Σημερινή

Σάββατο, 23/02/2019
RSS

Όλα μετέωρα στην Παιδεία

| Εκτύπωση | 09 Σεπτέμβριος 2018, 18:00 | Του Μάριου Αδάμου

ΜΕ ΕΝΤΑΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. Η ΜΠΑΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΠΕΜΠΤΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΣΥΜΠΑΓΕΣ ΜΕΤΩΠΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΣΕΙ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΡΩΓΜΕΣ

Η Κυβέρνηση προσπάθησε να προκαταλάβει τις όποιες αποφάσεις των εκπαιδευτικών, αναθεωρώντας κατά πολύ τα μέτρα που είχε λάβει στις 4 Ιουλίου και πυροδότησαν την έντονη αντίδραση των εκπαιδευτικών οργανώσεων


Τις καθοριστικότερες, ίσως, ώρες της διέρχεται η κρίση στην Παιδεία, η οποία μαίνεται εδώ και δύο μήνες. Πλέον, η Κυβέρνηση, μετά τη νέα της αναδίπλωση για άρση του αδιεξόδου, τελεί εν αναμονή των αποφάσεων των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Ουσιαστικά, η Κυβέρνηση, μετά την αναθεώρηση των αποφάσεων της 4ης Ιουλίου και τις έντονες και μαραθώνιες διαβουλεύσεις της τριμελούς Υπουργικής Επιτροπής (συμμετέχουν οι Υπουργοί Παιδείας, Εργασίας και Γεωργίας) με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις… πάσαρε την μπάλα σε αυτές, προκαλώντας τους μεγάλο πονοκέφαλο. Κι αυτό, γιατί εμφανίστηκαν ρωγμές στο αρραγές του συνδικαλιστικού μετώπου, μετά και τη νέα αναθεωρημένη πρόταση.

Όμως, επειδή σε καμία περίπτωση οι εκπαιδευτικοί δεν θέλουν να αναδείξουν ή να αποκαλύψουν την όποια διάσταση απόψεων υπήρξε ή και υπάρχει ανάμεσά τους, καθόλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας καταβάλλονταν μεγάλες προσπάθειες για κατάληξη σε μία κοινή θέση, με στόχο να συνεχίσουν ενωμένοι όπως ακριβώς ξεκίνησαν από εκδηλώσεως της κρίσης.

Το χρονικό της βδομάδας

Ειδικότερα, τη βδομάδα που μας πέρασε η Κυβέρνηση, σε μία ύστατη, όπως φαίνεται, προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου, προχώρησε στην αναθεώρηση των αποφάσεων που είχε λάβει και προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των εκπαιδευτικών. Την Τρίτη, κατά την έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε με μόνο θέμα συζήτησης την κρίση στην παιδεία, αποφάσισε όπως:

1. Η μείωση της απαλλαγής από διδακτικό χρόνο από δύο σε μία διδακτική περίοδο (δ.π.) ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, να αντισταθμιστεί είτε με «μοριοδότηση» είτε με άλλα ωφελήματα.

2. Η μείωση απαλλαγής από τον διδακτικό χρόνο των Βοηθών Διευθυντών περιορίζεται από 12 σε 13 δ.π., από 10 σε 12 δ.π. και από 8 σε 9 δ.π.

3. Η μείωση της απαλλαγής από διδακτικό χρόνο από δύο σε μία δ.π. για τους υπευθύνους τμήματος θα αντισταθμιστεί με «μοριοδότηση» της μίας περιόδου των αντίστοιχων εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο του Σχεδίου Αξιολόγησης που θα συζητηθεί στη συνέχεια. Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου θα εξεταστεί όλο το ζήτημα που άπτεται των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων των υπευθύνων τμήματος. Σημειώνεται πως, κατά τις διαβουλεύσεις που ακολούθησαν, αποφασίστηκε το μέτρο να μην ισχύσει για τους υπευθύνους τμημάτων της Α' Γυμνασίου και της Γ' Λυκείου.

