Σημερινή

Σάββατο, 20/04/2019
RSS

Όσα δεν μας είπαν για τον Κατσίφα

| Εκτύπωση | 07 Νοέμβριος 2018, 12:02 | Της Μαρίνας Χατζηκώστα

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΟΜΟΓΕΝΟΥΣ ΡΙΧΝΕΙ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΑΒΑΣΤΑΧΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ

ΣΩΡΕΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ 35ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΥΨΩΣΕ ΤΗΝ  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΤΟΥ 1940


Οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Έλληνας Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός από αλβανικά αστυνομικά πυρά σε πλαγιά του Αργυροκάστρου, ανήμερα την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, παραμένουν ασαφείς, δίνοντας χώρο σε εικασίες, φημολογίες και κουτσομπολιά. Οι υποψίες εντείνονται από το γεγονός ότι οι αλβανικές Αρχές δεν έδωσαν άδεια για ολοκληρωμένη διενέργεια νεκροτομής από Έλληνα ιατροδικαστή (παρά μόνο μερικά λεπτά εξέτασης), δεν παρέδωσαν τη σορό του 35χρονου στην οικογένειά του, αλλά ούτε και έδωσαν στη δημοσιότητα το βίντεο της επιχείρησης (το οποίο είχε καταγραφεί με drone). Τα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης ενισχύουν τα ερωτήματα για το κατά πόσον ήταν νόμιμη επιχείρηση με άσχημη κατάληξη.

Η αλβανική εκδοχή

Σύμφωνα με το αλβανικό αφήγημα, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας ήταν «τρελός». Έτσι, άλλωστε, τον χαρακτήρισε ο ίδιος ο Αλβανός Πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, ο οποίος υπερασπίστηκε με σθένος τις ενέργειες της ειδικής ομάδας που κλήθηκε για να συλλάβει τον Έλληνα Βορειοηπειρώτη, γιατί είχε υψώσει την ελληνική σημαία στο στρατιωτικό κοιμητήριο Ελλήνων Πεσόντων του 1940. Αυτή η πράξη ήταν -κατά τον Ράμα- μια «εξτρεμιστική τρέλα».

Στην αρχή, πάντως, οι αλβανικές Αρχές υποστήριξαν ότι επιχείρησαν να κατεβάσουν την ελληνική σημαία και τότε ο Κωνσταντίνος Κατσίφας άνοιξε πυρ. Για να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς τους έδωσαν και φωτογραφίες από περιπολικά που είχαν δεχτεί τα πυρά του «τρελού» Έλληνα. Ακολούθως, όμως, ανασκεύασαν τα περί υποστολής της σημαίας και ανέφεραν ότι ο Κατσίφας σκοτώθηκε στη διάρκεια καταδίωξής του σε βουνοπλαγιά…

Αναπάντητα ερωτήματα

Επιπρόσθετα, τα δύο βίντεο «ντοκουμέντα», που έδωσαν στη δημοσιότητα δύο αλβανικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, δείχνουν μεν τον Έλληνα ομογενή να τρέχει προς άγνωστη κατεύθυνση, κρατώντας στο χέρι του βαρύ όπλο, αλλά όχι τη συνέχεια του συμβάντος. Ακούγονται πυροβολισμοί, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν φαίνεται ο Κατσίφας να χρησιμοποιεί το όπλο του κατά τη διάρκεια της καταδίωξής του στο χωριό Βουλιαράτες, στο Αργυρόκαστρο.

· Γιατί όμως οι αλβανικές Αρχές, αν και έχουν καταγράψει τη στιγμή που ο Κατσίφας πέφτει νεκρός στο ύψωμα, δεν δίνουν το υλικό στην Ελληνική Δημοκρατία;

· Γιατί οι ελληνικές Αρχές, μια εβδομάδα μετά, δεν έχουν καταχωρίσει επίσημο αίτημα παραλαβής του υλικού προς εξιχνίαση της υπόθεσης θανάτου του ομογενούς; Γιατί, ενώ υπήρχε ο χρόνος, ο Κατσίφας δεν πέρασε τα σύνορα, ώστε να βρεθεί σε ελληνικό έδαφος;

Αυτά δεν είναι τα μόνα αναπάντητα ερωτήματα από τη «σκοτεινή» υπόθεση της δολοφονίας του Έλληνα της Βορείου Ηπείρου.

