Σημερινή

Τρίτη, 13/11/2018
RSS

Ιστό ενημέρωσης και προετοιμασίας για Κυπριακό υφαίνει το Προεδρικ

| Εκτύπωση | 26 Αύγουστος 2018, 18:00 | Του Χρίστου Χαραλάμπους

Ιστό ενημέρωσης και καλής προετοιμασίας ενόψει αναμενόμενων εξελίξεων στο Κυπριακό τον Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη, υφαίνει το Προεδρικό, που δεν θέλει σε καμία περίπτωση να πάει «στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Σίγμα», το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας πριν και κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κινείται γύρω από τον άξονα Κυπριακό, με στόχο τη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν είτε την επανέναρξη του διαλόγου με πραγματικές προοπτικές επιτυχίας είτε τη διασφάλιση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα βρεθεί υπό πίεση, αν παρ’ ελπίδα δεν ευοδωθεί η ανανεωμένη προσπάθεια Γκουτέρες. Ως εκ τούτου, με βάση την πληροφόρηση που κατέχουμε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας:

- το δεύτερο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου θα συμμετέχει στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Ε.Ε. στην Αυστρία, όπου θα ενημερώσει τους ομολόγους του, είτε στη συνεδρίαση είτε σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις για το Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις.

- Στην Αυστρία θα επιχειρήσει να έχει συνάντηση με την ύπατη εκπρόσωπο Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία θα έχει ήδη συναντηθεί με την Τζέιν Χολ Λουτ.

- Αμέσως μετά και προ της μετάβασης στη Νέα Υόρκη θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, μετά μάλιστα τη συνάντηση Λουτ - Ντάνγκαν.

- Στη Νέα Υόρκη έχει ζητηθεί συνάντηση με την αμερικανική διοίκηση αναμένοντας την απάντηση του Αντιπροέδρου Μάικ Πενς.

Στην αμερικανική μεγαλούπολη θα πραγματοποιηθούν και άλλες συναντήσεις, των Αντιπροσώπων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας συμπεριλαμβανομένων, ενώ συνάντηση ζητήθηκε και από τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.

Στο μεταξύ, στο μεσοδιάστημα η Λευκωσία θα έχει και την πρώτη πραγματική ενημέρωσή της για το τι είπε στην Τζέιν Χολ Λουτ ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ενημέρωση που θα προέλθει κυρίως από τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος θα έχει τετ-α-τετ με την Αμερικανίδα στις 11 Σεπτεμβρίου και δύο μέρες μετά θα βρίσκεται μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη στο Τελ Αβίβ για τριμερή συνάντηση με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, που εκτελεί και χρέη Υπουργού Εξωτερικών, Βενιαμίν Νετανιάχου.