4. Προσωρινή αναστολή του μέτρου κατάργησης της απαλλαγής για τον βιολογικό παράγοντα για τους νεοεισερχομένους.

5. Παραχώρηση χρόνου ίσου με δύο εκπαιδευτικούς πλήρους απασχόλησης στις εκπαιδευτικές οργανώσεις και επιπλέον διδακτικός χρόνος που να μην υπερβαίνει τις 100 χιλιάδες ευρώ για την ΟΛΤΕΚ και τις 175 χιλιάδες ευρώ για ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ.

6. Εάν, κατά τον διάλογο που θα ακολουθήσει, διάρκειας τριών μηνών, προκύψουν διαφοροποιήσεις προς όφελος των εκπαιδευτικών, αυτές θα τους αποδοθούν σταδιακά με ανάλογο χρόνο τα επόμενα τρία χρόνια.

7. Παραπομπή τυχόν εργασιακών ζητημάτων στη ΜΕΠΕΥ και σύσταση τριμελούς Υπουργικής Επιτροπής.

Εάν τα πιο πάνω γίνουν αποδεκτά από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών να ετοιμάσει σχέδιο για εφάπαξ εφαρμογή μέτρου πρόωρης αφυπηρέτησης, το οποίο για τους εκπαιδευτικούς Μέσης Εκπαίδευσης θα εφαρμόζεται από το 60ό έτος, ενώ για τους εκπαιδευτικούς Δημοτικής Εκπαίδευσης από το 58ο έτος.

Σημειώνεται, πάντως, πως όλες οι προαναφερθείσες αποφάσεις θα ισχύσουν μέχρι το τέλος του διαλόγου που θα ξεκινήσει, ο οποίος, όμως, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το τέλος Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Το ηχηρό μήνυμα κι ο πονοκέφαλος

Μία μέρα μετά την αναδίπλωση της Κυβέρνησης, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις πραγματοποίησαν δημοψηφίσματα, ζητώντας από τα μέλη τους εξουσιοδότηση για λήψη απεργιακών ή άλλων μέτρων, εάν κι εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, κατά τη διάρκεια των οποίων ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ έλαβαν ηχηρό μήνυμα για να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Συγκεκριμένα, το 94,5% των μελών της ΠΟΕΔ, το 94,93% των μελών της ΟΕΛΜΕΚ και το 96,65% των μελών της ΟΛΤΕΚ είπαν «ναι» στη λήψη μέτρων. Το αποτέλεσμα αυτό, ωστόσο, σε συνδυασμό με την αναθεώρηση των προτάσεων της Κυβέρνησης, οι οποίες βελτιώθηκαν ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια μαραθώνιων διαβουλεύσεων με την τριμελή Υπουργική Επιτροπή, προκάλεσε έντονο πονοκέφαλο στις εκπαιδευτικές οργανώσεις, οι οποίες, πλέον, καλούνται να βρουν τρόπο συγκερασμού των δύο.

Εμφανίστηκαν οι πρώτες ρωγμές

Ενδεικτικό, μάλιστα, της δυσκολίας απεγκλωβισμού από τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν οδηγηθεί οι εκπαιδευτικές οργανώσεις είναι το γεγονός ότι, παρά τις συνεχείς διαβουλεύσεις τους, μέχρι την ώρα που ολοκληρωνόταν το ρεπορτάζ κι η εφημερίδα οδηγείτο στο τυπογραφείο, δεν είχαν κατορθώσει να βρουν μία μίνιμουμ κοινή συνισταμένη για τη στάση που θα τηρήσουν.

Κι αυτό, γιατί ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ (έχει μία μικρή ένσταση για τον αριθμό των μαθητών για μη αποκοπή διδακτικών περιόδων του Υπευθύνου Τμήματος) παρουσιάζονταν έτοιμες να αποδεχτούν την υπεραναθεωρημένη πρόταση της Κυβέρνησης, έχοντας, όμως, κάποιους ενδοιασμούς για τη διατύπωση του κειμένου, ενώ η ΟΕΛΜΕΚ έθετε δύο προϋποθέσεις που σχετίζονται με τον Υπεύθυνο Τμήματος (το μέτρο μη αποκοπής διδακτικών περιόδων να ισχύσει σε περισσότερες από δύο τάξεις) και την αρχαιότητα των Βοηθών Διευθυντών.

