Σημερινή

Σάββατο, 25/05/2019
RSS

ΟΗΕ: 9η Αυγούστου, Hμέρα Aυτοχθόνων Πληθυσμών

| Εκτύπωση | 19 Αύγουστος 2018, 18:00 | Της Φανούλας Αργυρού

Το ψήφισμα της 19ης Δεκεμβρίου 2016 ενθαρρύνει όλες τις χώρες-μέλη να σεβαστούν όλα τα δικαιώματα των αυτοχθόνων πληθυσμών και προτρέπει όλα εκείνα τα κράτη, που δεν έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση του 1989 για αυτόχθονες πληθυσμούς, να το πράξουν

Η 9η Αυγούστου καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως Hμέρα Αυτοχθόνων Πληθυσμών, και υιοθετήθηκε με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης στις 19 Δεκεμβρίου 2016.

Ειρωνικά, 60 χρόνια νωρίτερα, στις 19 Δεκεμβρίου 1956, ο τότε Υπουργός Αποικιών Λένοξ Μπουτ, από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων στο Λονδίνο, είχε ανακοινώσει την υπόσχεση της χώρας του (όπως είχε προσυμφωνήσει στην Κωνσταντινούπολη τρεις ημέρες νωρίτερα με τον Τούρκο Πρωθυπουργού Α. Μεντερές) προς την τουρκική μειονότητα του 18% στην αποικία Κύπρο ότι η διχοτόμηση και η ξεχωριστή αυτοδιάθεση δεν θα αποκλείονται σε τελική λύση.

Το ψήφισμα της 19ης Δεκεμβρίου 2016 ενθαρρύνει όλες τις χώρες μέλη να σεβαστούν όλα τα δικαιώματα των αυτοχθόνων πληθυσμών και προτρέπει όλα εκείνα τα κράτη, που δεν έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση του 1989 για αυτόχθονες πληθυσμούς, να το πράξουν.

Αξίζει να πούμε ότι τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία όσο και οι ούτω καλούμενες εγγυήτριές της δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο, δεν έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση αυτή. Όπως, να υπενθυμίσουμε, ούτε εκείνη για το Απαρτχάιντ του 1973 των Ηνωμένων Εθνών.

Μήπως γιατί το άρθρο 4.1 της Σύμβασης του 1989 τονίζει ότι «πρέπει να παρθούν ειδικά μέτρα για τη διασφάλιση των ανθρώπων, ιδρυμάτων, περιουσιών, κουλτούρας και περιβάλλοντος των πληθυσμών αυτών» και το άρθρο 14.2 προσθέτει πως «Κυβερνήσεις πρέπει να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική αναγνώριση της γης που παραδοσιακά κατέχουν οι πληθυσμοί αυτοί και να εγγυώνται την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων τους και της ιδιοκτησίας τους»;

Ο αείμνηστος Ζήνωνας Ρωσσίδης

Εδώ να πούμε ότι ο αείμνηστος Πρέσβης της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Ζήνωνας Ρωσσίδης, είχε προηγηθεί στις ιστορικές εκθέσεις του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για το δράμα των Ελλήνων της Κύπρου. Παραδείγματος χάριν, στην επιστολή του 5 Ιανουαρίου 1977, εβδομάδες πριν από τις περιβόητες κατευθυντήριες οδηγίες Μακαρίου /Ντενκτάς προς τους διαπραγματευτές στις 12 Φεβρουαρίου 1977, ο Ζήνωνας Ρωσσίδης έγραφε προς τον Κ. Βάλντχαϊμ (Γ.Γ. του ΟΗΕ) για τον διά της βίας εκτοπισμό προσώπων, ονομάζοντάς τους αυτόχθονες, περιλαμβάνοντας και έναν μακρύ κατάλογο με τίτλο «βίαιες διώξεις αυτοχθόνων Ελλήνων Κυπρίων από τις πατρογονικές τους εστίες» με ημερομηνίες για τους διωγμούς.

Και έλεγε: «Η πλειοψηφία των αυτοχθόνων ανθρώπων από την περιοχή που αποτελεί το 82% έχουν γίνει θύματα συστηματικών διώξεων και τρόμου από τα στρατεύματα κατοχής, καθώς στα αρπαγμένα σπίτια τους και περιουσίες τους έχει μεταφερθεί πληθυσμός από την Ανατολία σε μια συνεχιζόμενη διαδικασία εποικισμού…».

Οι ιστορικές εκθέσεις του μ. Ζ. Ρωσσίδη βρίσκονται αναρτημένες και διαθέσιμες στο πλούσιο ηλεκτρονικό Αρχείο του ΟΗΕ.

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος