Σημερινή

Δευτέρα, 25/03/2019
RSS

Νέες καταγγελίες για το «Γλωσσάρι» της ντροπής

| Εκτύπωση | 02 Σεπτέμβριος 2018, 18:00 | Της Άννας Μαρίας Ευτυχίου

ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΠΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ «ΓΛΩΣΣΑΡΙΟΥ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΣΕ ΖΗΤΟΥΝ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ 240 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ, ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠ' ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΡΟΩΘΗΘΗΚΕ. ΟΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Με την υπογραφή 240 και πλέον δημοσιογράφων στάλθηκε την περασμένη Παρασκευή, στα γραφεία του «ΟΑΣΕ», καθώς και σε άλλους διεθνείς δημοσιογραφικούς οργανισμούς, η επιστολή διαμαρτυρίας εναντίον της κυκλοφορίας του «Γλωσσαρίου» της ντροπής. Ανάμεσα στους συνυπογράφοντες περιλαμβάνονται δεκάδες καταξιωμένοι και έμπειροι δημοσιογράφοι από έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης, όπως επίσης και οι δύο πρώην Πρόεδροι της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), Ανδρέας Καννάουρος και Αντώνης Μακρίδης.

Με την καταγγελία του «Γλωσσαρίου» συμφωνεί επίσης και ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Αφρίκα», Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος διώκεται από το καθεστώς Ερντογάν για ζητήματα που αφορούν στην ελευθερία του Τύπου.

Παραλήπτες της καταγγελίας

Το διάβημα διαμαρτυρίας των δημοσιογράφων στάλθηκε τόσο στον ίδιο τον ΟΑΣΕ, όσο και στη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, στον ΟΗΕ, σε όλες τις ελλαδικές Συντεχνίες Δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων η ΕΣΗΕΑ, και σε άλλα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης και πρακτορεία ειδήσεων.

Στόχος των εκατοντάδων δημοσιογράφων, που υπέγραψαν το διάβημα, είναι να παρεμποδίσουν την κυκλοφορία και χρήση του ντροπιαστικού «Γλωσσαρίου», το οποίο παραχαράσσει την Ιστορία της Κύπρου και προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα για όσο το δυνατόν πιο δίκαιη λύση του Κυπριακού, αποδυναμώνοντας στην ουσία και τη διαπραγματευτική μας φαρέτρα.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Λευκωσία, 31 Αυγούστου 2018

«Ως δημοσιογράφοι της Κύπρου, εκφράζουμε έντονη αποδοκιμασία για τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε το όνομά μας από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου στη διαδικασία δημιουργίας ενός γλωσσικού εργαλείου που υποσκάπτει την ελευθερία του Τύπου και συνεργεί στην παραχάραξη ιστορικών γεγονότων στην Κύπρο. Το "Γλωσσάρι για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους" δημοσιογράφους, που φέρει την υπογραφή του ΟΑΣΕ, είναι ένα σοβαρό κι επικίνδυνο ατόπημα για τους ακόλουθους λόγους:

1. Η δημιουργία μιας λίστας με επιλεγμένες λέξεις για τους δημοσιογράφους συνιστά πλήγμα για την ελευθερία του λόγου μιας και επιδιώκει να δώσει εκφραστική κατεύθυνση στους λειτουργούς του Τύπου, κατά παράβαση όλων των διεθνών κανόνων δεοντολογίας και ελευθεροτυπίας.

2. Η δημιουργία ενός τέτοιου εγγράφου συνιστά παραβίαση των όρων εντολής του ΟΑΣΕ, ο οποίος δεν νομιμοποιείται να προβαίνει σε ενέργειες που οδηγούν σε χειραγώγηση του δημοσιογραφικού λόγου, αλλά, αντιθέτως, τα καθήκοντά του σχετίζονται με την προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου. Από θέση αρχής ο ΟΑΣΕ δεν θα έπρεπε να εμπλακεί σε μια διαδικασία που προωθεί τη λογοκρισία, κλονίζοντας διεθνώς το κύρος και την αξιοπιστία του.

3. Το "Γλωσσάρι", πέρα από άστοχο ως ιδέα, δημιουργήθηκε με εντελώς αντιεπιστημονικό, μη έγκυρο, αλλά και μεροληπτικό τρόπο. Απηχεί τις προσωπικές απόψεις τεσσάρων ανθρώπων, από τους οποίους μόνο μία είναι δημοσιογράφος. Η σφραγίδα του ΟΑΣΕ τού έδωσε εντελώς αυθαίρετα κύρος και αξιοπιστία, η οποία δεν προέκυψε σε καμία περίπτωση μέσα από τις διαδικασίες συγγραφής του.