Έπλυναν τη σορό

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Ιωαννίνων, Θεόδωρο Βουγιουκλάκη -στον οποίο δεν επετράπη ολοκληρωμένη διενέργεια νεκροτομής, παρά μόνο ολιγόλεπτη εξέταση επί της σορού- τα σημαντικότερα ερωτήματα προκύπτουν από δύο βασικούς παράγοντες. Πρώτον, οι Αλβανοί ιατροδικαστές έπλυναν τη σορό του ομογενούς και έραψαν τα τραύματα που έφερε από τις σφαίρες. Ως εκ τούτου, υποστηρίζει ο κ. Βουγιουκλάκης, υπάρχει απόκρυψη στοιχείων. Είναι επίσης δεδομένο ότι ο Κατσίφας δεν δέχτηκε χαριστική βολή μετά τη σύλληψή του. Είναι όμως εξίσου δεδομένο ότι οι αλβανικές Αρχές δεν επιχείρησαν να τον ακινητοποιήσουν. Ο 35χρονος Βορειοηπειρώτης έφερε δύο διαμπερή τραύματα στην καρδιά. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος.

Δικογραφία στην Ελλάδα

Στα ανοιχτά και αναπάντητα ερωτήματα θα επιχειρήσει να απαντήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων. Η δικογραφία, στην οποία περιλαμβάνονται μαρτυρίες των συγγενών του θύματος, σχηματίστηκε μετά από μηνυτήρια αναφορά της αδελφής του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Όπως προνοεί η νομοθεσία της Ελλάδας, η υπόθεση εμπίπτει στην ελληνική αρμοδιότητα καθώς αφορά κακούργημα με θύμα Έλληνα υπήκοο, ανεξαρτήτως αν διαπράχθηκε σε έδαφος τρίτης χώρας.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε αναστάτωση στα Τίρανα και το αλβανικό ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε στην Ελληνίδα πρέσβη πως «το θέμα του θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα, με βάση το αλβανικό σύνταγμα και το ποινικό δίκαιο, δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα κανενός άλλου, πέραν της Αλβανίας». Την ίδια ώρα, το αλβανικό Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση για σύνεση και αποφυγή πολιτικών και διπλωματικών παρεξηγήσεων.

Το «κακό» προφίλ του Κατσίφα

Είναι δεδομένο πως η έντονη πατριωτική δράση του θύματος και η υπερβολική του αγάπη για την Ελλάδα, τον οδήγησαν σε αρκετές περιπτώσεις σε ακραία συμπεριφορά, ουδέποτε, ωστόσο, συνελήφθη για βίαιη συμπεριφορά. Το γεγονός ότι κρατούσε όπλο -είτε το χρησιμοποίησε είτε όχι- τον έφερε σε δυσμενή θέση.
«Αψηφούσε τον θάνατο, αψηφούσε τα πάντα, δεν έχει κάνει τίποτα τραγικό, δεν πείραξε κανέναν, δεν σκότωσε κανέναν», ανέφερε η αδερφή του. Η δράση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο, ενοχλούσε τόσο τις Αρχές της Αλβανίας, όσο και πολιτικούς και κυβερνητικούς κύκλους στην Ελλάδα.

Ο Κατσίφας ήταν οπαδός του εθνικιστικού κινήματος ΜΑΒΗ (Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου). Στις αναρτήσεις του μιλούσε για «καθαρή» Βόρεια Ήπειρο. Καταδίκαζε ανοιχτά τις συνομιλίες για συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, με την οποία (αν και προς το παρόν δεν έχει υπογραφεί) η Βόρειος Ήπειρος προσχωρείται οριστικά στην Αλβανία. Ο 35χρονος μιλούσε επίσης για σκλαβωμένα ελληνόπουλα και απελευθέρωση από τον αλβανικό ζυγό.

