Σημερινή

Κυριακή, 26/05/2019
RSS

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ Τώρα, σιωπή. Μιλούν οι πολίτες!

| Εκτύπωση | 02 Σεπτέμβριος 2018, 18:00 | Της Νάταλης Μιχαηλίδου

ΥΠΟ ΤΗΝ ΟΜΗΡΕΙΑ ΤΗΣ ΒΑΘΙΑΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΑ ΕΥΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ, ΠΟΥ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΣΕ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ
 
Σε αναμμένα κάρβουνα ολόκληρη κοινωνία μιαν ανάσα πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Κραυγή αγωνίας εκφράζει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών για την πρωτοφανή κρίση που ξέσπασε στον νευραλγικό τομέα της Παιδείας, ενώ συντριπτικά αρνητική είναι και η στάση της κοινής γνώμης έναντι απεργιακών κινητοποιήσεων και όποιων άλλων μέτρων από τους εκπαιδευτικούς.

Σε δημοσκόπηση, που διενήργησε το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για λογαριασμό της «Σημερινής» της Κυριακής, ένα 24ωρο μετά τη μεγαλειώδη διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών και το ταραχώδες σκηνικό που είχε διαμορφω¬θεί, εννέα στους 10 ερωτηθέντες απάντησαν ότι ανησυχούν για την κρίση στην Παιδεία, ενώ 68% διαφωνούν με το ενδεχόμενο απεργίας ή λήψης άλλων μέτρων.

Με δυσπιστία αντικρίζονται, όμως, και τα επιχειρήματα των εκπαιδευτικών οργανώσε¬ων, καθώς οι ερωτηθέντες τούς καταλογίζουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την κρίση. Συγκεκριμένα, το 44% «χρεώνουν» μεγαλύτερη ευθύνη σε ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ και 55% κρίνουν ως λανθασμένη τη στάση που τήρησαν οι συνδικαλιστές.

Επιπλέον, 66% τάσσονται ενάντια στην απαλλαγή των εκπαιδευτικών από ώρες διδασκαλίας για ενάσκηση συνδικαλιστικών καθηκόντων. Παράλληλα, ευθύνες αποδίδονται και στο κυβερνητικό μέτωπο για τους αρχικούς χειρισμούς και έξι στους δέκα κρίνουν ως λαν¬θασμένη τη μονομερή λήψη αποφάσεων, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους άμεσα επηρεαζομένους.

Την εμπιστοσύνη της κοινωνίας διατηρεί ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, που βρέθηκε εκ προοιμίου στη δίνη της αντιπαρά¬θεσης, ενώ με βάση την αξιολόγηση της στάσης των πρωταγωνιστών του ζητήματος στο πλαίσιο της δημοσκόπησης, η στάση του Υπουργού Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη, ο οποίος δέχθηκε εξ αρχής και καθ’ όλη τη διάρκεια του δημόσιου διαλόγου επί του θέματος τα πυρά των συνδικαλιστικών εκπροσώπων, έχει διχάσει την κοινή γνώμη.

Ποσοστό 68% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι δεν τέθηκαν επί τάπητος τα μείζονα θέμα¬τα που ταλανίζουν την Παιδεία. Περαιτέρω, λαμβάνοντας υπόψη το κεντρικό αξίωμα των εκπαιδευτικών («Όχι στη διάλυση του δημόσιου σχολείου»), από τα ευρήματα προκύπτει το με¬γάλο κόστος που πληρώνουν οι συνδικαλιστές λόγω διάστασης με την κοινή γνώμη, εφόσον ένας στους δύο δεν πιστεύει ότι οι αλλαγές που προωθούνται από την κυβέρνηση απειλούν το δημόσιο σχολείο.

Τέλος, η κοινή γνώμη παραμένει αισιόδοξη για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με ποσοστό 62%.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας,
Ανάθεση: Εφημερίδα «Σημερινή»,
Ημερομηνία διεξαγωγής: Αύγουστος 2018,
Κάλυψη: Παγκύπρια - Αστικές και αγροτικές περιοχές,
Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18+,
Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα,
Επιλογή δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία,
Συλλογή στοιχείων: Τηλεφω¬νικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.