Σημερινή

Σάββατο, 16/02/2019
RSS

Δεν υπήρξε σχέδιο NATOϊκής διχοτόμησης τον Γενάρη 1964

| Εκτύπωση | 26 Αύγουστος 2018, 18:00 | Της Φανούλας Αργυρού

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΗΣΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΒΡΕΤΑΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΑ, ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΟΧΕΣ ΤΟΥΣ

Ο χάρτης αυτός δημοσιεύθηκε στο βιβλίο του Εύδωρα Ιωαννίδη με το ψευδώνυμο Δώρος Άλαστος (Cyprus - What now?), που εκδόθηκε στο Λονδίνο το 1964. Στο βιβλίο έγραψε ότι η διχοτόμηση και η ομοσπονδία με δύο χωριστά κράτη με το 38% του κυπριακού εδάφους να δοθεί στους Τούρκους συζητείτο έντονα στο Λονδίνο μεταξύ 1958-1964. Τα μετέπειτα αποδεσμευμένα βρετανικά έγγραφα επιβεβαίωσαν τον συγγραφέα, ο οποίος ήταν κομμουνιστής με μεγάλες διασυνδέσεις με το βρετανικό κατεστημένο και οι πληροφορίες του ήσαν σωστές. Το Φόρεϊν Όφις σχεδίαζε με τους Τούρκους από τις 3.1.1964 αντικατάσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας με δύο συνιστώντα κράτη!!! Οι Αμερικανοί το 1957 είχαν απορρίψει τα βρετανικά σχέδια διχοτόμησης.


Αναφέρομαι στο άρθρο της κ. Ανδρούλας Γκιούρωφ στη «Σημερινή», 12.8.2018, «Από τα σχέδια διπλής ένωσης, σε σχέδιο διχοτόμησης», για να επισημάνω For the Record τα ακόλουθα.

1) Έγραψε η κ. Γκιούρωφ: «Η πρώτη ανοιχτή προσπάθεια ΝATOϊκής διχοτόμησης της Κύπρου επιχειρήθηκε τον Γενάρη του 1964, αμέσως μετά την κρίση του Δεκέμβρη του προηγούμενου έτους. Έτσι, με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μ. Βρετανίας, οργανώθηκε στο Λονδίνο η περιβόητη πενταμερής Διάσκεψη, στην οποία κλήθηκαν να συμμετάσχουν η Μ. Βρετανία, η Ελλάδα, η Τουρκία, ένας εκπρόσωπος των Ελληνοκυπρίων κι ένας των Τουρκοκυπρίων. Το γεγονός ότι δεν κλήθηκε να συμμετάσχει η κυπριακή Kυβέρνηση είναι ενδεικτικό των προθέσεων και των επιδιώξεων των Αγγλοαμερικάνων οργανωτών».

Δεν υπήρξε καμία προσπάθεια ανοικτής ή κλειστής ΝΑΤΟϊκής διχοτόμησης τον Γενάρη του 1964. Η Βρετανία κάλεσε τη σύσκεψη στο Λονδίνο (δεν είχαν καμία ανάμειξη οι Αμερικανοί), ως μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις (την οποία, μάλιστα, η ίδια η Κυπριακή Κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 1963 είχε καλέσει να βοηθήσει μετά τις επιθέσεις των Τούρκων) και η οποία (σύσκεψη) έλαβεν χώραν μεταξύ 24 -31 Ιανουαρίου 1964. Κλήθηκαν να συμμετάσχουν (εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου), η Ελλάδα και η Τουρκία, αλλά όχι ένας εκπρόσωπος των Ε/κ και ένας των Τ/κ. Οι Κύπριοι συμμετέχοντες ήσαν: Σπ. Κυπριανού, ΄Υπ. Αρμοστής Α. Σωτηριάδης, Κρ. Τορναρίτης, Τ. Παπαδόπουλος, Γλ. Κληρίδης, Στέλλα Σουλιώτη, Σερ Π. Κακογιάννης, Π. Πασχαλίδης, Sir Frank Soskice, Ρ. Ντενκτάς, Ο. Ορέκ και Χαλίτ Αλι Ριζά.

Τα καθίσματα στη σύσκεψη με τίτλους ως «Σύμβουλοι» Advisers Cyprus, Advisers Greece, Advisers Britain, Advisers Turkey.

2) «Η πολιτική του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον στο Κυπριακό -γράφει ο Ν. Κρανιδιώτης - απέβλεπε τότε στην επιβολή μιας λύσης, που θα εξασφάλιζε την ενότητα της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ (προλαμβάνοντας έτσι έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο), την αποτροπή σοβιετικής ανάμειξης στη διένεξη, την αποφυγή ευρύτερης διεθνοποίησης του θέματος (μέσω του ΟΗΕ) και, τέλος, την υπαγωγή της Κύπρου κάτω από ΝΑΤΟϊκό έλεγχο», πρόσθεσε η κ. Γκιούρωφ.

