Σημερινή

Τρίτη, 26/03/2019
RSS

Ζυμώσεις εν μέσω… αποτελμάτωσης

| Εκτύπωση | 26 Αύγουστος 2018, 18:03 | Του Μιχάλη Παπαδόπουλου

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, ΛΟΓΩ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ

Το εκλογικό παζλ για τους λεγόμενους «μικρούς» του ενδιάμεσου χώρου παραμένει… επίφοβα άλυτο, αφού δεν κατέστη, προσώρας, δυνατή η εξεύρεση της κοινής συνισταμένης για συνεργασία


Ρευστό παραμένει το τοπίο στον ενδιάμεσο χώρο, ενόψει των ευρωεκλογών του 2019, καθώς, τα κόμματα του Κέντρου, πλην Δημοκρατικού Κόμματος, που έχει λάβει ήδη απόφαση για αυτόνομη κάθοδο, συνεχίζουν τις… άκαρπες, έως την ώρα, προσπάθειες εξεύρεσης «συνενωτικής» συνισταμένης για κοινή κάθοδο στις εκλογές.

Εγχείρημα που και στην πράξη εμφανίζεται εξαιρετικά δυσεπίτευκτο, καθώς οι ασυμφωνίες, τόσον όσον αφορά τη μορφή, όσο και όσον αφορά το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης συνεργασίας, παραμένουν αγεφύρωτες.

Με αποτέλεσμα, το εκλογικό παζλ για τους λεγόμενους «μικρούς» του ενδιάμεσου χώρου, όπως επισήμανε στην εφημερίδα μας καλά ενημερωμένη πηγή, επαρκώς γνωρίζουσα τις εν εξελίξει ζυμώσεις, να παραμένει… επίφοβα άλυτο, αφού, αφενός, ήδη άρχισε να διαρρέει ζωτικότατος, πολιτικά, χρόνος για τη λήψη αποφάσεων, και, αφετέρου, εκ των… πραγμάτων, η συνεργασία για τα μικρότερα κόμματα του Κέντρου στις προσεχείς Ευρωεκλογές εμφανίζεται ως «πολιτικός μονόδρομος».

Υπό το φως της παρουσιαζόμενης δυστοκίας, το ενδεχόμενο αυτόνομης καθόδου μελετά, πλέον, και η ΕΔΕΚ, μετά την a priori απόρριψη του ενδεχομένου «σύμβλησης» σε εκλογικό «σχήμα» με τη συμμετοχή και της Συμμαχίας Πολιτών, αλλά και την απόρριψη, εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων, μιας νέας συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες στις Ευρωεκλογές, μετά την υπερψήφιση, εκ μέρους τους, του νομοσχεδίου για τον Συνεργατισμό στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι διαφορές, βεβαίως, των Οικολόγων με τους πάλαι ποτέ συνεργάτες τους δεν εστιάζονται μόνο στο συγκεκριμένο «θέμα αρχής», αλλά και στη μορφή μιας ενδεχόμενης νέας συνεργασίας, η οποία, όπως οι ίδιοι θεωρούν, «αυτήν τη φορά θα έπρεπε να είναι περισσότερο ισότιμη», εν σχέσει προς τις εκλογές του 2014.

Προς τούτο, εισήγησή τους ήταν η εκ περιτροπής ανάληψη της έδρας στο Ευρωκοινοβούλιο, ανεξαρτήτως των ψήφων που θα λαμβάνονταν, κάτι που απέρριψε, εμφαντικά, η ΕΔΕΚ. (Βεβαίως, οι συντελούμενες ζυμώσεις μπορεί να επιφέρουν… αναπάντεχα αποτελέσματα για όλους, με συνέπεια, μια πιθανή αναθέρμανση της σχέσης των Σοσιαλδημοκρατών με το Κίνημα Οικολόγων, να επανέλθει στο προσκήνιο).

Τούτων δοθέντων, ο… κλήρος της προσπάθειας για συνεργασία έμεινε στα χέρια των τριών μικρότερων κομμάτων - Αλληλεγγύη, Κίνημα Οικολόγων, Συμμαχία Πολιτών -, χωρίς, ωστόσο, να έχουν εξευρεθεί, μέχρι στιγμής, οι κοινοί παρονομαστές που θα την καταστήσουν εφικτή.

Μια πιθανή φόρμουλα ενδεχόμενης συνεργασίας είναι ο καταρτισμός ενός κοινού ψηφοδελτίου με δύο υποψηφίους από κάθε κόμμα και εναλλαξιμότητα στην ανάληψη της έδρας, σε περίπτωση εκλογής ευρωβουλευτή, ενώ ως πολύ ισχυρή εμφανίζεται η προοπτική ενός κοινού ψηφοδελτίου προσωπικοτήτων, την οποία υποστηρίζει ιδιαιτέρως ένθερμα η Συμμαχία Πολιτών.

