Σημερινή

Σάββατο, 25/05/2019
RSS

Στη μέγκενη μέτρων και... αντιμέτρων η Παιδεία

| Εκτύπωση | 26 Αύγουστος 2018, 18:00 | Του Μάριου Αδάμου

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΑΜΕΣΑ, ΕΑΝ ΑΡΝΗΘΟΥΝ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ, ΕΝΩ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΙΩΞΗΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, οι οποίες την Τετάρτη ανακοινώσουν τα μέτρα που θα λάβουν από τον Σεπτέμβριο, ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη μεθαυριανή εκδήλωση διαμαρτυρίας, έχοντας στο πλευρό τους συντεχνίες, μαθητές και φοιτητές


Πρόκληση. Αυτή είναι, ίσως, η καταλληλότερη λέξη που μπορεί να περιγράψει τα όσα συμβαίνουν στον χώρο της Παιδείας. Πρόκληση, γιατί εκείνοι που θα πληρώσουν, στο τέλος, το... μάρμαρο της αντιπαράθεσης Κυβέρνησης - εκπαιδευτικών θα είναι οι απλοί πολίτες - φορολογούμενοι και οι μαθητές, οι οποίοι δεν ευθύνονται για την κατάσταση, όπως έχει αυτή διαμορφωθεί έως σήμερα.

Πλέον, και με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, το πρώτο κουδούνι στα σχολεία ίσως να μην κτυπήσει κανονικά τον Σεπτέμβριο, όσο κι αν η Κυβέρνηση διαμηνύει προς τους εκπαιδευτικούς πως δεν θα επιτρέψει υποκατάσταση του Υπουργείου Παιδείας από τις οργανώσεις που τους εκπροσωπούν. Κι αυτό, γιατί οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν καλά, όπως κι η κοινωνία, βέβαια, πως δεν μπορεί το κράτος να τους απολύσει και να προσλάβει στη θέση τους άλλους.

Το μόνο που μπορεί να κάνει η εργοδοτική πλευρά, η Κυβέρνηση δηλαδή, είναι να κινήσει πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον όσων εκπαιδευτικών αρνηθούν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους και να τους περικόψει μισθούς. Βέβαια, εάν γίνει κάτι τέτοιο, οι εκπαιδευτικοί ενδέχεται να αντιδράσουν πανομοιότυπα και να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, ένα ενδεχόμενο που εξετάζουν, άλλωστε, εδώ και καιρό.

Η κυβερνητική πρόταση

Τα πιο πάνω δεδομένα απορρέουν από τα όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα και ειδικότερα μετά την ομόφωνη απόρριψη της νέας πρότασης της Κυβέρνησης, την Παρασκευή, από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Μίας πρότασης, η οποία ήταν πολύ δελεαστική και, πέραν του ότι βελτίωνε, σε κάποιο βαθμό, τις αποφάσεις που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Ιουλίου, που προκάλεσαν την οργίλη αντίδραση των εκπαιδευτικών, προνοούσε και σημαντικά ωφελήματα.

Μεταξύ άλλων, η πρόταση της Κυβέρνησης, η οποία δηλώνει ότι ήταν προϊόν διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς, προνοούσε πως η μείωση της απαλλαγής από τον διδακτικό χρόνο με βάση τα χρόνια υπηρεσίας των εκπαιδευτικών από δύο σε μία διδακτική περίοδο θα αντισταθμιστεί με μία προσαύξηση για κάθε επηρεαζόμενο. Πέραν τούτου, στην πρόταση της Κυβέρνησης υπήρχε πρόνοια ότι, εάν γίνονταν αποδεκτά όσα εισηγείτο, θα εφάρμοζε για έξι μήνες ειδική διευκόλυνση για πρόωρη αφυπηρέτηση από το 58ο έτος για τη Δημοτική Εκπαίδευση και από το 60ό για τη Μέση Εκπαίδευση, χωρίς την εφαρμογή των επιβαρύνσεων που ισχύουν σε περιπτώσεις πρόωρης αφυπηρέτησης, δηλαδή περικοπής του 12%.

