Σημερινή

Σάββατο, 25/05/2019
RSS

Σε νέο πλέγμα το Κυπριακό

| Εκτύπωση | 26 Αύγουστος 2018, 18:00 | Του Σωτήρη Παπαδόπουλου

Η ΕΚΘΕΣΗ ΛΟΥΤ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

* Μπορεί η Λευκωσία να έχει στραμμένο το βλέμμα της στις κινήσεις Γκουτέρες, με βάση την έκθεση που θα του παρουσιάσει η ειδική απεσταλμένη του, ωστόσο, σε πολιτικό επίπεδο, αλλάζουν συνεχώς οι συντεταγμένες

* Η οικονομική κρίση και οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις προβληματίζουν το κατοχικό καθεστώς, το οποίο φοβάται αλλαγή ισορροπιών


Κάθε μέρα που περνάει με φόντο τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και την παράδοση της έκθεσης της Τζέιν Χολ Λουτ αλλάζει συνεχώς το πολιτικό υπόβαθρο, στο οποίο θα βρίσκονται οι δύο ηγέτες, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη ή και αργότερα.

Το σκηνικό που έχει στηθεί, ίσως για πρώτη φορά, δίνει στη Λευκωσία κάποια περισσότερα εφόδια, ώστε να υπάρξει δίκαιη λύση στο Κυπριακό. Σε σχέση με το Κραν Μοντανά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν και αποφεύγει, αυτός και οι συνεργάτες του, οποιαδήποτε νύξη, έχει πρόσθετους άσους στο μανίκι. Το ζήτημα, φυσικά, είναι, εάν θα τους ρίξει την κατάλληλη στιγμή στο τραπέζι των παρασκηνιακών συνομιλιών που διεξάγονται τους τελευταίους μήνες.

Τους τελευταίους 14 μήνες άλλαξαν πολλά. Ίσως περισσότερα και απ’ όσα το Προεδρικό έχει αξιολογήσει σε σχέση με το Κραν Μοντανά. Έτσι, λοιπόν, το βάθρο όπου στέκονται οι δύο ηγέτες είναι αρκετά διαφοροποιημένο.

Ισχυρός Αναστασιάδης, ανίσχυρος Ακιντζί

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εδώ και έξι μήνες διανύει τη δεύτερη πενταετία στον προεδρικό θώκο, έχοντας μπροστά του όλον τον χρόνο στην πολιτική σκακιέρα για να κάνει τα βήματα που χρειάζονται. Στο Κραν Μοντανά, αντίθετα, βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο και κάθε κίνηση έκρυβε μεγάλες δόσεις δεύτερων σκέψεων. Αν αναλογιστούμε, μάλιστα, ότι έχει δηλώσει πως αυτή θα είναι η τελευταία του πενταετία και πως ο μεγάλος του πόθος είναι η λύση, μπορεί εύκολα να καταλάβει κάποιος ότι έχει διώξει αρκετά βαρίδια από επάνω του.

Ο κατοχικός ηγέτης, από την πλευρά του, εμφανίζεται αδύναμος και απελπιστικά μόνος, καθώς έχει έλλειψη συμμάχων τόσο μέσα στο ψευδοκράτος, όσο και στην Άγκυρα. Την ίδια ώρα, οι λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα πλησιάζουν και κάνει το μεγάλο λάθος να χρησιμοποιεί το σκληρό λεκτικό που εκφράζουν οι αντίπαλοί του, τους οποίους, όμως, είχε κερδίσει έχοντας διαφορετικό προφίλ. Η «καρέκλα» του τρίζει, πλέον, επικίνδυνα.

Μετά το Ισραήλ χάνει και τις ΗΠΑ;

Ο αμερικανικός παράγοντας έχει αναφερθεί, πλειστάκις, ότι παίζει σημαντικό ρόλο στις όποιες εξελίξεις μπορεί να έρθουν σύντομα. Σήμερα οι σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ είναι στο χειρότερο σημείο των τελευταίων 40 ετών και η κατάσταση δείχνει ότι πολύ δύσκολα μπορεί να κολλήσει το ραγισμένο γυαλί.

Το κατοχικό καθεστώς, ανήμπορο, παρακολουθεί την κατηφόρα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Γνωρίζει καλά ότι η επιβολή κυρώσεων αλλάζει το σημερινό status, οικονομικά, σε πρώτο βαθμό, χωρίς, όμως, να αποκλείεται ανατροπή και στρατιωτικά.

Πλέον, ο φόβος, όπως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιχειρήσουν να κάνουν μια κίνηση που θα αλλάξει την ισορροπία στην Κύπρο, έχοντας ως αφετηρία την τρέχουσα κατάσταση στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις, που είναι αβέβαιο μέχρι ποιο σημείο μπορούν να φτάσουν, είναι αρκετά μεγάλος.