Το σενάριο Λεβέντ

Στην εξίσωση αυτή εισέρχεται έντονα και το όνομα του Τ/κ δημοσιογράφου, εκδότη της «Αφρίκα», Σενέρ Λεβέντ, τη συμμετοχή του οποίου προκρίνουν τόσο οι Οικολόγοι όσο και η Συμμαχία.

Ωστόσο, ούτε εδώ τα πράγματα είναι… απλά, αφού υφίσταται σαφώς διαφορετική προσέγγιση τόσον όσον αφορά τη σύνθεση, όσο και όσον αφορά τη στόχευση ενός τέτοιου κοινού ψηφοδελτίου προσωπικοτήτων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, επιθυμία του Σενέρ Λεβέντ είναι το κοινό ψηφοδέλτιο να αντικατοπτρίζει την πολυπολιτισμική δομή της κυπριακής κοινωνίας, συμπεριλαμβάνοντας υποψηφίους απ’ όλες τις κοινότητες και θρησκευτικές/πολιτισμικές ομάδες - ήτοι, έναν Ελληνοκύπριο, έναν Τουρκοκύπριο, έναν Αρμένιο, έναν Μαρωνίτη και έναν Λατίνο -, και να παρέχει, κατά το μάλλον ή ήττον, επί ίσοις όροις δυνατότητα εκλογής σε όλους τους συμμετέχοντες. Προσέγγιση που βρίσκεται, αυτήν τη στιγμή, υπό συζήτησιν, αλλά παραμένει αδιάγνωστο αν θα γίνει αποδεκτή από τα ε/κ κόμματα.

Καλά ενημερωμένη πηγή, ερωτηθείσα από την εφημερίδα μας ως προς τις πιθανότητες να ευοδωθεί η «πολυπόθητη συνεργασία» με τον Τ/κ δημοσιογράφο, άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι, αν δεν εξευρεθεί κοινός τόπος ως προς τη σύνθεση του ψηφοδελτίου, δύσκολα θα υπάρξει, τελικά, συμφωνία για συνεργασία.

Ζυμώσεις και ψηφοδέλτια

Με αυτά τα δεδομένα, τα κόμματα που έχουν ήδη επιλέξει τον δρόμο της αυτόνομης καθόδου, τροχοδρομούν τις διαδικασίες συγκρότησης του ψηφοδελτίου τους.
Στο Δημοκρατικό Κόμμα ήδη συζητούνται διάφορα ονόματα, ενώ έντονο είναι το ενδιαφέρον που παρατηρείται από συγκεκριμένα στελέχη και προσωπικότητες για μια θέση στο ψηφοδέλτιο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Σ», σ’ αυτό θα υπάρχει μια ισορροπημένη αντιπροσώπευση υποψηφίων με αποδεδειγμένο βαθμό εκλεξιμότητας, καθώς και υποψηφίων που οι ίδιοι θεωρούν ότι μπορούν να εκλεγούν.

Δεδομένη θεωρείται η επαναδιεκδίκηση της έδρας από τον νυν ευρωβουλευτή του κόμματος, Κώστα Μαυρίδη, ενώ έντονο ενδιαφέρον φέρεται να εκδηλώνει η κ. Αναστασία Παπαδοπούλου. Ωστόσο, το ενδεχόμενο δικής της υποψηφιότητας συναρτάται άμεσα με τη λογική των ισορροπιών που επιδιώκεται να πρυτανεύσουν στη σύνθεση του ψηφοδελτίου, αφού ενδέχεται, πιθανή συμμετοχή της, να θεωρηθεί «απαγορευτική» για επίδοξους ενδιαφερομένους ή για πρόσωπα που ενδεχομένως επιλέξει να προσεγγίσει η ηγεσία του κόμματος.

Ανοικτό, επίσης, είναι το ενδεχόμενο συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο του προσφάτως προσχωρήσαντος στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ, βουλευτή Παύλου Μυλωνά, ενώ, όπως πληροφορείται η «Σ», ένα από τα ισχυρά ονόματα που «παίζουν» για εκλογική συνεργασία είναι αυτό του γνωστού και έγκριτου νομικού, Χρίστου Κληρίδη.

Ταυτόχρονα, το ΔΗΚΟ αναζητεί και μία ισχυρή υποψηφιότητα στην επαρχία Πάφου (συζητιέται ήδη έντονα το όνομα του τέως βουλευτή Αντώνη Αντωνίου), η οποία να μπορεί να συσπειρώσει τους εν αυτή ΔΗΚΟϊκούς ψηφοφόρους, αφού, λόγω της ιδιαιτερότητας των Ευρωεκλογών, ο βαθμός απήχησης ενός υποψηφίου στις τοπικές κοινωνίες κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντικός.