Πέραν τούτου, ανάμεσα στις τάξεις της ΟΕΛΜΕΚ υπάρχει μερική διάσπαση-διάσταση απόψεων, αφού η Κίνηση «Αλλαγή» αποδέχεται στην ολότητά της τη νέα πρόταση, σε αντίθεση με τις «Προοδευτική», «ΔΗΚΙ» και «Νέα Πνοή» που διαφωνούν. Παρά τις όποιες επιμέρους διαφωνίες, όμως, και σε μία προσπάθεια να μη διασπαστεί το συμπαγές μέτωπο με το οποίο πορεύθηκαν όλον αυτόν τον καιρό, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις από την Παρασκευή βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση, είτε χωριστά είτε από κοινού, προκειμένου μέχρι αύριο το αργότερο να καταλήξουν στις αποφάσεις τους.

Πρώτο κουδούνι εν μέσω μέτρων

Με δεδομένη, πάντως, την κρίση στην Παιδεία θα κτυπήσει αύριο το πρώτο κουδούνι σε όλες τις βαθμίδες του δημόσιου σχολείου, αφού το Υπουργείο Παιδείας μετέθεσε την έναρξη των μαθημάτων σε Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές από την περασμένη Παρασκευή για αύριο. Κι αυτό, για να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για επιτυχή κατάληξη στην όλη προσπάθεια και να μη θυματοποιηθούν οι μαθητές, αφού, εάν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις λάβουν οποιαδήποτε απεργιακά μέτρα, αυτοί θα πληρώσουν το τίμημα.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα αρχίσει με το… αριστερό, ούτως ή αλλιώς, μιας και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, από την περασμένη βδομάδα, είχαν ανακοινώσει σειρά μέτρων που έχουν να κάνουν με τα εξωδιδακτικά τους καθήκοντα, ασχέτως εάν έχουν αποσύρει δύο από αυτά (έλεγχο και διανομή βιβλίων, σχολικό πρόγραμμα και κατανομή τάξεων και μαθημάτων).

«Μπορούσε να αποφευχθεί η κρίση»

ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΛΑΙΡΗ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥΣ


Με αφορμή τη συνεχιζόμενη κρίση στην Παιδεία, η «Σημερινή» της Κυριακής ζήτησε και έλαβε τις απόψεις των πρώην Υπουργών Παιδείας Κλαίρης Αγγελίδου και Ανδρέα Δημητρίου και του πρώην Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας Πέτρου Καρεκλά. Η πρώην Υπουργός Παιδείας, Κλαίρη Αγγελίδου, σε δηλώσεις της στην εφημερίδα μας, εξέφρασε την άποψη ότι η κρίση μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Όπως εξήγησε, ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης έπρεπε να κάνει τον απαραίτητο διάλογο και να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για κατάληξη σε συμφωνία με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, προτού καταθέσει τα μέτρα στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.

Ταυτόχρονα, η κ. Αγγελίδου υπέδειξε πως, εάν όλες οι πλευρές άφηναν κατά μέρος τούς όποιους εγωισμούς και συγκεντρώνονταν στην προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας, τότε δεν θα φθάναμε εδώ που φθάσαμε σήμερα. Τόνισε, ακόμη, πως υπάρχει τρόπος να ξεπεραστεί η κρίση και να αρθεί το αδιέξοδο, φτάνει όλοι οι εμπλεκόμενοι να καθίσουν σ' έναν ανοικτό διάλογο και να αναλύσουν όλα τα δεδομένα προς όφελος των παιδιών, αλλά και του δημόσιου σχολείου.