Δεν χρηματίζονται

Παρά τη δελεαστικότητα της πρότασης της Κυβέρνησης, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις κατάφεραν να… βγουν από πάνω, στέλνοντας το μήνυμα πως «ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα». «Αυτό είναι το μήνυμα που αποστέλλουμε, γιατί, όσα περιλαμβάνονται στην πρόταση, βλέπουμε ότι αναιρούν για πολλοστή φορά αυτό που από τις 2 Ιουλίου είχε λεχθεί για εξοικονόμηση χρημάτων, για περικοπή ενός αριθμού εκπαιδευτικών από τις πραγματικές ανάγκες που υπήρχαν στην εκπαίδευση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, στις δηλώσεις του μετά την κοινή συνεδρία των Διοικητικών Συμβουλίων των ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, η οποία διήρκεσε λιγότερο από 15 λεπτά.

«Εμείς, με την απόφασή μας στέλνουμε ξανά το μήνυμα ότι αγωνιζόμαστε πραγματικά για το δημόσιο σχολείο, ότι τα χρήματα δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός, ποτέ δεν είδαμε ότι θα μπορεί να αντισταθμιστεί η όποια εκπαιδευτική πολιτική με λεφτά που θα πάρουν οι εκπαιδευτικοί», είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους.

Πρόσω ολοταχώς για την κινητοποίηση της Τρίτης

Μετά την απόρριψη της νέας κυβερνητικής πρότασης, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, όπως επισημάνθηκε, ήταν και η τελική, οι εκπαιδευτικοί προετοιμάζονται πυρετωδώς για την εκδήλωση διαμαρτυρίας της Τρίτης, η οποία αναμένεται πως θα είναι ογκωδέστατη. Κι αυτό, γιατί στο πλευρό των εκπαιδευτικών οργανώσεων θα βρίσκονται ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΟΑΣ και άλλες συντεχνίες, που θα ανακοινωθούν αύριο, καθώς, επίσης, η ΠΟΦΕΝ και οι Επαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές Μαθητών Λευκωσίας-Κερύνειας, Λάρνακας και Αμμοχώστου. Περισσότερες λεπτομέρειες για την εκδήλωση της Τρίτης θα γνωστοποιηθούν αύριο από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, στο περιθώριο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ενώ θα επεξηγηθούν αναλυτικά και οι λόγοι απόρριψης της κυβερνητικής πρότασης.

Θα πάνε στα σχολεία, αλλά…

Πάντως, παρά το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν απορρίψει τα όσα τους πρότεινε η Κυβέρνηση, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ δηλώνουν ότι στις 3 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένη η επιστροφή των εκπαιδευτικών στα σχολεία για προετοιμασία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, θα πάνε κανονικά στα σχολεία, με τις αντιδράσεις τους να κλιμακώνονται δι' ενεργειών εντός των σχολικών μονάδων.

Όπως, άλλωστε, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, «οι εκπαιδευτικοί, την πρώτη μέρα, ασφαλώς θα είναι στα σχολεία τους. Απ’ εκεί και πέρα, υπάρχει ένας κατάλογος μέτρων για την όλη κατάσταση, από τη στιγμή που θα ανοίξουν τα σχολεία και μετά, που θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που ενδεχομένως λάβουν οι εκπαιδευτικοί, μη αποκλειομένης και της καθόδου σε απεργία διαρκείας, θα ανακοινωθούν την Τετάρτη ή το αργότερο μέχρι τα τέλη της βδομάδας. Αξίζει, σε αυτό το σημείο, να αναφερθεί πως, ως ένα πρώτο μέτρο αντίδρασης, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ κάλεσαν προχθές τους διευθυντές σχολείων να μην παραστούν στην καθιερωμένη σύσκεψη με το Υπουργείο Παιδείας την ερχόμενη Πέμπτη για προγραμματισμό της νέας σχολικής χρονιάς.

Προειδοποιεί με μέτρα η Κυβέρνηση

Βέβαια, από την πλευρά της η Κυβέρνηση δεν μένει με τα χέρια σταυρωμένα. Ήδη το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι μεταθέσεις και μετακινήσεις εκπαιδευτικών, όπως αυτές είχαν γνωστοποιηθεί τις τελευταίες μέρες, παραμένουν σε ισχύ, ξεκαθαρίζοντας ότι «έχει ήδη προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Η στελέχωση έχει ήδη ολοκληρωθεί στη βάση των νενομισμένων διαδικασιών, καθώς και στη βάση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου 2018», προσθέτει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας.