Πάντως, καθοριστικό ρόλο στην εκλογική επίδοση του Δημοκρατικού Κόμματος αναμένεται να διαδραματίσει και το τι θα πράξουν, τελικώς, τα υπόλοιπα κόμματα του Κέντρου - αν, με πόσες και ποιες συμμαχίες θα κατέλθουν στις Ευρωεκλογές. Γι’ αυτό, στη Γρίβα Διγενή παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ζυμώσεις στον ευρύτερο ενδιάμεσο χώρο, αφού πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο ομοιογενής ή κατακερματισμένος θα κατέλθει στην εκλογική αναμέτρηση.
Παράλληλα, προχωρούν και οι διεργασίες όσον αφορά την οργανωτική δουλειά, ενώ το κόμμα σύντομα θα είναι σε θέση να παρουσιάσει και τις θέσεις του για την Ευρώπη, εφ’ όλης της ύλης της ευρωπαϊκής πολιτικής.

«Εμείς» ή… ΕΛΑΜ

Στην ΕΔΕΚ οι διεργασίες προχωρούν με βάση το, σχεδόν βέβαιο, αυτήν τη στιγμή, σενάριο της αυτόνομης καθόδου, αλλά και το βλέμμα… στραμμένο στις ζυμώσεις στον χώρο του ευρύτερου Κέντρου, ο οποίος, εκ των πραγμάτων, και με βάση τη συνεργασία των Προεδρικών, λειτουργεί, αφεύκτως, ως συγκοινωνούν σύστημα.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, που έχουν ασφαλώς ως στόχο την επανάκτηση της έδρας που κατέχει σήμερα ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, θα κατέλθουν στον στίβο των ευρωεκλογών επισείοντας το διάζευγμα «ή εμείς ή το ΕΛΑΜ», σε μια προσπάθεια να συσπειρώσουν τις κατακερματισμένες, σήμερα, δυνάμεις του Κέντρου ενάντια στην απειλή της ακροδεξιάς, η οποία (ακροδεξιά) φαντάζει, με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα της προεδρικής αναμέτρησης αλλά και την υφιστάμενη λογική των αριθμών, ικανή να διεκδικήσει την έκτη έδρα της Ευρωβουλής.

Όσον αφορά τα του ψηφοδελτίου, δεδομένη θεωρείται η επαναδιεκδίκηση της έδρας από τον Δημήτρη Παπαδάκη, ενώ κρούσεις έχουν γίνει από την ηγεσία προς διάφορες προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων, όπως είναι ήδη γνωστό, ο διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ), Χρήστος Ιακώβου, ενώ διερευνητική επαφή έχει γίνει και με τον τέως βουλευτή του κινήματος, Γιώργο Βαρνάβα, ο οποίος, προσώρας, όπως πληροφορούμαστε, δεν έχει δώσει οιαδήποτε απάντηση για ενδεχόμενο ενδιαφέρον του.

Εναλλακτικά σενάρια

Πάντως, ενόσω οι ζυμώσεις στον ευρύτερο ενδιάμεσο χώρο συνεχίζονται χωρίς καταληκτικό αποτέλεσμα, παραμένει ανοικτή και η πιθανότητα άλλων επιλογών, που αυτήν τη στιγμή εμφανίζονται ως εξαιρετικά απομακρυσμένες, έως και ανεπίτευκτες.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, εάν οι προσπάθειες επίτευξης τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Αλληλεγγύης, Οικολόγων και Συμμαχίας Πολιτών ναυαγήσουν, δεν αποκλείεται να υπάρξει «συμπόρευση» μεταξύ της Αλληλεγγύης και του Δημοκρατικού Κόμματος, υπό την μορφήν, έστω, της συμμετοχής της κ. Ελένης Θεοχάρους στο ΔΗΚΟϊκό ψηφοδέλτιο ως προσωπικότητας, αφού το ΔΗΚΟ σε ουδεμία περίπτωση ευνοεί την κάθοδο των δύο κομμάτων σ’ ένα κοινό ψηφοδέλτιο.

Ένα άλλο σενάριο, εξάλλου, που συζητιέται, ως «υπόθεση εργασίας», τουλάχιστον, σε μερικούς κύκλους του Κέντρου, είναι το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας των δύο μεγάλων κομματικών σχηματισμών του χώρου, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, κάτι που, ωστόσο, προσώρας, εμφανίζεται χωρίς ρεαλιστική βάση.

Η ΔΗΠΑ

Ζυμώσεις συντελούνται και στη νεοσύστατη Δημοκρατική Παράταξη, η οποία εισήλθε ήδη στη διαδικασία συγκρότησής της ως πολιτικός οργανισμός.
Κάποιες σκέψεις από ορισμένα στελέχη για πιθανή κάθοδο στις ευρωεκλογές, που λόγω της ρευστότητας και… χαλαρότητάς τους προσφέρονται για «πρωτόλειους» εκλογικούς πειραματισμούς, φαίνεται να εγκαταλείπονται οριστικά, αφού η ΔΗΠΑ θα αναμένει πρώτα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και, ίδια, το εκλογικό αποτέλεσμα του ΔΗΚΟ, προκειμένου να σταθμίσει τα επόμενα πολιτικά της βήματα.