Ο ΒΡΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ

«Τώρα θα βγουν διάφορα στη φόρα»

Την πρώτη μέρα της δολοφονίας του Κατσίφα, η «Σημερινή» επικοινώνησε με αρμοδίους του Υπουργείου Εξωτερικών, ανώτερου κλιμακίου. «Τώρα θα βγουν διάφορα στη φόρα, πρέπει πάση θυσία να υποβιβαστεί το ζήτημα, ώστε να μην υπάρξουν σκιές και σοβαροί τριγμοί στις διπλωματικές σχέσεις», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Λίγες ώρες αργότερα η ΕΛ.ΑΣ, διοχέτευσε στοιχεία για το παρελθόν του 35χρονου θύματος. Σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, ο Κατσίφας είχε συλληφθεί μετά από επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών το 2008. Στην εκδίκαση της υπόθεσης είχε αθωωθεί, ωστόσο αυτή η πληροφορία αποκαλύφθηκε 24 ώρες μετά. Για ποιον λόγο, άραγε, η Ελληνική Αστυνομία διοχέτευσε πληροφορίες για μία υπόθεση, η οποία έλαβεν χώραν μία δεκαετία πριν, έχει προ πολλού λήξει δικαστικά και κυρίως δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικό που οδήγησε στην εκτέλεση του 35χρονου ομογενούς;

Στον αντίποδα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας, ζητώντας επιτακτικά την εξιχνίαση της υπόθεσης. Το ελληνικό ΥΠΕΞ καταδίκασε την υπέρμετρη χρήση βίας από τις αλβανικές Αρχές και κάλεσε τον Αλβανό πρέσβη στην Αθήνα για εξηγήσεις.

Η ανοιχτή πληγή της Βορείου Ηπείρου

ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΕΠΟΧΗ ΧΟΤΖΑ. ΚΡΑΥΓΕΣ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ


Αναντίλεκτα ο θάνατος του Κωνσταντίνου Κατσίφα αποτέλεσε αφορμή, αιτία ή ευκαιρία (αναλόγως από ποια πλευρά το βλέπει κανείς), για να έρθει στο προσκήνιο η «ξεχασμένη» συζήτηση για τα προβλήματα και τη βίαιη καθημερινότητα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Την ώρα που η Ελλάδα συζητά για λύση στο αλβανικό ζήτημα, τα Τίρανα όχι μόνο δεν έχουν εκπληρώσει τις προενταξιακές του υποχρεώσεις για προστασία των μειονοτήτων, αλλά ασκούν αφόρητες πιέσεις στους ομογενείς.

Με βάση την ισχύουσα αλβανική νομοθεσία, για να γίνει κάποιος μέλος μιας μειονότητας πρέπει να πάρει άδεια από τον αρμόδιο νομάρχη, ο οποίος δεν εκλέγεται, αλλά διορίζεται από την κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, οι Έλληνες που ζουν στη Χειμάρρα, στην Κορυτσά ή τις άλλες μεγάλες πόλεις, δεν θα μπορούν να δηλωθούν ως Έλληνες. Αν πάλι επιμείνουν για να δηλωθούν ως μέλη της ελληνικής μειονότητας, τότε η καθημερινότητά τους θα γίνει πιο δύσκολη λόγω της καταγωγής τους. Με αυτόν τον τρόπο καταστέλλεται περαιτέρω η επιμονή τους για ένταξη στην ελληνική μειονότητα.

«Υπάρχει οργανωμένη επιχείρηση του αλβανικού κράτους για να απογυμνώσει περιουσιακά την ελληνική μειονότητα. Καμία αλβανική κυβέρνηση δεν έχει παραιτηθεί από τον στόχο συρρίκνωσης του Ελληνισμού», λέει ο εκπρόσωπος της μειονότητας Βορείου Ηπείρου, Λεωνίδας Παππάς. Μάλιστα, όπως προκύπτει από στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο πρόεδρος της κοινότητας Κωσταρίου, Ηλίας Θάνος, πάνω από 13.000 στρέμματα ελληνικών κοινοτικών περιουσιών έχουν καταπατηθεί σε όλον τον βορειοηπειρωτικό χώρο από το 1991 μέχρι σήμερα, χωρίς τη διαδικασία των αποζημιώσεων.