Να συσταθεί ειδική επιτροπή

Από την πλευρά του, ο πρώην Υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Δημητρίου, αφού εξέφρασε την άποψη πως η κρίση στην παιδεία μας είναι μόνιμη, κατέθεσε τη δική του πρόταση για άρση του αδιεξόδου. Ειδικότερα, πρότεινε τη σύσταση ad hoc εθνικού συμβουλίου για διαμόρφωση εθνικά αποδεχτού πλαισίου μεταμόρφωσης της Παιδείας σε δύο βασικούς άξονες:

(α) στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης σε διάφορους κρίσιμους τομείς, όπως η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών, και

(β) στα οικονομικά και την αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης μέσω νοικοκυρέματος των διαφορών τομέων που θα συνδυάζουν την εξοικονόμηση με τη βελτίωση της Παιδείας.

Το συμβούλιο αυτό, σημείωσε, πρέπει να καταθέσει τις προτάσεις του εντός έξι μηνών και αυτές να αναχθούν σε εθνικό πλαίσιο που να δεσμεύει όλους για μία δεκαετία.

«Η απόρριψη των πρόσφατων αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και το συντριπτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος των εκπαιδευτικών επικεντρώνει την ευθύνη για τη λύση της κρίσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έχει τη θεσμική υποχρέωση να ενώνει και να συμβιβάζει. Σε μια ήδη τραυματισμένη και διχασμένη κοινωνία, δεν επιτρέπονται άλλοι επικοινωνιακοί χειρισμοί. Πρέπει να βάλει μπροστά τη σοφία του αξιώματος και να δρομολογήσει εθνικό διάλογο με ημερομηνία λήξης, αρχίζοντας από μηδενική βάση», κατέληξε ο κ. Δημητρίου.

Ο διάλογος έπρεπε να αρχίσει νωρίτερα

Ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας, δρ Πέτρος Καρεκλάς, ο οποίος βίωσε από πρώτο χέρι παλαιότερες κρίσεις στον χώρο της παιδείας, αφού ανέφερε πως ορθά η Κυβέρνηση άγγιξε το θέμα του εξορθολογισμού έπειτα από διάφορες μελέτες καθώς και συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, εξέφρασε την άποψη πως, ίσως, ο τρόπος με τον οποίο τούτο προωθήθηκε πάσχει.

Όπως εξήγησε, ο διάλογος έπρεπε να αρχίσει πιο νωρίς, ίσως από τον Μάιο. Δηλαδή, είπε, έπρεπε από τότε η Κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Παιδείας, να κοινοποιήσει στις εκπαιδευτικές οργανώσεις τις προθέσεις της, να τις εξηγήσει και να γίνει διάλογος.

«Από την στιγμή, όμως, που η Κυβέρνηση έλαβε τις αποφάσεις της, έπρεπε να επιδειχθεί καλή θέληση από όλες τις πλευρές και να συμφωνήσουν όλοι σε κοινούς στόχους για το καλό της παιδείας. Πρέπει όλοι να βάλουν πάνω απ’ όλα το καλό της παιδείας και των παιδιών μας και να φροντίσουν ούτως ώστε οι πόροι, που δεν είναι λίγοι, που διαθέτει η πολιτεία σήμερα για την παιδεία, να αξιοποιούνται όσο γίνεται καλύτερα και να στοχεύουν σε δράσεις που θ’ αποδίδουν κυρίως ποιότητα.

»Πρέπει να υπάρξει τώρα ένας ’έντιμος συμβιβασμός’ για να ξεκινήσει ομαλά η σχολική χρονιά και οι εμπλεκόμενοι να καθίσουν κάτω και να ξεκινήσουν έναν διάλογο ουσίας και όχι κωφών, χωρίς προκαταλήψεις και νοοτροπίες υπεράσπισης ’κεκτημένων’ που δεν αποδίδουν, με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Ενός εκπαιδευτικού συστήματος που πρέπει να είναι σύγχρονο, αποδοτικό και να ανεβάζει το επίπεδο της κοινωνίας μας», κατέληξε ο δρ Καρεκλάς.