Σημερινή

Κυριακή, 24/03/2019
RSS

Κυπριακό εν μέσω αστάθμητων παραγόντων

| Εκτύπωση | 09 Σεπτέμβριος 2018, 18:03 | Του Χρίστου Χαραλάμπους

ΜΕ ΟΠΛΑ ΣΤΗ ΦΑΡΕΤΡΑ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΠΟΥ ΦΛΕΡΤΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΕΝΟΨΕΙ ΡΑΓΔΑΙΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΗΠΕΔΟ, ΜΕΣΩ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΥ ΚΡΕΣΕΝΤΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ


Ως κινούμενη άμμος χαρακτηρίζεται το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό σκηνικό στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με την Κυπριακή Δημοκρατία να επιχειρεί, με διπλωματικά πάντα μέσα και βεβαίως στο μέτρο του δυνατού, να ασκήσει ρόλο και επιρροή. Στόχος η δημιουργία μομέντουμ - αν αυτό είναι ρεαλιστικό - για εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων που ακούνε στο όνομα «λύση του Κυπριακού». Το διπλωματικό κρεσέντο του Υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του Ολλανδίας και Γαλλίας, Γερμανίας (αύριο), Ελλάδας (μεθαύριο) και Ισραήλ (την Τετάρτη), εντάσσεται στο πλαίσιο μιας εκστρατείας προώθησης των κυπριακών θέσεων, μεσούσης της προσπάθειας Ευρωπαίων παραγόντων να ανιχνεύσουν την ειλικρίνεια της δημόσιας στροφής της Τουρκίας προς το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Είναι σαφές ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θέλει να αφήσει πίσω το τοξικό κλίμα με τις Βρυξέλλες, κάτι που η αιμάσσουσα τουρκική οικονομία έχει ανάγκη. Την ίδια ώρα, όμως, ξέρει καλά την οδό που περνά ξεκάθαρα από την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία κρατά και το κλειδί, ώστε η οδός να μετατραπεί σε λεωφόρο που θα οδηγήσει τον Ερντογάν και τους συν αυτώ σε απάνεμα, οικονομικά ομιλούντες, ευρωπαϊκά λιμάνια.

Στοχεύσεις ενόψει τριμερούς

Το ότι ο Γενικός Γραμματέας θα συγκαλέσει, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, δεν τίθεται πλέον εν αμφιβόλω.

Η τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα ότι δεν θα περιοριστεί στην έκθεση Λουτ και θα ακούσει και ο ίδιος τι έχουν να πουν οι πλευρές σχεδόν κλειδώνει το ενδεχόμενο μιας τέτοιας κρίσιμης συνάντησης στη Νέα Υόρκη, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, που έλεγαν στο «Σίγμα» ότι την ίδια ερμηνεία δίνουν και κύκλοι του Προεδρικού.

Μια τέτοια συνάντηση βεβαίως εμπεριέχει πολλά ρίσκα, για τα οποία η Λευκωσία πρέπει να είναι προετοιμασμένη. Ο Γ.Γ του ΟΗΕ παρουσιάζεται έτοιμος να θέσει ενώπιον των ευθυνών τους άπαντες, πολλώ δε μάλλον τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, με τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης περισυλλογής να επικρέμαται, με όλες τις συνέπειες που αυτό θα έχει επί του εδάφους. Την ίδια ώρα, ωστόσο, η επιθυμία της Λευκωσίας για άμεση επανέναρξη διαλόγου θα πρέπει να κρατά τις ισορροπίες, ώστε να μη συρθεί στο τραπέζι χωρίς καλή προετοιμασία και πιθανότητες επιτυχίας, αφού κάτι τέτοιο ενδέχεται να μετατραπεί και σε ταφόπλακα για το Κυπριακό όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Οικοδομεί ιστό ενίσχυσης

Έχοντας, λοιπόν, υπόψη τα πιο πάνω, η Λευκωσία οικοδομεί ήδη ένα πλέγμα συνεργασιών σε πολιτικό επίπεδο, που θεωρεί ότι θα της προσδώσει εκείνη την ισχύ, που θα αλλάξει τον ρουν των πραγμάτων και θα πιέσει την Τουρκία να διαφοροποιήσει τη στάση της.

Γαλλία και Γερμανία, που επιδιώκουν, η καθεμία για τους δικούς της λόγους, αναθέρμανση των σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας, είναι οι χώρες στις οποίες έχει στραφεί η Λευκωσία, ώστε στο πλαίσιο πολιτικού παιγνίου να βάλει στο τραπέζι και τα δικά της θέλω, σε σχέση με το Κυπριακό.

Και μόνον ότι προχθές Παρασκευή συμφωνήθηκαν με τη Γαλλία σε διμερές επίπεδο έξι με εφτά ζητήματα που άπτονται κυρίως των τομέων Ενέργειας και Άμυνας - Ασφάλειας (στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η παραχώρηση ναυτικής βάσης στη Γαλλία), ισχυροποιεί τον λόγο της Λευκωσίας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Η δε επικείμενη, όπως έγινε γνωστό, συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γάλλο ομόλογό του για επίσημες ανακοινώσεις, ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών, καθώς το Παρίσι φαίνεται να αντιλαμβάνεται πλήρως ότι στην προσπάθειά του να προσεγγίσει την Τουρκία θα πρέπει να εξασφαλίσει όχι μόνο την ικανοποίηση των κυπρογενών υποχρεώσεων της Άγκυρας, βάσει του σχετικού πρωτοκόλλου, αλλά κυρίως την αποδοχή από το μουσουλμανικό κράτος ότι στο Κυπριακό θα πρέπει να αποδεχθεί μια πλήρως ευρωπαϊκή λύση, αν θέλει και η ίδια να προσεγγίσει την Ε.Ε.

Ο παράγοντας Τ/κ

Πολύς λόγος γίνεται εσχάτως για την αντίδραση μερίδας Τ/κ, υπό οργανωμένα συνδικάτα και σύνολα, σε σχέση με τη δυσκολία διαβίωσής τους στο κατοχικό καθεστώς, υπό το δυσβάστακτο βάρος των δυσμενών οικονομικών εξελίξεων στη «μητρική» - κατ’ επιλογήν τους, βεβαίως - Τουρκία. Οι συγκρίσεις με τα όσα είχαν λάβει χώραν το 2003, με τις τότε διαμαρτυρίες κατά του Ραούφ Ντενκτάς, που οδήγησαν τελικά στο ετεροβαρές σχέδιο Ανάν, θεωρούνται από πολιτικούς κύκλους ως επιεικώς άτοπες. Ναι μεν η πίεση μιας μερίδας αγνών Τ/κ αποτελεί κομμάτι της μεγάλης εικόνας, όμως σε καμία περίπτωση αυτή η πίεση δεν μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές εκείνων των πολιτικών της Άγκυρας, που διαχρονικά δεν επιτρέπουν τη βιώσιμη και υπό τις περιστάσεις δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Από την άλλη, ωστόσο, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν μπορεί η συγκυρία, όπως καθημερινώς διαμορφώνεται, να περάσει από την ε/κ πολιτική επικοινωνία «αβρόχοις ποσί», αλλά εκεί και όπου επιτρέπεται, να χρησιμοποιηθεί, για να αναδειχθούν οι απαντήσεις σε σωρεία προβλημάτων που μπορεί να δώσουν μία λύση, η οποία θα αφήνει εκτός εξίσωσης την Τουρκία και θα επιτρέπει στις δύο κοινότητες στην Κύπρο να αξιοποιήσουν το σύνολο των παραγωγικών τους δυνάμεων για ευημερία.