Αυτό συμβαίνει επειδή «οι δικαστικές αποφάσεις που τους κατοχυρώνουν τη γη της ελληνικής μειονότητας είναι στημένες από τις διεφθαρμένες Αρχές. Ένα βρόμικο κύκλωμα με συμμετοχή βουλευτών, αστυνομικών, δικαστών και επάρχων», προσθέτει. Υπενθυμίζει ότι το ίδιο «βρόμικο σκηνικό» ισχύει και για τις ιδιωτικές περιουσίες, όπως άλλωστε είχαν καταγγείλει πριν από δύο χρόνια εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας που μιλούσαν για «οργανωμένο σχέδιο κλιμακωτού αφελληνισμού της αλβανικής Ριβιέρας».

Σημειώνεται ότι η Αλβανία δεν διαθέτει κτηματολόγιο και είναι στη «διακριτική» ευχέρεια της πολιτικής Αρχής να αποφασίζει τους «διωγμούς» Ελλήνων από την περιουσία τους, ακόμα και από καλλιεργήσιμη γη που αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος για τη δημιουργία… πάρκων. Στη Χειμάρρα οι κατεδαφίσεις σπιτιών από τις αλβανικές Αρχές είναι συχνό φαινόμενο.

Γλώσσα μού έδωσαν ελληνική

Από τη μαύρη εποχή του καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα μέχρι σήμερα, οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου είναι συχνά αντιμέτωποι με την καταπίεση, τον ανθελληνισμό και τον ρατσισμό σε όλες του τις μορφές. Εν έτει 2018, με την Αλβανία να είναι μέλος του ΝΑΤΟ και να διεκδικεί θέση στην ΕΕ, η ελληνική μειονότητα βρίσκεται υπό διωγμόν όταν χρησιμοποιεί τη μητρική της γλώσσα.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη χρήση της ελληνικής γλώσσας, οι αλβανικές Αρχές δεν δίνουν άδεια ανέγερσης ελληνικών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει ότι, τα Ελληνόπουλα άνω των 15, είτε θα πρέπει να εγγραφούν σε αλβανικό λύκειο (στο οποίο συχνά-πυκνά γίνονται στόχος ρατσιστικών επιθέσεων), είτε να μεταβαίνουν καθημερινά στη Χειμάρρα, είτε να… μετακομίσουν στην Ελλάδα.

Επίσης μόνο στη θεωρία η Αλβανία έχει κατοχυρώσει το δικαίωμα χρήσης της γλώσσας και των εθνικών συμβόλων του Ελληνισμού (στις εθνικές επετείους), αφού στην πράξη δεν επιτρέπεται έπαρση σημαίας χωρίς άδεια ή η τοποθέτηση σημαίας σε μόνιμη βάση στα σπίτια και υποστατικά των Ελλήνων.
Σε όλα αυτά προστίθενται μαρτυρίες, όπως αυτή του προέδρου της πολιτικής οργάνωσης της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου «Ομόνοια», Φρέντυ Μπελέρη, ότι είναι συχνό φαινόμενο να δέχονται προπηλακισμούς Έλληνες που μιλούν δημόσια τη γλώσσα τους. Η συνήθης… παρατήρηση που δέχονται είναι «να μιλάτε μόνο αλβανικά».

Η οργάνωση απευθύνει έκκληση βοηθείας από τη μητέρα πατρίδα, ζητώντας τα αυτονόητα: διορισμό μόνιμου Υφυπουργού Εξωτερικών, συνεννόηση των κομμάτων της Ελλάδας σε θέματα που αφορούν τη μειονότητα και μεγαλύτερη αυστηρότητα από το ελληνικό κράτος απέναντι στην Αλβανία και όσους «αρπάζουν περιουσίες και επηρεάζουν τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών».

