Σημερινή

Δευτέρα, 20/05/2019
RSS

Τα παιδία (εμ)παίζει…

| Εκτύπωση | 02 Σεπτέμβριος 2018, 18:00 | Του Μάριου Αδάμου

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΦΩΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΧΑΛΑΡΟΙ, ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΜΜΕΝΟΥΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

ΥΠΟ ΤΗ ΔΑΜΟΚΛΕΙΟ ΣΠΑΘΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΘΑ ΚΤΥΠΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


Υπό τη δαμόκλειο σπάθη λήψης απεργιακών και άλλων μέτρων από πλευράς εκπαιδευτικών κάνει ποδαρικό η νέα σχολική χρονιά. Αν και αύριο οι εκπαιδευτικοί θα επιστρέψουν στα σχολεία για την απαραίτητη προετοιμασία ενόψει του πρώτου κουδουνιού που θα ηχήσει σε Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές την Παρασκευή, και σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία την άλλη Δευτέρα, εντούτοις, για την ώρα τουλάχιστον, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο. Κι αυτό γιατί ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ την Τετάρτη θα πραγματοποιήσουν επαρχιακές Γενικές Συνελεύσεις και δημοψήφισμα για καθορισμό των επόμενων κινήσεών τους, με δεδομένο το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στην εκπαίδευση εδώ και δύο μήνες.

Το παρασκήνιο και οι ζυμώσεις

Εκπαιδευτικές οργανώσεις και Υπουργείο Παιδείας -και κατ’ επέκτασιν η Κυβέρνηση- παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, συνεχίζουν να εμμένουν στις θέσεις τους και πλέον αποκλείεται η αναδίπλωση ή οπισθοχώρηση οποιασδήποτε πλευράς. Αυτό, άλλωστε, φάνηκε ξεκάθαρα από την απόρριψη, κι από τις δύο πλευρές (κάθε πλευρά απέρριψε διαφορετική), προτάσεων που υποβλήθηκαν από κόμματα, Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας και Πρόεδρο της Βουλής.

Ειδικότερα, την Τετάρτη οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εργασίας και Παιδείας, που συνεδρίασαν από κοινού στον απόηχο της μεγαλειώδους εκδήλωσης διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών, κατέθεσαν συμβιβαστική πρόταση, με την οποία ζητούσαν, μεταξύ άλλων, αναστολή εφαρμογής της κυβερνητικής απόφασης της 4ης Ιουλίου, καθώς και των όποιων μέτρων προτίθενται να λάβουν οι εκπαιδευτικοί.

Την πρόταση συνυπέγραψαν όλα τα κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ. Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου πρότεινε την επαναφορά της κυβερνητικής πρότασης που κατατέθηκε στις 23 Αυγούστου κι απορρίφθηκε από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Πρωτοβουλία ανέλαβε και ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος, ωστόσο, την Τετάρτη θα καταθέσει επίσημα την πρότασή του.

Επιπρόσθετα, την Παρασκευή, κατά τη νέα συνεδρίαση των Επιτροπών Εργασίας και Παιδείας, το ΔΗΚΟ κατέθεσε βελτιωτική πρόταση που διαφοροποιούσε ελάχιστα την προηγούμενη κοινή πρόταση των κομμάτων, η οποία, ωστόσο, δεν συζητήθηκε ποτέ.

Κλήση στις βάσεις εκπαιδευτικών

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αποδέχτηκαν την πρόταση των κομμάτων, ενώ η Κυβέρνηση την πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ κι έτσι η περασμένη βδομάδα έκλεισε χωρίς λύση του προβλήματος που προέκυψε και ταλανίζει την κοινωνία εδώ και δύο μήνες. Ως εκ τούτου, τα αντιμαχόμενα μέρη οδεύουν προς μετωπική σύγκρουση, αφού άρχισε ήδη η προετοιμασία για τη λήψη μέτρων και αντίμετρων. Χθες, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ καθόρισαν με τους Διευθυντές σχολείων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης τα επόμενα βήματά τους και την Τετάρτη θα στήσουν κάλπες στα σχολεία για δημοψήφισμα.

Στο εν λόγω δημοψήφισμα οι δύο οργανώσεις θα ζητήσουν από τους εκπαιδευτικούς να τοποθετηθούν εάν τις εξουσιοδοτούν να προχωρήσουν στη λήψη απεργιακών και άλλων μέτρων ή όχι, ενώ δεν αποκλείεται η ανακοίνωση κάποιων πρώτων μέτρων, όπως η αποχή από μέρος ή όλα τα εξωδιδακτικά καθήκοντά τους.

