Σημερινή

Τετάρτη, 19/06/2019
RSS

Υπάρχει μόνο σχέδιο Α' για την Κύπρο, η λύση ΔΔΟ

| Εκτύπωση | 19 Αύγουστος 2018, 18:00 | Επιμέλεια Μιχάλης Παπαδόπουλος

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΛΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ, ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΠΑΤΟΣ ΑΡΜΟΣΤΗΣ

Υπάρχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο Α’ για την Κύπρο, αυτό της λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, και δεν υπάρχει οποιοδήποτε σχέδιο Β’, δήλωσε, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ (Μαρία Κονιώτη), ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στη Λευκωσία, Στίβεν Λίλι, υπογραμμίζοντας πως προκειμένου να επιτύχει το σχέδιο Α’ πρέπει να υπάρξει καλή προετοιμασία των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, καθώς και της κοινής γνώμης.

Θέση την οποία, ειρήσθω εν παρόδω, εξέφρασε πρόσφατα και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφερόμενος στις προσπάθειες επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό.

Ερωτηθείς, αν οι διαθέσιμες επιλογές είναι το σχέδιο Α’ ή η διαίρεση του νησιού, ο κ. Λίλι υπογράμμισε πως «η διαίρεση θα ήταν το σχέδιο Β’ και δεν υπάρχει σχέδιο Β’» (παρόμοια θέση εξέφρασε πρόσφατα και ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού) και πως «είναι σημαντικό όλοι οι εμπλεκόμενοι να αδράξουν την ευκαιρία τώρα, προτού χαθεί για πάντα το μομέντουμ του Κραν Μοντανά», ώστε να υπάρξει ένα αξιοπρεπές σχέδιο που να οδηγεί σε μια πλήρη συμφωνία, η οποία να μπορεί να παρέχει τη βάση για μια διαρκή διευθέτηση και διαρκή επανένωση του νησιού.

Σημείωσε, επιπρόσθετα, πως «το στάτους κβο δεν είναι επιλογή, η ανεπίσημη διαίρεση, όπως αυτή που έχουμε, δεν είναι κάτι βιώσιμο».

Στη συνέντευξή του ο κ. Λίλι αναφέρθηκε, επίσης, στην κατάσταση της οικονομίας στην τ/κ κοινότητα, η οποία, όπως δήλωσε, «πλήττεται από τις εντάσεις και τις αναταράξεις στην τουρκική οικονομία», τονίζοντας πως αυτό «είναι κάτι σημαντικό, επί του οποίου πρέπει να υπάρξει προβληματισμός».

Επεσήμανε, ταυτόχρονα, πως αυτό «δείχνει πόση αλληλεξάρτηση υπάρχει μεταξύ της τ/κ και της τουρκικής οικονομίας», σημειώνοντας πως αυτό είναι κάτι που επεσυνέβη κατά τη διάρκεια των χρόνων που έχουν περάσει, και πως στο μέλλον αυτή η αλληλεξάρτηση θα συνεχίσει και θα μεγεθυνθεί, εκτός εάν υπάρξει μια διευθέτηση του Κυπριακού. Αλλά, συχνά, κάποιοι μιλούν, λες και δεν επείγει η λύση του Κυπριακού, σημείωσε.

«Εάν θεωρείτε πως είναι δύσκολο να λυθεί το (κυπριακό) πρόβλημα 44 χρόνια μετά την εισβολή, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο εάν περιμένετε ακόμη περισσότερο. Όσο περισσότερο περιμένετε, τόσο λιγότερο ευνοϊκές θα είναι οι συνθήκες», σημείωσε.

Εξέφρασε, παράλληλα, την πεποίθηση πως από τη λύση θα έχουν κέρδος και οι δυο πλευρές (win-win situation), γιατί, όπως είπε, η επανένωση θα πολλαπλασιάσει τις ευκαιρίες σε όλο το νησί, ολόκληρο το νησί θα αποτελεί μέρος της Ε.Ε. με μια ενιαία οικονομία, και θα μπορεί να παίξει έναν μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή.