Ο Ν. Κρανιδιώτης όταν έγραψε το βιβλίο του, το έγραψε με ό,τι ο ίδιος πίστευε και, δυστυχώς, πολλά τέτοια πέρασαν ως δεδομένα. Τα αποδεσμευμένα επίσημα έγγραφα των ίδιων των Βρετανών εξιστορούν την αλήθεια. Ήταν ο τότε Permanent Under-Secretary στο Φόρεϊν Όφις που είχε ζητήσει σχέδιο ανασύστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δύο ομόσπονδα κράτη, σε δύο constituent states, ένα ελληνικό και ένα τουρκικό. Αναφορά στο 9σέλιδο Μεμοράντουμ ημερ. 3.1.1964 σε δύο constituent states έκανα στο άρθρο μου στη «Σημερινή», 27 Αυγούστου 2017, «Οι καταβολές της ρατσιστικής ΔΔΟ». Παράλληλα με τα τουρκικά σχέδια για πραξικόπημα (βλέπε τουρκικό έγγραφο υπογραμμένο από τους Ρ. Ντενκτάς και Δρα Φ. Κουτσιούκ, 14 Σεπτεμβρίου 1963, που βρέθηκε στο γραφείο του Υπουργού Γεωργίας Φαζίλ Πλουμέρ), δηλαδή ανατροπή της νόμιμης ΚΔ, και αντικατάστασή της με δύο ομόσπονδα κράτη.

Και αυτό, σύμφωνα με τις μυστικές συμφωνίες και υποσχέσεις που είχε δώσει ο Υπουργός Αποικιών, Λένοξ Μπόιτ, στην Τουρκία στις 16 Δεκεμβρίου 1956 στην Κωνσταντινούπολη. Και που επισημοποίησε στις 19.12.1956 από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων: Ότι, σε τελική λύση, η ξεχωριστή αυτοδιάθεση της τουρκικής μειονότητας του 18% και η διχοτόμηση δεν θα αποκλείονται. Στη συνέχεια (παράλληλα με τα τουρκικά σχέδια αρχές 1964), στο Φόρεϊν Όφις ετοίμασαν και άλλα σχέδια, μεταξύ των οποίων και το σχέδιο «Για το μέλλον της Κύπρου», με τρία εναλλακτικά σενάρια, α) διχοτόμηση μέσω διπλής ένωσης, β) διχοτόμηση μέσω ομοσπονδίας-συνομοσπονδίας, γ) ομοσπονδία με καντόνια, ένα ή δύο εκ των οποίων να είναι τουρκικά…

«Στο πλαίσιο αυτό, στη Διάσκεψη κατατέθηκε ένα αγγλοαμερικανικό σχέδιο-έκτρωμα… που έμεινε στην ιστορία με την ονομασία «Σχέδιο Σάντις - Μπολ»… Το σχέδιο αυτό, εν συντομία, προέβλεπε την εγκατάσταση στην Κύπρο ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων, καταργούσε την κυπριακή Κυβέρνηση, αλλά και την ίδια την Κύπρο ως ανεξάρτητο κράτος και την έθετε κάτω από τη διοίκηση του ΝΑΤΟ…», συμπλήρωσε η κ. Γκιούρωφ.

1) Τέτοιο σχέδιο δεν κατατέθηκε. Tα εκτρωματικά σχέδια ήσαν βρετανο-τουρκικά, ξεκινώντας με τη Δι-κοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία το 1957, που συνεχίστηκαν περνώντας από τα ψηφίσματα 649/90, 750/92 τις βρετανικές Ιδέες Γκάλι, το βρετανικό Σχέδιο Ανάν, φθάνοντας στο Κραν Μοντανά με τον Σερ Άλαν Ντάνκαν…
Ήταν ο ίδιος ο Ρ. Ντενκτάς στη σύσκεψη του Λονδίνου στις 16 Ιανουαρίου 1964 που απαίτησε ομοσπονδιακή λύση που να βασίζεται στην εθελοντική ανταλλαγή πληθυσμών, με αποτέλεσμα ο τουρκικός πληθυσμός να συγκεντρωθεί σε μια περιοχή, ανταλλαγή περιουσιών και αποζημιώσεις… (Συμπτωματικά, σχετικό για τις προετοιμασίες των Τούρκων, το άρθρο του συνάδελφου Άριστου Μιχαηλίδη στον «Φιλελεύθερο», 19.8.2018, «Πόσο ψέμα και διαστρέβλωση μπορεί να χωρέσει στην ιστορία της σκοτεινής δεκαετίας του ’60»).

