Σημερινή

Κυριακή, 26/05/2019
RSS

«Κτυπά» την παραπαιδεία ο Οδυσσέας

| Εκτύπωση | 09 Σεπτέμβριος 2018, 18:02 | Του Κυριάκου Πενηνταέξ

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΓΚΥΡΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ «ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ» ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Η ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ, ΠΡΟΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΥΧΑΙΟΥ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ. ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΘΑ ΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΗΚΑΝ ΟΤΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ. ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ

Ο εξονυχιστικός έλεγχος θα αφορά μόνο ακίνητα (π.χ. κατοικίες, διαμερίσματα, οικόπεδα), οχήματα και σκάφη. Δεν θα ανοίγονται τραπεζικοί λογαριασμοί

Η Ελεγκτική Υπηρεσία θα λαμβάνει από το Κτηματολόγιο στοιχεία για την ακίνητη περιουσία των καθηγητών, για να ελέγχει κατά πόσον αυτά τα στοιχεία συμβαδίζουν με τις φορολογικές δηλώσεις.

Κάθε περίπτωση εκπαιδευτικού, που εντοπίζεται να ενέχει στοιχεία πιθανής φοροδιαφυγής, θα παραπέμπεται στο Τμήμα Φορολογίας για πλήρη περαιτέρω διερεύνηση και κατάλληλα νομικά μέτρα


Στο μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας μπαίνουν, για πρώτη φορά, τα φορολογικά δεδομένα των καθηγητών.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «Σημερινής» της Κυριακής, ετοιμάζεται από την υπηρεσία σχετικό πρόγραμμα τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή περί τα τέλη του τρέχοντος έτους ή αρχές του 2019. Ταυτόχρονα, στον έλεγχο θα περιληφθούν και συγκεκριμένα ονόματα καθηγητών που έχουν καταγγελθεί στην Ελεγκτική Υπηρεσία ότι εργάζονται το πρωί στα δημόσια σχολεία και παράνομα λειτουργούν φροντιστήρια το απόγευμα.

Κάθε περίπτωση εκπαιδευτικού, που εντοπίζεται να ενέχει στοιχεία πιθανής φοροδιαφυγής, θα παραπέμπεται στο Τμήμα Φορολογίας για πλήρη φορολογική διερεύνηση και κατάλληλα νομικά μέτρα.

Σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, εκ των στόχων του ελέγχου είναι η πάταξη της παραπαιδείας και η συμμόρφωση των εκπαιδευτικών με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος

Όπως αρμοδίως πληροφορείται η εφημερίδα μας, η εξονυχιστική αυτή έρευνα θα αφορά μόνο ακίνητα (π.χ. κατοικίες, διαμερίσματα, οικόπεδα), οχήματα και σκάφη, ενώ σε ό,τι αφορά τους τραπεζικούς λογαριασμούς, αξίζει να σημειωθεί πως αυτοί δεν θα ανοίγονται, καθώς αυτό αποτελεί αρμοδιότητα του Τμήματος Φορολογίας. Επιπρόσθετα, η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν θα επικοινωνεί με τους υπό διερεύνηση εκπαιδευτικούς. Θα λαμβάνει στοιχεία από το Κτηματολόγιο και θα ελέγχει κατά πόσον αυτά συμβαδίζουν με τις φορολογικές δηλώσεις που υποχρεούνται όλοι οι πολίτες να υποβάλλουν στο Τμήμα Φορολογίας.

Οι περιπτώσεις, για τις οποίες διαπιστώνεται πως οι φορολογικές δηλώσεις δεν συμφωνούν με τα περιουσιακά στοιχεία και προκύπτουν, δηλαδή, ενδείξεις για πιθανή φοροδιαφυγή, θα αποστέλλονται στο Τμήμα Φορολογίας για πλήρη διερεύνηση. Εκεί, ο επηρεαζόμενος καθηγητής θα καλείται να δώσει εξηγήσεις για την προέλευση της περιουσίας του.

Αξίζει να σημειωθεί πως τέτοιους ελέγχους η Ελεγκτική Υπηρεσία ήδη διεξάγει για άλλα επαγγέλματα, όπως γιατρούς και δικηγόρους.

Οι παρατηρήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας θα αφορούν ουσιαστικά το Τμήμα Φορολογίας, καθώς εμπίπτει στις δικές του αρμοδιότητες ο έλεγχος των φορολογικών στοιχείων όλων των πολιτών.

Πέραν των 1.500 τα παράνομα φροντιστήρια

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου, Γιώργος Γαβριήλ, σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» της Κυριακής, εξέφρασε την εκτίμηση πως ο αριθμός των παράνομων φροντιστηρίων παγκυπρίως ξεπερνά τα 1500. «Αν λάβουμε υπόψη μας ότι τα εγκεκριμένα φροντιστήρια από το Υπουργείο Παιδείας είναι γύρω στα 500 παγκυπρίως, πιθανότατα ο αριθμός των παράνομων να είναι τριπλάσιος από τα νόμιμα ή και μεγαλύτερος», εξήγησε, αποκαλύπτοντας μία εκ των πολλών υποθέσεων-καταγγελιών που έχουν τεθεί ενώπιον του Συνδέσμου.

«Ενώπιόν μας ήρθε μία υπόθεση όπου σε μία περιοχή-οδό μικρότερη των 150 μέτρων υπάρχουν πέντε φροντιστήρια, από τα οποία, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, μόνο τα δύο έχουν άδεια. Αυτή είναι μία και μόνο χαρακτηριστική περίπτωση. Υπάρχουν και πολλές άλλες παρόμοιες ενώπιόν μας, τις οποίες αξιολογούμε», συνέχισε, σημειώνοντας πως ο Σύνδεσμος δεν έχει δικαιοδοσία να κάνει ελέγχους εάν ένα φροντιστήριο είναι νόμιμο ή παράνομο. «Έλεγχοι γίνονται μετά από καταγγελία στο Υπουργείο Παιδείας και την Αστυνομία», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο κ. Γαβριήλ χαρακτήρισε μάστιγα το θέμα της παραπαιδείας, τόσο από εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς όσο και από αποφοίτους τριτοβάθμιων σχολών.

«Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι εκπαιδευτικοί του Δημοσίου έμμεσα, δυνάμει του βαθμολογίου, αναγκάζουν τους μαθητές να παρευρίσκονται στους χώρους τους για να τους εκπαιδεύσουν. Δηλαδή το πρωί δεν μπορούν να τους εξηγήσουν και το απόγευμα μπορούν; Άποψή μας είναι, και την είπαμε πολλές φορές, εάν πραγματικά κάποιος ως εκπαιδευτικός θέλει να βοηθήσει να ξεπεράσει τις αδυναμίες του οποιοσδήποτε μαθητής, να τους βοηθά στο πλαίσιο του σχολείου και τις κενές ώρες κι όχι να τους καλεί στο σπίτι του», συνέχισε, τονίζοντας πως πέραν της παρανομίας στα μη αδειούχα φροντιστήρια τίθεται θέμα τόσο για την ασφάλεια των μαθητών όσο και για την ύλη που τους διδάσκεται.