Την ίδια ώρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις του προειδοποίησε τους εκπαιδευτικούς ότι η άρνηση εκτέλεσης καθηκόντων θα έχει τις ανάλογες συνέπειες. Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες, ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης, αύριο θα συναντηθεί με τον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, για να συζητήσουν το ενδεχόμενο δίωξης, μέσω της νομικής οδού, όσων εκπαιδευτικών απεργήσουν.

Ανατρέχοντας, πάντως, στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, καθώς και στις σχετικές νομοθεσίες, διαπιστώσαμε ότι το μόνο που μπορεί να κάνει το κράτος είναι να κινήσει πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον όσων εκπαιδευτικών αρνηθούν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους και να περικόψει μέρος της μισθοδοσίας τους.

Στη Βουλή η κρίση

Τα όσα τεκταίνονται στον χώρο της εκπαίδευσης, πάντως, προκαλούν εύλογες ανησυχίες, ειδικότερα στους γονείς και τους μαθητές. Για τον λόγο αυτό, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, την Τρίτη, στις 9.00 το πρωί, θα συνέλθει εκτάκτως, για να ενημερωθεί σχετικά με την κρίση στη δημόσια εκπαίδευση, τα εργασιακά προβλήματα που δημιουργούνται και τον σεβασμό στην τήρηση των θεσμοθετημένων διαδικασιών. Στην εν λόγω συνεδρία κλήθηκαν να παραστούν ο Υπουργός Παιδείας και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις.

Κι ενώ η Επιτροπή Εργασίας, που στην ουσία θα εξετάσει μόνο τα εργασιακά θέματα, συνέρχεται εκτάκτως για ανασκόπηση της κατάστασης, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας παραμένει αμέτοχη. Κι αυτό, όπως καταγγέλλει το ΑΚΕΛ, λόγω της άρνησης του Προέδρου της Επιτροπής, Κυριάκου Χατζηγιάννη, να εγγράψει σχετικό θέμα για συζήτηση.

«Πόλεμος» με Γενικό Ελεγκτή

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και η αντιπαράθεση μεταξύ των εκπαιδευτικών και του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ειδικότερα, ο Γενικός Ελεγκτής, σχολιάζοντας την κυβερνητική πρόταση, έγραψε στο Twitter: «Νοουμένου ότι η Κυβέρνηση θα παραμείνει σε θέσεις αρχών και όταν αρχίσει ο πλήρης διάλογος, οι σημερινές προτάσεις της είναι θετικές. Οι προσαυξήσεις δεν δικαιολογούνται, αλλά τις βλέπουμε ως αναγκαίο κακό, όταν έχεις να χειριστείς συντεχνίες που περί χρημάτων ποιούν αγώνα».

Στον κ. Μιχαηλίδη απάντησε λίγες ώρες αργότερα ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους, μέσω facebook: «Κύριε Γ. Ελεγκτή, είσαι για κλάματα! Επειδή κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια (10.000 ευρώ τον μήνα μισθό)». Σε δεύτερη ανάρτησή του, την Παρασκευή, έγραψε: «Κύριε Ελεγκτή, πάλι έπεσες έξω! Οι 3 εκπαιδευτικές οργανώσεις απάντησαν ομόφωνα ΟΧΙ! Χάρισμά σου η προσαύξηση.

Έπρεπε να ντρέπεσαι, τουλάχιστον, να μιλάς για εμάς!». Στον Γενικό Γραμματέα της ΠΟΕΔ απάντησε εκ νέου ο Γενικός Ελεγκτής, μέσω τιτιβίσματος: «Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ, που θεωρεί ότι δικαιούται να καθυβρίζει, θα συμφωνήσει ότι περί χρημάτων ο αγών και όχι περί της παιδείας, όταν διαβάσει το άρθρο του Προέδρου της ΠΟΕΔ και την ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ στις 19.12.2012».