Εν αναμονή της Τ. Χ. Λουτ

Ερωτηθείς σχετικά με τις επικείμενες επαφές της απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ στο Λονδίνο, ο κ. Λίλι ανέφερε πως "προσβλέπουμε να δεχθούμε την κ. Λουτ στο Λονδίνο και στο αποτέλεσμα των διαβουλεύσεών της". Πρόσθεσε πως η κ. Λουτ έχει ζητήσει να έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και με τον Υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σύντομα, μετά τις διακοπές.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο κ. Λίλι επισήμανε πως είναι ξεκάθαρο ότι το αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά ήταν μια αρνητική εξέλιξη. Πρόσθεσε πως, από την άλλην, υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες σε ένα αριθμό θεμάτων, και υπάρχει τώρα μια ευκαιρία τα μέρη να έχουν συναντήσεις πάλι και να κτίσουν πάνω σε αυτό που ήδη υπάρχει, με την ελπίδα να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Σημείωσε, δε, πως αυτό που θα ακολουθήσει δεν θα είναι εύκολο, προσθέτοντας, ωστόσο, πως θεωρεί ότι, με καλή προετοιμασία και εφόσον υπάρξει πραγματική επικέντρωση στα θέματα, θα είναι δυνατόν να υπάρξει πρόοδος.

Η ασφάλεια

Ερωτηθείς, εάν πιστεύει ότι το πιο ακανθώδες θέμα του Κυπριακού είναι αυτό της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου είπε: "Θεωρώ πως το Κυπριακό είναι γεμάτο από ακανθώδη θέματα. Η ασφάλεια και οι εγγυήσεις είναι ξεκάθαρα ένα πραγματικά πολύ σημαντικό θέμα και για τις δύο κοινότητες της Κύπρου. Η κάθε μια από τις δύο κοινότητες στην Κύπρο έχει τις δικές της απόψεις για το τι σημαίνει ασφάλεια και χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά για γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δύο μερών στο θέμα της ασφάλειας".

Σε ερώτηση, εξάλλου, για τη θέση της χώρας του στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο κ. Λίλι ανέφερε πως αυτή είναι καλά γνωστή. "Έχουμε πει ότι είμαστε ανοικτοί σε μια λύση γύρω από το θέμα των εγγυήσεων που να είναι αποδεκτή από όλα τα μέρη, και αυτό δεν έχει αλλάξει", τόνισε.

Ερωτηθείς, αν το Ηνωμένο Βασίλειο ανησυχεί από τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ότι, δηλαδή, η Τουρκία είναι υπέρ μιας λύσης συνομοσπονδίας ή δυο κρατών στο νησί, ο κ. Λίλι ανέφερε πως στο Κυπριακό, όπως και σε πολλά πολιτικά ζητήματα, είναι σημαντικό να μην υπάρχει παραπλάνηση από φήμες και εικοτολογίες.

«Η ξεκάθαρη θέση μας είναι ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι η καλύτερη διαθέσιμη λύση. Μπορεί να μην είναι τέλεια, αλλά είναι η καλύτερη πιο πρακτική, διαθέσιμη λύση. Είναι εύκολο όταν τα πράγματα είναι δύσκολα, κάποιοι να αρχίζουν να ρίχνουν άλλες ιδέες, αλλά αυτές οι άλλες ιδέες έχουν τη δική τους πολυπλοκότητα και τις δικές τους προκλήσεις», σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως «αποτελεί μακροχρόνια θέση της διεθνούς κοινότητας, όπως αυτή υιοθετείται σε πολλά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ότι δεν υποστηρίζουμε μια λύση δύο κρατών».

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τις απειλές της Άγκυρας κατά της Κύπρου, σε σχέση με τις γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Λίλι υπογράμμισε πως "υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους στην κυπριακή ΑΟΖ. Ελπίζουμε αυτοί οι φυσικοί πόροι να μπορούν να τύχουν εκμετάλλευσης προς όφελος όλων των Κυπρίων και τασσόμαστε σθεναρά ενάντια σε προκλητικές ενέργειες από οποιονδήποτε".