Σημερινή

Δευτέρα, 25/03/2019
RSS

Ο Μαυρίκιος διώχνει τις Βάσεις από την Κύπρο;

| Εκτύπωση | 09 Σεπτέμβριος 2018, 18:01 | Του Τάσου Χριστοδούλου

ΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ. TO ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

* Ισχυρά νομικά όπλα θα προσφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία για τερματισμό της παρουσίας των βρετανικών Βάσεων μια ενδεχόμενη επιτυχής έκβαση της υπόθεσης του Αγίου Μαυρικίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

* Δύο έγκριτοι νομικοί μιλούν στη «Σ» για την υπόθεση του Αγίου Μαυρικίου και την κυπριακή στάση

Ως ένα ισχυρό νομικό όπλο, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί πολιτικά και διπλωματικά από την Κυπριακή Δημοκρατία για να τερματίσει την παρουσία των Βρετανικών Βάσεων στο νησί, αντιμετωπίζεται μια ενδεχόμενη επιτυχής έκβαση της υπόθεσης του Αγίου Μαυρικίου, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η κυπριακή αποστολή αγόρευσε την περασμένη Τρίτη (4/9) ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, αναπτύσσοντας τα δικά της νομικά επιχειρήματα επί του θέματος. Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη (6/9) και η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί περί τις αρχές του 2019.

Πού κινήθηκε η αγόρευση της κυπριακής αποστολής

Επικεφαλής της κυπριακής αποστολής στη Χάγη ήταν ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, ο οποίος έλαβε πρώτος τον λόγο, παρουσιάζοντας στην εισαγωγή του επιγραμματικά τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο ίδιος, σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων με το πέρας της διαδικασίας, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρθηκε στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου όσον αφορά την απο-αποικιοποίηση και πιο συγκεκριμένα το γεγονός ότι το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης είναι και θα είναι πάντοτε σεβαστό και αναπαλλοτρίωτο, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά την απόδοση ανεξαρτησίας», προσθέτοντας ότι οι αναφορές που έγιναν από την κυπριακή αντιπροσωπία ήταν γενικής μορφής, πάνω σε αρχές οι οποίες διέπουν το θέμα, χωρίς άμεση αναφορά στο ζήτημα των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο.

Για να συμπληρώσει, ωστόσο, ότι οι αρχές οι οποίες προωθήθηκαν και τα επιχειρήματα που διατυπώθηκαν, έμμεσα αφορούν και επηρεάζουν το θέμα των Βάσεων στην Κύπρο. Εκ μέρους της κυπριακής αποστολής στη Χάγη αγόρευσε και η εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Μαίρη-Ανν Σταυρινίδου, η οποία εξέφρασε τη θέση ότι το δικαστήριο έχει τη δικαιοδοσία να δώσει γνωμάτευση επί του θέματος, κάτι που η Βρετανία αμφισβητεί.

Την ουσία των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέπτυξε ο νομικός Πόλυς Πολυβίου. Το κυριότερο επιχείρημα που ανέπτυξε ο κ. Πολυβίου είναι ότι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση αποτελεί κανόνα επιτακτικού δικαίου (jus cogens), από τον οποίο δεν επιτρέπεται καμία παρέκκλιση. Άρα, από τη στιγμή που παραβιάζεται το δικαίωμα ενός λαού στην αυτοδιάθεση χωρίς να έχει γίνει σωστά η απο-αποικιοποίηση, αυτό αποτελεί συνεχιζόμενη παράνομη πράξη, που θα πρέπει να αρθεί.

«Προκάλεσε αίσθηση»

Το μέλος της κυπριακής αποστολής στη Χάγη, Δρ Διεθνούς Δικαίου, Νικόλας Ιωαννίδης, μιλώντας στο διαδικτυακό Sigmalive, ανέφερε ότι η αγόρευση της Κυπριακής Δημοκρατίας προκάλεσε θετική εντύπωση.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «η αίσθηση που είχαμε κατά τη διάρκεια της κυπριακής αγόρευσης ήταν ότι το δικαστήριο αντιλαμβανόταν πως άκουγε κάτι διαφορετικό», σημειώνοντας ότι «οι 15 δικαστές καθ’ όλη τη διάρκεια της αγόρευσης άκουγαν με πολλή προσοχή την κυπριακή αντιπροσωπία, ελάμβαναν σημειώσεις, κάποιοι ακόμη συζητούσαν και μεταξύ τους. Κάτι που δείχνει ότι η κυπριακή αγόρευση προκάλεσε εντύπωση, καθώς ακούστηκαν επιχειρήματα και ιδέες που δεν είχαν ακουστεί μέχρις εκείνη τη στιγμή, προκαλώντας αίσθηση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δρ Νικόλας Ιωαννίδης παρέμεινε στη Χάγη και με το πέρας της αγορεύσεως της κυπριακής αποστολής, παρακολουθώντας όλες τις αγορεύσεις μέχρι την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας.