Η διείσδυση της Τουρκίας στην Αλβανία

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΙΣΧΥ ΤΟ «ΔΟΓΜΑ» ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΗΓΕΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ


Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αλβανία αποτελούν, ίσως, την πιο επικίνδυνη βόμβα στη βόρεια γειτονιά της Ελλάδας. Η προσπάθεια της Τουρκίας να προσεγγίσει τους μουσουλμάνους της Αλβανίας, διεκδικώντας την πατρότητά τους, και η βοήθεια που δίδεται σε ζητήματα τσάμηδων που διεκδικούν περιουσίες στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την απόκτηση βάσεων στην Αδριατική θάλασσα, δεν αποτελούν τυχαία γεγονότα, αλλά καλά μελετημένη στρατηγική της Τουρκίας.

Το 1992, μετά την πτώση του καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα, η Τουρκία έσπευσε να εκμεταλλευτεί τα νέα δεδομένα. Η Τουρκία πρότεινε και ανέλαβε την αναδιοργάνωση του αλβανικού στρατού, τον οποίο ελέγχει μέχρι σήμερα, μετά την υπογραφή διμερούς συμφωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανέλαβαν την εκπαίδευση του αλβανικού στρατιωτικού προσωπικού, τον εφοδιασμό του στρατού με τουρκικά οπλικά συστήματα και τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων.

Ως αντάλλαγμα, πήραν Βάσεις στην Αδριατική και στο Πασά Λιμάνι της επαρχίας Βλόρε, τις οποίες μπορούν μέχρι σήμερα να χρησιμοποιούν, χωρίς επιπρόσθετες άδειες από την αλβανική κυβέρνηση, για σκοπούς εξυπηρέτησης των δικών τους συμφερόντων. Για παράδειγμα, στο λιμάνι του Δυρραχίου, μέχρι σήμερα, σταθμεύει τουρκικό πολεμικό πλοίο. Η Τουρκία διατήρησε επίσης τα συμφέροντά της και μετά την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, αναλαμβάνοντας να εκπαιδεύει τους Αλβανούς στρατιώτες, να συνδράμει στον εκσυγχρονισμό του αλβανικού στρατού και στη διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων.

Η μόνιμη αντιπροσωπία της Τουρκίας στην Αλβανία, σαφώς και υποθάλπει τις όποιες ελληνικές προσεγγίσεις και προσπάθειες καλυτέρευσης του κλίματος και ενισχύει με κάθε τρόπο τις αλβανικές -έστω παράλογες σε ορισμένες περιπτώσεις- διεκδικήσεις. Η Αλβανία είναι ο απόλυτα εξισορροπητικός παράγοντας για την τουρκική εξωτερική πολιτική στη βαλκανική χερσόνησο.

Το είχε αποτυπώσει με τον πιο εμφανή τρόπο, ως Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Αλβανία το 2013, δήλωσε πως για να λάβει ηγετική θέση η Τουρκία, δύο λαούς είναι καλό να προσεγγίσει: τους Βόσνιους και τους Αλβανούς.

Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, κατέρρευσε την υστάτη και η συμφωνία χάραξης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, του 2009. Η συμφωνία κατέρρευσε όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο Αλβανίας την ακύρωσε μετά από αίτημα του Έντι Ράμα, προβάλλοντας αιτιάσεις σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα των Οθωνών και της Ερεικούσσας, θέση που έχει ιδιαίτερη σημασία για την ελληνο-τουρκική διένεξη για το Καστελόριζο. Η θέση της Αλβανίας είναι ότι εκείνη η συμφωνία παραχωρεί εθνικό έδαφος της χώρας στην Ελλάδα, σε μια πλήρη υιοθέτηση των τουρκικών αξιώσεων και η απόφαση του Πρωθυπουργού Ράμα να την θέσει ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου αντιμετωπίστηκε ως πατριωτική ενέργεια.