2) Στις 15 Ιουνίου 1964, ο Βρετ. ΄Υπ. Αρμοστής W. H. A. Bishop ενημέρωσε το Γραφείο Κοινοπολιτειακών Σχέσεων στο Λονδίνο ότι οι Τούρκοι της Κύπρου ζητούσαν ένα κράτος στη Βόρεια Κύπρο με μια διαχωριστική γραμμή από τη Γιαλιά μέχρι την Αμμόχωστο, που να κάλυπτε το 37% του εδάφους της Κύπρου (Βλέπε για όλα αυτά βιβλίο της γράφουσας «Διζωνική Εκτέλεση της Κ.Δ. 1955-2011»).

3) Επιπλέον:

Η μυστική συμφωνία ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ/ΗΠΑ, ημερ. 30.1.1964

Ήσαν οι Βρετανοί που έτρεξαν στην Ουάσιγκτον και παρότρυναν τους διστακτικούς Αμερικανούς να αναμειχθούν ικετεύοντάς τους να συμφωνήσουν στη βρετανική πρόταση για μια διεθνή δύναμη στην Κύπρο και να συμμετάσχουν με χιλιάδες αμερικανικά στρατεύματα. Το σκεπτικό τους:

«Nα αποφύγουμε να κουβαλούμε το βάρος της διατήρησης του νόμου και της τάξης στο νησί μόνοι, και για τον σκοπό αυτό να περάσουμε, αν είναι δυνατόν, τον ειρηνευτικό μας ρόλο σε κάποιου είδους διεθνούς δύναμη, και έτσι να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε πόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Υπάρχει δύο ειδών διεθνής δύναμη, που μπορεί να σταλεί στη νήσο, α) μια δύναμη που να απαρτίζεται από διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ, και β) Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών. Προς το παρόν διερευνούμε επειγόντως τις πιθανότητες δημιουργίας της πρώτης» (Για την εκκένωση Βρετανών υπηκόων και φιλικών υπηκόων οι βρετανικές Αρχές είχαν ήδη ετοιμάσει σχέδια και είχαν πλοία πολύ κοντά στη Μάλτα εν αναμονή, γιατί πίστευαν ότι οι Tούρκοι θα κατάφερναν το επιδιωκόμενο.)

Τελικά, για να δεχόντουσαν, όμως, οι Αμερικανοί, έδωσαν αντιπροτάσεις. Οι Αμερικανοί, μάλιστα, ετοίμασαν και μυστική συμφωνία ημερ. 30.1.1964 για υπογραφή, η οποία ζήτησαν όπως μείνει μυστική μεταξύ τους. Στην οποία έθεσαν όρους. Όπως, η συμμετοχή τους να είναι για τρεις μήνες, και αυτό μόνο αν είχαν πρόσκληση από την Κυπριακή Δημοκρατία και, αντί οι ίδιοι, οι Βρετανοί να έβαζαν τα 4.000 στρατεύματα.

Οι Αμερικανοί προσέφεραν μόνο 1200 στρατιώτες, τα υπόλοιπα στρατεύματα να συμπληρώνονταν από άλλες χώρες, π.χ. Δανία, Καναδά, Βέλγιο και η δύναμη να ήταν κάτω από τη διοίκηση των Βρετανών, όχι των ιδίων ή του ΝΑΤΟ. Η ανταπόκριση των Αμερικανών καθόλου δεν άρεσε στους Βρετανούς, που αλλιώς υπολόγιζαν, οι οποίοι και απέσυραν την πρότασή τους και συμβιβάστηκαν με τη δεύτερή τους επιλογή, για μια δύναμη του ΟΗΕ, όπως και έγινε. Παραθέτω τη ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ (Ειδικό κεφάλαιο στο βιβλίο μου «Διζωνική Εκτέλεση της ΚΔ 1955-2011»).

Στίβεν Λίλι και Σερ Άλαν Ντάνκαν

Το μόνο έκτρωμα που βρικολακιάζει είναι η απαρτχάιντ βρετανο-τουρκική διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Το επιβεβαίωσε και ο νέος Βρετανός ΄Υπατος Αρμοστής Στίβεν Λίλι στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ (Sigmalive, 17.8.2018). «Υπάρχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο Α’ για την Κύπρο, αυτό της λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, και δεν υπάρχει οποιοδήποτε σχέδιο Β’». Με τον Σερ Άλαν Ντάνκαν να τη θεωρεί και… δίκαιη»!!! («Φιλελεύθερος», 17.8.2018).
Μας λένε κατάμουτρα οι πάτρωνές της: Αυτή είναι, είτε τη θέλετε είτε όχι!! (Αφού την πέρασαν μέσω Γ. Βασιλείου - ψηφίσματα 649/90 και 750/92 ψηφίστηκαν από όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας).

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος