδίσει τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανεύρεση φυσικού αερίου. Η παρεμπόδιση των ερευνών θα συνδυαστεί με μια πολιτική προσπάθεια με στόχο η ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί τη συνομοσπονδία.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της τουρκικής κυβέρνησης, σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι παρεμποδιστούν και τελικά δεν κατορθώσουν να εξορύξουν και να εκμεταλλευτούν το φυσικό αέριο, θα είναι ανοικτοί σε «νέες ιδέες», δηλαδή στη λύση συνομοσπονδίας.

Μάλιστα, σε άρθρο που δημοσίευσε τις προάλλες η δημοσιογράφος του Πρακτορείου Ανατολή, Tugcenur Yilmaz -αναμφίβολα κατόπιν οδηγιών της κυβέρνησης ΑΚΡ-, αναφέρονται τα εξής: «Υπό τις υφιστάμενες συνθήκες, υπάρχει δυνατότητα προσέγγισης της ελληνοκυπριακής πλευράς για την επίτευξη μιας μόνιμης λύσης, καθότι δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί μονομερώς τα αποθέματα φυσικού αερίου. Δοθέντος ότι στην παρούσα φάση η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τα ενεργειακά αποθέματα παρακάμπτοντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας, μοναδική οδός είναι η συναίνεση σε μια συμφωνία μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Από αυτήν τη σκοπιά, οι ‘νέες ιδέες’ είναι μια διέξοδος και για τους Ελληνοκυπρίους».

Όπως γίνεται κατανοητό, η Τουρκία εκτιμά ότι, παρεμποδίζοντας τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανεύρεση φυσικού αερίου, θα υποχρεώσει την ελληνοκυπριακή κοινότητα να αποδεχθεί τις «νέες ιδέες» της συνομοσπονδίας.

Οι εξελίξεις στο επόμενο διάστημα θα δείξουν κατά πόσον οι εταιρείες και τα κράτη πίσω από αυτές θα επιλέξουν να αναστείλουν τις εργασίες τους.

Ωστόσο, οι Αναστασιάδης και Akinci, εάν το επιθυμούν, μπορούν να ανατρέψουν αυτό το παιγνίδι, καθώς, μετά την σπατάλη πολύτιμου χρόνου, τους παρουσιάζεται μια τελευταία ευκαιρία. Οφείλουν να την αξιοποιήσουν προτού αποχωρήσει ο Akinci από την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Γεφυρώνοντας γρήγορα τις διαφορές τους στα εσωτερικά ζητήματα και εκθέτοντας την πρόοδο που θα σημειώσουν ενώπιον της κοινής γνώμης, θα καταφέρουν να εμποδίσουν το παιχνίδι της Τουρκίας με τη συνομοσπονδία.

Σε αντίθετη περίπτωση, έρχονται δύσκολοι καιροί για την Κύπρο.