4. Το Γλωσσάρι προωθήθηκε διεθνώς ως «εργαλείο που προέκυψε από τους δημοσιογράφους της Κύπρου». Ουδέν αναληθέστερον. Δεν έγινε καμία διαβούλευση με τους δημοσιογράφους της Κύπρου και όλη η διαδικασία εκτυλίχθηκε πίσω από κλειστές πόρτες και χωρίς καμία εμπλοκή, συμμετοχή και ενημέρωση δημοσιογράφων. Η επίκληση αυτής της αναλήθειας εγείρει σοβαρές υποψίες για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί.

5. Η κίνηση αυτή συνιστά επίσης παρέμβαση του ΟΑΣΕ στον ευρύτερο διάλογο που αναπτύσσεται για επίλυση του Κυπριακού και ιδιαίτερα αφού αυτό προέκυψε χωρίς την ενημέρωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια απευθείας συνεννόηση του ΟΑΣΕ με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.

6. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, κατόπιν πιέσεων μεγάλου αριθμού δημοσιογράφων με τη μορφή συλλογής υπογραφών διαμαρτυρίας, ανακοίνωσε ότι δεν υιοθετεί το "Γλωσσάρι" και χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του ΟΑΣΕ άτοπη.

7. Το "Γλωσσάρι" εισάγει έννοιες παραγραφής των γεγονότων, διαστρέβλωσης και παραχάραξης της Ιστορίας. Για παράδειγμα, ο εποικισμός, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ως έγκλημα πολέμου, νομιμοποιείται με την αναφορά σε "Τούρκους πρόσφυγες" (στη σελ. 45) για τους εποίκους εκ Τουρκίας που εγκαταστάθηκαν στην κατεχόμενη Κύπρο μετά την εισβολή. Οι ορολογίες του είναι προσβλητικές για τον κυπριακό λαό, δυναμιτίζουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της αρχής της ιστορικής αλήθειας. Στα χέρια ενός επιτήδειου χειριστή του δημόσιου λόγου, το "Γλωσσάρι" μπορεί να μετατραπεί σε μια πολύ επικίνδυνη μηχανή προπαγάνδας.

8. Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι δεν αντιμετωπίζουν δυσκολία επικοινωνίας και ουδέποτε ζήτησαν μεσολάβηση και ειδικό λεξιλόγιο για να επικοινωνήσουν. Η πραγματοποίηση συναντήσεων σε επίπεδο επαγγελματικών οργανώσεων και ανοικτών συζητήσεων για ζητήματα που αφορούν το επάγγελμα και τις διαφορετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, υπήρξε διαχρονική πρακτική.

»Για όλους τους πιο πάνω λόγους ζητούμε την άμεση απόσυρση του "Γλωσσαρίου" από όλους τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους εστάλη. Ζητούμε από τον ΟΑΣΕ να το αποκηρύξει δημοσίως, ενώ απαιτούμε την απόσυρσή του από όλες τις ιστοσελίδες στις οποίες έχει αναρτηθεί με τον αναληθή προσδιορισμό του "εργαλείου δημοσιογράφων" Αυτά ως ελάχιστο μέτρο για αποκατάσταση της ζημιάς που έχει ήδη γίνει».

Ζητούν ενημέρωση

Μιλώντας στη «Σημερινή» της Κυριακής ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, που ενέγραψε σχετικό θέμα με τη Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και τον Άγγελο Βότση, ανέφερε ότι το «Γλωσσάρι» οδηγείται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, λόγω των σοβαρών προεκτάσεων στη διεθνή κοινότητα μετά και την αποστολή του σε πέραν των 250 δημοσιογραφικών οργανισμών παγκοσμίως. Για τη συζήτηση του θέματος από την Επιτροπή της οποίας προεδρεύει ο Γιώργος Λιλλήκας αναμένεται να οριστεί ημερομηνία.

Ταυτόχρονα, ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Ζήνων, παραδέχθηκε ότι έγινε παρέμβαση μέσω επίσημου διαβήματος από τον Πρέσβη της Κύπρου στον ΟΑΣΕ, αλλά και από τον ίδιο προσωπικά, με την οποία υποδείχθηκε το προβληματικό των προθέσεων περί «Γλωσσαρίου». Τα διαβήματά τους, ωστόσο, όχι μόνο αγνοήθηκαν, αλλά κατηγορήθηκαν από την ηγεσία της Ένωσης Συντακτών για την παρέμβασή τους.

«Αναλάβαμε την πρωτοβουλία εγγραφής του θέματος στην Επιτροπή Εξωτερικών, ώστε να συζητηθεί εκτενώς και να ενημερωθούμε για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το Υπουργείο», δηλώνει στη «Σ» ο κ. Μυλωνάς. Περαιτέρω, σύμφωνα με τον ίδιο, ζητούν ενημέρωση για «τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η ΕΣΚ και η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, όπως επίσης και για το κόστος κυκλοφορίας του "Γλωσσαρίου", αλλά και για την οποιαδήποτε κυβερνητική εμπλοκή στην προετοιμασία και δημοσιοποίησή του».