Πώς σχολιάζουν Κληρίδης και Αγγελίδης

Οι έγκριτοι νομικοί Χρίστος Κληρίδης και Αντρέας Αγγελίδης κλήθηκαν από τη «Σ» να σχολιάσουν και να αξιολογήσουν τα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται για την Κύπρο, και το θέμα των Βρετανικών Βάσεων, μετά και την αγόρευση στη Χάγη τής κυπριακής αποστολής, υπέρ του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση και κατά της αποικιοκρατίας. Ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας και η ομάδα του έθεσαν το θέμα στη σωστή του βάση και ότι οι αγορεύσεις τους ενώπιον του δικαστηρίου ήταν πολύ καλές και αξίζουν συγχαρητηρίων.

Στο ενδεχόμενο, πρόσθεσε ο κ. Κληρίδης, που η γνωμάτευση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι θετική για τη Δημοκρατία του Μαυρικίου, τότε θα συνεπιφέρει σημαντικές επιπτώσεις και για την περίπτωση της Κύπρου, η οποία θα μπορεί δικαιωματικά και επιτακτικά να θέσει θέμα των ούτω καλούμενων κυρίαρχων Βρετανικών Βάσεων.

Όπως υποστήριξε ο κ. Κληρίδης, η υπό όρους παραχώρηση ανεξαρτησίας και κυριαρχίας δεν είναι επιτρεπτή στο Διεθνές Δίκαιο. «Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο. Δεν ήταν επιτρεπτό η Βρετανία να παραχωρήσει την ανεξαρτησία στην Κύπρο ως πρώην αποικία της, υπό τον όρο και την προϋπόθεση, μεταξύ άλλων, ότι θα διατηρούσε τις ούτω καλούμενες κυρίαρχες Βάσεις, όπως επίσης και ορισμένες άλλες περιοχές εντός της νήσου, όπως αναφέρεται στις συνθήκες της Κύπρου, για στρατιωτικούς σκοπούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι αδιανόητο για μια χώρα όπως την Κύπρο, κατά τη γνώμη μου, να παραχωρεί στο διηνεκές μέρος του εδάφους της στην αποικιοκρατική δύναμη, η οποία ονομάζεται Αγγλία. Και, βεβαίως, εδώ δεν πρόκειται καν για παραχώρηση, αλλά ουσιαστικά για έναν εκβιασμό, ο οποίος ετέθη τότε στην ηγεσία της Κύπρου και Ελλάδος», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, και ο κ. Αγγελίδης σημείωσε ότι «μέχρι προχθές και πριν από την αγόρευση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Δικαστήριο της Χάγης, η πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Αγγλίας παρουσίαζε διαχρονικά μίαν ηττοπαθή στάση». Παράλληλα, ο ίδιος, αφού χαρακτήρισε εξαιρετικές τις απόψεις που ανέπτυξε η κυπριακή αποστολή ενώπιον της Χάγης, συνέδεσε το όλο ζήτημα με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι έχει εξαιρετική πολιτική και νομική διάσταση, γιατί η Αγγλία επιμένει να διατηρήσει «κυριαρχικά» δικαιώματα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για ό,τι αφορά τις Βάσεις της. «Άρα, πρέπει τώρα, με τη βοήθεια της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να διεκδικηθεί να εγκαταλείψει η Αγγλία κάθε δική της αξίωση για επικυριαρχία σε βάρος του Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να υπαχθούν τα εδάφη αυτά στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και, άρα, στο κοινοτικό κεκτημένο», υπογράμμισε.

Το ιστορικό του Μαυρικίου και η διασύνδεση με την Κύπρο

Η όλη διαδικασία στη Χάγη ξεκίνησε μετά από αίτημα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ προς το δικαστήριο, για την παροχή γνωμοδότησης στο κατά πόσον η απο-αποικιοποίηση στον Μαυρίκιο από το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε με βάση το Διεθνές Δίκαιο κι αν όχι, ποιες έννομες συνέπειες υπάρχουν για την ατελή απο-αποικιοποίηση. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η διαδικασία στη Χάγη δεν αποτελεί μια κατ' αντιμωλίαν δίκη, δηλαδή μια δικαστική διαμάχη μεταξύ δύο αντιδίκων, αλλά μια διαδικασία, η οποία θα καταλήξει στην έκδοση μιας γνωμοδότησης προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.