Την ίδια μέρα, η ΠΟΕΔ θα συγκαλέσει επαρχιακές Γενικές Συνελεύσεις για ενημέρωση των μελών και λήψη αποφάσεων. Έχοντας ανά χείρας τα αποτελέσματα των επαφών με τις βάσεις τους, οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις αναμένεται πως θα συνέλθουν για συντονισμό και συναπόφαση, εκεί και όπου είναι εφικτό, κοινών μέτρων αντίδρασης.

Δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια η Κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση προετοιμάζονται για άμεση αντίδραση στα όποια μέτρα εξαγγείλουν οι εκπαιδευτικοί. Μάλιστα, το Υπουργείο έχει ζητήσει γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία για το πώς θα μπορέσει να διαχειριστεί το ζήτημα στην περίπτωση που οι εκπαιδευτικές οργανώσεις πάρουν μέτρα.

Επίσης, η Κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στους εκπαιδευτικούς πως θα αντιδράσει σε περίπτωση λήψης μέτρων και ήδη έχουν γίνει κάποιες ασκήσεις επί χάρτου. Για παράδειγμα, η Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο άσκησης πειθαρχικής δίωξης εναντίον όσων εκπαιδευτικών αρνηθούν να επιτελέσουν τα καθήκοντά τους που απορρέουν από τις συμβάσεις τους, καθώς και να προχωρήσει σε περικοπές μισθών αναλόγως των μέτρων που θα λάβουν και όπου είναι εφικτό κάτι τέτοιο να γίνει.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας στέλνουν το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι όλα είναι έτοιμα για ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς, αφού έχει ολοκληρωθεί η στελέχωσή τους, τα βιβλία βρίσκονται ήδη στα σχολεία, ενώ έχουν γίνει και όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες για την ασφαλή φοίτηση των μαθητών σε αυτά.

Πόλεμος με Οδυσσέα

Κι ενώ η αντιπαράθεση μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και εκπαιδευτικών συνεχίζεται, καλά κρατεί κι ο πόλεμος ανάμεσα σε εκπαιδευτικές οργανώσεις και Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ο κ. Μιχαηλίδης τέθηκε στο στόχαστρο των εκπαιδευτικών από την πρώτη στιγμή για τις επισημάνσεις του, οι οποίες οδήγησαν, ανάμεσα σε άλλα, την Κυβέρνηση να λάβει τις αποφάσεις που έλαβε στις 4 Ιουλίου και προκάλεσαν την έντονη αντίδρασή τους.

Μελανό σημείο στην αντιπαράθεση των δύο μερών αποτέλεσε η ανάρμοστη ανάρτηση του Αντιπροέδρου της ΟΕΛΜΕΚ, Παντελή Νικολαΐδη, προχθές. Ο κ. Νικολαΐδης σε ανάρτησή του στο facebook, κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εργασίας και Παιδείας, στην οποία παρίστατο, σχολίασε τα όσα κατέθετε ενώπιον των Βουλευτών ο Γενικός Ελεγκτής, γράφοντας: «Ασυναρτησίες ΓΕ τώρα. Στερουμένων πλήρους επιστημονικής τεκμηρίωσης θέσεις. Π@@@ριες…».

Η ανάρτηση αυτή έγινε αντιληπτή από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος προχώρησε στην καταγγελία του Αντιπροέδρου της ΟΕΛΜΕΚ, με τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, που προήδρευε των Επιτροπών, να τον αποβάλλει από την αίθουσα. Βέβαια, η ανάρτηση του κ. Νικολαΐδη δεν είναι η μόνη ανάρμοστη τοποθέτηση εκπαιδευτικών εναντίον του Γενικού Ελεγκτή, αφού το τελευταίο διάστημα βάλλεται πανταχόθεν, με τους πλείστους να επικαλούνται τον μισθό που λαμβάνει εκ της θέσεώς του.

Ξέφυγαν από την ουσία

Τα τεκταινόμενα το τελευταίο δίμηνο στον χώρο της Παιδείας καταδεικνύουν πως αμφότερες οι πλευρές έχουν ξεφύγει από την ουσία. Αντί εκπαιδευτικοί και Υπουργείο Παιδείας να συζητούν για το πώς βελτιώνεται ουσιαστικά το δημόσιο σχολείο και για το τι είδους πολίτες θέλουμε να βγάζουμε στην κοινωνία μετά το σχολείο, αντιπαρατίθενται για το εάν δάσκαλοι και καθηγητές θα βρίσκονται μία ή δύο διδακτικές περιόδους περισσότερες στις τάξεις.

Πέραν τούτου, μετέτρεψαν μία εργασιακή διαφορά στο πλέον σημαντικό ζήτημα για την Παιδεία μας, της οποίας χρόνο με τον χρόνο οι επιδόσεις πέφτουν στα τάρταρα, με αποτέλεσμα η Κύπρος να βρίσκεται στις χαμηλότερες, αν όχι στις τελευταίες, θέσεις πανευρωπαϊκά ή ακόμη χειρότερα και παγκόσμια.