Στην εξίσωση, δε, βάζουμε και το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, οι ΗΠΑ σκέφτονται σοβαρά την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, σε συνάρτηση με την πρώτη συνάντηση που είχαμε μέσα στην εβδομάδα του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς με τον Αρχηγό του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ.

Ενεργειακή κατάσταση

Η Λευκωσία βρίσκεται, πλέον, μιαν ανάσα από το να εξελιχθεί και σε χώρα - πωλητή φυσικού αερίου, αποτελώντας έναν νέο παίκτη για την Ευρώπη. Οι συζητήσεις με την Κοινοπραξία Noble, Delek, Shell θα κρατήσουν μέχρι τέλους του έτους και πολύ δύσκολα, αν και η Κυβέρνηση διατηρεί σκληρή γραμμή, θα παρθεί μια απόφαση να διαλυθεί η συνεργασία με μια εταιρεία που έχει αμερικανο-ισραηλινο-βρετανικά συμφέροντα.

Την ίδια ώρα, είναι θέμα χρόνου να πραγματοποιηθούν οι γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 10, με την αμερικανική Exxon να είναι πολύ αισιόδοξη για τα αποτελέσματα. Παράλληλα, μέχρι τέλους του έτους, θα έχει ξεκαθαρίσει και η τελική ποσότητα στο «Καλυψώ», με όλες τις πληροφορίες να μιλούν για κοίτασμα ανάλογο με εκείνο στο «Αφροδίτη».

Από την άλλην, η Τουρκία, με τον «Πορθητή», μπορεί να ανακοινώνει ότι ξεκινά γεωτρήσεις, ωστόσο δεν έχει καταφέρει ώς τώρα να κερδίσει πόντους επικοινωνιακά, ενώ δεν αποκλείεται οι λεονταρισμοί της στο Οικόπεδο 3 και την ΕΝΙ να της γυρίσουν μπούμερανγκ πολύ σύντομα.

Οικονομική κατάσταση

Ακόμη ένα μήνυμα προπαγάνδας χάνει το κατοχικό καθεστώς με την οικονομική κρίση που έχει κυριέψει το ψευδοκράτος. Μπορεί ο Κουντρέτ Οζερσάι την Πέμπτη να ανέφερε και πάλι ότι οι Τ/κ «είναι εκτεθειμένοι σε εμπόδια που οι Ε/κ θέτουν πρακτικά σε θέματα οικονομίας» (σ.σ.: εννοεί τα «εμπάργκο» στο εμπόριο), ωστόσο, όλοι, πλέον, γνωρίζουν ότι η Τουρκία είναι το μεγάλο πρόβλημα. Η στροφή σε αναφορές όπως «η ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών θα συμβάλει στον διάλογο και την αμοιβαία εμπιστοσύνη» έχουν ήδη αρχίσει.

Άλλωστε, το καλομαθημένο κατοχικό καθεστώς, που κάθε χρόνο έπαιρνε το σωσίβιο της Άγκυρας για να μπορεί να σταθεί, βλέπει πως τώρα δεν μπορεί να κρύψει κάτω από το χαλί τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Από την άλλην, η Κυπριακή Δημοκρατία δείχνει να έχει βρει έναν δρόμο τον οποίο καλείται να ακολουθεί, ώστε να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το ζήτημα φυσικά που δημιουργείται είναι ότι η οικονομική ψαλίδα ανάμεσα στις ελεύθερες και τις κατεχόμενες περιοχές ανοίγει διαρκώς.

Την ίδια ώρα, στα κατεχόμενα, σπεύδουν, τώρα, να ανοίξουν τα οδοφράγματα σε Δερύνεια και Απλίκι, με στόχο την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με το άνοιγμα και των δύο σημείων.

Και η έκθεση Λουτ

Με τις επαφές που θα έχει το δεύτερο 10ημερο σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Λονδίνο κλείνει ο κύκλος των επαφών της κ. Λουτ και, πλέον, ενδιαφέρον θα έχει να δούμε τα όσα θα καταγράφει στην έκθεσή της.

Η Λευκωσία συνεχώς ισχυρίζεται ότι είναι έτοιμη να καθίσει σε συνομιλίες στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Ο Ακιντζί, από την πλευρά του, ζητά ο διεθνής παράγοντας να ασκήσει πίεση προς τον Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να συνεργαστεί προς ικανοποίηση των τουρκικών απαιτήσεων, ενώ υποστηρίζει ότι ο κύκλος της διαδικασίας ανοικτού τέλους και οι συνομιλίες που διαρκούν χρόνια, έχουν κλείσει.

Οι φετινές συναντήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες με τους δύο ηγέτες, επομένως, θα είναι διαφορετικές, γιατί φέτος θα αποφασίσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, με βάση την έκθεση που θα έχει ενώπιόν του, η οποία θα περιλαμβάνει τα αποτελέσματα των συναντήσεων της ειδικής απεσταλμένης του.